Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mount Blade wersja 1.010  (Przeczytany 116840 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WarCrow

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Mount Blade wersja 1.003
    « Odpowiedź #75 dnia: Września 22, 2008, 19:05:19 »
    Nie sądzę bym się mylił no chyba, że tylko u mnie tak jest, ale sam sobie sprawdź. Zrób tak: wynajmij kilku veagir recruit lub kogo tam chcesz i poczekaj pare nocy. W nocy sprawdzaj komunikaty (te które mówią o rozdanym doświadczeniu). Kiedy już wszyscy rekruci awansują, to zobaczysz, że nagle Ci sie komunikaty nie pokazują. A to, że miałeś Khergit Lancers to oczywiście możliwe, ale jak już powiedziałeś oni dość szybko awansują, no i ja nie prowadze za dużo bitew, więc też się za bardzo nie dziwie, że u mnie to tak długo trwa. Zresztą ja mam tylko 19 Veagir Marksmens (wyszkoliłem :D) oraz 25 Veagir Archers, a jak każdy zauważył lordowie znowu mają spore oddziały oscylujące w granicach 80-160 ludzi więc nie śpieszy mi sie z atakowaniem.

Hmm a przeczytałeś opis tego skilla? Tam jest napisane jak byk, że to podnosi exp tylko jednostkom z niższym levelem. Dlatego rekruci awansują, a mocniejsi już nie (na początku gry). Wszystko jest po staremu i funkcjonuje poprawnie :)

Według mnie jest ich za mało ^^. Tęsknie za war party z wersji 0.751 i myślę, że powinni takie dawać przynajmniej królowi. Wkurza mnie, że nie ma Dark hunters i Prison eee no oddział z więżniami i powinni dać jakieś bronie palne ^^, ale za pare dni pewni będą jakieś mody.

Królowie mają zazwyczaj dwa razy więcej ludzi niż zwykli lordowie. Dla mnie tak jest idealnie. A war party to sobie możesz zobaczyć jak jedzie król z obstawą 8 lordów heh.

Offline pasterz861

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • PAPAROACH-Blood Brothers -6 yers and still #1
    « Odpowiedź #76 dnia: Września 22, 2008, 19:37:31 »
    Zauważyłem, ze w wersji 1.0 znacznie podniesiono żołd jednostkom, co skutecznie odpycha od budowania sobie duzej ilości dobrych jednostek. Taki Swadian Knight, który przedtem kosztował 25 czy 35 denarów, teraz kosztuje powyżej 40 :/

Zdaje mi się, że pozmieniali coś w morale naszej ekipy. Bardzo szybko spada, a jedzenie nie daje już tak dużych profitów do morale. Wino i surowe mięcho powędrowały z produktów "żywnościowych" do produktów handlowych.

Czuję też, że małe zmiany zaszły w wyborach na marszałków. Lordowie mają więcej renomy i ciężej jest się przebić przez innych do władzy. W liczbie wojska raczej nie ma nowości. Nadal jest ich w *** za dużo ;)

No nie ! no co ty! swadian knight kosztuje 25den. nie 40! ...Dżisus!
    Njwieksza zmiana zaszła w zapłacie dla merc cavalry,ale tylko o 4 den.

Morale jest takie samo.Gdy masz dużą armie i brak ci jedzenia lub dawno z nikim nie wygrałes potyczki,morale bedzie spadać drastycznie.Wolniej jeżeli masz mniejszy oddział.

Jeżeli chodzi o wybór na marszałka ,to jest to wybór losowy.Możesz mieć małe wpływy u lordów i wygrać.
    Jest to wybór losowy,jest to sprawdzone ,obgadane i potwierdzone na TW.
    ATF ,FNS ,MND i DFC

Offline Arkito

• Użytkownik
    « Odpowiedź #77 dnia: Września 22, 2008, 20:08:57 »
    A przejmował już ktoś jakiś zameczek?Zmieniło się coś?I czy po przejęciu jak się nie należy do frakcji to czy wyskakuje nowa frakcja czy rebeliantów?
    Taki jest losu żart ponoć że nawet jeśli się topisz to możesz spłonąć ;p

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #78 dnia: Września 22, 2008, 21:35:10 »
    Specjalnie dla (niedowiarka) Pasterza:

http://efotosy.ef.funpic.de//view.php?img=8a93b2fd5efb5c9b89d4876cc01cef91

Te wszystkie rzeczy o morale przecież wiem. Mówię tylko, że podkręcili szybkość jej spadania.

A jeszcze wrócę do wyborów na marszałka. Słyszałem, że jednak jest to zależne od renomy lorda/gracza. Mogę to potwierdzić, bo we wcześniejszej grze przyłączyłem się do frakcji dopiero po tym, jak miałem 2000 renomy. Skutek: pierwsze głosowanie - pierwsza nominacja. I tak w kółko na nowych wyborach...

Offline pasterz861

• Użytkownik
    « Odpowiedź #79 dnia: Września 23, 2008, 00:50:30 »
    Specjalnie dla (niedowiarka) Pasterza:

http://efotosy.ef.funpic.de//view.php?img=8a93b2fd5efb5c9b89d4876cc01cef91

Te wszystkie rzeczy o morale przecież wiem. Mówię tylko, że podkręcili szybkość jej spadania.

A jeszcze wrócę do wyborów na marszałka. Słyszałem, że jednak jest to zależne od renomy lorda/gracza. Mogę to potwierdzić, bo we wcześniejszej grze przyłączyłem się do frakcji dopiero po tym, jak miałem 2000 renomy. Skutek: pierwsze głosowanie - pierwsza nominacja. I tak w kółko na nowych wyborach...

No nie możliwe! Ja mam 25den(żołd).Powiedz mi jak zrobiłeś screena to też wyśle.Bo jak widze sporo przepłacasz ;)
    Ale chyba wiem dlaczego-mam zainstalowane spolszczenie może to zmienia coś jeszcze(żołd)...tak wiem ze to głupio brzmi ,ale sprawdzcie sami zanim zaczniecie wyśmiewać moją teori "spisku na wysokich szczeblach wojskowych".Powiedzcie jak zrobic screena'a to wam pokaze.Zainstaluj spolszczenie a sam zobaczysz. Hehe Polski język ... to i polskie zarobki ,dlatego Swadiańscy rycerze wyjechali do anlig ,bo tam jako Swadin knight's zarabiają więcej.

Jeszcze co do tego wyboru na marszałka.Jak znajde link na TW to Ci podeśle ,było to opisane przez jakiegoś admina.Opisano to w starszej wersji zaraz jak tylko sie ukazała taka mozliwos ,było to dos jasno i obszernie skomentowane i wyjaśnione.
    « Ostatnia zmiana: Września 23, 2008, 01:00:26 wysłana przez pasterz861 »
    ATF ,FNS ,MND i DFC

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #80 dnia: Września 23, 2008, 09:47:35 »
    Pasterz, screeny w grze robisz tak jak w każdej innej: przez Print Screen :P

A co do użycia spolszczenia to przecież Daeadlus wyraźnie zaznaczył, że przy używaniu tego na starszych save'ach mogą wystąpić błędy. Innego wyjścia nie widzę, bo wierzę Ci na słowo...

Offline WarCrow

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #81 dnia: Września 23, 2008, 11:48:16 »
    Jeszcze co do tego wyboru na marszałka.Jak znajde link na TW to Ci podeśle ,było to opisane przez jakiegoś admina.Opisano to w starszej wersji zaraz jak tylko sie ukazała taka mozliwos ,było to dos jasno i obszernie skomentowane i wyjaśnione.

Też obstaje, że zależy to od renown, przynajmniej w starszych wersjach gry nie wiem jak jest w 1.003. Poza tym wałkowaliśmy już ten temat i jak pamiętam to właśnie na tym stanęło :) A admin się nie zna, "nie ranga zdobi człowieka"?

Offline pasterz861

• Użytkownik
    « Odpowiedź #82 dnia: Września 23, 2008, 12:43:44 »
    http://img227.imageshack.us/my.php?image=screen01js4.png

Wiem już dlaczego zarobki są różne-bo różne mamy postaćie ,inne atrybuty ,jak zainwestujesz punkty w leadership lub woundet treatment (badz w jeszcze inne) bedziesz mniej płaćił swoim ludziom.
    « Ostatnia zmiana: Września 23, 2008, 12:49:36 wysłana przez pasterz861 »
    ATF ,FNS ,MND i DFC

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #83 dnia: Września 23, 2008, 14:45:44 »
    Pasterz, no to też wpływa na wysokość żołdu, ale wątpię, czy aż w tak duzym stopniu. Umiejętność leadership mam na poziomie 4, więc nie jest to chyba mało. Nie wiem jak dużą musiałbyś mieć ta cechę rozwiniętą, aby jednostki tak staniały. Wound treatment, hmm, a co to ma do żołdu jednostek?

PS: Twój link nie działa. Nie polecam image shacka: jest zamulony.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #84 dnia: Września 23, 2008, 15:37:20 »
    Mam dowodzenie na 6 i:

Żołd jednostek może zależeć też od innych czynników. Ja bym postawił na relacje z danymi królestwami, może też na morale oddziału, ale głowy nie dam. ;)

A co do użycia spolszczenia to przecież Daeadlus wyraźnie zaznaczył, że przy używaniu tego na starszych save'ach mogą wystąpić błędy.
    Eee no, bez przesady. Jedyne "błędy" jakie mogą wystąpić przy wgraniu zapisu rozpoczętego na wersji angielskiej lub na starym spolszczeniu to to, że niektóre teksty się nie uaktualnią (np. nazwy oddziałów, które już istaniały w momencie zapisu; informacje o królestwach i postaciach w menu "Zadania" etc.). Zmienne zostały bez zmian i będą sie tak samo wyświetlać (mam nadzieję :D ).

Offline pasterz861

• Użytkownik
    « Odpowiedź #85 dnia: Września 23, 2008, 15:50:32 »
    ten już działa napewno
    http://efotosy.ef.funpic.de//view.php?img=ba9acb3ced17ac368a57329404af0526

Lidership mam na 8. Jeżeli chodzi o relacje ze Swadianami to mam dwie wioski ,które rozpoznają mnie na46 i 59(oczywiscie na plusie).To moze jest klucz do rozwiązania tej zagadki.Swadian biore tylo z tych dwóch zaprzyjaznionych wiosek i moze dlatego płace im tak mało.

a to jest moja postac ,niejaki Ulrik von Jungingen
    http://efotosy.ef.funpic.de/links/hjk
    « Ostatnia zmiana: Września 23, 2008, 16:11:39 wysłana przez pasterz861 »
    ATF ,FNS ,MND i DFC

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #86 dnia: Września 23, 2008, 16:01:16 »
    Ja ze Swadianami toczę zaciętą wojnę i niezbyt mnie lubią, bo nieraz skopałem im tyłki. :P

Jeśli możesz, to podaj żołd pozostałych jednostek (nie rób screenów, tylko wypisz), które masz w ekipie, a porównamy. Zwłaszcza huskarl mnie interesuje.

Offline pasterz861

• Użytkownik
    « Odpowiedź #87 dnia: Września 23, 2008, 16:39:57 »
    Tak jak juz widać(mam nadzieje ze wam lnk działa) Swadiański rycerz kosztuje mnie 25den.
    Nordycki Huskarl ,o wiele więcej -32 den.
    Vaegirski Rycerz ,jeszcze więcej -40 den.
    Wydaje mi sie ze to prawda, jakoby żołd zależny był od relacji z daną frakcją ,wioską z w której werbujemy ludzi ,ale także rozwoju postaći i punktów jakie wydajemy na dane cechy,rozwój naszej postaci.
    ATF ,FNS ,MND i DFC

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Września 23, 2008, 17:30:30 »
    U mnie jest tak:

Swadiański rycerz (co było widać) - 35
    Vaegirski  rycerz - 33
    Huskarl - 26 (tak, działam dla Nordów)

Więc coś jest na rzeczy.

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Września 23, 2008, 17:35:26 »
    Może i macie rację z tą reputacją u frakcji...Ale w takim razie wytłumaczcie mi, dlaczego ja, mając bardzo wysoką renomę u Swadian (coś ok 80) płacę takie koszta? Czyżby aż tyle dawało te 4 punkty do Leadership? Toż to przecież tylko obniżka 5% kosztów żołdu na level.