Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kiedy stworzyć królestwo? Gdzie, jak, z kim?  (Przeczytany 41195 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Herbanos

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Kiedy stworzyć królestwo? Gdzie, jak, z kim?
    « Odpowiedź #120 dnia: Maja 25, 2013, 23:14:15 »
    Zarazliwy ja cały czas w piechocie Nordów a z łucznikami to dla zabawy czasem Sranidzi-Elitarni albo Veagirscy też Elitarni.
    Kawaleria to jak mi się trafi. Akurat ich strata ani ich liczebność nie jest dla mnie ważna a tylko dla tego, że nie lubię kawalerii a żeby było śmieszniej, to sam z konia karam. Denerwuje mnie nie ogarnięcie Kawalerii, w sumie jedyne co dobrze wykonują to komenda 'za mną'. Aczkolwiek coraz bardziej zaczynam się zastanawiać nad użyciem opcji z większą ilością kawalerii. Obecnie to 100 Piechota i  50 Ł. W piechocie mam na wysokich lvlach kilku NPCtów.

Co do twoich pytań:
    Skarbiec masz jeden, ale z każdego twojego zamku czy też miasta masz do niego dostęp i tak samo sprawa przedstawia się z twoimi 'specjalistami' tak więc w każdym zamku i mieście  będziesz 'miał swoją radę'.
    Ogólnie z tego co ugrałem, to wiem że na bogactwo miasta i wsi wpływa otoczenie [i to co sprzedajesz u kupca(chyba)] Wydaje mi się, że kiedy u kupca zostawiasz dużo itemów, on nie ma tyle forsy, dajesz opcje żeby 'zapłacił ile może', to w tedy po mimo, że zostawiasz mu wartościowe itemy, to on nie kupi nowych, te znikną, on będzie miał 0 forsy znowu a na rnynku pojawią się 3 itemy do kupienia i tak w kółko. Kupca omijam, u niego kupuje, żeby dać mu zarobić a broń i zbroje sprzedaję u innego rodzaju handlarzy. Często też po prostu oddaję to jakiejś wsi.

Bij bandytów w pobliżu, nawet jeśli są niby daleko, ważne by karawany nie uciekały przed nimi, bo nigdy nie dotorą. Zasotoswałem też patrole przy swoich włościach, powyżej 30 ludzi i są skutecznym odstraszaczem w patrolach kilku konnych, huskarłów i łuczników. Zauważyłem, że koniunktura we wsiach  podniosła się z biednej na przeciętną aczkolwiek to może też być wpływ ulepszeń, tylko że wcześniej też miałem ukepszenia bez patroli a koninktura w miejscu stała. I nie wiem czy mi się tak tylko wydaje, czy tak też jest ale położenie na mapie ma znaczenie, ja mam wioski na lewo od Khudan, na samym krancu mapy w górach, jedną wioskę i zamek mam przy granicy ze Swadią, na zielonej równinie i tam jakoś inaczej to wszystko wygląda.

Duże znaczenie i wpływ na bogactwo wsi też ma to, czy wioska była spalona kiedy kolwiek podczas grabierzy, to w sumie jest najważniejsze według mnie, dla tego pilnuję swoich włości i usuwam każde napotkane kryjówki bandytów, każdy oddział bandytów, nawet te co mają 4 jednostki a kończąc na dużych grupach 60. Jeżeli wioska była spalona w tedy długo się regenruje do życia i zaczyna od 0 prawdopodobnie. Dla tego wiosek nie palę nigdy, bo nigdy nie wiesz kiedy będzie ona twoja. Tak samo przy podbiciu miasta/zamku nigdy go nie ograbiam, a jest taka opcja 'zabierz łupy', 'podziel łupy', 'kontynuuj' to zawsze kontynuuj daję, bo w pierwszych dwóch opcjach traci się honor/prawo do rządzenia który dla mnie jest ważniejszy niż 5 tysięcy denarów uzyskanych z grabierzy tego co i tak już jest moje.

TAKI MAŁY BONUS ;)
    « Ostatnia zmiana: Maja 25, 2013, 23:29:56 wysłana przez Herbanos »

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #121 dnia: Maja 25, 2013, 23:38:26 »
    Dzięki za odpowiedź :)

Ja się przeniosłem do Vaegirów bo Nordowie od 200 dni nic nie robią, dają się jechać i nie myślą nawet o odebraniu zagrabionych terenów :)
    Vaegirowie prowadzą za to agresywną grę - podbili 2 miasta Khanatowi i parę zamków, mam zamiar wyeliminować z nimi Khanat , Sułtan i odłączyć się bo wtedy już będę miał wbite stosunki z paroma osobami ;)

Offline Herbanos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #122 dnia: Maja 25, 2013, 23:43:49 »
    Wiesz, podobnie o tym zaczałem myśleć, gdy ich państwo upadło a oni w oddziałach po 30-50 woja nadal są agresywni, kręcą się przy wsiach, napadają na nie, na szczeście wyrabiam do nich dojechać i ich powstrzymać, ale to daje do myślenia i też myślałem o tym, by odrodzić ich państwo, ale już inaczej ukształtowane.  Problem w tym, że Król Veagirów zapadł się pod ziemię.

Ogólnie sam chciał bym stworzyć państwo składające się z Veagirów i z Nordów, ale nie mogę nakłonić nikogo by do mnie dołączył, a te zadania dla lordów by zdobyć reputację, są męczące. Nordów biją wszyscy obecnie, jedynei z Rhodokami zakńczyli wojnę. Sarranidzi zaszczycili wybrzeże swoją obecnością, co chwila z mgły wyłaniają się 'żółte oddziały'. Póki co trzymają się. Ale już nawet przyszłą propozycja od systemu, taka porada czasem się pojawia, że dobey moment teraz jest na to, by zgromadzić armię i przyłączyć siędo Sarranidów, któzy z Hanatem chcą pobić Nordów.  Ale nie chcę. Veagirów odrodzę, tak jak chciałem to zrobić, po swojemu, już pod nazwą Królestwo Polskie.

Offline Herbanos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #123 dnia: Maja 26, 2013, 00:37:59 »
    A to z ostatniej chwili, sam Król złożył mi przysięgę.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #124 dnia: Maja 26, 2013, 09:57:08 »
    Przepraszam, ale na jakim modzie wy gracie? Ja to myślałem, że na native. Albo FEMP...
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #125 dnia: Maja 26, 2013, 19:13:28 »
    Przyłączam się do pytania.
    To raczej Floris nie jest, bo mi się to nigdy nie zdarzyło, chociaż miałem potężne państwo, a Sarranidzi ogłosili upadek.

Offline Herbanos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #126 dnia: Maja 26, 2013, 20:34:45 »
    Diplomacy mod. Jest kilka nie dociągnięć w spolszczeniu, bynajmniej ja mam, ale gra się świetnie.
    Dodaje on opcje dyplomatyczne i takie tam.. ;)

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #127 dnia: Maja 26, 2013, 22:30:06 »
    Diplomacy.
    Floris według mnie ma za dużo rzeczy :)
    W Native zarządzanie własnym państwem jest ciężkie, mało opcji.
    Nowa Ojczyzna mi się zacina na mapie globalnej, duże lagi gdy używam przyspieszenia ( ctrl + spacja)

Jakie stosunki wbić minimum jeśli staram się o bycie marszałkiem? Czy u króla te stosunki muszą być wyższe ?

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #128 dnia: Maja 26, 2013, 22:35:22 »
    Im więcej masz ziem i renomy tym większym lordem jesteś w królestwie co przekłada się na lepszą kandydaturę.
    Oczywiście relacje z królem znacznie ci ułatwią zostanie marszałkiem.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #129 dnia: Maja 26, 2013, 22:35:50 »
    Wystarczy, że król i część lordów królestwa będą Cię popierać. Myślę, że ważniejsza jest renoma.

EDIT:
    @up
    28 sekund różnicy ;]

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #130 dnia: Maja 27, 2013, 17:03:27 »
    A jakie stosunki są uznawane za minimum? Mam średnio 12-18 stosunków z bojarami i na 0 z królem :)

Renomę się wyrobi bo ciągle z kimś wojna jest to sobie sporo wbiję :)

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #131 dnia: Maja 27, 2013, 17:09:25 »
    Z królem wbij na 20, a z bojarami 25 to na pewno powinno wystarczyć. Z resztą to co masz to i tak jest dużo.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #132 dnia: Maja 27, 2013, 19:30:15 »
    Bo już mnie denerwuje taka gra jako wasal :D
    Marszałek przestaje oblegać miasto Dhirim ( 80 w garnizonie a nas ok. 600) po to żeby jechać odbić zamek położony u sarranidów....

Zakładać już swoje państwo powoli?

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #133 dnia: Maja 27, 2013, 22:11:08 »
    No jak Dhirim ma takie wojsko to bierz jakiego lorda ze sobą i zdobywaj. Garnizon obsadź ile możesz i miasto dla siebie zażądaj. Jak się zgodzi to się wzmacniaj, jak nie - masz swoje państwo.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Maja 27, 2013, 22:39:43 »
    92 woja przy sobie, podczas ataku straciłem 12. zostało 80 nie wszyscy na maxa wyszkoleni. 1min później już stoi  200-300 woja i odbijają zamek.
    Jak tylko ich zobaczyłem to zabrałem garnizon i oddałem im puste miasto :D