Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [The Deluge] Puchar Deluga (eng. The Deluge Cup) - dyskusja  (Przeczytany 25132 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    [The Deluge] Puchar Deluga (eng. The Deluge Cup) - dyskusja
    « dnia: Sierpnia 29, 2015, 19:26:23 »
    ____________________________________________________________________________________________________
    Puchar Deluga (eng. The Deluge Cup)
    ____________________________________________________________________________________________________

Turniej będzie organizowany pod patronatem Tawerny Four Ways na modyfikacji The Deluge. Głównym celem turnieju jest zorganizowanie profesjonalnych rozgrywek dla klanów. Zostanie utworzony specjalny dział dla celów turnieju, w którym każdy mecz co tydzień będzie miał założony wątek, w którym klany będą mogły umówić się na mecz. Format turnieju to jedna duża grupa w której każdy zagra z każdym. Następnie 4 najlepsze drużyny z grupy zmierzą się w fazie Pucharowej. Przewidywana minimalna liczba graczy dla drużyny to 12 osób. Turniej zostanie zorganizowany przez byłych organizatorów Pucharu Polski oraz adminów turniejów w Nativa. Proponujemy bitwy lądowe bez użycia armat oraz jednostki inżyniera, oraz bez map miejskich. Wszystko w trosce o jak najlepszy balans i równe szanse dla rywalizujących klanów. W tej chwili jest to najlepsze na rozgrywki na Delugu. Przewidywana data rozpoczęcia turnieju to połowa października. W tej chwili zapraszamy do dyskusji. Chcemy zasięgnąć Waszej opinii i wdrożyć w życie również Wasze pomysły aby zrobić najlepszy możliwy turniej. Oto proponowane zasady i mapy na ten moment:

Mecz będzie składał się z 20 rund po 10 na każdą mapę. Po 5 rundach następuje zmiana spawnów. Mapy i frakcję są wybierane przez klany, każdy klan banuje dwie mapy przeciwnika. Zasady identyczne jak w CSie.

(click to show/hide)

(click to show/hide)

Angielska niezredagowana wersja na TW:

Tuournament will be organized by Four Ways Inn community on The Deluge mod. The main goal of tournament is to organize the proffesional tournament for Deluge Clans. The special board for tournament will be made on Four Ways Inn forum in which every single match will have their topic. Matches should be schedulded in those topics. Tournament format. In first stage there will be one group for all clans and every clan will play one match against the other. After group stage there will be a play-offs for the best 4 clans. Predicted number for players for one clan is the 12 players. Tournament will be organized by people who organzed four sucesfull edition of Polish Cup on Nativie, there were also admins of Native tournaments. We propose land battles, in which cannons and ennginer troop will be forbidden, everything in good hope to make the best possible balance. We think this is the best possible option now for plays like this on Deluge. Predictet start of tournament is the half of October. For now we are hoping that You will take a part in discussion, we want to hear your voice and also include yours ideas to make the best tournament possible. Here is the proposed rules and maps for now:

There will be 16 rounds played and 2 maps. After 4 rounds there is a spawn change. Maps are factions are given by admins for every week.

(click to show/hide)

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Września 05, 2015, 17:34:05 wysłana przez ^IvE »

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    Odp: [The Deluge] Puchar Deluga (eng. The Deluge Cup) - dyskusja
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 29, 2015, 19:32:07 »
    Skoro są dwie wersje językowe, to rozumiem, że to turniej ogólnie dla wszystkich klanów, bez ograniczania się do polskich drużyn?

W takim razie, jak to będzie załatwione w dziale? Wszystko w dwóch językach, czy tylko powiedzmy jakieś podsumowania, co gdzie jest?
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 29, 2015, 19:34:21 »
    Tak dla wszystkich.

Zostanie utworzony dział na tawernie na potrzeby turnieju. Na Taleworlds będzie do niego odnośnik. Wszyscy zagraniczni będą musieli się więc zarejestrować na tawernie. Proszę więc administracje o przyjrzeniu się forum pod względem przyjazności dla obcokrajowców. Jeśli będzie to bariera nie do przejścia będzie trzeba zrobić turniej na TW z oczywistych względów jestem przeciwko temu. Planowanie jest przetłumaczenie zasad i wszystkich możliwych istotnych wątków na angielski i polski.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 29, 2015, 19:49:33 »
    Fajnie byłoby uwzględnić również przy wyborze mapy jaka ma być pora roku oraz pogoda. Mod prowadza taką możliwość więc czemu by z tego nie skorzystać? To znacznie wpływa na gameplay i dodaje smaczku:) Proponuje żeby wybór pogody i pory roku odbywał się  na "swojej mapie".

Jeśli chodzi o mapy to oczywistym dla mnie wyborem jest również Kraków, Śródmieście, Port, Stare Miasto i Opactwo. Mniej oczywistym wyborem i tutaj mam pewno wątpliwości to Kopalnia, Nostalgia, Południowe Stepy.

Edit/ I nie jestem przekonany do Olewska. Dla mnie ciekawa opcja rozgrywania na nim meczu, ale nie wiem co na to klany.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 29, 2015, 19:53:14 »
    Nie ma "swoich map" ponieważ są one przydzielone przez adminów. Jestem w stanie jednak przystać na pulę map z której każdy klan będzie mógł wybrać jedną mapę ale tylko raz. Mapy o których mówisz są kompletnie niegrywalne jeśli chodzi o mecze. Nie ma tam miejsca na tzw. manewry taktyczne, tylko na bezmyślną rzeź albo liczenie na szczęśliwe strzały w uliczkach. Rozumiem, że fanów dotychczasowego grania może to zniechęcić bo element losowości jest przez niektórych mile widziany jednak ja chcę aby było sprawiedliwie i aby wyciągnąc z moda jak najwięcej się da. Przygladąłem się mapom bardzo dokładnie i ewentualnie Southern Steppes i Port z dużą dozą ostrożności można by poddać pod dyskusje.

Co do pogody, czemu nie.. ja jednak bym unikał śniegu, deszczu oraz nocy.

Offline KripsuPL

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 29, 2015, 19:59:15 »
    Ale paraolimpiada Delunga miała być robiona przez Rufusa. :/

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 29, 2015, 20:01:20 »
    Nie ma "swoich map" ponieważ są one przydzielone przez adminów. Jestem w stanie jednak przystać na pulę map z której każdy klan będzie mógł wybrać jedną mapę ale tylko raz.

To wybieranie z puli map po jednym razie próbowaliśmy już na Pucharze Polski 2014. Odradzam, bo była to kompletna klapa, gdy robi się to ręcznie, na forum. Polecam pickowanie, takie, jakie było na tegorocznym PP (i jakie jest w CS). Przykład, jak to wyglada: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=16443.0
    W temacie meczowym jest na dole rozpiska, kto i w jakiej kolejności co robi. Obie drużyny banują po dwie mapy, a następnie wybierają te swoje (i tutaj mogli by dodawać od razu pogodę i porę dnia). Większości się taki system podobał i naprawdę sprawnie i fajnie to wychodziło.

Ale liga Delunga miała być robiona przez Rufusa. :/
    To nie liga, tylko Pucahr. Poza tym III sezon ligi zwleka już kolejny rok ;)
    Zresztą gwarantuję ci, że IvE jest świetnym organizatorem. Może nie aż tak dobrym, jak ja (PROWO!), ale to w końcu on w 2012 zreformował porządnie PP.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 29, 2015, 20:01:24 »
    IvE, chyba nie zdajesz sobie do końca sprawy na jakich mapach dotychczas rozgrywane były mecze klanowe. Co najmniej dwie mapy, które wymieniłem są obowiązkowe. Brak na liście Krakowa to największy błąd :P Najlepiej niech wypowiedzą się przedstawiciele klanów  i sami podadzą swoje propozycje. Jak dla mnie mapy, które wymieniłem idealnie nadają się do rozgrywania meczy.

Zawsze rozgrywane są dwie mapy. Nawet jeśli będą przydzielane odgórnie to pozostaje możliwość wyboru, który klan jako pierwszy może wybrać pogodę i porę roku na pierwszej mapie. Wtedy drugi klan wybiera na drugiej i mamy element taktyczny:)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 29, 2015, 20:10:15 »
    Myślę, że system wybierania map z CSa jest dobry. Co do map: oczywiście, to Twój turniej IvE, a więc ostateczna decyzja należy do ciebie i możesz nawet powiedzieć: To mój turniej, robimy tak i tak, a komu się to nie podoba może zabierać swoje zabawki. i masz do tego prawo. Ale zawsze dobrze, kiedy zainteresowani mają możliwość wypowiedzenia się na temat tego. Jeśli klanom nie przeszkadza gra na takiej i takiej mapie, czemu by jej nie uwzględnić? Szczególnie, że przy systemie wybierania map z CSa jeśli zdaniem lidera w takiej mapie nie ma miejsca na taktykę, może ją zbanować uniemożliwiając tym samym przeciwnikowi jej wybranie.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 29, 2015, 20:12:04 »
    @Sprawa Rufusa i Ligii

Nie ukrywam, że turniej jest robiony właśnie aby stworzyć solidną i porządna alternatywę w stosunku do Ligii. Powiedzmy sobie jasno. Jednak z chęcią przyjmę propozycję współpracy od twórców Ligii w mojej koncepcji turnieju i z radością uwzględnie też ich pomysły. W kupie siła. Niedługo rozpocznę rekrutację osób funkcyjnych to będzie okazja do współpracy .

@Sprawa Systemu pogody i systemu dobierania map zaproponowana przez Dyktatora

Sądzę, że system z ostatniego PP może być dobry chociaz nie wiem czy nie jest zbyt uciążliwy. Co do tej pogody, może rzeczywiście byłby fajny smaczek, ale nie wiem czy to nie zbytnia pierdoła, ale poddać pod głosowanie klanów niech zdecydują.

@Sprawa map i nieszczęsnego Krakowa

Doskonale sobie zdaję sprawę jak były rozgrywane mecze. Nie byłbym autentyczny gdybym nie proponował swojej własnej koncepcji i autentycznej wizji zmian, która doprowadzi do stabilnych, zbalansowanych rozgrywek klanowych. Gdybym chciał robić coś pod publiczkę i nic nie zmieniać złożyłbym aplikację do twórców Ligii Deluga. Nie o  to jednak chodzi. Rozumiem, że moje propozycje nie będą popularne i doskonale zdaję sobie z Tego sprawę. Żadne zmiany jednak na początku nie cieszą się popularnością, Kraków jest po prostu cholernie złą randomową mapą z wielu powodów i nie będzie jej w moim turnieju. Chcę aby mapy umożliwiały przeprowadzenie manerwów taktycznych przy użyciu piechoty, konnicy, i strzelców oraz uczciwej walki o flagi i tego się będę konsekwetnie boleśnie trzymał. O to chodzi aby zbudować coś nowego i rozsądnego nawet jeśli nie będzie to na początku zbyt popularne. Trudno biorę Waszą niechęc na klatę, sądzę, jednak że będziecie potem zadowoleni. Nie odrzuciłem tych map bo miałem takie widzimisie są konkretne powody, te mapy po prostu nijak mają się do koncepcji o której pisałem powyżej. Z chęcia jednak wysłucham kontrargumentów a najchętniej propozycji własnoręcznie zrobionych map.

@Lew

Po jest ten wątek aby dyskutować właśnie..

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 29, 2015, 20:17:19 »
    Ale z góry piszesz że Krakowa nie będzie i koniec rozmów na ten temat :)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 29, 2015, 20:20:53 »
    Odrzucam Kraków ponieważ całkowicie nie wpasowuje się w dopuszczalne granicę odstępstwa od koncepcji, którą wytłuszczyłem powyżej. Owszem, mógłbym wprowadzić opcję banowania tych map i po prostu banować ten Kraków ale to jest jak dopuszczanie bubla na siłę aby się komuś przypodobać. Wiem, że tak było by łatwiej i spokojniej, jednak to nie było by w moim stylu ba! było by nawet nie uczciwe. W 2011 też wielu ludzi na mnie krzyczało potem byli zadowoleni dlatego jestem gotowy na falę krytyki, wiem, że potem to wyda owoce.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 29, 2015, 20:24:20 »
    Powiem tak IvE- możesz uważać, że ta mapa się nie nadaje do gry, ale ostatecznie jeśli ludzie jej chcą, to czemu psuć im zabawę? Swoim skromnym wkładem pomagam obecnie przy organizacji najbliższego WNLa. I tam sami wybraliśmy mapy, które według nas są najbardziej kompetytywne, ale wiemy też, że ludzie lubią grać też na starych mapach i chętnie by je zobaczyli w turnieju. Dlatego zostawiliśmy slota pustego i będzie głosowanie dla klanów, w którym będą mogli wybrać w to wolne miejsce jedną z tych starych map. Proponuje, by i tu tak zrobić, a w tej puli umieścić właśnie Kraków.
    Zresztą, jak napisał Lew- przy moim systemie, wystarczy, że lider zbanuje tą mapę. Ma aż dwa bany.

Dobra, to jedziemy dalej.

1) Co z frakcjami? Są narzucane z góry, jak rozumiem, ale brałeś może pod uwagę np. mieszane frakcje?
    2) Format meczy. Nie wiem, czy na Deluge pasuje to 16 rund i podział na 4x4x4x4. Nawet na Native to przechodzi już do lamusa. Na najbliższym WNLu na 85% będzie format ft3 (first to 3) na każdym spawnie i dalej 2 spawny na mapę i 2 mapy. Co daje 3 rundy na spawna w przypadku jednostronnych meczy lub nawet 5 rund, gdy są one mega wyrównane (a więc i ciekawe).

Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline KripsuPL

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 29, 2015, 20:29:51 »
    A może, jeśli jest to liga The Deluge, to zostawmy to jako the deluge, a nie robimy z tego nativa. Jeśli NP Hakka będzie chciało grać z ChL uliczki krakowa, w zimie, w nocy, podczas sztormu, a oboje się zgodzą to czemu nie ? Zostawmy Deluge jako Deluge.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 29, 2015, 20:37:17 »
    @Frakcje

Narzucanie frakcji, chcę aby to było poddane pod głosowanie. Jednak na pewno nie zgodzę się na system taki, który był do tej pory. Jeśli gracze wypracują jakąś metę będą np. brać Claymory w Szwecji bo są dobrzi w Nativa i tłuc innych jedną oklepaną taktyką. Dlatego w tej kwestii chcę zrobić temat z propozycjami jak to rozwiązać wyłączając to o czym napisałem i klany same zdecydują co im się bardziej podoba...

@Format rund

Tutaj całkowicie chcę zostawić to w gestii klanów

@Kraków

Tunele, brak grywalności konnicy, ciasne uliczki, niezbalansowane mastery, dużo kamperskich miejsc, które dają nienaturalną przewagę.. to wystarczająco dużo powodów aby nie dopuścić aktualnej wersji Krakowa pod nawet głosowanie. Co innego jeśli chodzi o inne mapy które wymienił Oktawian czyli te stepy i a szczególnie Port, jest też parę dosyć dobrze zbalansowanych map miejskich. Niestety te mapy zmuszając do sieczki w ciągu minuty lub dwóch, według mnie niedopuszczalne. Wyłaczają też z gry konnicy lub robią z niej bezmyślne czołgi kamikadze wprowadzające chaos.  Klanom może się spodobać.. Na taki kompromis na głosowanie nad taką JEDNA mapą mógłbym przystać. Kraków odpada.... chyba, że ktoś przygotuję inną alternatywną grywalną wersję. Zresztą i dobrze, że go nie będzie niech to będzie wyraźny symbol zmian. Tak jak mówiłem, ja na łatwiznę nie idę. Jednak jak widzicie dużą dowolność i decydujący głos w większości istotnych sprawach daję klanom. Strażnikiem jednak pnia koncepcji i rozgrywki być muszę..

@Kripsu

Nikt z tego Nativa nie robi, tu chodzi tylko o BALANS i równe szanse i wyeliminowanie w jak największym stopniu exploitów, to chyba uczciwy deal.