Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kiedy stworzyć królestwo? Gdzie, jak, z kim?  (Przeczytany 41201 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    Odp: Kiedy stworzyć królestwo? Gdzie, jak, z kim?
    « Odpowiedź #90 dnia: Maja 22, 2013, 19:49:43 »
    Obejdzie sie bez sejwika :P pewnie grasz Krolem Jaruzelsmim...

Tylko trzeba dodac ze nie wszystkim chce sie grac 600 dni (w grze) tylko po by uzbierac relacje...
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #91 dnia: Maja 22, 2013, 19:56:19 »
    800 dni miałem i z 5-6 lordami powyżej 50 tylko..
    A jak mam 100pkt, to znaczy, że NIGDY mi się nie zmniejszy z nimi stosunek? Czy tylko wtedy gdy będę robił wszystko na odwrót jak oni chcą?

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #92 dnia: Maja 22, 2013, 20:49:06 »
    Nie spadną z byle powodu, np. przydzielenia włości komu innemu niż jemu.

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #93 dnia: Maja 22, 2013, 21:15:21 »
    Spadną tak samo jak by mieli 80 czy -30.
    Po prostu z honorowymi lordami ma się za każde 3 punkty honoru zwiększoną relację o 1, jeżeli masz z tym honorowym lordem już 100 relacji to wszystkie straty w relacjach zostaną zastąpione zapasem z tytułu honoru czego nie widać w notatkach stąd wśród forumowiczów powstał mit jakoby dobicie 100 relacji zabezpiecza przed stratami.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #94 dnia: Maja 22, 2013, 21:22:53 »
    Tylko trzeba dodac ze nie wszystkim chce sie grac 600 dni (w grze) tylko po by uzbierac relacje...
    To nie o to kaman. 600 dni ZWYKŁEJ GRY, w trakcie której gramy normalnie, wypuszczając każdego lorda. I jeśli będzie taka gra dobrze rozegrana, to co najmniej z 5 lordami relacje na 100 uda się dobić. Ale to też zależy, czy wolimy walczyć, czy na bandytów polować...
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #95 dnia: Maja 22, 2013, 23:25:38 »
    dzięki, wbiję z paroma lordami tak :-) a jak rozpoznać honorowego lorda? tym że nawet jak go nie znamy to mamy z nim już stosunki na plusie? bo nie wiem za których sie że tak.się wyraze "zabrać" :-)

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Maja 23, 2013, 15:04:55 »
    Honorowi gratulują ci zwycięstwa, neutralni się poddają(Przebiegły przeklina dzień), niehonorowi obrażają ciebie/twoich żołnierzy.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Maja 23, 2013, 15:17:59 »
    Wypuszczaj każdych. Jeśli po wypuszczeniu jego odpowiedź będzie następująca: "Doprawdy? A zatem wolisz mnie widzieć wolnego i upokorzonego niźli zakutego w kajdany? Ciesz się swym triumfem!" to wtedy zapisz sobie tego lorda najlepiej, i za każdym następnym razem łap. Nie przyda się on. Wyjątkiem są królowie oczywiście których zawsze łap. Dużo pienionszków z nich zarobisz, oooo dużo.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Maja 23, 2013, 15:36:55 »
    Wypuszczaj każdych. Jeśli po wypuszczeniu jego odpowiedź będzie następująca: "Doprawdy? A zatem wolisz mnie widzieć wolnego i upokorzonego niźli zakutego w kajdany? Ciesz się swym triumfem!" to wtedy zapisz sobie tego lorda najlepiej, i za każdym następnym razem łap. Nie przyda się on. Wyjątkiem są królowie oczywiście których zawsze łap. Dużo pienionszków z nich zarobisz, oooo dużo.
    Niehonorowi lordowie są bardzo przydatni do prowokowania wrogich królestw, jeżeli władca nie odpowie na prowokację to ucierpi na tym jego prawo do rządzenia i stabilność państwa(kłótnie lordów, spadek relacji z władcą).
    Będą także aktywnie łupić wrogie wioski osłabiając gospodarkę.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Maja 23, 2013, 18:45:42 »
    Niehonorowi nie zawsze nas wyzywają po bitwie. A może i tak, ale po wypuszczeniu ich i ponownym spotkaniu nie jeppprrrnie nam -15 relacji za to. Tacy lordowie są na wagę złota.

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #100 dnia: Maja 23, 2013, 21:01:29 »
    Dobra, to z paroma jak na chwilę obecną się zaprzyjaźnie.
    Zanim stworzę królestwo ( planuje ok. 1800-2000 dnia, jak już będę rozwinięty na maxa razem z moimi towarzyszami) chcę być marszałkiem u Nordów.
    Kiedy są wybory na marszałka? Podczas jakiejś większej uczty np. w mieście Króla Ragnara?
    Co zrobić żeby takim być i jak się utrzymać tego stanowiska? Na początku przygody z grą byłem marszałkiem w Swadii ale nie pamiętam nawet jak do tego doszło :) Utrzymałem się na stanowisku może 2-3 dni ( tych w grze) po czym mnie zwolniono i wypłacono troszkę kasy.
    Bo jako marszałek bym sobie uporządkował Vaegirów, zostawił im może 1 miasto i z 3-4 zamki po czym sam je zajął jako niezależna od nikogo postać ( odłączyłbym się od Nordów )

Mam nadzieję, że się połapiecie w tym co napisałem :)

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #101 dnia: Maja 23, 2013, 21:09:20 »
    Znudzi Ci się, gdy będziesz już miał 1800 dzień. Lepiej zacząć wcześniej.
    Wybory na marszałka kończą odbywającą się ucztę.
    Gdy kontrowersje wzrosną Ci w okolice 100, król będzie chciał zjąć Cię ze stanowiska marszałka.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Maja 23, 2013, 21:38:08 »
    1800 dzień??? Wtf? Co ty masz za plany? Nawet ja tyle nie przegrałem czasu, a wystarczy, że wbije sobie na WB, pogram z tydzień i mam nowe odznaczenie, to z byciem królem całej Calradii. I należę do tej nielicznej grupki (mniej niż 1% osób grające w WB które podbiło świat). Tylko... Przykładam się, kiedy będę mieć na to czas, bo obecnie wiesz, ciepło się robi, w domu siedzieć się tak średnio chce, a po za tym trzeba poprawiać zagrożenia :P
    Odbiegłem od tematu. Polecam ci założyć królestwo w najbardziej dogodnym do tego momencie. Ja zacząłem tak, że odbijałem Vaegirom Rivacheg bo bojar się zbuntował i Hakimowi przysięgę złożył. Po 2 tygodniach w końcu miasto padło, ale... Khengieci zdobyli nam stolicę, Reyvadin! Popędziłem czym prędzej, no i odbiłem (dość szybko dotarłem, bo nie było nawet 100 ludzi w garnizonie). Miasto padło, jest spoko. Ładuje full garnizon, by nie padło miasteczko, chcę to dla siebie (brak lenn, dużo zasług, proszę o lenno) a król na to: "wal się na ryj, masz 900 denarów na osłodę!" No to ja to biorę siłą. Mam średni garnizon (120 ludzi, ok. 70 rycerzy), wiec czym prędzej do wiosek, rekrutów zbierać, i rozbijać oddziały Vaegirów wokół stolicy Królestwa Polskiego. Z czasem moi ukochani lordowie z relacjami na 100 (pierwszym lordem był Dhiyul, oryginalnie sarranid, honorowy jak coś), daje mu wioseczkę aby się nie buntował, i pędzimy pod najsłabszy zamek Vaegirów. Pada, jego lenno, czyli zamek wraz z pobliską wioską. Z czasem się tak coraz bardziej rozkręca, aż jest nieco wyżej opisana potęga.
    Taa, w dużym skrócie, gdy będziesz wystarczająco silny, by wykorzystać słabą sytuację lennika, niedocenienie twej wartości i zdobyć miasto wroga. Nie da ci miasta (a nie da na bank) to bunt, i koniec. Da, no to jeszcze jedno, i w końcu nie da :P

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Maja 23, 2013, 21:52:56 »
    Dobry sposób z tymi zamkami i buntowaniem ;)
    Co do 1.8k dni - miałem save z 800-900 chyba i jakoś mi się nie nudziła gra, wtedy się dopiero gra zaczyna jak nas stać na wszystko a czysty przychód z fabryk wynosi po 12-15k :)
    Tylko kurde strasznie ciężko będzie wbić te 100 relacji z 1 lordem, a co dopiero z każdym albo prawie każdym :D

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #104 dnia: Maja 23, 2013, 22:52:26 »
    E, jak coś to nie chodziło mi o lordów naszej obecnej frakcji, a wrogów. Słuchaj, grałem w to pierwszy raz. I na tym sejwie gram do dziś. Grałem, dużo walczyłem, po 600 dniach wypuszczania lordów z 6 miałem relacje na 100, co potem było genialnym rezultatem wypuszczania lordów po walkach. A nie wiedziałem, że będą tak lojalni że nawet mi się nie będą buntować :O