Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Puchar Polski 2014 - Temat ogólny  (Przeczytany 34920 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Puchar Polski 2014 - Temat ogólny
    « Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 14, 2014, 20:15:12 »
    Z grupami będzie bez zmian pewnie w takim razie.. Dojdą dobre polskie klany w tym moja ekipa a więc będzie co robić. Zaproponuje chłopakom danie walki o dalsze miejsca może w jakimś innym formacie. Co do zmianach w rosterze i wyborach map. Co do zmian w rosterze jestem za a wybory map poddałbym pod głosowanie klanów. Osobiście zagłosowałbym przeciwko. Jednak mogę grać tak i tak. Po prostu uważam, że tak klany mają bardziej wyrównane szanse i liczą się umiejętności a nie kampienie na 1 mapie czy inne tego typu wynalazki. Jeśli jednak zgłosiło by się dzięki temu więcej klanów i bym miał gwarancję, że się nie rozpadną byłbym za.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 14, 2014, 20:23:30 »
    Nie do końca rozumiem, początek twojej wypowiedzi ale uznam, że chodzi o to, że obstajesz przy systemie 4 drużyny na grupę a potem faza turniejowa?
    Jeśli tak to moim zdaniem dalsza walka o trzecie miejsce w trakcie rozgrywek ma więcej sensu, niż mecz o 6 miejsce turnieju. Motywuje to bardziej choć jeśli przyjrzymy się temu bardziej to jest to bardzo zbliżona pozycja, zwłaszcza, gdy wychodzą z grup po 2 drużyny.
    Pamiętajmy też, że w sytuacji w której w jednej grupie byłoby np. SRC, twoja ekipa i jakiś czarny koń turnieju to walka mogłaby mieć sens do ostatka i doszłoby do meczów wszystkich faworytów.  Taki system daje trochę więcej starć dla słabszych klanów i przede wszystkim potencjalni faworyci spotkaliby się zapewne dopiero w 1/2 lub finale.

Jak jednak pisałem organizacja musi wybrać wizję turnieju. Czy jest on skierowany na kilka mocnych klanów czy klany słabsze. Czyli czy chodzi o puchar Polski, czy takie rozgrywki które jak już porównywałem można przytoczyć do meczu politycy vs dziennikarze.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 14, 2014, 20:49:29 »
    Wszystko zależy od tego ile będzie dryżun.. potem będzie można kombinować jak to poukładać. Jakieś plotki do mnie dotarły, że w porywach może być 16 zespołów. Ja tam wierzę w 5 :D

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 14, 2014, 21:27:42 »
    Może w systemie doboru map oprzeć się na połączeniu obydwu sposobów? Obydwa klany przed turniejem podają 4 mapy, a następnie się losuje - po jednej mapie każdej z drużyn. Jeżeli mapy będą podobne, to wybieramy te które się nie powtórzą. A frakcje zawsze losujemy.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 14, 2014, 23:58:17 »
    @Neto

No to jest jakiś pomysł. Jak dla mnie idealny.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 15, 2014, 00:15:35 »
    Może mi ktoś objaśnić co poza powiewem nowości wnosi losowanie frakcji?:D Kiedyś fakt, można było w ciemno obstawiać kogo na daną mapę wybierze rywal, ale też miało to dużo uroku, że wszystko zależało od klanów i ich dowodzących ;3 Dobry wybór mapy i frakcji dopasowany do stylu graczy często dawał sporo rund :p

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 15, 2014, 10:36:58 »
    Dużo daję.

Klan wypracował sobie jedną taktykę i była nuda. Chcesz aby połowa meczy wyglądała tak, że rycerze mroku kampią na wiosce z młotami pół meczu? A tak to trzeba ruszyć głową. Co innego pomysł Netomana. Poszedłbym też na ograniczenie tych WNLowskich map i zostanie też przy tych co znają wszyscy.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 15, 2014, 10:42:48 »
    Na pewno musi być Nord Town. Nie wiem co za retard wywalił tą mapę z WNL i wrzucił za nią kilka beznadziejnych, nieprzetestowanych tworów. Wioskę można też będzie zagrać, ten kto siedzi w wieży ZAWSZE przegrywa.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 15, 2014, 10:45:26 »
    Losowanie frakcj sprawia, że mecz staje się ciekawy. Dlaczego?
    Dla przykładu podam tu mecz treningowy Nameless vs AE. Losowaliśmy mapy i frakcje
    Sandi Swadię na Nordów
    Reveran Sarranidzi na Rhodoków
    Granie na Sandi polegało na tym, by zdobyć cały komplet rund będąc nordami, natomiast grając Swadią - by urwać chociaż jedną rundę, najlepiej pierwszą lub drugą, ze względu na buff uzbrojenia jaki Swadianie dostają
    Na Reveran, mamy w miarę zównoważone frakcje, trzeba tu jednak wziąć pod uwagę papierowe konie sarranidów, krótsze lance Rhodoków, zadające mało obrażeń Sarranidzkie łuki, oraz papierowe tarcze pierwszej frakcji. Ani Sarranidzi, ani Rhodokowie nie są na tej mapie idealni, trzeba zagrać tak, by znaleźć i wykorzystać przewagę danej frakcji.

Co do map, to ograniczyłbym je do kilku WNL'owskixh wybranych w głosowaniu, oraz podstawowych, wliczając w to PA i NT. Dodatkowo można się zastanowić nad FbtR, wersją na której flagi zza ruin przesunięte są na pole z kupkami siana.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 15, 2014, 10:47:37 »
    Ja tam się zgadzam z Wami. Jednak poszedłbym może krok dalej aby wywalić nawet wszystkie z WNL aby stało się jak najbardziej przyjazne da małych klanów. Jednak to już może poddać pod głoś samym zainteresowanym.

Co do tej wieży.. ja to wiem Trebron, jednak dla polskich małych klanów, ta taktyka wydaję się idealna bo jest bezpieczna(?) A potem czekaj godzinami aż się gra skończy...

Ja sądzę, że największym problem dla małych klanów będzie poddanie ID. I tutaj nie mam pomysłu, nie można przecież oka przymknąć.. W zeszłym roku to była męczarnia a potem dużo płączu o to (TKS) a poradniczek jak dla jełopa wisiał na forum.. jakieś porady co z tym fantem?

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 15, 2014, 11:15:39 »
    Zgadzam się co do ograniczenia map - według mnie maksimum mogłoby być to 8 map (po 4 zamknięte i otwarte).
    Zamknięte
    Nord Town
    Wioska
    San'di'boush
    Fort of Honour

Otwarte
    Pole przy rzece
    Ruiny
    Reveran Village
    Frosty Battle

Mamy więc 4 mapy podstawowe z Native, które chyba każdy zna i 4 dodatkowe z WNL, które moim zdaniem są najlepsze.

Ja sądzę, że największym problem dla małych klanów będzie poddanie ID. I tutaj nie mam pomysłu, nie można przecież oka przymknąć.. W zeszłym roku to była męczarnia a potem dużo płączu o to (TKS) a poradniczek jak dla jełopa wisiał na forum.. jakieś porady co z tym fantem?
    Zostawić tak jak było, może bardziej uważać na te gorsze klany i pisać im informacje przed meczem by dokładnie sprawdzili roster z podanymi ID.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 15, 2014, 11:24:07 »
    Do zamkniętych dodałbym Vendettę oraz Port Assalut, a do otwartych Mountain Fortress i Ruined Fort (prosze dajcir Fort, to najlepsza otwarta mapa!) ewentualnie Snowy Village

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 15, 2014, 11:39:07 »
    Trzeba się zastanowić nad ilością, bo według mnie optymalnie wypada 8-10 map, na pewno nie więcej. Słabsze klany i tak tyle nie ogarną, to mają chociaż 4 stare plus kilka nowych do wyćwiczenia.
    Jak już, to ja bym zastanawiał się (z szerszego grona map) między
    Zamknięte - Nord Town, Wioska, San'di'boush, Fort of Honour, Vendetta, Verloren, Port Assault (chociaż nie wiem czy na tym już nawet polskie klany nie grają xD)
    Otwarte - Pole przy rzece, Ruiny, Reveran Village, Frosty Battle, Mountain Fortress (? ta mapa nie była czasem uznawana za zamkniętą?)

Snowy Village tak samo jak Ruined Fort odpadają.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 15, 2014, 11:49:32 »
    Moutain Fortress była uznawana za otwartą, potem za zamkniętą,  teraz, po dodaniu bocznego przejścia spokljnie klasyfikuje się ją do otwartych.
    Snowy odpada? Niby dlaczego? Podaj jakieś racjonalne powody. Co do zrujnowanego fortu to zrozumiałem, scen Warbanda jeszcze nie dorosła do tak trudnyc taktycznie map. Port był grany chyba WNL 2, a polskie klany to już wcale nie grają xD
    Myślę że  klanach znajdą się osoby znające dobrz te wszystki mapy które podałeś, ewentualnie mogę przygotować grafiki z zaznaczonymi spawnami i masterami.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 15, 2014, 12:08:14 »
    Jak najmniejsza ilość z jak najbardziej znananymi mapami. Koncepcja Prusaka mi się podoba.