Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Version 0.960 is out!  (Przeczytany 64624 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WarCrow

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Version 0.950 is out!
    « Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 28, 2008, 17:55:53 »
    Pare pytan, moze ktos juz zaobserwowal, czy:

- AI oblega i szturmuje i zdobywa?
    Tak brałem nawet w tym udział :)
    - mozna wziac do niewoli wrogiego wasala, no i czy w koncu ktos jest przetrzymywany w lochu?
    Lordowie są brani do niewoli i są też wykupywaniu lub mogą uciec lub zostać wypuszczeni. Nie wiem jednak czy my możemy to robić bo widziałem tylko Ai jak to robi, w sensie pojawiały sie informacje po bitwach
    - perswazja, honor i slawa do czegos sie przydaje?
    nie wiem jeszcze...
    - jakies nowe formacje, czy ogolnie nowosci w zachowaniu AI na polu bitwy?
    Zauwazyłem że AI cześciej korzysta z formacji (linia) I podchodzi do wroga w szyku(gdy jest wystarczająco blisko szturmuje) lub zajmuje pozycje na wzgórzu.
    - zdobycie miasta jest latwiejsze (a raczej realnie mozliwe)?
    Oczywiście wystarczy brac udział w "Military camapign" w którym bierze udział twój król i jego wasalowie. Podczas szturmu gdzie biorą udział armie liczące po 400jednostek jest możliwe zdobycie miasta :D Zasada polega na tym że najpierw król zbiera sie z wasalami pod miastem i proawdzi oblężenie w celu uszczuplenia wojska i morali po czym dokonuje szturmu do którego możemy dołączyć.
    Nikt nie napisal ze trening na placu treningowym jest bardzo przydatny - umozliwia zdobycie doswiadczenia slabym jednostkom bez ryzyka ich utraty.

Nie bylbym taki pewny czy wersja 1.0 zostanie wydana niedlugo - wkoncu to jest wersja 950 a nie 990, nie?

PS: co to za bledy z tym renderem DX7? przeciez shadery i tak nie istnieja na takiej konfiguracji...

EDIT: przed chwila zdobywajac zamek swadian utworzylem nowa frakcje - swadianskich buntownikow, jestem swoim wlasnym krolem... zauwazyl ktos cos podobnego w wykonaniu AI?
    Co do nowych frakcji to nie miałem takiego zdarzenia.

Offline k.

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 28, 2008, 18:09:58 »
    Cytat: many
    Więcej nie gram, czekam na 1.0

1.0 od .950 nie będzie sie różnic prawie niczym. Pewnie dodane dialogi i tego typu smaczki, ale nie będzie żadnych rewolucji.

Offline Emil

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 28, 2008, 18:13:44 »

1.0 od .950 nie będzie sie różnic prawie niczym. Pewnie dodane dialogi i tego typu smaczki, ale nie będzie żadnych rewolucji.

Hę? A z kąd Waszmość o tym wie? Otrzymałeś jakieś przecieki od Armagana,  czy co?

Mam takie pytanie jeszcze: co zrobić ze schwytanym lordem (dodam do tego że to król Rhodoków). Jak go sprzedać, itp?

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 28, 2008, 18:26:24 »

Hę? A z kąd Waszmość o tym wie? Otrzymałeś jakieś przecieki od Armagana,  czy co?

Niemożliwe, ponieważ grzebiąc w plikach tekstowych ujrzałem setki wyrazów "TODO" co znaczy, że prace nad nimi ciągle trwają.

Kilka przykładów:

qst_report_to_army TODO:_Report_to_{s13},_Leader_of_the_Army_the_enemy_positions
    qst_rescue_lord_by_replace TODO:_Rescue_{s13}_from_{s14}
    qst_duel_for_lady TODO:_Challenge_{s13}
    qst_find_king_sword TODO:_Find_the_sword_of_King_Harlaus_somewhe re_in_mountains_of_West

Tak więc możemy spodziewać się dosyć bogatej wersji 1.0.

Offline wujek_bulus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 28, 2008, 21:45:53 »
    A teraz moj raport po 50 minutowej grze zrasowaną postacią (odnosnie możliwosci):

Podczas tworzenia postaci odpowiadajac na rozne pytania mozesz zaczynac w roznych miejscach
    Nowe questy (np wycwicz 7 chlopow wwiosce aby mogli walczyc z rozbojnikami)
    Podczas rekrutacji NPC'tów musisz za nich płacić (od 100 do 500 ss'ów)
    Mozesz zdobyc zamek bez bycia wasalem frakcji
    Opracowane silniki na rózne karty graficzne (jagralem na lapie IBM'a i grafika byla taka sobie teraz jest duzo lepsza i duzo szybciej sie laduje)
    Miasta i wsie zostały od poczatku przebudowane i inaczej umiejscowione na mapie strategicznej
    Poprawione AI jednostek własnych
    NPC'ci podczas roznych akcji przeprowadzanych przez BN'a prowadza dyskusję oraz donoszoną na innych npstów
    Zwiekszona ilośc wiosek
    Zmniejszona ilosc wojsk poszczegolnych wasali (testowane przez okres 20 paru dni) - od 30 do 70 zolnierzy na wasala
    Uwaga: mozliwosc rozbudowy wsi, zamkow - miasta jeszcze nie testowalem, oraz nowy budynek - pocztylion.
    W tawernie możliwość podniesienia swoich pkt akceptacji (whatever... wiecie o co chodzi), poprzez znany tekst : "Stawiam wszystkim" (tylko w jednej jak narazie knajpie mi sie pojawilo).

Niestestowalem jeszczekoniugacji z innymi lordami ale podczas wejscia do jednegj z hal pojawilo się kilka dam
    Podczas rozmowy ze swoim straznikiem whali na zamku byla opcja aresztowania.
    W swoim zamku pojawia sie skrzynia na rzeczy (narazie zostawilem je zobaczymy czy na stale)
    Pojawiła się opcja wyrzucania stuffu podczas postoju(narazie TEDE jest ale dziala).

Narazie tyle... w wolnej chwili jak cos jeszcze zauwarze to napisze.

PS: Ciąg dalszy

Krzaczą się napisy. Wygląda to tak jakby traciła kolor fontów i niewidac czcionki, natomiast jesli cos takiego zdarza sie podczas bitwy, widac szarorózowe (akurat na mojej karcie) tło fontów lecz brak samych napisów.
    Heraldyczne rzeczy(tabart/tunika oraz tarcza) podczas rozmowy z danym NPC'tem, zmieniają "koloryt"(tzn barwy i znaki herladyczne) co rozmowe.
    Korsarze bawili się w Robin Hooda, siedzieli w 7 na drzewie i ostrzeliwali moich NPC'tów z łuków - niesamowite przeżycie.
    Ograniczyła się ilość podnajmowanych typów jednostek.
    W zakładce opcje/grafika nastapiły zmiany

Wybaczcie że bez składu i ładu to pisze ale jestem bardzo zmęczony już, a chciałem się podzielić z wami moimi spostrzeżeniami.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2008, 00:52:38 wysłana przez wujek_bulus »

Offline k.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 29, 2008, 01:16:46 »
    Uwagi co do 1.0

Cytat: armagan
    This is not the final version yet, but we have put in most of the features we are planning to, and after this, our job will mostly be polishing rough corners and fixing bugs and problems. To this end, I hope that you will help us, as you always do, by providing feedback, comments and bug reports. We have the basics here, but there is still a lot to do, especially in terms of long term game balance, but I am sure, together, we'll create a stable and very fun game by the time we have the final release.

W skrócie: naostrzyć ten nożyk i koniec.
    Ja wiem, bo sam to widzę, że sporo rzeczy jest oflagowanych TODO, ale to już są naprawdę drobnostki. Wg mnie wprowadzone zostanie kilka nowych questów, kilka nowych ulepszeń, kilka nowych bugfixów i projekt m&b 1 będzie zakończony (daj Bóg, zebym się mylił, a 1.0 przyniosła nam rewolucję!) [bo nie oszukujmy się, nowe questy rewolucją nie są]

Uwagi co do .950
    IMO ogromne plusy:
    - klimat wschodnich budowli
    - przewyjebane kampanie wojenne
    Minusy:
    - nadwyraz wiele bugów, pomniejszych i większych
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2008, 01:21:21 wysłana przez k. »

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 29, 2008, 11:17:23 »
    Hmm, mówicie o wielu bugach, ale ja ich jakoś tak wiele nie wyłapuje po 3 dniach grania. Te co zauważyłem to:
     - w surwiwalu 40 chłopa na samym początku pokazują się jakieś liczby i kursor. Coś jak Edit mode. Wystarczy wejść i wyjść do menu i wszystko ok
     - czasami w military campaign lord za bardzo nie wie już co zrobić. Stoi w miejscu przez dwa dni. Hmm, a może czeka na innych?
     - co do wyważenia stron konfliktu to chyba jednak trochę przegięli pałę w drugą stronę. Pikinierzy i mur tarcz Rhodoków króluje nad jazdą Swadian ;p
    To tyle ws bugów. W wersji chciałbym widzieć na pewno o wiele więcej nowych itemów (szczególnie broni), no i dodatkowe zadania. O fabule już nie wspomnę...
    Chciałbym też dodać, żę nowe tekstury niektórych mieczy (np bastarda) wyglądają świetnie. Jak in real. Szkoda tylko, że nie wszystkie bronie tak wyglądają.

PS: Zdarzyło się już komuś, by po chęci przejścia się ulicami miasta, zostaliście napadnięci przez kilkunastu bandytów? Cóż, sam na sam, bez konia i towarzyszy dobrze nie jest...

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 29, 2008, 12:34:50 »
    Wiele osób nie jest zachwyconych obecną wersją, a według mnie jest ona najbardziej spójna i kompletna ze wszystkich wydanych. Pierwszy raz mam wrażenie, że mam do czynienia z grą, a nie z demem technicznym. Bugów generalnie żadnych nie mam, są jedynie kłopoty ze zbalansowaniem rozgrywki. Gram z przyjemnością, co nie zdarzyło mi się od pierwszego zetknięcia z M&B.

Offline WarCrow

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 29, 2008, 12:54:23 »
    Hmm, mówicie o wielu bugach, ale ja ich jakoś tak wiele nie wyłapuje po 3 dniach grania. Te co zauważyłem to:
     - w surwiwalu 40 chłopa na samym początku pokazują się jakieś liczby i kursor. Coś jak Edit mode. Wystarczy wejść i wyjść do menu i wszystko ok
     - czasami w military campaign lord za bardzo nie wie już co zrobić. Stoi w miejscu przez dwa dni. Hmm, a może czeka na innych?
     - co do wyważenia stron konfliktu to chyba jednak trochę przegięli pałę w drugą stronę. Pikinierzy i mur tarcz Rhodoków króluje nad jazdą Swadian ;p
    To tyle ws bugów. W wersji chciałbym widzieć na pewno o wiele więcej nowych itemów (szczególnie broni), no i dodatkowe zadania. O fabule już nie wspomnę...
    Chciałbym też dodać, żę nowe tekstury niektórych mieczy (np bastarda) wyglądają świetnie. Jak in real. Szkoda tylko, że nie wszystkie bronie tak wyglądają.

PS: Zdarzyło się już komuś, by po chęci przejścia się ulicami miasta, zostaliście napadnięci przez kilkunastu bandytów? Cóż, sam na sam, bez konia i towarzyszy dobrze nie jest...

Mnie w military campaign przeszkadzają dwie rzeczy, chodzi o żywność i o ludzi. Gdy tak długo jeździmy i zabraliśmy za mało żywności to potem jest ciężko ją zdobyć bo nie można sie oddalać od króla, z ludźmi jest podobnie.
    Co do rhodoków to raczej wg. mnie dobrze, bo wcześniej ta nacja nie miała żadnych mocnych stron i dostawała od wszystkich lanie.
    Jak już mówiłem mnie w te wersje sie gra świetnie i bugi które zauważam nie są na tyle duże aby przeszkadzać w grze.

Offline k.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 29, 2008, 13:43:05 »
    Nie ma bugów? heh

Po pierwsze jeśli używacie renderingu opartego na directx 9 to macie na starcie kilka mniej
    ale ogolnie rzecz ujmujac jest ich tyle...
    Bugi .950

OFFTOPIC: Haha jestem weteranem... czy w związku z tym można liczyć na jakieś profity pieniężne?

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 29, 2008, 13:44:13 »
    Nie wiem, czy to ktoś napisał, ale z przyjemnością stwierdzam, że w 950 jest HERALDYKA!!
    Kto jeszcze tego nie zauważył. Kiedy w końcu zostajemy wasalem w którymś z państw, mamy do wyboru jeden z wielu bannerów (ich liczba również jest zwiększona). Kiedy go wybieramy, każdy pancerz i tarcza z opisem "heraldic" ma na sobie wzór naszego bannera! Jest to o tyle lepsze, że również nasze wojsko nosi nasze kolory i herb. Niby mała rzecz, ale bardzo przyjemna i ułatwia o wiele rozpoznanie swoich na polu bitwy :].
    Nobody expects the Spanish Inquisition!

Offline k.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 29, 2008, 13:45:05 »
    (...) w 950 jest HERALDYKA!!(...)

Myślę, że wielu to zauważyło.
    Pomysł rewelacyjny :)

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 29, 2008, 13:51:21 »
    (...) w 950 jest HERALDYKA!!(...)

Myślę, że wielu to zauważyło.
    Pomysł rewelacyjny :)
    Wiem wiem, ale nikt nie wspomniał. Bo pamiętam jakim genialnym pomysłem to było w "Heraldic mod" - ale tam zebranie armii w naszych kolor graniczyło z cudem :]. Teraz jest to uproszczone i moim skromnym zdaniem to jeden z najlepszych dodatkowych elementów :].

Co do bugów, ostatnio miałem konia-pająka nieumarłego. Czyli - umierający koń podczas turnieju miał paść, ale jakoś tak dziwnie wszedł na ścianę i został przylepiony do niej kopytami. :] Szkoda, że nie zdążyłem screena zrobić.
    Nobody expects the Spanish Inquisition!

Offline k.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 29, 2008, 14:00:58 »
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2008, 14:14:26 wysłana przez k. »

Offline WarCrow

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 29, 2008, 14:45:31 »
    A co do tej wersji to mnie sie ona o wiele bardziej podoba od poprzedniej, zostały wprowadzone zbroje i tarcze z twym herbem w których twoja armia wygląda o niebo lepiej. Tak samo jak uczestniczenie w "War party" naszej nacji i oblegania/szturm miasta.   
    Jak widzisz wspomniałem o tym, trudno tego zresztą nie zauważyć :)
    @k.
    Nie powiedziałem że nie ma bugów tylko są na tyle małe że nie przeszkadzają w grze. Jest to pierwsza wersja z numerkiem 0.95x i nie należy sie spodziewać, że będzie to wersja bez takich drobnostek :)