Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kiedy stworzyć królestwo? Gdzie, jak, z kim?  (Przeczytany 41194 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzepki

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Kiedy stworzyć królestwo? Gdzie, jak, z kim?
    « Odpowiedź #195 dnia: Czerwca 05, 2013, 10:35:04 »
    Dzięki za poradę. :) Zrobię tak. Bo aktualnie moim celem nr 1 jest pozyskanie około 3 lordów. Dopiero na 2 miejscu jest utrzymanie 2 miast. Zresztą atakują mi Halmarr (biedną jak mysz kościelna), a Veluce (moje bizancjum) tylko oglądają z daleka :)

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #196 dnia: Czerwca 05, 2013, 18:56:37 »
    Przewagę w wojnie możesz stworzyć przez odbijanie zamków i miast (nie musisz ich utrzymywać, możesz odbijać ciągle to samo) oraz pokonywanie lordów. To drugie jest chyba łatwiejsze. Bierzesz Swadiańskich Rycerzy (40 starczy na wszystkich) i szukasz pojedynczych przeciwników. Czasami problemem może być teren. Jeśli Ty zacząłeś walkę, to możesz się wycofywać od razu po rozpoczęciu starcia. Na każdą walkę są losowane chyba trzy lub cztery tereny, więc może być tak, że chociaż pierwszy teren będzie niesprzyjający, to drugi czy trzeci może być lepszy. Gdy zbierzesz dużo kawalerii, to atakuj nawet kilku na raz. Puszczaj ich wolno, bo wkrótce wrócą z nowym wojskiem (często mniej licznym) i będą próbowali plądrować Twoje wioski. A wtedy są łatwym celem do ponownego zlania.

Offline Krzepki

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #197 dnia: Czerwca 06, 2013, 08:54:04 »
    Wczoraj wieczorem kolejny Lord do którego uderzałem z ofertą pracy ;P i mi odmawiał na końcu, sam przyszedł.
    Robię dwie rzeczy. Nie plądruję wiosek i zazwyczaj wypuszczam złapanych (a już na pewno tych na których mi zależy).
    Ten Lord przeszedł pewnie z tego powodu jak i dlatego o czym pisaliście. Jego frakcja zaczęła dostawać łupnia ode mnie :)
    No i oczywiście był na minusie ze swoim suwerenem .

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #198 dnia: Czerwca 06, 2013, 18:36:18 »
    Ja juz chyba to pisalem, ale co tam, napisze jeszcze raz

Moja taktyka nie wymaga 1000dni w grze, ale za to duzo szczescia i cierpliwosci, bo nie zawsze sie udaje. Podam teraz moj przyklad z Florisa
    -Nazwalem sie Guccio i od razu wstapilem do armii jakiegos Rhodockiego lorda i wkrotce dostalem najwyzsze stanowsko (bardzo fajna zbroja). Potem jego armia zostala pokonana, a ja nie musze tam wracac. Zarobilem lacznie kupe kasy, wiec zainwestowalem w 2 farbiarnie u Nordow i armie rekrutow. Potem, jak w walce ich wyszkolielm, zdobylem towarzyszy i okolo 10000 zaatakowalem zamek Haringoth (Swadian) przejalem go i nazwalem sie Baron Haringoth. Zatrudnilem Alayna jaka lorda pobliskiej wioski. Nastepnie Rhodocy wywolali mi wojne, z 10 lordow na moj zamek- i nagle 7 gdzies sobie poszlo, 2 na moja wioche i jeden zostal. Pokonalem tego jednego, potem wybawilem 2 i w koncu wraz z wiesniakami tego trzecia. Prawdopobnie znowu mnie zaatakuja, ale mysle ze armia 200 na razie wystarczy :)
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #199 dnia: Czerwca 06, 2013, 18:48:36 »
    I stało się - założyłem królestwo :)
    Jak na razie 1 zamek, 170 elity. Dałem wioskę Alayenowi i biega z 55 ludźmi - nawet dobre wojsko ma :)
    Teraz rozglądam się na mapę i nie mam komu podpierniczyć zamka :D
    Boję się z Vaegirami zadzierać bo mają dużo posiadłości i mocne armie - dzięki mnie.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2013, 21:38:53 wysłana przez Zarazliwy »

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #200 dnia: Czerwca 09, 2013, 12:28:48 »
    Ja zazwyczaj staram sie zeby to nie krolestwo bylo silne, ale zebym to ja byl silny :)
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #201 dnia: Czerwca 09, 2013, 12:38:03 »
    2 tysiące vaegirow odbiło mój zamek. zająłem zamek Swadii bo mają mało lordów, sam rozwalilem ich króla. Póki co mam 2 lordów. Alayena i jakiegoś innego z którym mam 20 stosunków na plusie. Myślę o zaatakowaniu Praven bo mam do niego najbliżej ale odpycha mnie garnizon 350 ludzi :-(
    co poradzicie? jak wejdę na kompa to zrobię screena mapy i wam pokaże.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #202 dnia: Czerwca 09, 2013, 13:35:59 »
    Ale i tak nie będziesz walczyć ze wszystkimi wrogami w mieście.  Może tak 200 wojów zabijesz, a później będą walki na ulicach i w zamku po paru ludzi. Proponuję złożyć oddział z nordyckich huskarli, vaegirskich strzelców ( łuki się przydają ) oraz z innego badziewia, przydzielonego według Twojego gustu. Kup sobie też dużą tarczę jaką mają rhodocy oraz jakiś morgenstern, krótki topór - tego typu bronie przydają się w ciasnocie szturmu na miasto.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #203 dnia: Czerwca 09, 2013, 15:47:19 »
    Podbiłem Praven tracąc może ogólnie z 20 ludzi. Atakowałem Huskarlami, Vaegirskimi Strzelcami i moi dwaj lordowie mieli jakieś badziewie.

Teraz mam problem :
    Przeniosłem siedzibę do Praven. Moi dwaj lordowie mają :
    Alayen ma Zamek + wioskę a ten drugi Crashack chyba ma 2 wioski.
    W preferencjach królestwa ustawiłem wszystko po środku żeby wojska były średnie ale dobre, ekonomię też itp czyli ustawienia standardowe.

Alayen siedzi w zamku, zebrał 64 ludzi a w zamku zostało 18 wojska ( zostawiłem mu trochę) ale on sam tego nie uzupełnia.
    Crashack ma 2 wioski i przy sobie 20 ludzi...
    Przecież z takimi lordami nie da się nic zrobić, ani zaatakować ani nic. Wszystko muszę robić sam. Czy po jakimś dłuższym czasie uzupełnią wojska? Czekam już tydzień...
    Jak byłem marszałkiem u Vaegirów to niektórzy mieli 1 wioskę i przy sobie 80 woja, trochę elity, trochę rekrutów .

Co robić?

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #204 dnia: Czerwca 09, 2013, 16:07:10 »
    Crahask to najmniejszy z Vaegirskich lordów, więc się po nim dużo nie spodziewaj.
    Alayen nie był wcześniej lordem więc nie ma majątku a co za tym idzie przez kilka tygodni będzie zbierał fundusze na drużynę i zamek.

Dobrym pomysłem będzie decentralizacja władzy, zniesienie poddańtwa, merkantyzm oraz arystokracja(wszystko skrajnie).
    Dzięki temu Lordowie znacznie zwiększą swoje armie i dochody a armie będą walczyć lepiej(Bitwy automatyczne), miasta będą importować surowce i eksportować produkty co przełoży się na lepsze zyski z cła dla właścicieli miast i dobrobyt.
    Wzrosną relacje z wasalami o 6 punktów co miesiąc.

Elitarność jednostek zmniejsza wielkość armii lorda ale zwiększa modyfikator do bitwy automatycznej, więc tobie zostawię decyzję czy chcesz być zawsze na miejscy walki.

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #205 dnia: Czerwca 09, 2013, 17:40:53 »
    A jak zmienić te ustawienia ? Szukałem u marszałka, szambelana i nic. W obozie szukałem nawet. To mi się pojawiło przy pierwszym podbiciu zamku a teraz nie wiem gdzie to znaleźć.

Wszystko ustawić na najniższy poziom? A to wojsko to jak? Bo mam po środku że mają średnią armię średniej jakości. Jak wezmę na minimum to będą mieli liczebność bez jakości, a jak na maxa to na odwrót. Bitwy automatyczne biorą pod uwagę samą liczebność czy też jakość? Bo nie chce mi się biegać za nimi cały czas i pilnować żeby nie przegrali.

Mam też kolejne pytanie :
    Biorąc RAPORT--> STOSUNKI WEDŁUG POKREWIEŃSTWA mam pokazanych wszystkich lordów i jakie mam z nimi stosunki. A u mnie w mieście siedzi np lord Aeric którego nijak nie da się znaleźć w RAPORTACH. Jak szukam go w INFORMACJE--> POSTACIE  to jest napisane że przynależy on do mojego królestwa, mimo tego, że jeszcze go nie mianowałem na wasala.
    Robiłem tak, że zaczynałem z nimi gadkę i jak widziałem, że mam z nimi stosunki poniżej 20pkt to ALT+F4 i włączałem grę od nowa, bo jak mu powiem, że nie chcę go w swoim królestwie to stosunki spadają, a nie chcę kogoś kto ma ze mną status "współpracujący" bo to jest zwykle 5,6 pkt..

Uff się rozpisałem, mam nadzieję, że ogarniecie o co mi chodzi :)

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #206 dnia: Czerwca 09, 2013, 18:12:50 »
    Z wojskiem (ilość/jakość) weź trzecie od jakości. Nie na jakość na max bo nie będą mieć w ogóle, no ale.
    Co do rozporządzania lennami, lordom daje się zamek i wieś, lub miasto. Nie 2 wsie czy sam zamek. Potrzebuje i tego i tego. Więc rozpatrz moją radę.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #207 dnia: Czerwca 09, 2013, 18:23:19 »
    Skoro nie jest zaakceptowany jako wasal to nie możesz go widzieć w spisie bo nie należy do żadnego królestwa.
    Ilość wojska zależy od ciebie, przewagę liczebną będą mieli z tytułu arystokracji i decentralizacji a przewagę bitewną ze zniesienia poddaństwa.

Politykę wewnętrzną możesz zmienić u kanclerza i każda zmiana wymaga miesiąca(Czyli jak zaakceptowałeś jak leci to zajmie to minimum rok), możesz też u niego zmienić kulturę królestwa.

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #208 dnia: Czerwca 09, 2013, 19:20:55 »
    Alayen ma teraz ok. 115 woja a Crashack jakoś 65 i to nawet dobre wojska mają :)
    A ten Crashack to on z natury będzie słaby cały czas? bo szkoda mi tracić czasu jak ktoś ma 65 woja :)
    Chociaż Alayen ma zamek + wioskę a Craskach 2 wioski to nie wiem :D

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #209 dnia: Czerwca 09, 2013, 21:51:25 »
    Żaden lord z samymi wioskami nie zaciągnie wielu ludzi, a Crahask ma zawsze niską renomę(200-300) więc nic nie tracisz.

Polecam ci rozdawać miasta zaufanym lordom a reszczie 1 zamek i jego wioska lub 2-3 wioski(Zależy od ilości wiosek przyłączonych do miasta).
    Rozdawaj wioski przyłączone do tylko 1 miasta aby lordowie nie marnowali czasu na podróże i mogli bronić swoich włości.