Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Puchar Polski 2014 - Temat ogólny  (Przeczytany 34637 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    Odp: Puchar Polski 2014 - Temat ogólny
    « Odpowiedź #90 dnia: Sierpnia 19, 2014, 17:24:01 »
    Ja żadnych problemów w ostatnim czasie nie pamiętam. A jeśli jakiś klan chce zagranicznych graczy, jestem za :)

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #91 dnia: Sierpnia 19, 2014, 18:07:25 »
    Ja żadnych problemów w ostatnim czasie nie pamiętam. A jeśli jakiś klan chce zagranicznych graczy, jestem za :)

A tu jeeeeb drugie Drunken Masters się tworzy.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #92 dnia: Sierpnia 19, 2014, 18:15:11 »
    ten dopisek "w ostatnim czasie" jest tutaj istotny :DD

Offline Celtic_William

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    • Oyche Doni$ spec od białej broni
    « Odpowiedź #93 dnia: Sierpnia 19, 2014, 18:27:42 »
    Tak to skomentuję
    Kolega Miłosz, Will, Suleyman, Fietnamczyg
    Sprawy na włosku załatwiam po włosku

Offline Fasola

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #94 dnia: Sierpnia 19, 2014, 19:25:10 »
    Ja tam bym i tak wyciepał zagranicznych. Puchar Polski to Puchar Polski. Zawsze są później jakieś problemy i klany które nagle mają jakiś nowych dziwnych ludków.
    Nie zawsze, w kilku polskich klanach zagraniczni gracze gościli w nich od dłuższego czasu ;)

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #95 dnia: Sierpnia 19, 2014, 19:43:34 »
    2 na roster, 1 w danym momencie. Więcej by nawet nie dało rady załapać się do polskich klanów, bo scena zagraniczna to dno :O
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #96 dnia: Sierpnia 19, 2014, 20:33:37 »
    Nie zawsze, w kilku polskich klanach zagraniczni gracze gościli w nich od dłuższego czasu ;)
    To bym zaakceptował. Może tutaj czegoś nie rozumiem, ale wydawało mi się zawsze, że takie turnieje są skierowane do klanów? Nie jakichś grup, koalicji itd. itp. tylko klanów. A wszyscy kombinują jak koń pod górę jak to obejść. Ogólnie podchodziłbym do przypadków indywidualnie, WV długo miało Reya i odmowa takiemu graczowi możliwości gry byłaby krzywdząca. Jeśli obcokrajowiec zżył się z klanem i ważnym dla niego jest jaką rolę odgrywa on na scenie, to krzywdą byłoby zabronić mu wpłynięcia na to.
     Jeśli jednak działa na to na zasadzie, "komm, komm, gut friend you'll spielen 4 us, good friend k?????", to jest to bezsensu. Taki gracz, wszyscy wiedzą gra sobie w innym klanie a to traktuje na zasadzie albo trollingu albo "pogram se". Problem nie tkwi w tym, że klan ma obcokrajowca tylko w tym, że po tym gdy "RycerzeMroku_Random1" nabije sobie na meczu najlepsze staty, wbija pograć na IG. Z zupełnie innym tagiem.
       Jaka jest różnica między czymś takim, a graczem który sobie gra w dwóch klanach na turnieju? Merc to merc. Kiedyś pamiętam, branie graczy spoza klanu na mecze było zakazane i były awantury, że dany klan miał "merca". Teraz zmienia się im nazwę na "gracz z rosteru który gra także w innym klanie".
        Dlatego może pojawi się oburzenie, ale ja bym karał za każdego gracza który w danym klanie nie jest. Po prostu, jak kiedyś. Jest podanie, widać, że gracz na publicznych serwerach gra w danym klanie jest w rosterze tylko tego klanu, nie ma problemu. Ale w przypadku pojawienia się gracza który sobie na IG gra jako "RycerzMroku_Nick" a na meczach gra w ekipie "Analbrotherhood" to bym wykluczył ekipę.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #97 dnia: Sierpnia 19, 2014, 20:45:56 »
    Panowie dajmy pokój tym graczom zagranicznym. Naprawdę nie są potrzebni. Szczególnie nie chciałbym aby pojawił się Sikici, sam też nie będę się starał o Sojetsu. Co do Reya, Rey mówi bardzo dobrze po polsku da się z nim dogadać, wszyscy go znają i jego bym pozostawił jako jedyny wyjątek.. Chociaż z tego co wiem to on chyba, nie jest w WV teraz. Tak jak dasz palec to zaraz się zaczną kombinacje. Nie gramy o złote kalesony to po co sprawadzać zagranicznych, zagrajmy sobie w naszym tawernianym wypidówku, pobawmy się i tyle :D

I tak jednak ja w głosowaniu jeśli takie się pojawi będę przeciwko.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Sierpnia 19, 2014, 21:36:18 »
    Panowie dajmy pokój tym graczom zagranicznym. Naprawdę nie są potrzebni. Szczególnie nie chciałbym aby pojawił się Sikici, sam też nie będę się starał o Sojetsu. Co do Reya, Rey mówi bardzo dobrze po polsku da się z nim dogadać, wszyscy go znają i jego bym pozostawił jako jedyny wyjątek.. Chociaż z tego co wiem to on chyba, nie jest w WV teraz. Tak jak dasz palec to zaraz się zaczną kombinacje. Nie gramy o złote kalesony to po co sprawadzać zagranicznych, zagrajmy sobie w naszym tawernianym wypidówku, pobawmy się i tyle :D

I tak jednak ja w głosowaniu jeśli takie się pojawi będę przeciwko.
    Problem w tym, że to kwestia merców. Dla mnie Merc to osoba która na serwerach publicznych ma inny tag... Jeżeli klan by umiał sensownie uzasadnić obcokrajowca to nie miałbym nic przeciwko.
    WSC miało niunje,
    PE Osviuxa
    WV Reya

Ci wszyscy gracze jednak traktowali te klany jako swoje. Problematyczne jest dla mnie to czy to turniej klanów czy turniej drużyn.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #99 dnia: Sierpnia 19, 2014, 21:42:01 »
    Można by też dodać punkty regulujące wykonwywanie screenshotów na prośbę sędziego  celu wykrycia WH. Chyba że to przeoczyłem : o
      Brakuje też informacji o skali. Czy gra się po 8 czy po minimum 8.   
    Dzięki za wykrycie tych braków- dodamy to na pewno! I co do drugiego, to gra się po równo 8. Tutaj nie kombinujemy :)

na początku masło maślane, za turniej odpowiedzialni są organizatorzy wymienieni z nicków i tyle. Nie ma co się rozwodzić dalej. Skróciłbym ten regulamin maksymalnie i skupił się na zasadach związanych z rosterami i mapami. To co najważniejsze. Już chyba na tyle dojrzaliśmy aby nie pisać dyrdumałów. A może się mylę, bo jakiś Jacuś Pl potem będzie zarzucał mi, że czegoś nie ma jak krowie na rowie wymienione..
    No niestety obawiam się, że to jest potrzebne. Ułatwienia chętnie wprowadzamy, ale Puchar Polski dalej powinien pozostawać na jakimś stopniu profesjonalizmu (przypominam, że to Twoje edycje ten "profesjonalizm" zapoczątkowały :D), a więc regulamin powinien wyjaśniać jak najwięcej możliwości, choćby i tych oczywistych. Szczególnie, że graczy nowych i zielonych może być niemało w tej edycji, ale nie raz to nie tylko oni takie problemy stwarzają. Np. ambitny klan, niezadowolony z jakieś druzgoczącej porażki- z tego wyniknie próba wyłudzenia walkowera na podstawie regulaminu, czy cokolwiek innego, byleby ugrać honor na brakach w regulaminie.

Sporo jest o "Rq", mógłbym zapytać jaki jest w tym interes? Nie, nie pytam ironicznie. Serio tego nie rozumiem. Jak odróżnicie RQ od problemów z grą?
    Rzeczywiście nie jest to napisane dokładnie, ale nie będziemy aż takiej wagi do tego przykładać. Rozumiemy i akceptujemy, że są sytuacje, jak zrywanie połączenia z internetem, nagłe sytuacje wymuszające odejście od komputera, czy po prostu szybkie zmiany w środku spawn'a. Jeśli jest to jednak możliwe prosimy o screen'y przed zmianą/wyjściem, jednak wiemy, że na 100% nieraz się zdarzy tak, że to po prostu nie wyjdzie. Ta reguła ma zabraniać zachowania jakie wydziałem u niektórych graczy (np. z klanu WaRG)- rozgrywa się bitwa i pewien gracz co każdą śmierć wychodzi z serwera, by resetować statystyki. Jak ginie, to ma 0:1, a gdy bez przerwy manipuluje tym wynikiem, to wiele osób może to denerwować. Ale przede wszystkim chodzi o to, co jest napisane w regulaminie -> będzie prowadzona statystyka, która wyłoni króla fragów i chcielibyśmy, by była jak najdokładniejsza.

Cytat: Dyktator
    "Mecze zaczynają się o wyznaczonej godzinie"
    Przez klany czy organizacje?
    Przez klany. To jest napisane w punkcie 1.5. W odpowiednim temacie klany podają swoje terminy i potwierdzają najbliższy wspólny. Termin dla mnie to nie tylko dzień, ale i godzina ;)

Nie zawsze, były problemy w czasie mistrzostw kawaleryjskich z graczami którym coś strzeliło i zmienili nicki.
    SuleymanKhan a.ka Will a.ka Fietnamczyq. Zwłaszcza jestem ciekawy jak to będzie wyglądało w przypadku TS, mamy zamiar się zapisać ale chcemy grać pod naszymi humorystycznymi nickami. Nie, nie jest to wyraz braku szacunku. Tak się czujemy lepiej.
    Akurat Will używał nicku SuleymanKhan już na długo przez powstaniem reprezentacji na cav 2014. Widzisz, masz problem, by dopuścić graczy zagranicznych, a chcesz pozwolić na noszenie jakiś głupich nicków ;) Wiesz, przede wszystkim chcemy uniknąć sytuacji, jak było w 2011 z osławionym już DM. Żadnych "Wydzielin Argaleba" :P Również nie chcemy by klany zmieniały sobie nicki przed meczami, jak to np. BC robiło, by ogłupić przeciwnika i pokazać absolutny brak szacunku. Przede wszystkim nie wie się, kto jest kto, a to może zmylić, bo np. znasz kogoś i wiesz, czego się po nim spodziewać, a tu nagle jakiś dziwny nick. Utrudnia to też oglądanie np. na streamie widzom, bo nie wiedzą też kto jest kto. Z drugiej strony chodzi nam o nie zmienianie nicków, czyli żeby pozostawały zgodne z rosterem. Teorytycznie moglibyście używać tych swoich nicków już od razu w rosterze, ale wyjątek rodzi inne wyjątki- zaraz by się nam z Pucharu Polski zrobił Puchar fejków, bo każdy zaczął by grać pod dziwnymi nickami. To się tez tyczy Trebrona i jego zamiłowania do oryginalnych "Votofoków" ;)

Dobra a jaki jest sens brania takich na puchar Polski? :P
    A jaki ma sens granie pod dziwnymi fejk nickami? :P

Co do graczy zagranicznych. Ja bym zakazał używania ich. Dużo było z tym problemów w poprzednich edycjach z tego co kojarzę gdy drużyny zajmujące miejsca w pierwszej trójce posiłkowali mocni gracze. 
    Ja tam bym i tak wyciepał zagranicznych. Puchar Polski to Puchar Polski. Zawsze są później jakieś problemy i klany które nagle mają jakiś nowych dziwnych ludków.
    To bym zaakceptował. [...] Ale w przypadku pojawienia się gracza który sobie na IG gra jako "RycerzMroku_Nick" a na meczach gra w ekipie "Analbrotherhood" to bym wykluczył ekipę.
    Panowie dajmy pokój tym graczom zagranicznym. [...]I tak jednak ja w głosowaniu jeśli takie się pojawi będę przeciwko.
    Sprawa graczy zagranicznych będzie wyjaśniona na głosowaniu dla zapisanych klanów, ale napiszę tutaj od siebie coś. Przede wszystkim niektórzy chcą wprowadzić spis tych zagranicznych, którzy mogą, bo grali długo, a reszta już nie. To zrodziło by mnóstwo kontrowersji. Jednym nie dałoby się tego udowodnić, inni krzyczeli by, że to niesprawiedliwe itd itp. Nie, indywidualnie nie można tego robić. Już mamy nawet przykład rozumowania -> według IvEgo tylko Reya się powinno dopuścić dla WV. To co wtedy np. z Sikicim, Andersem i Wierdo, którzy grali sporo z SRC pod tymi właśnie tagami? Owszem, jeden jest w KURWA, pozostali dwaj w AE, ale Rey też jest w AE teraz. Tak tego się nie rozwiąże, potrzebna jest jedna reguła dla każdego.
    Warder, twoim tokiem rozumowania spójrz na to tak- Trebron nie może grać dla WV na Pucharze, ponieważ na co dzień na IG (i na WNLu) gra jako członek KURWA. Shav gra (i jest w rosterze dalej) Nameless, też nie może grać w PP? REF i KoH też nie istniały od dłuższego czasu, nie mają swoich członków teorytycznie. A Polacy, którzy grają na co dzień w klanach zagranicznych? Ci z IG nie mogą brać udziału w Pucharze Polski, bo nie grają poza tym turniejem w polskich klanach? Jest też sytuacja, gdzie jakiś stary polski klan chce wziąć udział, ale brakuje mu dwóch/trzech osób, by móc się zapisać (ale tak, żeby potem nie oddawać walkowerów przez brak składu)- i co, ma nie brać udziału, skoro może sobie na Puchar zwerbować dodatkowe osoby, które na IG będą grały dalej pod swoimi tagami innych klanów? Jak widzisz, to nie jest takie proste, jak próbujesz to przedstawić. Takie reguły muszą być jak najbardziej uniwersalne, by sprostać przynajmniej większości sytuacji.
    I tak dla tych, którzy ciągle zasłaniają się słowem "Puchar POLSKI" i traktują to jako zakaz gry dla narodowości innych, niż Polska. W piłce nożnej, czy w jakimkolwiek sporcie istnieje takie podejście? W polskich klubach zawsze grają tylko Polacy? :) Albo już zostańmy przy samym Warband - Niemiecka Liga- w kilku klanach co sezon jest sporo graczy zagranicznych. Takie IR dla przykładu, to sobie pościągało ich mnóstwo na ligę. Nawet w regulaminie mieli aż 4 graczy spoza Niemiec na mecz :P Był też kiedyś jakiś turecki turniej, zdaje mi się, że tam też sami Turcy nie grali. Jak widzicie, społeczności są pootwierane na siebie, nie działa to tak, że jedno słowo w nazwie wszystko ustawia.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #100 dnia: Sierpnia 19, 2014, 21:54:25 »
    Rey przede wszystkim mówi po Polsku i to według mnie argument przewodni.  Wierdo i Anders grali chwile z SRC, Sikici grał chyba prawie w każdym większym polskim klanie i to nie jest żaden argument. Dla mnie to on powinnien mieć kategroczyny zakaz grania w tym turnieju. WSC i PE nie istnieją to nie ma problemu z ich obcokrajowcami. No chyba, że naprawdę jesteście tak ślepi do bólu na zasady to nie dopuszczamy i Reya według mnie jednak..

Cóż głosowanie klanów niech to rozwiążę.To będzie najlepsze.

edit:

Podawanie przykłady niemieckiej ligi jest spudłowane, tam mentalność graczy i pomysł na turniej.. to wszystko się diametralnie róźni.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #101 dnia: Sierpnia 19, 2014, 22:02:57 »
    Jeśli mówienie po Polsku jest kryterium, toni będzie chyba problemu z Volshenem, mówi po Polsku, przeprowadza się do Polski... a co, biere do klanu niech gejmi dla mnie. Bezsensowne
    Wierdo i Anders to chyba słaby przykład, nie grali dla SRC na PP, po tym jak wszyscy zaczeli się o to pluć, brali tylko Sikiciego ( to i tak tylko raz), który grał z SRC WNL'a, i jescze więcej, razem jakieś pół roku wspólnej gry. To chyb można go zaliczyć jako Saracena, czyż nie?

Offline Celtic_William

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    • Oyche Doni$ spec od białej broni
    « Odpowiedź #102 dnia: Sierpnia 19, 2014, 22:15:12 »
    Sikici bardzo dobrze operuje polskim, a przynajmniej na tyle go zna żeby elegancko informować osoby na temat tego co się dzieje na polu bitwy. Wydaje mi się również ze do src ma sentyment. Codziennie do mnie pisze lub siedzi na naszym ts żeby pogadać. Osobiście ja go uznaje za członka src nie wiem jak reszta :) Co do Andersa i Wiadra to wątpię czy będę chcieli brać udział w tym turnieju także nie ma się co martwić o kolegów z Skandynawii.
    Kolega Miłosz, Will, Suleyman, Fietnamczyg
    Sprawy na włosku załatwiam po włosku

Offline Fasola

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #103 dnia: Sierpnia 19, 2014, 22:30:41 »
    Rey przede wszystkim mówi po Polsku i to według mnie argument przewodni.  Wierdo i Anders grali chwile z SRC, Sikici grał chyba prawie w każdym większym polskim klanie i to nie jest żaden argument. Dla mnie to on powinnien mieć kategroczyny zakaz grania w tym turnieju. WSC i PE nie istnieją to nie ma problemu z ich obcokrajowcami. No chyba, że naprawdę jesteście tak ślepi do bólu na zasady to nie dopuszczamy i Reya według mnie jednak..

Cóż głosowanie klanów niech to rozwiążę.To będzie najlepsze.

edit:

Podawanie przykłady niemieckiej ligi jest spudłowane, tam mentalność graczy i pomysł na turniej.. to wszystko się diametralnie róźni.

PE nigdy nie zamieściło informacji, ze się rozpadają :>

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #104 dnia: Sierpnia 19, 2014, 22:49:21 »

Trebron nie może grać dla WV na Pucharze, ponieważ na co dzień na IG (i na WNLu) gra jako członek KURWA.
     Shav gra (i jest w rosterze dalej) Nameless, też nie może grać w PP? REF i KoH też nie istniały od dłuższego czasu, nie mają swoich członków teorytycznie. A Polacy, którzy grają na co dzień w klanach zagranicznych? Ci z IG nie mogą brać udziału w Pucharze Polski, bo nie grają poza tym turniejem w polskich klanach? Jest też sytuacja, gdzie jakiś stary polski klan chce wziąć udział, ale brakuje mu dwóch/trzech osób, by móc się zapisać (ale tak, żeby potem nie oddawać walkowerów przez brak składu)- i co, ma nie brać udziału, skoro może sobie na Puchar zwerbować dodatkowe osoby, które na IG będą grały dalej pod swoimi tagami innych klanów? Jak widzisz, to nie jest takie proste, jak próbujesz to przedstawić. Takie reguły muszą być jak najbardziej uniwersalne, by sprostać przynajmniej większości sytuacji.
    I tak dla tych, którzy ciągle zasłaniają się słowem "Puchar POLSKI" i traktują to jako zakaz gry dla narodowości innych, niż Polska. W piłce nożnej, czy w jakimkolwiek sporcie istnieje takie podejście? W polskich klubach zawsze grają tylko Polacy? :) Albo już zostańmy przy samym Warband - Niemiecka Liga- w kilku klanach co sezon jest sporo graczy zagranicznych. Takie IR dla przykładu, to sobie pościągało ich mnóstwo na ligę. Nawet w regulaminie mieli aż 4 graczy spoza Niemiec na mecz :P Był też kiedyś jakiś turecki turniej, zdaje mi się, że tam też sami Turcy nie grali. Jak widzicie, społeczności są pootwierane na siebie, nie działa to tak, że jedno słowo w nazwie wszystko ustawia.

To jest proste. Merc to merc. Kiedyś, nikt nie miał z tym problemów, ba! Kwestia czy powstanie drużyna dla Polaków, nie będących w PL klanach była przedmiotem sporów. Nikt bynajmniej nie przejmował się tym co czują. Założenie powinno być proste. Jak Polak chce grać, niech dojdzie do rodzimego klanu. Tyle. A jak wybrał scenę międzynarodową to niech gra na zachodnich turniejach, coś za coś. Na NW w czasie pierwszej edycji ligi zapisały się 24 regimenty. Dział dla nich ma ponad 1000 tematów, możemy więc założyć, że ponad 100 aktywnie grających nie grało.
        Organizator kategorycznie odrzucił propozycję, by gracze których regimenty nie grają mogli wesprzeć inne. Wytłumaczył to logicznie, gracz może zmienić regiment, regiment może się zaś próbować zapisać. Ma to sens. Teraz chyba(pewien nie jestem) to zmienili na zasadę, że regiment może brać takich graczy. Może ich użyć...jeśli druga strona wyrazi zgodę. Co w przypadku Evanovica i mu podobnych graczy, raczej się nie ziści...

2010
    Długo debatowaliśmy na ten temat i zdecydowaliśmy pozwolić stworzyć graczą niezrzeszonym <b>jedną</b> drużyne ;)
    Spis drużyn, jakoś turniej dało się zagrać bez miliona najemników.
    2011
    1b. W turnieju wziąć udział może każdy polski klan.
    10.Najemnicy nie są dozwoleni.
       Wyszło z DM jak wyszło. Zabrakło jaj i chyba wizji, co zrobić z tym fantem. Teraz niestety również brakuje jaj i wizji tego, czy to turniej klanów czy drużyn.