Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Version 0.960 is out!  (Przeczytany 64618 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WarCrow

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Version 0.950 is out!
    « Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 28, 2008, 10:35:47 »
    Ok to teraz garść zmian które przyuważyłem:
    -Intro Paradox'u na początku po którym gierka wywala do pulpitu i zaraz wraca do gierki.
    -nowa droga wyboru postaci - jest teraz o wiele bardziej rozbudowana i łatwiej można znaleźć coś dla siebie
    -ulepszono system tworzenia postaci - oprócz nowych skórek, jest też kilka nowych rodzajów modyfikacji rysów twarzy jak i postarzanie wyglądu postaci
    -Nowa umiejętność "looting" - zwiększa kasę z łupów i umożliwia łatwiejsze grabieże, przy czym przechodzimy do pkt następnego, czyli
    -grabieże! Teraz można okraść wioskę nie tylko z dóbr, ale też z bydła, jak i bez powodu można od razu atakować wędrujących wieśniaków. W końcu coś dla bandytów :)
    -Poprawiono czcionkę - jest ona jakby dokładniejsza, najlepiej to widać na mapie
    -Tylko jedna animacja umierania, bardzo hollywodzka i dramatyczna. Pewnie zmienią.
    -Zmieniono walki na arenie. Teraz typowa walka to w wielkim uproszczeniu: Dostajesz kij i musisz przeżyć wśród 40 ludzi walczących ze sobą jak i z tobą. Na szczęście nie pojawiają się oni od razu, tylko spawnują co jakiś czas. Ale i tak dość trudne.
    -Turnieje. Typowe walki które znaliśmy zmieniły się na turnieje, które odbywają się tylko w niektórych miastach, w określonym czasie. Polegają one na 5 rundach - kto wygra je wszystkie zarobi sporą kasę, zwłaszcza jak będzie stawiał spore sumki na siebie.
    -Dodano dźwięk brzdęku monet przy kupowaniu/sprzedawaniu - mała rzecz a cieszy
    -Poprawiono czas ładowania - serio, w moim odczuciu teraz dość szybko się ładuje
    -Poprawiono tekstury terenu - ale wciąż na śniegu koń śladów nie zostawia :]
    -Buty teraz występują na sygnaturze parami. :P

Jak będę miał czas to jeszcze pogram, na razie spadam się uczyć. Pozdro.

-Animacje umierania są dwie, jedna jak ciachniesz od przodu a jedna jak w plecy.
    -czas ładowania jest jakoś 3-4razy szybszy
    -znalazłem też NPC(prawowity król Rhodków?) w zamku Vaegirów który pytał mnie czy mu pomogę wyzwolić naród Rhodków..Niestety nie miałem czasu hehe
    -Przerobiono jak i dodano przedmioty
    -nowe klasy NPC np. guard są też nowe grupki neutralne jak np. dezerterzy.
    -nowa animacja jak idziemy pod góre (przynajmniej tak mi sie wydaje)
    -kilka nowych eventów i zmieniony wygląd zamków z zewnątrz.
    Jest pewnie tego więcej ale najlepiej zagrać.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 28, 2008, 10:53:45 »
    Do kolby - I wg ciebie to wystarczy zeby spedzic przy tej grze kolejne dni? Nie wiem czemu, ale jakos tak juz znudzily mi sie ciagle takie same bitwy i ganianie po mapach. Wydaje mi sie, ze najbardziej przydalo by im sie wprowadzic cos nowego do systemu walki, jakies bardziej realistyczne animacje... cos jak w Dark Messiah, tam sie po prostu chce nawalac, bo ciala oponentow zachowuja sie w czasie ataku rewelacyjnie.

Offline Cavalete

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 28, 2008, 11:13:59 »
    Moim zdaniem - tak. Klimat myślę zrobił się bardziej "średniowieczny" i właśnie te małe elementy bardzo mi uprzyjemniły rozgrywkę w stosunku do 903. No i oczywiście szybszy czas ładowania :).
    Tzn. wiadomo - walka zawsze była esencją M&B, ale pamiętajmy, że to wersja 950, a nie 1.0 - i jak wiele się zmieniło od wcześniejszych. Zresztą - wystarczy spojrzeć na temat bug reports http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,35651.msg928149.html
    950 to taka przystawka i myślę, że na razie warto cieszyć się tym co dostaliśmy i wierzyć, że nowe elementy i poprawione stare znajdą się w 1.0.
    Nobody expects the Spanish Inquisition!

Offline Warlang

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 28, 2008, 11:34:51 »
    Zagrałem tylko 10 minut, bo gra mi się tnie niemiłosiernie. Dodano kilka itemów, animacji i dźwięków. Czy warto dla tego wydawać nową wersję? Czy warto dla tego zaczynać grę od nowa? Lepiej chyba pograć w jakieś starsze mody. Choć te dźwięki w miastach i wsiach są świetne – gdakanie, szczekanie, gwar, stuki, brzęki itp. Czy tylko mi się wydaje, czy rzeczywiście konie w oknie ekwipunku mają nienaturalnie chude i proste nogi? Drażni mnie to. Idę na pole, bo ładna pogoda…

EDIT: Pośpiesznie oceniłem grę. Kupiłem nową kartę graficzną, pograłem i stwierdziłem, że wersja 0.950 jest świetna. Parę bugów, wiadomo.
    « Ostatnia zmiana: Maja 10, 2008, 07:38:20 wysłana przez Warlang »

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 28, 2008, 12:06:40 »
    Noż kurcze ile jeszcze wersji wyjdzie zanim wyjdzie 1.0? Na razie i tak mi się nie chce ściągać i grać w MB, więc ja chyba poczekam aż wyjdzie wersja finalna.

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 28, 2008, 12:33:03 »
    Dodam jeszcze kilka rzeczy które zauważyłem:
    -nagrody za turniej mogą być b. wysokie, pod warunkiem, że startuje się z 500 denarami. I jeśli w każdym etapie postawimy na siebie 100, można zarobić dość dużo kasy jak na początek. Ja na początku okradałem farmy z bydła, sprzedawałem mięso i brałem udział w turnieju. Profit ok. 7000 co na początku stanowi wielką kwotę :).
    -brak nagród za zwyczajną arenę czyli ten survival z 40 kolesiami. Więcej to wysiłku wymaga niż turniej, a profit zerowy.
    -Konie nie padają po zabiciu tylko zatrzymują się w przestrzeni jako przenikalne 3d obiekty. Te konie na screenie - wszystkie są MARTWE:

-Podczas rozmowy z gostkami np. jak atakują bandyci nie wyświetlana jest ich sylwetka. Jak na razie w każdym przypadku:

Więcej nie gram, czekam na 1.0 :]

Offline WarCrow

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 28, 2008, 12:37:38 »
    U mnie konie normalnie padają więc to raczej coś u Ciebie jest nie tak :P

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 28, 2008, 12:42:50 »
    No to mnie teraz przekonaliście, żeby nie ściągać tej wersji nawet jakby mi się zachciało. Ogólnie rzecz biorąc jest sporo bugów, kilka starych dobrych rzeczy wywalona, a nowości są do kitu.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 28, 2008, 12:48:21 »
    Czy warto dla tego zaczynać grę od nowa?
    Dementuje - przejscie na nowa wersje nie oznacza przepadniecia naszej postaci i zaczynania gry od nowa, ja juz od wersji 808 importuje swoja wysokolevelowa postac + plus pieniadze, wiec o zaczynaniu od zera nie ma mowy.

Co do wyzej wymienionych bugow - tych wyjatkowo nie posiadam, przeinstaluj gre.

Tzn. wiadomo - walka zawsze była esencją M&B, ale pamiętajmy, że to wersja 950, a nie 1.0 - i jak wiele się zmieniło od wcześniejszych.
    No nie wiem... jak dla mnie od wersji 631 nic sie nie zmienilo jesli chodzi o walke, w ostatnich wersjach dodali rag dolla ale nie powiedzialbym ze to o to mi chodzilo, jak wczesniej wspomnialem wzoram dla mnie pod tym wzgledem jest dark messiah - system fizyki havok daje ogromna satysfakcje z kazdej walki.

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 28, 2008, 12:51:26 »
    Yep Arcylisz - czekaj lepiej na 1.0, bo grać można w 950, ale większa przyjemność jest z grania w Extended Gameplay lub The Radiant Cross :].
    Poza tym nowości nie są tak od razu do kitu, ale powinni je dopracować.

Warrior - ehh jak zwykle coś z moim kompem. Śmiesznie to wygląda jak zabijam konia, a koleś przenika przez niego. Na początku myślałem, że da się strącić kogoś z konia. Cóż, bug.

J@$ON - ja grając 751., 808 i 903 zauważyłem zmiany w walce (choćby manewrowanie koniem było łatwiejsze) Ale to może tylko ja widzę coś takiego ;).

Nie no fakt, manewrowosc koni zostala zwiekszona w poprzednich wersjach, jednak jak widze, w tej juz tego nie ma.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2008, 12:53:50 wysłana przez [POD]J@$ON »

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 28, 2008, 13:50:43 »
    Bardzo możliwe więc, że na dniach można się spodziewać bugfixa, który poprawi niektóre z niedoróbek. Ostatecznie co było z wersją 0.890 i jej bugfixami? Wychodził jeden za drugim, bo ciągle były jakieś niedoróbki.

Offline Warlang

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 28, 2008, 13:57:14 »
    Czy warto dla tego zaczynać grę od nowa?
    Dementuje - przejscie na nowa wersje nie oznacza przepadniecia naszej postaci i zaczynania gry od nowa, ja juz od wersji 808 importuje swoja wysokolevelowa postac + plus pieniadze, wiec o zaczynaniu od zera nie ma mowy.

[POD]J@$ON. W tej grze cenię wysoki poziom trudności, dlatego nie satysfakcjonuje mnie granie importowaną postacią i zawsze grę zaczynam od początku. Początek jest najciekawszy – jesteś słaby, bez kasy i bez przyjaciół. Po zaimportowaniu postaci gra staje się zbyt łatwa, a ja tego bardzo nie lubię. Tylko gra ustawiona w opcjach na największy poziom trudności daje mi satysfakcję ze zwycięstw.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 28, 2008, 14:09:00 »
    Moim zdaniem przesadziliście z oceną nowej wersji.  Jest dużo bogatsza od starszych wersji...I co najważniejsze jest klimat którego już od wersji 0.808 nie można było uświadczyć. Ważne jest to że bugi o których mówicie świadczą o  rozwoju ( np. jedna animacja, z pewnością będzie ich więcej). Osobiście polecam te wersje gdyż nie kierujemy już " mercedesem na zasranej drodze " ;)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2008, 14:12:38 wysłana przez Oktawian »

Offline WarCrow

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 28, 2008, 15:52:11 »
    Yep Arcylisz - czekaj lepiej na 1.0, bo grać można w 950, ale większa przyjemność jest z grania w Extended Gameplay lub The Radiant Cross :].
    Poza tym nowości nie są tak od razu do kitu, ale powinni je dopracować.

Warrior - ehh jak zwykle coś z moim kompem. Śmiesznie to wygląda jak zabijam konia, a koleś przenika przez niego. Na początku myślałem, że da się strącić kogoś z konia. Cóż, bug.

J@$ON - ja grając 751., 808 i 903 zauważyłem zmiany w walce (choćby manewrowanie koniem było łatwiejsze) Ale to może tylko ja widzę coś takiego ;).

Nie no fakt, manewrowosc koni zostala zwiekszona w poprzednich wersjach, jednak jak widze, w tej juz tego nie ma.

Jednak nie miałem racji z tym że tego u mnie nie ma. Dopiero po godzinie gry takie coś mi sie zdarzyło. Ale jak zauważyłem to dzieje sie tak najczęściej jak zabijesz najpierw jeźdźca, a dopiero potem konia. Jedne konie giną normalnie inne są... ze stali heh tak bywa :) A co do tej wersji to mnie sie ona o wiele bardziej podoba od poprzedniej, zostały wprowadzone zbroje i tarcze z twym herbem w których twoja armia wygląda o niebo lepiej. Tak samo jak uczestniczenie w "War party" naszej nacji i oblegania/szturm miasta.   

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 28, 2008, 16:08:40 »
    Pare pytan, moze ktos juz zaobserwowal, czy:

- AI oblega i szturmuje i zdobywa?
    - mozna wziac do niewoli wrogiego wasala, no i czy w koncu ktos jest przetrzymywany w lochu?
    - perswazja, honor i slawa do czegos sie przydaje?
    - jakies nowe formacje, czy ogolnie nowosci w zachowaniu AI na polu bitwy?
    - zdobycie miasta jest latwiejsze (a raczej realnie mozliwe)?

Nikt nie napisal ze trening na placu treningowym jest bardzo przydatny - umozliwia zdobycie doswiadczenia slabym jednostkom bez ryzyka ich utraty.

Nie bylbym taki pewny czy wersja 1.0 zostanie wydana niedlugo - wkoncu to jest wersja 950 a nie 990, nie?

PS: co to za bledy z tym renderem DX7? przeciez shadery i tak nie istnieja na takiej konfiguracji...

EDIT: przed chwila zdobywajac zamek swadian utworzylem nowa frakcje - swadianskich buntownikow, jestem swoim wlasnym krolem... zauwazyl ktos cos podobnego w wykonaniu AI?
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2008, 16:37:39 wysłana przez [POD]J@$ON »