Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mount Blade wersja 1.010  (Przeczytany 116816 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Mount Blade wersja 1.010
    « dnia: Września 13, 2008, 16:12:41 »
    Tak więc wersja 1.010 stała się faktem, oto link:
    Filefront - pełna instalacja (380.29 MB):
    http://files.filefront.com/mountandblade+1010+setupexe/;12202254;/fileinfo.html

Repository (patch dla wersji 1.0 i 1.003):
    http://www.mbrepository.com/modules/PDdownloads/singlefile.php?cid=6&lid=932

Zapraszam do dyskusji w tym temacie.

Jak możemy przeczytać u źródła światowa premiera M&B nastąpi już za kilka dni, tj 16 września, natomiast wersję pudełkową w Europie będziemy mogli kupić juz 19.09.08. Z podanych informacji wynika, że posiadacze kupionych cd-keyów będą mogli ściagnąć grę razem ze światową premierą.

Najnowszy i prawdopodobnie ostatni juz trailer - http://pc.ign.com/dor/objects/782487/mountblade/videos/MnB_091208.html

Powstalo już też kilka recenzji, jak widac z dość wysokimi ocenami - http://pc.boomtown.net/en_uk/articles/art.view.php?id=16703  i  http://www.gameindustry.com/review/item.asp?id=998
    Może ktoś później podejmie się przetłumaczenia przynajmniej jednego tekstu... na razie tyle, jak znajdę coś jeszcze to tu dopiszę, a tymczasem proponuje zsumowac tu wszystkie spostrzezenia wynikające ze screenów i trailerów.

- poprawiono sporą część przedmiotów pochodzących z najwcześniejszych wersji.
    - znacznie poprawiony wygląd koni oraz animacji z nimi związanych.
    - nowe animacje wyciągania mieczy, tarcz, łuków
    - na ekranie drużyny wkoncu widoczne sa portrety żołnierzy, w oknie ekwipunku widac tez nasza postac.
    - drobna poprawa grafiki we wszelkich menusach.
    - z recenzji wynika że nie ma mowy o żadnej fabule... a szkoda.
    - brak nagranych kwesti dialogowych (ale tego się chyba nikt nie spodziewał, prawda?)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2008, 23:04:20 wysłana przez Daedalus »

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Mount Blade wersja 1.0 (przed premiera)
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 13, 2008, 17:35:27 »
    Troszkę mnie dziwią wysokie noty za audio. Albo nastąpił przełom w tej dziedzinie, albo recenzenci tolerują brak udźwiękowienia, żeby nie zaniżyć oceny.
    Ja tam czekam tylko na module system i narzędzia Thorgrima :)

Offline AdamSBN ( Selorin )

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 13, 2008, 22:00:46 »
    ... I w końcu nastanie po letnich zapowiedziach. Spodziewam się pierwszych patchy już po tygodniu od premiery.
    *** ANTY ŻAL !!! ***

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 13, 2008, 22:28:29 »
    Ja się spodziewam patchy w dniu premiery. Wszak płyta-matka poszła do tłoczni już jakiś czas temu.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 14, 2008, 09:50:20 »
    Na uwagę zasługuje nowy soundtrack, ale tylko dlatego bo jest nowy:p Na pewno, lepszy od poprzedniego- tyle, że możemy na razie zobaczyć(a raczej usłyszeć) jeden utwór. Podoba mi się moment  filmiku który przedstawia kompanie po wygranej bitwie. Pierwsze co zrobię w nowej wersji to  wyciąganie piecza i tarczy, potem będę chował i tak w kółko:P 
    « Ostatnia zmiana: Września 14, 2008, 10:28:14 wysłana przez Oktawian »

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 14, 2008, 19:26:17 »
    Pierwsze wrażenia z grania w pełną wersję:
    Po instalacji całość ma 546 MB, z czego 217 MB to nowa muzyka! Trzeba powiedzieć, że zupełnie przeciętna muzyka, która podczas grania nie włączyła mi się ani razu. Tekstur tyle samo co w ostatniej becie, pliki brf zajmują mniej miejsca, skryptów itp jest minimalnie więcej, ale sporo mniej niż w WFASie :)
    Bardzo miłe są nowe dźwięki i animacje (choć animacja biegu jest gorsza niż dotychczasowa).
    Oblężenia wyglądają identycznie, ale sprawdziłem tylko quick battle.
    Mapa strategiczna wygląda identycznie, co najwyżej trafić się mogą nowe lokacje, ale nie jestem w stanie tego stwierdzić.
    Nie widzę żadnych innych znaczących udoskonaleń.
    Liczę na gameplay, questy itp, ale niewielka różnica w wielkości plików ze skompilowanym MSem w porównaniu z poprzednią wersją nie daje dużych nadziei.

Edit: apropo muzyki, miałem ją przyciszoną w opcjach, teraz już gra :)
    « Ostatnia zmiana: Września 14, 2008, 19:59:15 wysłana przez tul »

Offline Woocutcher

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 14, 2008, 20:50:37 »
    Nie rozumiem. Pełna wersja jest już w sklepach? Przecież ma być dopiero 16 września ;/

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #7 dnia: Września 14, 2008, 21:27:58 »
    Tul tłumacz teraz wszystkim...:)

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Września 14, 2008, 22:03:25 »
    Tul tłumacz teraz wszystkim...:)
    Wydawca nie zadbał o swoje pliki i są dostępne prawie publicznie. Przy okazji Oktwawian, plik nie zniknął z serwera, więc można go ściągać. Dokładnych instrukcji nie podam, bo na razie nie wiadomo, czy to jest legalne.

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Września 15, 2008, 17:13:09 »
    Co do zmian można również zaliczyć brak mapki podczas bitwy. Szybko to odkryłem, ponieważ zawsze na początku bitwy wciska się te "strzałeczkę". Z tego się akurat bardzo cieszę, bo psuło to imo trochę klimat.

Dźwięki są lepsze niż we wcześniejszych wersjach. Nie są może idealne, ale nie kaleczą uszu. Jest teraz bardziej "soczysty" dźwięk, np. gdy się zada "hita" :P

Co do muzyki, hmm, mam mieszane uczucia. Czasami bardzo fajnie porywa ona do walki, a czasami przynudza. W sumie to kwestia gustu, a gust się nie ocenia.

Grafika: no tu nie ma akurat większych zmian. Zmieniony interfejs wygląda ładniej i przejrzyściej. Dodam tylko, ze każda frakcja dorobiła się flagi/herbu i zwierzątka w nim (np Swadii towarzyszy lew, Rhodokom niedźwiedź itd)

Fizyka: nie wiem, czy jako taka występuje, ale motion capture wg mnie jest. Może minimalny, ale jest. Ciała padają realistycznie, a ciosy są zadawane bardziej płynnie.

Gameplay: są wyraźne zmiany w siłach jednostek, na arenach walczą teraz i kusznicy i włócznicy (to zależy jeszcze od danego miasta) , a Rhodoksi są silniejsi :) Limit wojska w bitwie podniesiono do 100.

Animacji nowych jest sporo. Od chodzenia, przez jazdę konno, po ciosy. Ogólnie, gra wygląda bardziej, hmm, "świeżo". No i to wyciąganie miecza ;)

EDIT: Po dłuższym obcowaniu z grą stwierdzam, ze ścieżka dźwiękowa jednak jest znakomita ;)
    « Ostatnia zmiana: Września 15, 2008, 19:03:55 wysłana przez Emil »

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Września 15, 2008, 19:06:33 »
    Co do zmian można również zaliczyć brak mapki podczas bitwy. Szybko to odkryłem, ponieważ zawsze na początku bitwy wciska się te "strzałeczkę". Z tego się akurat bardzo cieszę, bo psuło to imo trochę klimat.
    Jest pod 'O' na klawiarurze.
    EDIT: Po dłuższym obcowaniu z grą stwierdzam, ze ścieżka dźwiękowa jednak jest znakomita ;)
    Też zaczynam się przekonywać. 'Uncertain Homestead' jest świetne, main theme też w miarę.

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Września 15, 2008, 19:10:13 »
    Też zaczynam się przekonywać. 'Uncertain Homestead' jest świetne, main theme też w miarę.

Oo, nie wiedziałem, ze przenieśli. No cóż...
    Jeszcze co do muzyki, to warto powiedzieć, że różni się ona od frakcji jaką gramy.
    PS: I tak "Victorius by neutral" jest lepsze :P
    Tak coś czuję, ze z muzyką kierowali sie pod Władcę Pierścieni. Tez jest tak "wyniosła" z orkiestrą i z tymi całymi rogami.
    « Ostatnia zmiana: Września 15, 2008, 19:26:32 wysłana przez Emil »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #12 dnia: Września 15, 2008, 20:05:05 »
    Wreszcie działa komenda wstrzymania/rozpoczęcia ostrzału (F5). Nie widziałem jak się sprawdza, bo nie miałem w ekipie łuczników, ale ważne, że jest.

Zauważyłem też, że przeciwnicy w zależności od miejsca, w które ich trafimy, inaczej kulą się z bólu. Mała rzecz, a cieszy.

No i podgląd postaci w ekwipunku jest w dechę. Wreszcie nie trzeba się martwić, czy czasem po zakupie nowej wypasionej zbroi nasz bohater nie będzie w niej wyglądał jak pajac. Teraz ciuszki można sobie przymierzyć przed kupnem. ;)

Zmian jest jednak niezbyt wiele w stosunku do ostatniej wersji. To zaledwie kosmetyka.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #13 dnia: Września 15, 2008, 21:29:58 »
    Wy tu gadu-gadu a ja w pełną wersję zagram najwcześniej za pół miesiąca. Z tego co wyczytałem to zapowiada się całkiem ciekawie ale za nie dodanie sensownej fabuły twórcy powinni pokutować do końca życia... A i witam po przerwie użytkowników forum. Jutro już premiera w "Hameryce". Postaram sie załatwic cos w sprawie hmm... Internetu.

Łoooo, nawet Kolbe nowa wersja przywiała na forum. Dobrze, że wróciłeś bo już zaczęliśmy tęsknić
    « Ostatnia zmiana: Września 15, 2008, 22:11:40 wysłana przez Oktawian »

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #14 dnia: Września 16, 2008, 01:57:06 »

Oo, nie wiedziałem, ze przenieśli. No cóż...

Nic nie przeniesli, ja mam dalej pod backspace`em, zreszta wszystko da sie ustawic w menu konfiguracji klawiszy.

Generalnie najmniej innowacyjny update, szlifujacy raczej to co bylo do tej pory (chyba ani jednego nowego questu czy dialogu). Zaszly za to zmiany w walce, wszystkie ruchy wydaja mi sie wolniejsze, trudniej jest sie zaslonic przed ciosem, konie sa znacznie spowolnione i wolno sie rozpedzaja, ogolnie poziom trudnosci wydaje mi sie ze wzrosl. Nie pozostaje chyba nic innego niz czekac na od dawna zapowiadane mody, oby teraz wszystko sie ustabilizowalo, bo raczej nie zapowiada sie na jakies znaczace patche, nie mieli w czym nowym zrobic bugow, co bylo do naprawienia naprawila wersja 951.

Zawiodlem sie za to na koniach - na screenach wydawaly sie ladniejsze, a okazuje sie ze to po prostu nowa textura... model pozostaje ten sam, niezmienny od wersji alpha:/ tzn z kanciastym tylkiem i jeszcze gorszym ogonem, podobnie ze spora iloscia przedmiotow ktore jakoscia modelu i textur odstaja od reszty (skorzane pancerze bandytow chociazby).

Acha - pierwszy raz od kilku lat zagralem z wlaczona muzyka i o dziwo za bardzo nie przeszkadza w grze... co nie zmienia faktu ze i tak soundtrack z wiedzmina odpalony w tle pozostaje niezastapiony.
    « Ostatnia zmiana: Września 16, 2008, 02:15:38 wysłana przez Józef Sztacheta »