Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Puchar Polski 2014 - Temat ogólny  (Przeczytany 34614 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    • Piwa: 91
    Odp: Puchar Polski 2014 - Temat ogólny
    « Odpowiedź #60 dnia: Sierpnia 16, 2014, 18:14:18 »
    Przy wyborze map nie uwzgledniliscie jednej, bardzo waznej sprawy - przygotowania do gry. Kazdy lepszy klan, w tym SRC i zdecydowana wiekszosc druzyn z dywizji A i B przygotowuje sie do dwoch podanych map i frakcji. Jesli pula map jest duza, przygotowanie slabsze, wiecej szczescia i nizszy poziom turnieju. Nawet gdyby mapy i frakcje byly wybierane na poczatku tygodnia, to mecze treningowe beda utrudnione.

Moim zdaniem za duzo kombinujecie. Owszem, badzmy do przodu, ale 16 rund, otwarta i zamknieta mapa to nie powinien byc temat glosowania, bo gore wezma upodobania liczniejszych, slabszych i starszych klanow. Irytuje mnie tez fakt, ze wypowiadaja sie ludzie ktorzy z competitive Warband stycznosci nie mieli wcale albo nie mieli go od bardzo dawna.
    Sukces jest wtedy, kiedy niemożliwe staje się możliwe.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #61 dnia: Sierpnia 16, 2014, 18:29:50 »
    [...] Następnie zaznaczamy już od początku, że zwycięzca ćwierćfinału A gra za zwycięzcą Ćwierćfinału D, i Ćwierćfimał A wybiera mapę pierwszy.
    b)poprzez proste losowanie wybiera się kto wybiera pierwszy

Nie podoba mi się tutaj pewien element- to wciąż nie jest najsprawiedliwsze (chodzi mi o to co po ćwierćfinałach i w fazie grupowej), bo można określić po równo kto będzie gospodarzem i kiedy, ale przecież będą różni przeciwnicy. Klan A będzie gospodarzem z bardzo słabym klanem C, z którym mapa nie ma znaczenia, za to w walce z klanem B będzie wybierał jako drugi i np. klan B zablokuje tym z A wybór mapy otwartej (samemu wybierając inną otwartą), na którą się przygotowywali do trudnego meczu z B. Mam nadzieję, że nie zagmatwałem :D

Może dojść do sytuacji gdzie w klanie 3/4 graczy będzie za np. 20 rundami a lider zagłosuje za 16.

My nie wybieramy klanom przedstawicieli, to ich sprawa, by się dogadać wewnątrz lub po prostu wybrać najbardziej ogarniętego.

Faza grupowa 16 rund i może wybór map i frakcji przez klany
    Faza pucharowa 20 rund i mapy i frakcje narzucone

To już za to jest ciekawe ;) Na pewno warte głębszego przemyślenia.

Przy wyborze map nie uwzgledniliscie jednej, bardzo waznej sprawy - przygotowania do gry. Kazdy lepszy klan, w tym SRC i zdecydowana wiekszosc druzyn z dywizji A i B przygotowuje sie do dwoch podanych map i frakcji. Jesli pula map jest duza, przygotowanie slabsze, wiecej szczescia i nizszy poziom turnieju. Nawet gdyby mapy i frakcje byly wybierane na poczatku tygodnia, to mecze treningowe beda utrudnione.

Nie widzę problemu. Kolejkę meczy fazy grupowej można przygotować od razu po wylosowaniu grup, a klany mogę od razu  na wszystkie te kolejki (lub chociaż na kilka pierwszych tygodni) powybierać mapy z puli. Wszyscy zdążą się przygotować, jak sądzę ;)

Owszem, badzmy do przodu, ale 16 rund, otwarta i zamknieta mapa to nie powinien byc temat glosowania

Nie zamierzamy odchodzić od systemu 1 otwarta i 1 zamknięta- dlatego dyskutujemy, jak to dopasować do systemu wyboru map z puli. A co do 16/20 rund, to moim zdaniem jak najbardziej jest to temat do dyskusji/głosowania.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2014, 21:13:49 wysłana przez Dyktator »
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #62 dnia: Sierpnia 16, 2014, 18:50:38 »
    Irytuje mnie tez fakt, ze wypowiadaja sie ludzie ktorzy z competitive Warband stycznosci nie mieli wcale albo nie mieli go od bardzo dawna.
      Carpe spójrz na to z tej strony, że puchar Polski to nie ten poziom co WNL i raczej trzon ekip które będą brały udział to właśnie będą tacy ludzie o których pisałeś. Organizacja aby turniej mógł być podzielony na 2 etapy potrzebuje co najmniej 8 drużyn a zapewne oczekuje nawet i 16?
    Teraz Carpe wylicz mi aktywnie grające Polskie klany, albo te które w 2014 brały udział w zachodnich turniejach i dalej istnieją :D

Jasne w sprawach native'a jesteś na chwile obecną ekspertem i razi Cię to, że część osób proponuję rozwiązania odbiegające od norm zachodnich turniejów. Tylko trzeba zdać sobie sprawę z tego, że średniak z dywizji C miałby szansę tutaj ugrać miejsce w pierwszej 4-6. Więc w momencie zbiegnięcia się dwóch turniejów, nawet lepiej wyjdzie dla wszystkich jeśli puchar Polski będzie się czymś różnił, bo znając życie skład 1/3 Pierwszej drużyny SRC 2/3 rezerw, dałby radę i tak wywalczyć sobie awans do finałów.

Scena wygląda teraz tak, że ten kto chce grać dużo, aktywnie i w turniejach idzie do klanów typu SRC. Nie powstają nowe równie poważne i silne. Te które zostały i te które zapewne wystartują to będą w dużej mierze grający 4fun albo zieloni. Stąd radziłbym to traktować z przymrużeniem oka jak ocenianie w "Tańcu z Gwiazdami". 

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #63 dnia: Sierpnia 16, 2014, 18:57:15 »
    ::1::. Sprawa grup
    Moim zdaniem to wszystko musi zostać uwarunkowane ilością klanów które się zapiszą. Strzelam że nie będzie więcej niż 12 ekip, to wtedy tworzymy 2 grupy po 6 drużyn. Chyba nic więcej nie trzeba pisać.

.::2::.Format meczy
    Pomysł Wardera wydaje się być dobrym, jednak ja mam inny punkt widzenia na to. Jeśli <20 rund> jest skierowane do tych słabszych klanów (bo jak dobrze wiemy to nigdzie nie gra się już po tyle rund), to wprowadźmy to do fazy grupowej, a fazę pucharową zostawmy już na europejskich zasadach, czyli po 16 rund.

.::3::.Sprawa map
    Jeśli chcemy zastosować coś nowego na tym pucharze, to może... połączmy pomysł Dyktatora z propozycją Prince?
    Pula map (dajmy po 6 otwartych i zamkniętych), klany wybierają po 1 otwartej i zamkniętej. Wychodzi pula map 4, podzielona na zamknięte i otwarte i losujemy z nich po 1 do rozgrywki. Unikamy w tym momencie roli gospodarza i gościa przez co rozgrywka wydaje się być wyrównana, bo do końca nie wiemy na jaką dokładnie trafimy.
    Przykład
    Rycerze Nienawiści wybierają Wioska oraz FBTR
    Rycerze Miłości wybierają NordTown oraz Reveran Village
    Losowanie: W tym momencie klan liczy na szczęście w losowaniu niestety, bo może trafić się zarówno para map RN jak i RM.
    Podsumowanie - wylosowane zostaje NordTown i Reveran Village przez co z puli map Rycerzów Miłości usuwa się obydwie mapy i nie mogą zostać one wykorzystane w dalszej części turnieju. Rycerze Nienawiści nie zużyli żadnej mapy, przez co w następnej kolejce dalej mogą wybrać Wioskę oraz FBTR.

Przykład? Turniej zaczyna się dajmy 22 września, to klany muszą wypisać mapy odnośnie 1 i 2 kolejki już 15 września. 1 kolejka obdywa się w dniach 22-24, znamy już mapy na 2 kolejkę (29 - 1 październik), to mapy na 3 kolejkę muszą zostać podane w okolicach 25 września, dzięki czemu mamy ciągle tydzień wyprzedzenia jeśli chodzi o mapy.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #64 dnia: Sierpnia 16, 2014, 19:05:12 »
    ::1::. Sprawa grup
    Moim zdaniem to wszystko musi zostać uwarunkowane ilością klanów które się zapiszą. Strzelam że nie będzie więcej niż 12 ekip, to wtedy tworzymy 2 grupy po 6 drużyn. Chyba nic więcej nie trzeba pisać.

Nie wiesz o czym mowisz. Jesli koniecznie chcemy grupy, to predzej 4 grupy po 3 druzyny niz 2 po 6. Moim zdaniem powyzej 12 moglibysmy stworzyc drabinke pucharowa z repasazami. Klan ktory odpadnie gralby w repasazach i dalej mialby szanse na podium. Proste i wprost idealne dla tego turnieju.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 16, 2014, 19:08:45 »
    I połowa team'ów po rozlosowaniu i pierwszej porażce zrobi RQ bo nie będzie według niej sensu dalszego grania. W Polsce nie ma wielkiej różnicy skilla jeśli chodzi o gorsze klany, to w takim wypadku nawet jak trafi się SRC i jakiś lepszy team w tej samej grupie to pozostała 4 będzie miała dalej szanse do równej walki o dajmy 2 pozostałe miejsca które premiowane są awansem.
    Jeśli jest 4 drużynowa grupa i ktoś trafi na to SRC i drugi, mocny team to w tym wypadku 2 pozostałe grają jeden mecz o pietruszkę, bo jaką rangę można przydzielić meczu o 8? miejsce.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #66 dnia: Sierpnia 16, 2014, 19:12:29 »
    [...] Moim zdaniem powyzej 12 moglibysmy stworzyc drabinke pucharowa z repasazami. Klan ktory odpadnie gralby w repasazach i dalej mialby szanse na podium. Proste i wprost idealne dla tego turnieju.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Sierpnia 16, 2014, 19:14:12 »
    I połowa team'ów po rozlosowaniu i pierwszej porażce zrobi RQ bo nie będzie według niej sensu dalszego grania. W Polsce nie ma wielkiej różnicy skilla jeśli chodzi o gorsze klany, to w takim wypadku nawet jak trafi się SRC i jakiś lepszy team w tej samej grupie to pozostała 4 będzie miała dalej szanse do równej walki o dajmy 2 pozostałe miejsca które promowane są awansem.
    Zgadzam się. Ale jak mówię to premiuje słabsze klany które sobie pograją, dla SRC to może być poczytane jako trochę marnotrawienie czasu- więcej meczy z przeciwnikami o kilka klas słabszymi. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Patrząc na poziom sceny jednak, danie szansy Redoranowi zagrać z BB czy też DelaRosa jeśliby się zapisały, może uczynić turniej ciekawszym. Bo dalej bój między tymi klanami o kolejne miejsca w grupie, ma tą zaletę, że szansę są tutaj wyrównane i jeśli nie dojdzie przez to do "WojenTawernianych" może uczynić puchar Polski jakimś ważniejszym wydarzeniem które wpłynie na scenę a nie tylko potwierdzi dominację pewnych klanów ^^

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #68 dnia: Sierpnia 16, 2014, 20:07:05 »
    Jeśli chcemy zastosować coś nowego na tym pucharze, to może... połączmy pomysł Dyktatora z propozycją Prince?
    Pula map (dajmy po 6 otwartych i zamkniętych), klany wybierają po 1 otwartej i zamkniętej. Wychodzi pula map 4, podzielona na zamknięte i otwarte i losujemy z nich po 1 do rozgrywki. Unikamy w tym momencie roli gospodarza i gościa przez co rozgrywka wydaje się być wyrównana, bo do końca nie wiemy na jaką dokładnie trafimy.

Połączenie pomysłu mojego, Prince'a.. i Netomana :P Kolejny bardzo ciekawy pomysł pada tego samego dnia. Nie powiem, ten temat robi swoje ;)

Jesli koniecznie chcemy grupy, to predzej 4 grupy po 3 druzyny niz 2 po 6. Moim zdaniem powyzej 12 moglibysmy stworzyc drabinke pucharowa z repasazami. Klan ktory odpadnie gralby w repasazach i dalej mialby szanse na podium. Proste i wprost idealne dla tego turnieju.

4 grupy po 3 drużyny... i co w tedy? Jedna drużna wychodzi z grupy. A więc 2 grupy, gdzie trafią SRC i WV są już przegrane dla dwóch pozostałych drużyn i nie mają oni sensu gry- taka propozycja mogłaby być wręcz nazwana samolubną ;) Chociaż, gdyby w jednej takiej grupie umieścić i SRC i WV, to raczej też byś nie był zadowolony, jak sądzę. A przynajmniej jedna z tych drużyn by nie była.
    Nie wspomnę już o pomyśle drabinki z pominięciem grup - losowaniem decydowałoby się, kto może grać dalej, a kto ma być tym przegranym po jednym meczu, no może dwóch z repasażami. Bo szczerze- jacys Marmurowi Wojownicy dostaną w losowaniu SRC, nawet rundy nie urwą, druga szansa... i dostają REF, który przegrał w pierwszej rundzie z WV- znowu dostają do zera. Koniec turnieju następuje dla nich po dwóch meczach... bawili się z pewnością niesamowicie przy smętnej atmosferze na ts, gdy dostawali runda po rundzie i tracąc wiarę w swoje możliwości oraz chęci do gry wychodzili by z pomrukami typu "Pie*rzony Puchar Polski", "Więcej nie gram w żadnym turniejach". Jak dla mnie, to nie o to tutaj chodzi. Wolałbym, żeby gracze więcej się bawili (nawet gdybyśmy my (mówię to jako Saracen) i WV mieli się ponudzić w kilku meczach fazy grupowej). Z punktu widzenia organizatorów również lepiej nam się to prowadzi, gdy widzimy, że to ma sens dla dużej liczby osób i że niesie to jakieś pozytywne skutki dla rozwoju sceny.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Sierpnia 16, 2014, 21:42:09 »
    Sa slabi, to beda przegrywac i z tym sie trzeba liczyc. Probujecie na sile zrobic tak, zeby slabe klany nie przegrywaly. Bezsens. To jest tylko gra.

W przypadku 4 grup moga wychodzic 2 druzyny, pozniej mielibysmy ciekawa drabinke. Mozna dodac do tego wszystkiego repasaze, co gwarantuje zespolom ktore wyszly z grupy minimum 3 mecze. Ktos musi odpasc, a 4 zespoly ktore odpadna to nie jest duzo.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Sierpnia 16, 2014, 22:15:54 »
    Sa slabi, to beda przegrywac i z tym sie trzeba liczyc. Probujecie na sile zrobic tak, zeby slabe klany nie przegrywaly. Bezsens. To jest tylko gra.

W systemie 6 drużyn na grupę, przynajmniej mniejsze klany zagrają ze sobą mecze. Jest więc szansa, że klan A będzie zadowolony po pokonaniu klanów B, C i przegraniu z resztą.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #71 dnia: Sierpnia 17, 2014, 11:15:47 »
    W tym Pucharze Polski, gdzie PE wygralo, jak sie nie myle, byly 3 grupy po 4 teamy. Jedna byla taką zdecydowaną grupą śmierci, gdzie było WSC, KoH, ktoś jeszcze mocny i jakis przeciętny klan. Nie pamiętam. Zaś w tej grupie co było PE to było PE i 3 wyraźnie słabsze zespoly. Wtedy chyba żaden się nie rozpadł, a jak już to jeden i to z naszej grupy. Reszta dograła swoje do końca.

Jeżeli będzie te 12, nawet 9 zgłoszonych teamów to myślę, że lepsza jest opcja Karpia, by zrobić 3 grupy po 4 zespoły w przypadku 12 zgłoszonych lub po 3 zespoły w przypadku 9. Dlaczego? Otóż, większość tutaj stanowić będą mniejsze klany. Niestety, są to często twory 2 tygodniowe, tworzone przez 14/15-latków, którzy nagle mają kaprys i rozwiązują klan. Granie na 2 grupy lub 1 dywizje na zasadzie "każdy z każdym" powodowało by, że w przypadku wycofania się 2 teamów załózmy SRC ma 2 tyg. przerwy, jeśli mieli kolejno co tydzień grać z tymi drużynami. Strasznie irytujące jest takie czekania, biorąc nawet pod uwagę, że w tym czasie mógłby już trwać WNL.

Jeżeli zaś chcecie dopuścić do tego, by mniejsze klany pograły we wspaniałej atmosferze, lepiej zróbcie podział na drużyny rozstawione. Czyli te najmocniejsze byłyby rozstawione. I nie mogłoby się zdarzyć tak, że do jednej grupy trafiają 3 mocne drużyny i 1 kopciuszek. Chociaż, na mundialu Kostaryka pokazała, że kopciuszek potrafi :P Jednak na WB by to nie wypaliło, nie na trybie "Bitwa".

Następna sprawa, widzę, że @IvE jest tego samego zdania co ja, o czym wcześniej napisałem - wprowadźcie wyraźny zakaz używania graczy, którzy nie są Polakami, nawet jeśli są członkami jakiegoś polskiego klanu, bo taką zasadę łatwo obejść i można zrekrutować jakiegoś kebaba 3 dni przez rozpoczęciem turnieju.

Moje ostatnie pytanie - w ostatnim WNL w jakim grałem grało się jakieś smieszne mapy tworzone przez graczy. Mam nadzieję, że tutaj będzie się rozgrywać mecze na podstawowych mapach + te pare konkretnych typu Reveran Village, Sandiboush (czy jak to się pisało :P) ? Zadnych Ruined Castle czy inne podobne cholerstwo.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #72 dnia: Sierpnia 17, 2014, 13:12:58 »

Moje ostatnie pytanie - w ostatnim WNL w jakim grałem grało się jakieś smieszne mapy tworzone przez graczy. Mam nadzieję, że tutaj będzie się rozgrywać mecze na podstawowych mapach + te pare konkretnych typu Reveran Village, Sandiboush (czy jak to się pisało :P) ? Zadnych Ruined Castle czy inne podobne cholerstwo.
    Nie narzekaj na mapy na których nie przyszło ci zagrać nawet jednego meczu. Też byłem sceptycznie nastawiony a w końcu tylko jedna mapa okazała się beznadziejna.

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    « Odpowiedź #73 dnia: Sierpnia 17, 2014, 13:29:59 »
    W tym Pucharze Polski, gdzie PE wygralo, jak sie nie myle, byly 3 grupy po 4 teamy. Jedna byla taką zdecydowaną grupą śmierci, gdzie było WSC, KoH, ktoś jeszcze mocny i jakis przeciętny klan.
    Tam byli Hitmeni, WSC, SRC+Sikici i Hives, Warriorsi :P

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #74 dnia: Sierpnia 17, 2014, 16:23:23 »
    Nie narzekaj na mapy na których nie przyszło ci zagrać nawet jednego meczu. Też byłem sceptycznie nastawiony a w końcu tylko jedna mapa okazała się beznadziejna.
    Jak mogę pisać, że są bezsensowne nie grając na nich? Gdzie tu sens, logika ?