Robi się tu już dużo postów (to oczywiście dobrze :P), więc informacje coraz trudniej wychwytywać. Żeby podsumować tą część dyskusji (bo pomysły kończą się już, jak widzę) i przejść dalej, zebrałem te najważniejsze rzeczy, których opinii potrzebujemy. Oczywiście nie jest to ankieta, tylko (powtórzę) zbieranie opinii. Ostateczną decyzję podejmą i tak organizatorzy lub zostanie to poddane pod głosowanie na spotkaniu z klanami po zapisach.
Na wszystko odpowiadajcie po kolei i w jednym poście, żeby było uporządkowane itd. Prócz osób tu dyskutujących miło by było, jakby i przedstawiciele tych mniejszych klanów się wypowiedzieli... w końcu duża część tych 4 stron dyskusji jest właśnie im poświęcona ;)
.::1::. Sprawa grup Tutaj wybór jest głównie między większą ilością grup (ale wtedy z każdej maksymalnie 2 drużyny wychodzą) i w każdej mniej klanów, a dwiema grupami z większą ilością klanów, gdzie z każdej nawet i 4 klany mogą wyjść. Druga opcja sprawi, że turniej się znacząco wydłuży, da jednak szansę rywalizacji o awans również i słabszym klanom, a więc być może i powstrzyma falę wycofywania się z turnieju. Po awansowaniu z grupy następują ćwierćfinały i dalej już mecze typu pojedynczej eliminacji.
.::2::.Format meczyTo też się tutaj przewijało. Ogólnie gra się od ENL'a w większości turniejów po 16 rund na mecz. Głównym plusem tego jest długość meczu. A raczej to, że jest krótszy od starego 20-rundowego systemu, dzięki czemu więcej osób ma czas, żeby zagrać. Widziałem jednak, że niektórzy chętnie by widzieli powrót 20 rund na mecz, co wydłuża czas gry (a niektórym to naprawdę nie jest na rękę), za to może uczynić mecz ciekawszym.
.::3::.Sprawa mapPodstawowe pytanie: losować i narzucać mapy, czy pozwalać klanom samemu je wybierać na mecz? Plusy i minusy obu rozwiązań znajdziecie stronę wcześniej w postach Prusaka i Wardera. Są też oczywiście możliwości poboczne, jak pomysł Netomana (drużyny wybierają po 4 mapy i z nich się losuje), czy moja propozycja z większą pulą map (szczegóły przeczytacie w moim poście stronę wcześniej:
CLICK! -> środkowy akapit). Jednak w przypadkach, gdy drużyny same wybierają (nieważne czy dowolnie czy z puli) wciąż pozostaje problem, kto wybiera zamkniętą, a kto otwartą. Prusak i Netoman podawali swoje rozwiązania, ale szczerze, to oba mnie nie przekonują do końca.
I jeszcze pomysł Pirnce'a (kilka postów wyżej):
http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=15099.msg285235#msg285235I to tyle na tą część. Czekam na wypowiedzi.