Przestań patrzeć przez tą swoją lornetkę i spojrzyj na świat z dalszej perspektywy... Wyobraźmy sobie Ivego premiera...
Chcesz usunąć VAT... Prawo unijne stanowi, że VAT 15 % musi być ze względu na to, że wszystkie kraje członkowskie mają być konkurencyjne (czy coś w ten deseń).
Dobra, w takim razie odchodzimy z UE "bo to trup". Ale UE może żądać zwrotu środków na np. rolników (czym nam grozi już teraz). Co się wtedy stanie? Rolnicy spalą ci samochód i będą stać przed sejmem. A powiedzmy sobie szczerze, że jak rolnicy potrafią się wkurzyć o to, że Rosja po prostu nie chce z nami handlować to jak się wkurzą na przerwanie strumienia gotówki z twojej winy... W następnych wyborach stracisz cały elektorat wiejski, więc prawdopodobnie tego nie zrobisz, bo nie jesteś idiotą... Większość społeczeństwa pozytywnie ocenia naszą współpracę z Unią, która nadal jest dla nas opłacalna. Dostajemy zdecydowanie, więcej niż na tym tracimy i według wyliczeń rozwój bez Unii na przestrzeni lat byłby zdecydowanie niższy niż rozwój z Unią.
Dopóki, więc to się nam opłaca nie warto tego robić. Ale lecimy dalej...
Kara śmierci... Jak dla mnie to marnowanie czynników produkcji, ja bym zrobił prawilny gułag i niech pracują. Co do bronii to jestem pro-militarny, więc jestem za. Choć obecnie masz dostęp do broni palnej. Z tego co wiem musisz być zarejestrowany w klubie a następnie po testach możesz pozwolenie na taką broń palną uzyskać. Oczywiście wolałbym pełne pozwolenie, ale tu można się spierać.
Legalizacja wszystkiego... Chodzi o to, że jak ktoś chce coś robić i to nie zagraża innym to niech to robi. Co innego jak to zagraża np. prowadzenie auta pod wpływem... dla mnie kary za takie zachowania powinny być wyższe.
A teraz spojrzyj na społeczeństwo w Polsce. Koło 30% to chrześcijańscy socjal demokraci... Oni twojej polityki nie poprą za nic. Po za tym są najbardziej zdeterminowaną częścią społeczeństwa i stanowią twardy elektorat PiSu. Dalej masz koło 5-10 % antysystemowców, faszystów czy też nacjonalistów (to się będzie zwiększać przez kryzys migracyjny) . Oni mogą cie poprzeć, ale popatrz, że oni chcą polityki typu "dajcie nam pieniądze". Wystaczy popatrzeć na programy wyborcze wszystkich bojówek nacjonalistycznych.
Dalej masz nazwijmy to mieszkańców "centralnych". Zazwyczaj mieszkańcy miast, którzy zazwyczaj mają gdzieś co się w Polsce dzieje i dlatego % głosujących wśród nich jest tak niewielki. Oni mogą cię poprzeć, ale też nie wszyscy, ze względu na to, że duża część społeczeństwa ma zakodowane po latach socjalizmu, że czy się stoi czy się leży dwa tysiące się należy i tyle.
A no i nie zapominaj o rosnącej lewicy. Koło 10% społeczeństwa ma zapędy typowo lewicowe a to się zwiększa, ponieważ ten charyzmatyczny idiota Zandberg przekonuje ich do swoich poglądów. Po za tym nie zapominaj o silnych związkach zawodowych. Przecież jak im powiesz, że coś im zabierasz to ci dom spalą
Zostaje ci koło 20% społeczeństwa skłonnego popierać twoje idee. I powiedz mi jak ty chcesz to zrobić :D