Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Total War - dyskusja ogólna  (Przeczytany 324275 razy)

Opis tematu: Jest to temat ogólny o serii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xarxes

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Seria Total War
    « Odpowiedź #660 dnia: Marca 16, 2011, 22:57:53 »
    Za niedługo postanawiam zainwestować w nowego Shoguna (może), ale mam pewne wątpliwości. Czy na takim sprzęcie pójdzie mi najnowszy shogun 2 na chociaż wysokich detalach (bez AA) i czy naprawdę warto jest posiadać tą gre na półce?

Sprzęt:
    AMD Athlon II X3 450 3,20 GHz
    4 GB RAM DDR3 Geil 1333mhz
    PALIT GeForce 450 GTS 512 MB RAM
    64-ro bitowy Windows 7 Ultimate

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #661 dnia: Marca 17, 2011, 02:32:55 »
    Powinno pojsc na maxa, zreszta upewnij sie patrzac na zalecane wymagania, ewentualnie sciagnij demo ze Steama i sprawdz. Demo jest gorzej zoptymalizowane niz pelna wersja, takze wez na to poprawke, ze jesli przycina ci w demie, nie znaczy to, ze bedzie przycinalo w pelnej.

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #662 dnia: Marca 17, 2011, 16:21:26 »
    Hymh, a ja nadal czekam na wersję nieoficjalną w celach testowych. To jest kiepski żart żeby wypuszczać demo z dostępną jedną bitwą i niczym więcej.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #663 dnia: Marca 17, 2011, 23:29:42 »
    @Ozwan demo zawiera jedna bitwe treningowa + samouczek dla klanu Chosokabe, ktory do krotkich nie nalezy, pomimo, ze to tylko podstawy podstaw.
    Kurde, takim to wiecznie zle. Demo jest darmowe - zle, TYLKO JEDNA walka? - zle, przeciez powinni dac pol mapy kampanii + multiplayer i frytki jako bonus.

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #664 dnia: Marca 18, 2011, 16:47:09 »
    Nie, chłopaku, nie wiecznie źle. Jak wychodziło demo BG2 to zajmowało jedną płytę CD i przechodziło się je w okolicach 3h. Tutaj jest 6gb ściągania cholera wie czego żeby pograć 15 min i nie ocenić w sumie niczego. I potem wielkie zdziwienie, że ludzie wolą ściągnąć najpierw  z TPB zamiast kupować kota w worku.

Zresztą brak dema imho oznacza brak uprawnionego psioczenia na drugi obieg (inna sprawa, że o wielu produktach mało kto by słyszał gdyby nie drugi obieg). Biorąc pod uwagę jakie crapy ostatnimi czasy są przemycane (nowy MoH, CoDy, DA2) nie widzę żadnego powodu dlaczego potencjalny nabywca miałby nie mieć możliwości porządnej jazdy próbnej przed zakupem. A nie oglądania przez szybę.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #665 dnia: Marca 18, 2011, 16:51:44 »
    Nie, chłopaku, nie wiecznie źle. Jak wychodziło demo BG2 to zajmowało jedną płytę CD i przechodziło się je w okolicach 3h. Tutaj jest 6gb ściągania cholera wie czego żeby pograć 15 min i nie ocenić w sumie niczego. I potem wielkie zdziwienie, że ludzie wolą ściągnąć najpierw  z TPB zamiast kupować kota w worku.

Tyle tylko, że z tego co napisał Woyo (sam dema nie pobierałem, ale miałem tę przyjemność  grać w wersję developerską) to masz prócz bitwy dostęp do całego samouczka rodu Chosokabe, a jego ukończenie zajmuje co najmniej 2 godziny. Dlatego również nie rozumiem takiego psioczenia - no chyba, że to Woyo się pomylił i rzeczywiście jest tylko jedna jedyna bitwa historyczna.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #666 dnia: Marca 18, 2011, 18:05:23 »
    Ten argument jest błędny. Właśnie sprawdziłem ile ważyło BG2 (dzięki za organizowanie ego konkursu Wakacyjna Tawerna ;) ) i wychodzi 2,75 GB a jedna płyta to 0,7 GB. czyli za 25% całości otrzymywaliśmy 3 godziny gry. Shogun Total War według Steama wymaga 20 GB danych. A demo zajmuje 6 GB. Czyli 30 %, nie jest źle. Tym bardziej biorąc pod uwagę to jak złożone są nowe gry 3d (baza elementów używanych w różnych scenach). Jeżeli dostępny jest ten samouczek otrzymujemy też około 3 godziny gry.
    PS. Dziwi mnie to że nie chce ci się (masz za słaby internet?) by pobrać 6 GB demo ale 20 GB wersja piracka już jakoś zejdzie.... Biorąc pod uwagę to jak zmieniła się architektura gier od czasu przejścia w pełne 3d rachunek wychodzi korzystnie.

Offline Bandaro123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #667 dnia: Marca 18, 2011, 21:54:25 »
    Jeśli ktoś ma mobilny internet, który ma limit transferu to takie 6 GB to potęga, bo można resztę miesiąca mieć prędkość 64 kb/s, w niektórych sieciach 16 kb/s. Ja mam limit 5 GB, więc dema na pewno nie pobiorę bo po prostu nie jestem w stanie. Steam jest dla mnie przekleństwem, jak dotąd żadnej gry na steamie nie mam i mieć nie będę, póki mobilny internet nie zostanie pozbawiony limitów. Szczęśliwie od kwietnia będę miał brak limitów w godzinach 00:00-6:00 (jakoś tak) to przy prędkości 7.2 mb/s da radę w tym czasie pobrać jakąś grę ze steama lub demo, choć i tak wolę mieć płytę na półce. (Jak przychodzi kuzyn lub kolega i widzi masę oryginałów na półkach... duma rozpiera)

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #668 dnia: Marca 18, 2011, 23:11:12 »
    Witam, otóż kupując w po premierze Wiedźmina komputer chciałem pograć w tą grę na najwyższych detalach. Nadal mam ten komputer i zależy mi bardzo na grze w Shoguna. Grając w demo na najniższych wymaganiach w czasie bitwy nie miałem żadnych problemów. Lecz w czasie w ruchu na mapie strategicznej miałem straszne lagi. Może jest to wina nie najnowszych sterowników graficznych. Te o to  lagi w czasie ruchu postaci(tylko postaci!) zmusiły mnie do anulowania pre ordera. Lecz :
    Powinno pojsc na maxa, zreszta upewnij sie patrzac na zalecane wymagania, ewentualnie sciagnij demo ze Steama i sprawdz. Demo jest gorzej zoptymalizowane niz pelna wersja, takze wez na to poprawke, ze jesli przycina ci w demie, nie znaczy to, ze bedzie przycinalo w pelnej.
    ten cytat tak się wdrążył w moją głowę i wizja gry w Shoguna jest tak kusząca, że po prostu muszę znac odpowiedź czypójdzie mi Shogun na moim komputerze na najmniejszych wymaganiach sprzętowych.
    Jako , że jestem kompletnym żółtodziobem jeśli chodzi o sprzęt komputerowy  .Czy takie parametry techniczne komputera wystarczą by zagrać w Shoguna ?
    Parametry :
    Procesor : Intel core 2 duo CPU e6550
    Pamieć RAM : 2 gb ( mam Windowsa XP )
    ASUS EAH3850 Series 256mb
    Jeśli coś źle napisałem lub podałem to przepraszam ale zwyczjnie nie znam się na tym :-)
    Proszę o jak najszybszą odpowiedź :)
    « Ostatnia zmiana: Marca 19, 2011, 13:10:17 wysłana przez Wezyk »
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Xarxes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #669 dnia: Marca 19, 2011, 12:52:23 »
    Wymagania minimalne wyglądają następująco:

* procesor 2 GHz Intel Dual Core / 2.6 GHz jednordzeniowy lub podobny AMD (z SSE2)

* 1GB RAM (XP), 2GB RAM (Vista / Windows7)

* karta graficzna 256 MB DirectX 9.0c (shader model 3)

* 1024×768 minimalna rozdzielczość

* 20GB miejsca na dysku

Myślę, że gra będzie działać dobrze przy twojej konfiguracji i zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej bo to może dużo zmienić.

Offline Bastula

• Użytkownik
    « Odpowiedź #670 dnia: Marca 19, 2011, 19:33:02 »
    Pamiętam ten czas kiedy wyszedł szogun nie mogłem wtedy się oderwać od gr.Nie mogę się doczekać kiedy dorwę szoguna2.

Offline Xarxes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #671 dnia: Marca 25, 2011, 08:44:14 »
    Czemu w demie nie mogę ustawić detalów na very high? Na high wszystko moge chodzi bez jakichkolwiek przycinek. Nie mogę nawet ustawić anty aliasingu bo nie ma go w opcjach (to znaczy jest, ale nie ma x2 x4 x8 jest tylko "none"). Czy jest tak tylko w demie czy może to wina mojej konfiguracji? Proszę o szybką odopwiedź.

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #672 dnia: Marca 25, 2011, 18:27:17 »
    Wyszedł DarthMod do Shoguna (jednak).

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=437591

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #673 dnia: Marca 29, 2011, 20:46:44 »
    Z Darthmodem jest zabawna sprawa - wszyscy cieszą się jak dzieci, jak to wspaniale poprawia AI, gdy tymczasem jest to z reguły niemożliwe. Nie wiem jak było z DM do Rome i M2, ale przy Empire sam się bawiłem w modowanie (bo grać prawie się nie dało) i dokładnie sprawdziłem co zmieniał DM. Z poprawą AI nie miało to nic wspólnego. Pamiętam jak w jednej z wersji w rubryce odpowiedzialnej za częstotliwość desantów z morza zamiast jakieś niskiej liczby typu 5 wstawił 90 - obowiązywał przedział 0-99 - i AI non stop spamowało desantami z 1-2 jednostkami. To ma być poprawa AI? Ale ludzie i tak twierdzą, że DM poprawia toż AI, nawet jeśli nigdy nie grali w native ;-)

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #674 dnia: Marca 29, 2011, 22:36:43 »
    Mnie Shogun 2 kompletnie nie podszedł. Gram w Total Wary od początku, najchętniej w multi. Główną zbrodnią Shoguna jest koszmarne uproszczenie rozgrywki, to obecnie jest głupsza wersja Rome. Błyskawicznie poruszające się jednostki, dzikie bitwy, niewiele taktyki. Wszystko to idzie w kierunku zręcznościowego crapu pokroju Starcrafta. Do tego mało jednostek, strasznie zabugowany multiplayer, single "na jeden raz" ze względu na to, że wszystkie armie są dosłownie takie same, bo wszystkie klany mają właściwie te same jednostki.
    Początkowo wydawało mi się, że AI jest całkiem niezłe, ale dobre wrażenie opadło podczas oglądania pokazu nieudolności przy szturmowaniu jakiegokolwiek zamku - po prostu jak ostatnie lemingi, najlepsze jak generał się zbuguje i jeździ jak cymbał dookoła murów aż któryś łucznik go w końcu trafi. I to wszystko w beznadziejnie nudnych klimatach Japonii, przynajmniej dla mnie.

Czyli jednak dobrze, że nie kupowałem. Może kupię jak będzie po 30 zł albo coś. Na chwilę obecną wracam do Napoleona i faktycznej strategii. =)

PS. Braku antyaliasingu nie będę komentował, to jest śmiech na sali.
    PS2. Jeśli zastanawiacie się nad kupnem pod kątem multi to rzućcie okiem tutaj:  http://www.youtube.com/watch?v=o3TQKjJCkUE&feature=feedu