Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mount Blade wersja 1.010  (Przeczytany 116866 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    Odp: Mount Blade wersja 1.003
    « Odpowiedź #120 dnia: Października 01, 2008, 15:00:29 »
    Jeżeli brama jest wywalona, to nie szturmujesz w tedy zamku tylko wróg wyszedł stawić Ci czoła. Wtedy Ty występujesz w roli obrońcy, a garnizon w roli atakującego.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Silesian

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #121 dnia: Października 05, 2008, 21:09:05 »
    W wersji 1.003 niestety usunięto ze sterowania opcję Ctrl+E czyli możliwość aby koń z jeźdźcem stanął na tylnich nogach. Chyba że ktoś wie jaki teraz jest skrót ewent jak to przywrócić.
    W grze mamy kilka nieaktywnych opcji, np.:
    - kupa nieaktywnego uzbrojenia
    - nieaktywna opcja tworzenia własnego sztandaru (są tekstury)

Mnie osobiście brakuje możliwości zadawania ciosów mieczem gdy wykonujemy blok tarczą –czyli przy bloku (LPM) nieaktywny jest atak (PPM).
    Miło by było zrobić zasłonę tarczą i siec/kłuć …. czyli tak jak w realu.
    FORTUNATA  SILESIA

Offline mielonka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #122 dnia: Października 05, 2008, 23:06:02 »
    Jeżeli brama jest wywalona, to nie szturmujesz w tedy zamku tylko wróg wyszedł stawić Ci czoła. Wtedy Ty występujesz w roli obrońcy, a garnizon w roli atakującego.

Niezupełnie. W niektórych twierdzach jak poprzednik mówił - jedna brama jest wywalona a na kładkę/drabinę wchodzi się dopiero na mury wewnętrzne z dziedzińca. Wg mnie zależy to od typu zamku. I bardzo dobrze, bo gdyby wszystkie twierdze wyglądały tak samo, oblężenia znudziłyby się bardzo szybko.

Alkhadias - to o czym Ty wspominałeś - czyli wyjście obrońców przed mury ma miejsce gdy przewaga liczebna obrońców jest znaczna.

Offline Kyroman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #123 dnia: Października 06, 2008, 19:17:24 »
    Niekoniecznie. Wroga można sprowokować do wyjścia. Pierwszy warunek to taki, żeby dało się wyjść - w niektórych zamkach mur nie jest rozwalony i trzeba podskoczyć by wyjść, wróg o tym nie wie. Drugi warunek - blisko musi być Twoje wojsko i to chyba dość słabe - jeśli postawisz przy kładce kuszników, wróg może wyjść. A jak wyjdzie w dużej ilości, lepiej szybko stawiaj tam piechotę. A najłatwiej jest po prostu podchodzić do samego muru - często wrogowie wyskoczą po kilku, wtedy praktycznie od razu są zdejmowani przez kuszników, nieraz wyleci cała banda.

BTW. Zauważyłem, że sporo więcej mogę zabić mieczem pieszo niż konno. Ale to kwestia raczej sposobu walki (pod względem animacji) i, przynajmniej w moim przypadku, framerate. Stając przy kładce i siekąc wrogów, mogę ich zabić i dziesięciu, z konia (jeśli nie liczyć lancy) nigdy bym tego nie dokonał.

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #124 dnia: Października 07, 2008, 13:12:23 »

Niezupełnie. W niektórych twierdzach jak poprzednik mówił - jedna brama jest wywalona a na kładkę/drabinę wchodzi się dopiero na mury wewnętrzne z dziedzińca. Wg mnie zależy to od typu zamku. I bardzo dobrze, bo gdyby wszystkie twierdze wyglądały tak samo, oblężenia znudziłyby się bardzo szybko.

Alkhadias - to o czym Ty wspominałeś - czyli wyjście obrońców przed mury ma miejsce gdy przewaga liczebna obrońców jest znaczna.

Co to znaczy "kupa nieaktywnego uzbrojenia", w realu wojak z tarczą zadawał nią cios, czyli odpychał przeciwnika, czasem powalał tarcza i dobijał, ale zeby blokował i zadawał cios mieczem...

zeby zadać dobry (celny cios) z konia mieczem trzeba dobrze odgiąc mysze  wtedy nasz bohater trafia

Offline mielonka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #125 dnia: Października 07, 2008, 14:45:26 »
    Messer: Chyba zacytowałeś nieodpowiedni fragment - to o czym mówisz nie znalazło się w mojej odpowiedzi, ani też w teksćie Alkhadiasa.
    Żeby offtopu nie było, to dodam tylko, że walka w M&B jest znacznie uproszczona, ale gdyby były opcje odpychania itp, to musianoby ostro pokombinować ze sterowaniem.
    Co do tego co napisałeś - wszystko zależy od techniki walki, czy też od samego rodzaju tarczy - zadawanie ciosów pawężem wyglądałoby dość dziwnie.

Offline Kyroman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #126 dnia: Października 07, 2008, 15:00:30 »
    zeby zadać dobry (celny cios) z konia mieczem trzeba dobrze odgiąc mysze
    W jaki sposób?

Offline Calathar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #127 dnia: Października 07, 2008, 15:06:12 »
    @Messer:z blokowaniem i atakiem jest wykonalne ale tylko w formie broni klujacej,taki cios ma za zadanie raczej odpedzic przeciwnika zebys ty nabral miejsca na normalny cios,ew jakas pika + pawez i jedziesz ;] ale takim ciosem sie raczej nikogo nie zabije...
    Zdecydowanie lepiej jest walczyc z konia,dlatego ze mozesz wybijac w relatywnie szybkim czasie cale dziesiatki piechurow bedac przy tym wzglednie bezpieczny (trza manewrowac koniem),natomiast jak ty masz miecz i walczysz z 3 czy 4-ma przeciwnikami z czyms w rodzaju toporu wojennego lub czegos jeszcze dluzszego,to skonczysz ze znacznie ukroconym paskiem hp ;]
    ogluszanie tarcza powinno sie pojawic,ale tak jak ktos napisal-technicznie trudne do wykonania,no chba ze np jakims klawiszem
    a co do realizmu...nie popadajmy w przesade,to tylko gra,jakby to mialobyc realistyczne,to ktos "przejechany" przez rozpedzonego konia wojennego powinien albo zginac albo byc wylaczony z walki,a najczesciej zbiera 10-25 pkt obrazen i dalej walczy,do tego niemozliwym jest zablokowanie drewaniana tarcza ciosu dlugim mieczem zadanym przez rozpedzonego rycerza ,pomijajac fakt ze w prawdziwej bitwie tarcza,owszem,poszlaby w drobny mak,piechur zginal,albo ledwo przezyl natomiast rycerz zlamalby sobie reke ;p
    jako ze model walki w m&b jest najlepszy z jakim sie do tej pory spotkalem (i naprostszy),to niech juz nic nie zmieniaja,bo moga cos skiepscic :)
    @up:koledze chyba chodzilo o "odgiecie" kamery lekko w bok i do przodu, za pomoca myszy (lepiej tego nie opisze,ci co walcza z konia wiedza co napisalem)

Offline WarCrow

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #128 dnia: Października 07, 2008, 16:34:36 »
    Ale jest mod który wprowadza walkę tarczą. To znaczy odpychanie, jak ktoś poszuka na forum TW to znajdzie. Sam nie testowałem ale jak kiedyś wyczytałem to pchnięcie wykonuje się poprzez wykonanie ataku podczas blokowania.

Offline Silesian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Października 07, 2008, 20:20:21 »
    Co to znaczy "kupa nieaktywnego uzbrojenia..
    Mianowicie to, że w plikach są modele uzbrojenia którego ”chyba” próżno ci szukać w ”Native” jeżeli sobie sam nie zmodujesz gry.

… w realu wojak z tarczą zadawał nią cios, czyli odpychał przeciwnika, czasem powalał tarcza i dobijał, ale zeby blokował i zadawał cios mieczem...
    Moja uwaga dotyczy faktu, że posiadając tarczę aby zadać cios mieczem trzeba się odsłonić.
    Wykonując blok tarczą prawica z mieczem jest nieaktywna. Potrzebne są chyba tylko nowe animacje by dodać wyprowadzanie ciosów z jednoczesnym blokiem tarczą.

Koń jak stawał na tylnich nogach przed przeszkodą tak staje a skrótu dla gracza z klawiatury już nie ma, a był wcześniej (Ctrl+E). Problem z blokiem w ataku wydaje mi się mieć podobną płaszczyznę.

Gra ma tez kilka zarzuconych projektów. Możliwym jest, nowe łaty wprowadza troche ”nowego-starego”.
    FORTUNATA  SILESIA

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #130 dnia: Października 07, 2008, 20:52:29 »
    Koń dalej staje. Przynajmniej ja nie mam z tym żadnych problemów. :D (spróbuj Ctrl+J ;) )

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #131 dnia: Października 07, 2008, 21:42:05 »
    Jeżeli chodzi o atakowanie zza zasłony, to rzeczywiście byłoby to bardziej poprawne, ale nie oszukujmy się... gra byłaby zbyt łatwa :/. M&B jest strasznie łatwą grą nawet jak ktoś gra na najwyższym poziomie trudności. Przyznam że wygrywam mniej turniejów niż bym chciał, ale gra na najwyższych poziomach jest bardziej realistyczna i ciekawsza :). Pomysł jest w sumie dobry, ale niech każdy pomyśli jak by wyglądało eq: Bastard, Tarcza, Tarcza, Tarcza. Moim zdaniem bez sensu.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Kyroman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #132 dnia: Października 07, 2008, 21:52:48 »
    @up:koledze chyba chodzilo o "odgiecie" kamery lekko w bok i do przodu, za pomoca myszy (lepiej tego nie opisze,ci co walcza z konia wiedza co napisalem)
    Spróbowałem po prostu machać kamerą i naparzać myszką i, o dziwo, zabiłem dwóch po kolei :D Ale to chyba przypadek.

Nie mówcie, że dodanie tych odepchnięć itp. ułatwiłoby grę. Równie dobrze kiedyś mogło nie być nachylania lancy i ktoś mógł powiedzieć, że to za bardzo ułatwi. Szkoda, że twórcy nie zrobili nachylania włóczni u piechoty, wtedy może poziom trudności by nieco wzrósł. Sam mam tendencję do wjeżdżania w tłum piechoty - zawsze jest możliwość że któryś się nadzieje lub padnie pod kopytami. Gdyby mogli nachylać włócznie, raczej byłbym ostrożniejszy.

Możnaby do walki wstawić dużo rzeczy, bo sami przyznacie - o ile walka w rozumieniu oddziału nie była nigdy bardziej realistyczna, to walka na poziomie jednostki jest gorsza niż w wielu starszych grach. Nie tyle, że animacje są sztuczne i - można powiedzieć - statyczne, co właśnie często w ogóle brakuje niektórych "zagrań", szczególnie tych nieczystych. Gdzie chociażby praca nóg? Takiego sierżanta z pawężem możnaby po prostu kopnąć - ciekawe, czy by się utrzymał. A to tylko przykład.

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #133 dnia: Października 08, 2008, 08:55:16 »

Koń jak stawał na tylnich nogach przed przeszkodą tak staje a skrótu dla gracza z klawiatury już nie ma, a był wcześniej (Ctrl+E). Problem z blokiem w ataku wydaje mi się mieć podobną płaszczyznę.

Gra ma tez kilka zarzuconych projektów. Możliwym jest, nowe łaty wprowadza troche ”nowego-starego”.

Ale co daje to stawanie dęba? W zamierzchłych czasach rycerze trenowali swoje konie by gryzły i kopały z czsaie walkiw zwarciu, czasem to ratowało życie, powinni dodać taką opcje zeby w zwarciu np. koń wojenny zaczoł automatycznie wierzgać kopytami.

...W modzie rise of khergits, mamy jednostki wyposarzone w 2 topory obosieczne (zapomniałem nazwy), one lewym toporem wykonują zasłone jaki i zadają cios, może powinno sie to zastosowac w przypadku tarczy.

Offline k.

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #134 dnia: Października 16, 2008, 00:16:59 »