Co do zmian można również zaliczyć brak mapki podczas bitwy. Szybko to odkryłem, ponieważ zawsze na początku bitwy wciska się te "strzałeczkę". Z tego się akurat bardzo cieszę, bo psuło to imo trochę klimat.
Dźwięki są lepsze niż we wcześniejszych wersjach. Nie są może idealne, ale nie kaleczą uszu. Jest teraz bardziej "soczysty" dźwięk, np. gdy się zada "hita" :P
Co do muzyki, hmm, mam mieszane uczucia. Czasami bardzo fajnie porywa ona do walki, a czasami przynudza. W sumie to kwestia gustu, a gust się nie ocenia.
Grafika: no tu nie ma akurat większych zmian. Zmieniony interfejs wygląda ładniej i przejrzyściej. Dodam tylko, ze każda frakcja dorobiła się flagi/herbu i zwierzątka w nim (np Swadii towarzyszy lew, Rhodokom niedźwiedź itd)
Fizyka: nie wiem, czy jako taka występuje, ale motion capture wg mnie jest. Może minimalny, ale jest. Ciała padają realistycznie, a ciosy są zadawane bardziej płynnie.
Gameplay: są wyraźne zmiany w siłach jednostek, na arenach walczą teraz i kusznicy i włócznicy (to zależy jeszcze od danego miasta) , a Rhodoksi są silniejsi :) Limit wojska w bitwie podniesiono do 100.
Animacji nowych jest sporo. Od chodzenia, przez jazdę konno, po ciosy. Ogólnie, gra wygląda bardziej, hmm, "świeżo". No i to wyciąganie miecza ;)
EDIT: Po dłuższym obcowaniu z grą stwierdzam, ze ścieżka dźwiękowa jednak jest znakomita ;)