Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [The Deluge] Puchar Deluga (eng. The Deluge Cup) - dyskusja  (Przeczytany 25136 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [The Deluge] Puchar Deluga (eng. The Deluge Cup) - dyskusja
    « Odpowiedź #90 dnia: Sierpnia 30, 2015, 22:25:43 »
    To prawda.. szczególnie jeśli zrobimy switche spawnów to szansę będą wyrównane i nie powinno być problemów. Oby tylko jakaś meta się nie wytworzyła po jednej stronie mapy.

Offline iwomichu1

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Porucznik kawalerii Regimentu Wielkopolskiego
    « Odpowiedź #91 dnia: Sierpnia 30, 2015, 22:27:42 »
    Format turnieju (czyli każdy gra z każdym) sprawia że meczy teoretycznie będzie sporo rozegranych. Jeśli na jednym meczu ktoś wykorzysta jakąś nowatorską technikę, to w następnym inny klan będzie ją też umiał zastosować, a w jeszcze następnym inny klan będzie mógł ją skontrować. W każdej grze multiplayer takie mechanizmy zazwyczaj działają sprawnie.

RW_Porucznik_Iwomichu

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #92 dnia: Sierpnia 30, 2015, 22:31:10 »
    To prawda tylko my poruszamy się po grząskim gruncie. Cięzko tutaj przekonać Was do potrzeb zmiany Krakowa, a co dopiero z problemamy, które mogą wystąpić na innych mapach. Na Nativie np. notorycznie kampiono na dachach na wiosce i praktycznie nie dało jej się zdobyć, glitchowano też na ruinach co dawało gigatyczną przewagę na jednym sprawnie. Na szczęscie mapy w Delugu są w praktyce dość duże to powinno się tego uniknąć przy masterach w różnych częściach mapy. Chyba, że z automatu zakazujemy wskakiwania na dachy i po kłopocie.

Offline iwomichu1

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #93 dnia: Sierpnia 30, 2015, 22:34:27 »
    Na sporą część dachów nie da się aktualnie wskoczyć inaczej niż bugiem. A to powinno spotykać się z konsekwencjami dla gracza i drużyny. Kraków jest symbolem Deluge i dlatego nie będzie łatwo przekonać sceny do porzucenia tej mapy. A problemy będzie się rozwiązywało w gronie organizatorzy+liderzy klanów, tak jak to było w Lidze The Deluge i uznawaniem dragonii za cav lub piechotę.

RW_Porucznik_Iwomichu

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #94 dnia: Sierpnia 30, 2015, 22:38:54 »
    Pozwól, że ja będę decydował jak będą rozwiązywane problemy. Liderzy będą mieli decydujący głos na pewno jednak nie będzie to tak jak w Lidze. Klany nie mogą mieć bezpośredniego wpływy na zmianę zasad gry w trakcie. Wypracujemy wszystko przed turniejem a potem twardo będziemy trzymać się zasad. Prawo nie działa wstecz. Unikniemy manipulacji. Szczegóły niedługo. A Krakowa nikt nie chcę skasować tylko nie może być dopuszczony w aktualnym kształcie wystarczy dodać parę poprawek.

Offline iwomichu1

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #95 dnia: Sierpnia 30, 2015, 22:41:22 »
    Nie ma w tym nic złego, tylko pamiętaj, że (jak zresztą napisał np. Netoman) aktualna wersja nie jest jeszcze tak poznana, żeby ustrzec się od wszystkich problemów. Dlatego nie wiem czy ogarnąłbyś wszystko sam. Ale to twój event i twoje zasady.

RW_Porucznik_Iwomichu

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Piwa: 49
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    « Odpowiedź #96 dnia: Sierpnia 30, 2015, 22:44:30 »
    Iwo dobrze prawi!

W delugu musi być fuszerka inżynieryjna, a nie na odpie*dol.

Boost od chorągwi to max 20%, więcej=muszkiety zamieniają się w karabiny a  bardziej przypomina Iron Europe a nie Deluga. Proponowałbym jeszcze dodać kilka map do puli jak: port, leśne ruiny, nostalgia, góry, pole przy rzece, jezioro, wagenburg i caravan ambush.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Sierpnia 30, 2015, 22:48:28 »
    Nie rozumiesz. Wam się aktualnie wydaję, że ja tutaj Was chcę ustawiać po kątach. W praktyce ja tylko pilnuje aby wszystko miało ręce i nogi i aby uniknąć ligowego chaosu. Aby do tego doprowadzić trzeba wyznaczyć nowe standarty i zasady. Musi być jednak ktoś kto twardo będzie wskazywał kierunek i pilnował aby wszystko przebiegło zgodnie. Zasady niedługo wypracujemy i tak naprawdę moja rola będzie marginalna a turniej się będzie grał sam. Najprościej rzecz ujmująć chce zasady dogadać przed turniejem a w  trakcie turnieju nie ma być jałowych sporów czy ktoś sobie wziął Dragona czy też nie. Umieścimy wzmiankę z zasadach i będzie czarno na białym. Nie ma sensu marnować czasu na jakieś sejmiki. Ta machina ma działać sama. Chyba, że naprawdę wydarzy się tragedia to powołamy spotkanie na Tsa.

Co do tych map co podaliście, mam mieszane uczucia na pewno nie mogą przejść góry, inne to można poddać pod głosowanie.

Offline iwomichu1

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Sierpnia 30, 2015, 22:51:16 »
    Republikanin ^^ . Nie mówię, że to źle. Po prostu jestem ciekawy czy będzie to działać. I jestem zdecydowanym zwolennikiem umieszczenia tych bardzo ważnych kwestii w regulaminie. Pomysł jest dobry, wszystko zależy od tego, czy uda nam się to wszystko dobrze i prosto opisać oraz wcielać potem w życie.

RW_Porucznik_Iwomichu

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #99 dnia: Sierpnia 30, 2015, 22:53:42 »
    Pomysł jest dobry, wszystko zależy od tego, czy uda nam się to wszystko dobrze i prosto opisać oraz wcielać potem w życie.

W kwestii prostego opisania w regulaminie, to polecam budowę tego z Pucharu Polski: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=16240.msg305556#msg305556 Część reguł można nawet na żywca przekopiować (z tych dotyczących zasad działania Pucharu)
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #100 dnia: Sierpnia 30, 2015, 22:54:59 »
    IvE, wygląda to tak:
    Przychodzisz jak jakiś zbawiciel ginącej w Twoim mniemaniu sceny, mówisz jakie są zasady i dobranoc. Próbujesz na siłę naprawić i zmienić to, co nie było zepsute. Czy klanowcom, którzy maja brać udział w Twoim evencie się to podoba, czy nie, to już jest mniejsze zmartwienie. I tak, jak Oktawian mówi, Twoja wizja jest najtwojsza i nikt inny nie ma racji poza Tobą. Pozwalasz klanowcom sugerować szczegóły, ale ostatecznie Twoje zdanie jest ostateczne.
    Tak to wygląda gdy się czyta Twoje posty.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Sierpnia 30, 2015, 22:58:10 »
    Puchary Polski jakoś się odbyły.. ba koncepcja zapoczątkowana przeze mnie u nas na scenie zachowała ciągłość i już trwa kolejny rok. Wiem, że Wam się nie podoba, że przychodzi ktoś z zewnątrz i mówi wszystkim co macie robić ale spójrzcie na to z tej strony, że widocznie mam hmm.. bardziej neutralne i obiektywne podejście do tego? Do tego chyba nie o to chodzi aby babrać się w ciągle w ten sam sposób, tylko stworzyć coś nowego i solidnego. Ja tylko Was proszę o odrobine dobrej woli i rozsądnej dyskusji zamiast wylewania pomyj i robienia bzdurnych akcji typu delugetonienative. Jedziemy na jednym wózku. I nie nie jest tak jak mówisz Emosek. Nie zgodziłem się tylko definitywnie na Kraków w obecnym kształcie, i proponuje kilka drobnych zmian na mapie 90% Waszych sugestii poparłem w pełni. A więc proszę trochę się zdystansować i wziąć to na chłodno.

Offline iwomichu1

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Sierpnia 30, 2015, 23:01:15 »
    Co do regulaminu - moim zdaniem jest dobry. Część faktycznie można żywcem przekopiować i tylko pomodyfikować szczegóły. Oczywiście jeśli na to Dyktator pozwoli.

RW_Porucznik_Iwomichu

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #103 dnia: Sierpnia 30, 2015, 23:02:08 »
    Ive chce was tylko rozruszać! Znowu sobie grywa w moda, ogarnął sobie ekipę, a kolejnym krokiem dla osoby lubiącej rywalizację jest organizacja turnieju, jakiego na razie nie było. Nie widzę by nigdzie nadrzędnie narzucał wam swoje zdanie, zrobił twmat do dyskusji i do takiej was zaprasza, i jak widać troszczy się o to by turniej by ogarnięty. Ma już w tym pewne doświadczenie, chociaż na innym modzie, ale Barbarian chce się wziąć za stronę organizacyjną, i tylko daje wam propozycje, nad którymi koniec końców sami będziecie debatować, z jego udziałem nie jako BIG BROTHERA turnieju tylko lidera kolejnego klanu który chce wziąć udział. Uszanujcie to, bo naprawdę się stara! Powinniście mu polać piwa za inicjatywę i mozlone próby dogadania się skoro tak długo trzeba czasem prosić o jakieś konkretne podejście do sprawy.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #104 dnia: Sierpnia 30, 2015, 23:05:20 »
    Co do regulaminu - moim zdaniem jest dobry. Część faktycznie można żywcem przekopiować i tylko pomodyfikować szczegóły. Oczywiście jeśli na to Dyktator pozwoli.

Już wyżej pozwoliłem. Nie krepujcie się i używajcie go. Szczególnie, że nie jestem autorem całości. Niektóre punkty (w różnych formach) istnieją od 2012, a więc w zasadzie stworzył je IvE. Są też takie, które zaczerpnąłem z europejskich turniejów Native (oczywiście coś za coś, oni dostali też naszą regułę odnośnie robienia screenów, by znajdywać cheaty :P).
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)