Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Total War - dyskusja ogólna  (Przeczytany 322565 razy)

Opis tematu: Jest to temat ogólny o serii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kakashi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Seria Total War
    « Odpowiedź #630 dnia: Lutego 07, 2011, 14:29:38 »
    Radeon 4600 series HD 1GB to jest słaba karta??????HAHA:D nie wierze a tak pozatym to mam kompa a nie laptopa:D

Te bitwy wyłaczają się tylko i wyłącznie w dodatku np... kampania brytyjska kampania krzyżacka i kampania Krzyżowców przy kampani Ameryki nie ma czegoś takiego bitwy normalnie moge sam rozegrać ... a gra jest orginalna z gram.pl..

jeśli ktoś ma folder z kampanią  brytyjską niech uploadnie ;] może wtedy zadziała bo już sam nie wiem ...
    « Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2011, 14:35:24 wysłana przez Kakashi »

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #631 dnia: Lutego 07, 2011, 14:31:00 »
    Jeżeli grałeś w Empire/Napoleona to spokojnie udźwigniesz. Shogun to gra która ma zmodyfikowany silnik Empire.

Offline Wallace

• Użytkownik
    • Wallace (KozaK)
    « Odpowiedź #632 dnia: Lutego 07, 2011, 15:42:45 »
    Wielkie dzięki :D
    Freeedom!!!

Offline pat25

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #633 dnia: Lutego 08, 2011, 19:16:02 »
    Ja w R:TW (na czitach xD) podbiłem Rodem Juliuszów: Galię, Hiszpanię, Brytanie i zorganizowałem wyprawę wielką armią na Egipt. Po zdobyciu Alexandrii i jednego z cudów świata w Memphis ruszyłem na Pont.
    Kiedy nie miałem czego już podbijać xD ruszyłem na Rzym i bez problemu odbiłem Italię z rąk wroga(SPORQ,Ród Scypionów i Ród Brutusów). Zająłem dawne terytorium Kartaginy, Grecji i Macedonii. Moim ostatnim rywalem była Dacja. Oczywiście bez problemu sobie z nią poradziłem :D. I tak zakończyłem swoją wielką kampanie ;). Czity oczywiście nie były nadużywane... Po prostu kiedy miałem kryzys musiałem sobie z 5 tys dorzucić raz na jakiś czas.

PS. Czemu jak przeszedłem kampanie nie mogę grac Macedonią ? :/ Bo z tego co widzę Gacek3000 mógł a ja nie mam takiej frakcji dostępnej. Grecja i inne odblokowały mi się a Macedonia nie -_-

Lol a ja nie mam co z kasa robic( ale gram bez kodow ). Nie potrzenbnie na poczatku gry rozwijalem caly czas gospodarke a teraz mam 1.6 mln. Zostala mi jeszcze Kartagina, Rod Juliuszow i Brytania :D
    Alea iacta est

Offline Wallace

• Użytkownik
    • Wallace (KozaK)
    « Odpowiedź #634 dnia: Lutego 08, 2011, 19:37:23 »
    Wiesz ja ciągle inwestowałem w wojsko i kampanie skończyłem w bodajże 20 lat ;] Oczywiście potem kontynuowałem ale nie miałem już z kim walczyć :(
    Freeedom!!!

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #635 dnia: Lutego 08, 2011, 20:34:11 »
    Jeżeli grałeś w Empire/Napoleona to spokojnie udźwigniesz. Shogun to gra która ma zmodyfikowany silnik Empire.

Nie chcę nic pisać oraz biorę pod uwagę to, że obecna wersja developerska Shoguna nie jest jeszcze do końca zoptymalizowana, ale wymagania stawia wyższe. Ja na swoim sprzęcie mam średnio 20 - 30 fps'ów (mówię o bitwie) na najwyższych ustawieniach i prawie największych oddziałach, gdy Empire w takich ustawieniach (i z największymi oddziałami) śmigało 40+ fps'ów*.

Wcześniej pisaliście o dyplomacji, a Nifan w Shogunie ma pierwszy raz styczność z serią TW. :) Otóż dyplomacja wcale nie została zubożona w porównaniu z E:TW (Napoleona nie mam... jeszcze ;D) i prezentuje niemal te same opcje. Doszła natomiast możliwość oddania syna (chyba też córkę) jako zakładnika innemu klanowi jako środka dyplomatycznego. Przykład: gramy Uesugi; z klanem Takeda podpisujemy traktat o zaatakowanie klanu Hojo w przeciągu 9 tur i jako gwarancje oddajemy Takedom syna; jeśli w przeciągu tego czasu wypełnimy założenia - zakładnik wraca bezpieczny, jeśli skrewimy - zakładnik umiera. :D Do tego cały system dyplomacji został trochę usprawniony i - o ile w Empire prezentował już bardzo sensowny poziom - tak tutaj jest jeszcze lepiej i SI zachowuje się w dyplomacji dość poprawnie (sojusze znów są w miarę trwałe, często dochodzi do składania ofert przez SI, etc.). Jedynym hardcorem jest to kiedy Szogun wypowiada nam wojnę, to KAŻDY klan - nawet nasz najwierniejszy sojusznik - wypina na nas zad i przyłącza się do koalicji. :)

*Jeszcze sprawdzę i dam znać dokładniej bo mam akurat E:TW na dysku. :)

EDIT:
    Radeon 4600 series HD 1GB to jest słaba karta??????HAHA:D nie wierze a tak pozatym to mam kompa a nie laptopa:D

Nietrafiona ironia. :) Radeon 4600 series (czyli 4650HD, albo 4670HD) są kartami podawanymi jako alternatywa GF 9600 GT. Nie mówię że jest totalnie do niczego, ale mocna nie jest na pewno. Wychodzi na to, że 4650HD jest na poziomie oscylującym wokół GF 8800GT, natomiast 4670HD chyba w żadnym teście nie bije GF 9600, czyli jest podobna osiągami do GF 8800GTS.

Testy nie kłamią:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

(click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    Oraz wisienka:
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2011, 20:44:16 wysłana przez proud »

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #636 dnia: Lutego 16, 2011, 18:51:59 »
    Proud, jeśli miałeś już styczność z Shogunem, to czy możesz powiedzieć coś więcej? Miałeś może okazję pogrania w multi? Jak to się sprawdza? Jakie nowe smaczki dodane są w Shogunie, jakich nie ma w innych TW, a jakie uprzyjemniają grę? :)
    No i podstawowe pytanie: ilu z Was już zamówiło Shoguna? :) Proud, NIFaN, liczę na to, że stoczymy niejedną bitwę :)
    Do premiery pozostał już tylko miesiąc, za tydzień wychodzi demko, a ja już dostałem ślinotoku :P

BTW. graliście w polską wersję? Jeśli tak, to czy ta wersja jest razem z innymi (multi-lang), czy będzie osobno? Kolejne pytanie: jakie jest spolszczenie? Kinowe (japońskie głosy + polskie napisy), czy może tak jak w starym Shogunie - wszystko po polsku, zwłaszcza ten Polak mówiący z japońskim akcentem? :P
    Nie naciskam, ale jeśli możecie udzielić odpowiedzi na te pytania, będę wdzięczny.
    Nowa era panowania Shogunatu się zbliża :)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2011, 19:36:02 wysłana przez woyo-sensei »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #637 dnia: Lutego 16, 2011, 19:38:32 »
    Jeśli o mnie chodzi - to odpadam, jeśli chodzi o granie z kimś w to ;D

BTW. graliście w polską wersję? Jeśli tak, to czy ta wersja jest razem z innymi (multi-lang), czy będzie osobno?
    Wiesz... nasza praca polega na "Przygotowaniu i wysłaniu raportów z testów polskiej lokalizacji gier", więc dostajemy w miarę grywalne gry po części, lub w większości spolszczone, w których musimy po prostu sprawić każdy polski tekst (w praktyce zgłaszamy niemal wszystko), wyświetlający się w grze. W dniu premiery w naszym kraju, wersja polska "Szoguna" będzie ukończona (właściwie to już jest, bo trudno cokolwiek znaleźć :P).

Kolejne pytanie: jakie jest spolszczenie? Kinowe (japońskie głosy + polskie napisy), czy może tak jak w starym Shogunie - wszystko po polsku, zwłaszcza ten polak mówiący z japońskim akcentem? :P
    Kinowe (angielskie głosy + polskie napisy). Z języka japońskiego pozostają jedynie okrzyki na placu boju, natomiast wszelkie ważne wiadomości i informacje słyszymy już w języku angielskim, z akcentem japońskim.

Nie naciskam, ale jeśli możecie udzielić odpowiedzi na te pytania, będę wdzięczny.
    Nowa era panowania Shogunatu się zbliża :)
    Możemy opowiadać, zachwalać, lecz nie możemy udostępniać żadnych plików, ani zdjęć/filmików z wersji testowych.

Poza tym, z Proudem przez 2 dni rozgrywaliśmy sieciowo tryb kampanii - najpierw w trybie kooperacji, później "na szybkiego" tryb "twarzą w twarz". Jako, że gra jest po części turówką, pierwszy z graczy steruje swoimi pionami, podpisuje umowy z innymi rodami, etc. Drugi gracz w tym czasie czeka, aż pierwszy nie zakończy tury... może jedynie ustawiać do kolejek werbowanie jednostek, budować budynki, przeglądać finanse, dane rodu, etc.
    W trybie kooperacji rozgrywka się kończy, gdy jeden z graczy podbije stolicę - Kioto i utrzyma ją przez rok, by zostać szogunem. Ciekawostką jest to, że gracz w czasie bitwy może udostępnić cześć swoich jednostek drugiemu.
    Z kolei tryb "twarzą w twarz" polega jedynie na podbiciu wszystkich prowincji drugiego gracza. W przeciwieństwie do poprzedniego trybu - tu gracz może zagrać, jako SI - sterować oddziałem komputera, który toczy walkę z naszym przeciwnikiem.

Oczywiście są też normalne bitwy - "stoczyliśmy" ich kilkadziesiąt... Wczytywanie trwało dłużej, niż sama walka ^^ - można przyśpieszać czas za porozumieniem obu stron (tj oboje muszą kliknąć odpowiedni klawisz).

Pozdrawiam!

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #638 dnia: Lutego 16, 2011, 19:45:10 »
    Oczywiście są też normalne bitwy - "stoczyliśmy" ich kilkadziesiąt... Wczytywanie trwało dłużej, niż sama walka ^^ - można przyśpieszać czas za porozumieniem obu stron (tj oboje muszą kliknąć odpowiedni klawisz).

Nie słuchaj heretyka. ^^ Z tego wynikałoby że bitwy trwają ledwie ponad minutę, ale to tylko my tak graliśmy, by zaliczyć ich jak najwięcej. Grając normalnie całymi armiami trwają normalnie jak we wcześniejszych Total Warach, a może i ciut dłużej, bo na mapach pojawiły, do zajmowania, lokacje dające różne premie.

Jeśli o mnie chodzi - to odpadam, jeśli chodzi o granie z kimś w to ;D

Ja w sumie, jak uwielbiałem każde (no może z wyjątkiem Medievala 2) Total War tak... tego z racji testów raczej nie przewiduję w najbliższym czasie po premierze ogrywać. ^^ Po prostu w żadną grę którą testowałem, nie jestem w stanie już później grać... Singla Warbanda nie tknąłem nawet od końca testów lokalizacji, a i samo multi odwiedziłem ledwie kila(naście) razy. Taka robota. :) Ktoś musi obrzydzić sobie Coś, bo ktoś inny mógł czerpać z Czegoś przyjemność.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #639 dnia: Lutego 16, 2011, 22:08:59 »
    A czy możecie opisać Szogunat? Na jakiej zasadzie funkcjonuje? To coś bardziej w stylu Senatu z Rome? Papiestwa z Medievala? Proud napisał że wojna z Szogunatem powoduje iż wszystkie frakcje przyłączają się do niego, a wszelkie sojusze gracza z nimi zostają zerwane - Trochę w stylu Senatu.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #640 dnia: Lutego 16, 2011, 22:25:17 »
    Szogunat mieści się w Kioto - prowincja mniej więcej na środku Japonii. Można powiedzieć, że jest ród, który nic nie robi, aczkolwiek w czasie kampanii z Proudem zaatakował moje jednostki, które nie zdołały przekroczyć ich terytorium w jednej turze...
    Ale tak, jak wspominał Proud - gdy nasz ród zostanie zauważony, wszystkie prowincje będą podżegane przez Kioto, więc istnieje realna szansa, że relacje z innymi ordami podupadną. Natomiast, gdy staniemy się potężni, nastąpi "podział krainy", przez co wszyscy obrócą się przeciwko nam - nawet najwierniejsi sojusznicy.
    Pozostaje wtedy umocnić granice i ruszyć na Kioto, a gdy już je zdobędziemy i utrzymamy przez rok, otrzymamy tytuł szoguna, unikalny okręt i jednostkę konną (Gwardia honorowa?). Poza tym otrzymamy bonus do przychodów, no i cholernie dobrze rozwinięte miasto... Gdy ukończymy wszystkie nałożone cele, pojawia się filmik oraz statystki. Oczywiście jest przycisk (w SP), który umożliwia dalszą grę.

Poza tym posiadanie stolicy i tytułu nie daje za wiele... Większe bonusy otrzymuje się z losowych zdarzeń, pojawiających się co jakiś czas.

Pozdrawiam!

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #641 dnia: Lutego 18, 2011, 16:53:43 »
    Kurna. Wy i Woyo sprawiliście, że kolejne ciężko zapracowane pieniądze, które odkładałem na TV pójdą na grę :P.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #642 dnia: Lutego 18, 2011, 18:16:38 »
    Ale nie będą to pieniądze stracone. Nazwij to inwestycją :) Nawet jeśli tak nie jest, zawsze lepiej to brzmi niż "kasa na grę", zwłaszcza dla rodziców, prawda? :)

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #643 dnia: Lutego 20, 2011, 07:27:19 »

Offline killer223

• Użytkownik
    « Odpowiedź #644 dnia: Lutego 20, 2011, 10:13:57 »
    Jak myślicie pójdzie mi Empire na kompie 2GB ram, Win. Vista i karta graficzna ATI Radeon 4600 HD?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2011, 10:16:59 wysłana przez killer223 »