Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Karczemna debata polityczna. Ława główna.  (Przeczytany 162705 razy)

Opis tematu: W I poście linki do powydzielanych tematów

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Karczemna debata polityczna. Ława główna.
    « Odpowiedź #885 dnia: Stycznia 28, 2016, 20:04:12 »
    Nie, nie płacą. Jak nie wiesz jak działają firmy to nie wiem jak Ci mam to wytłumaczyć. To wymaga odrobiny wiedzy. No ale mam dla Ciebie kilka artykułów odnoszących się do aktualnej sytuacji co może Ci otworzą oczy bo w te artykuły są wplecione informację, jak wiele firm funkcjonuje:

http://natemat.pl/169623,media-markt-pokazal-jak-obchodzic-podatek-detaliczny-pis-zaplaca-jakby-byli-malym-sklepikiem
    http://www.rp.pl/Podatek-dochodowy/301289973-Firmy-szukaja-nowych-rajow-podatkowych.html#ap-1
    http://www.rmf24.pl/ekonomia/news-bedzie-zakaz-przerzucania-podatku-handlowego-na-klientow-czy,nId,2135191
    http://biznes.interia.pl/news/polska-szara-strefa-to-transakcje-przekraczajace-200-mld-zl,2242712?utm_source=Biznes&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS#ipad

Już wcześniej informowałem o tym, że w Anglii np. na terenie dużego sklepu funkcjonuje kilka stosik typu food, clothes i są rejestrowane jako osobne podmioty. No cóż nie chcę tutaj wyzywać od ignorantów wierzących w moc biurokracji ludzi. Na litość jednak Boską, weźcie się ogarnijcie nie piszcie bredni o tym, że kapitał posiada narodowość i o innych banialukach ekonomicznych jak nie macie wiedzy ekonomicznej.

Plus znowu PiS robi kolejnego wała:
    http://gf24.pl/kierowcy-zaplaca-za-wyzsza-kwote-wolna-od-podatku-pis-chce-podniesc-koszty-parkowania-w-miastach/

Ps. Kumaci zrozumieją, że PiS paradoksalnie może przyczynić się w swoim kretynizmie do obniżki cen i podatków przynajmniej w kwestii marketów. Jednakże na pewno będą musieli coś zrobić gdy dziura budżetowa zacznie rosnać.. a więc to nie potrwa pewnie długo.

Ps2. Od tego momentu zaczęły się taki herezję, że głowa mała ale nie mamy czasu tłumaczyć. Jak chcesz załóż osobny temat i to wyjaśnimy. No chyba, że luca albo Bojar lub ktoś inny co ma pojęcie ma cierpliwość tłumaczyć.

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 28, 2016, 20:21:39 wysłana przez ^IvE »

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #886 dnia: Stycznia 28, 2016, 20:11:10 »
    Dramy przetargowe są takie klasyczne. Wystarczy wyciągnąć jakiś przetarg i powiedzieć ze wygrała ustawiona firma i dać subiektywne przykłady jak to inna firma by była lepsza. Wiekszość afer przetargowych jest na siłę.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #887 dnia: Stycznia 28, 2016, 20:17:34 »
    Wedle mnie niech sobie i helikoptery kupią i osobne haremy a potem niech wy***** z kraju i zostawią gospodarkę, podatki i ludzi w spokoju.

Kwestia przetargu była tylko podana na marginesie. Istotne rzeczy podałem w poprzednim poście.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #888 dnia: Stycznia 28, 2016, 21:17:13 »
     1. Obchodzenie przez sklepy podatków, to raczej powód do wstydu. Z drugiej strony, Polacy to tak rozbite społeczeństwo, a także faktycznie gnębione podatkami które w wielu przypadkach nie mają sensu, ba! Mandaty zamieniono w jakiejś podatki, tak, że gminy utrzymują się ze stawiania znaków w patologicznych miejscach, a za znakiem radiowozu.
     Mogę tylko mieć nadzieje, że gdy ktoś posprząta ten cały burdel, a sytuacja stanie się normalna, to Polacy z pogardą będą odnosili się do sklepów które kombinują w taki sposób, idąc po prostu do uczciwej konkurencji.

2. Wysokie podatki, powinny być związane z decentralizacją i skutecznym samorządem. Tymczasem, dla partii wybory samorządowe to często, wybory przegranych polityków, a rady różnych gmin, to pożal się Boże. Tak aby te pieniądze, wracały do ludzi, a nie były przejadane.

3. Kluczem do realnej zmiany, nie jest 500 złotych na każde dziecko. Problem kryje się w tym, że nasz cały ustrój jest zły.

Kodeks karny był nowelizowany ponad 60 razy. Postępowania Karnego ponad 90. Teraz cofają nowelizację PO.
    Sprawa wygląda mniej więcej tak, że w od kwietnia, sądy będą musiały używać trzech procedur w sprawach karnych, zależnie kiedy wpłynęła dana sprawa, a jeśli dodatkowo pis odsunięty zostanie od władzy i ich nowelizacja zostanie cofnięta to 4.

Wiecie ile w Polsce jest przepisów prawa karnego? Ja nie wiem. Profesorowie prawa w gruncie rzeczy, też pewnie nie wiedzą. Bo to jest rozrzucone po całym ustawodawstwie. Czyli, jest kodeks karny. Ale gdzieś w jakiejś ustawie, sprzed 10 lat, może być napisane, że użycie słowa "budyń" na forum tawerny jest zakazane i karane dożywociem. Kto ustawodawcy zabroni.

W Polsce, mamy do czynienia z pokazowymi procesami. Np. Amber Gold. Na cały kraj 146 osadzonych za przestępstwa gospodarcze. A robią aferę, że kogoś tam wsadzili. Faaaaaaaajnie.

Problem notyfikacji. Dopalaczy. Wielkie akcje. Szkoda, że za obie pewnie bekniemy, bo w przypadku afery hazardowej zapomniano dosłać jednego papierka komisji, a w przypadku dopalaczy to nie wiem na jakiej podstawie zamykali sklepy, bo to decyzja administracyjna nie była xD

4. Przykładów można mnożyć, ale realna zmiana to posprzątanie całego ustroju. Wywalenie powiatów, nowelizacja wszystkich kodeksów wręcz nowe kodeksy i kategoryczny zakaz ich dalszego nowelizowania bez większości konstytucyjnej. Bo jak w państwie może być porządek, skoro siada kilku profesorów, ma pewien zamysł tworzy jakiś akt a potem 500 razy to nowelizują. Gdzie to spójność.
    Większość problemów interpretacyjnych to niechlujstwo ustawodawcy, który np. przypisuje tym samym słowom inne znacznie.

Albo taka sytuacja, że wprowadzono, że trzeba osobiście stawiać się zawsze w postępowaniu podatkowym na terenie całego województwa, a potem zmieniono liczbę województw na 16, zmieniając ten obowiązek na cholernie upierdliwy. Zamysł był inny, że trzeba się stawić na terenie województwa, ale które nie było jednostką dużą.

Ogólnie 16 województw, to gówno. Najlepszy ustrój to dużo województw, bez dualizmu w administracji, czyli zostawić albo tylko samorządową i niech ludzie sobie wybierają kogo chcą aby realnie rządził w ich województwie i tyle.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #889 dnia: Lutego 28, 2016, 11:03:40 »
    W Hong-Kongu kryzys. Tempo wzrostu spadło do 7%. Zrozpaczone władze obniżyły o 75% PIT. Granicę ulgi dla podatnika wyznaczono na maksymalnym poziomie $2570 , co oznacza, że skorzysta z niej ok.1,9 mln osób, w których kieszeniach zostanie $2,2 mld.
    Wzrośnie też kwota wolna od podatku ze 120 do 132 tys.HK$ ($17 tys) dla osób samotnych i z 240 do 264 tys. HK$ ($34 tys.) dla reszty. Dzięki temu mieszkańcy autonomii zaoszczędzą $373 mln.
    Obniżone mają zostać podatki i opłaty rejestracyjne dla małych i średnich firm, a także zniesione opłaty licencyjne dla biur podróży, hoteli, restauracji i ulicznych handlarzy.
    W Polsce jest znakomicie, nic nie trzeba robić. Sejm głosami PiS odrzucił w pierwszym czytaniu projekt ustawy zakładający m.in. podwyższenie kwoty wolnej od PIT do $2500 - wraz z mechanizmem jej waloryzacji i rekompensatami dla samorządów. Klub PiS uzasadniał odrzucenie projektu "troską o finanse państwa".
    „Kwota wolna od podatku będzie wprowadzona w następnych latach, etapami, ale na naszych warunkach”
    Wstydzę się - bo JE Paweł Szałamacha, minister finansów, był kiedyś członkiem UPR. Podobno z korwinizmu się wyrasta? Jak się zapisze do partyj władzy - to nawet radykalnie, jak widać...
    A tym bogaczom z H-K nic, tylko wciąż obniżają podatki; jak oni mogą przetrwać to, że władze nie dbają tam o finanse państwa?

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #890 dnia: Kwietnia 04, 2016, 08:54:34 »
    Rozpocznijmy burzę!

Rzucę tylko hasło:

ABORCJA!

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #891 dnia: Kwietnia 07, 2016, 14:16:47 »
    Coś Ci bait nie wyszedł...
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #892 dnia: Kwietnia 07, 2016, 15:42:11 »
    Coś Ci bait nie wyszedł...

I dobrze. Nowa ustawa aborcyjna to tylko temat zastępczy.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #893 dnia: Kwietnia 14, 2016, 23:09:40 »
    Lista "polskich" posłów głosujących za antypolską rezolucją w UE - pozostawiam bez komentarza:

1. Michał Boni
    2. Jerzy Buzek
    3. Andrzej Grzyb
    4. Krzysztof Hetman
    5. Danuta Jazłowiecka
    6. Jarosław Kalinowski
    7. Agnieszka Kozłowska-Rajewicz
    8. Barbara Kudrycka
    9. Janusz Lewandowski
    10. Elżbieta Łukacijewska
    11. Jan Olbrycht
    12. Dariusz Rosati
    13. Czesław Siekierski
    14. Adam Szejnfeld
    15. Róża Thun
    16. Bogdan Zdrojewski
    17. Jarosław Wałęsa
    18. Tadeusz Zwiefka
    19. Bogusław Liberadzki
    20. Janusz Zemke
    21. Danuta Hubner
    22. Julia Pitera
    23. Krystyna Łybacka
    24. Bogdan Wenta
    25. Adam Gierek
    26. Marek Plura
    27. Lidia Geringer de Oedenberg

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #894 dnia: Kwietnia 22, 2016, 20:45:06 »
    Narzekają że tefałeny i inne manipulują a tu co wstawia wasza opozycja dla "samodzielnie myślących"
    https://m.facebook.com/janusz.korwin.mikke/photos/a.10150563803222060.370988.277681892059/10153538074407060/?type=3&source=48

Bardziej żałosnej manipulacji nie widzialem jeszcze xd

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #895 dnia: Kwietnia 22, 2016, 21:11:23 »
    Dokładnie...

Pokazanie zdjęcia HDR i zwykłego z mało ciekawej perspektywy... Trochę żałosne.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #896 dnia: Kwietnia 23, 2016, 10:20:51 »
    Nie mniej niż twój awatar

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #897 dnia: Kwietnia 23, 2016, 11:10:18 »
    Oczywiście zdjęcie jest zrobione w ten sposób, że Warszawa wygląda niekorzystnie. Co nie zmienia faktu, że po pierwsze to prawda. Po drugie Singapur w swojej historii ok. 50 lat istnienia z niczego przekształcił się w kraj, którego PKB na osb przekracza kilkakrotnie Polskie. Samo PKB malutkiego Singapuru, który jest państwem-miastem to ok 3/4 Polskiego. I cały czas się rozwija. Pokazuje to sukces kapitalizmu. A Europa się po prostu nie rozwija.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #898 dnia: Kwietnia 23, 2016, 13:19:58 »
    "zrobione w ten sposób, że Warszawa wygląda niekorzystnie"? Przecież to zwyczajnie kiepska manipulacja i nie broń tu Korwina bo kiedy o wiele mniejszą manipulację zrobią inne środowiska to jest ból dupy. To że PKB Singapuru przewyższa Polskie wie każda średnio rozgarnięta osoba więc nie ma tu żadnego usprawiedliwienia.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #899 dnia: Kwietnia 23, 2016, 13:46:22 »
    Oczywiście każdy w polityce posługuje się symboliką lub manipulacją. Jeśli chce się dobitnie uświadomić ludziom, że malutki Singapur ma prawie większe PKB od gigantycznej, kilkadziesiąt razy większej w porównaniu do niego Polski to tylko w taki sposób osiągnie się efekt. Proste. Tym bardziej, że to uwydatnienie zalet danych miejscowości. Jak widać Singapur ma się czym chwalić a Warszawa - nie za bardzo.

Dlatego zamiast drapać się w głowę i szukać manipulacji i spisków, powinno się raczej zastanowić z czego wynika bieda Polski podczas gdy malutki kraik potrafi się w tak krótkim czasie dorobić. No ale jak ktoś chcę się skupiać na kadrze zdjęcia a nie wniosków jakie z niego płyną - no to już jego sprawa.