Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130401 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #675 dnia: Sierpnia 09, 2014, 20:40:46 »
    Odpusty ciągle funkcjonują. Ale na innej zasadzie niż kiedyś. Kiedyś wystarczyła pękata sakiewka i każdy grzech szedł w niepamięć. To dopiero była patologia.
    Oto mi chodziło, bo z wypowiedzi kacperro wynikało, że czegoś takiego jak odpusty już nie ma. Co do księży: nie mogę wieszać psów na nich, bo, paradoksalnie, w mojej parafii wszyscy księża są normalni, a nawet jeden jeździ na Woodstock co roku i gram z nim co soboty w piłkę :P

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #676 dnia: Sierpnia 09, 2014, 22:14:36 »
    Kiedyś wystarczyła pękata sakiewka i każdy grzech szedł w niepamięć. To dopiero była patologia.
    O to dokładnie mi chodziło. Kościół wpajał szarym masom, że pieniądze wymażą grzechy. Zwykły wyzysk i oszustwo.

Co do księży: nie mogę wieszać psów na nich, bo, paradoksalnie, w mojej parafii wszyscy księża są normalni, a nawet jeden jeździ na Woodstock co roku i gram z nim co soboty w piłkę :P
    Są też prawdziwi, dobrzy księża z powołania, co jest dobrym znakiem dla zmian kościoła. Lecz jednak spójrz na tych kościelnych biurokratów wyżej jeżdżących mercedesami i żyjących w luksusie. Tak właśnie to trzeba w kościele wyeliminować.

Moim zdaniem kościół powinien działać bardziej jako fundacja, zbierająca środki na utrzymanie siebie i pomaganie ludziom. Tacy księża nie powinni brać pieniędzy za sakramenty, po prostu powinni bezpłatnie i bezinteresownie pomagać ludziom. A nawet jeśli niektórzy nie zajmują się pomocą, powinni przekazywać zebrane te pieniądze dalej, do innych osób które wykorzystają je na dobre cele.

Chrześcijaństwo samo w sobie to piękna filozofia, która mówi o etyce, dobrze, wzajemnej pomocy i miłości do bliźniego, tylko nie każdy jej przestrzega.
    Na takiej filozofii została zbudowana Europa. W państwie chrześcijańskim moim zdaniem nie powinno chodzić o to by wszystkich na siłę wysyłać do kościoła, uczyć religii. Tylko, żeby chrześcijaństwo pomagało w uczeniu etyki, moralności itd. Nic to złego ludziom w takiej formie nie uczyni. I właśnie takich rzeczy powinni uczyć na religii, a nie historyjek z biblii. 
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #677 dnia: Sierpnia 09, 2014, 22:40:53 »
    Kacpero- moralności w szkole powinna uczyć etyka. Bo moralność religijna jest jednak nieco inna i nie jest uniwersalna. Wystarczy spojrzeć na podejście odłamów chrześcijaństwa do takich spraw jak in vitro czy antykoncepcja. KRK jest zdecydowanie na nie ale wiele odłamów protestanckich nie widzi w tym nic złego.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #678 dnia: Sierpnia 09, 2014, 23:16:33 »
       Co do średniowiecza, tutaj ciężko mi się wypowiedzieć bo jestem w trakcie zgłębiania mentalności tamtych ludzi. Ciekawy temat i warto pamiętać pisząc o kościele, życiu itd. że ludzie wtedy myśleli inaczej.

Co do antykoncepcji tutaj się nie zgadzam z kościołem. Co do invitro stanowcze nie dla refundowania tego. Jeśli jakaś...cięzko mi znaleźć niewulgarne określenie... twierdzi, że nie pokocha adoptowanego dziecka to niech się naprawdę, mocne pi****** łbem w ścianę. Jeśli dalej to nie pomoże to radzę samemu płacić za swoje widzimisię a nie sięgać po pieniądze. Czy to nie ironiczne, że pieniądze które mogłyby być przeznaczone na domy dziecka i upraszczanie adopcji przeznaczamy na takie coś?
    To samo z aborcją. Jeśli dziecko ma się urodzić okaleczone to zgadzam się, że mniejszym cierpieniem może być aborcja. Ale, jeśli chodzi o kaprysy nastolatek, to tutaj diametralnie zmieniłem zdanie. Przyznaję, kiedyś ważniejsza dla mnie była w tym wszystkim wola matki. Teraz jednak obstaję za tym, żeby aborcji nie dokonywać. Nie ma w tym ani interesu państwa, ani sensu by mordować ludzi bo mamy taki kaprys. Nawet w przypadku gwałtu, dziecko niczemu nie zawiniło.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #679 dnia: Sierpnia 10, 2014, 00:25:27 »
    Lygrys, nie o to chodzi, że pary nie pokochają dziecka adoptowanego. Chodzi raczej o to, że własne dziecko to jednak własne dziecko. Krew z krwi. Tego żadna adopcja nie zastąpi. Większość par bezdzietnych decydujących się na in vitro to tacy sami obywatele jak inni. Też płacą składki zdrowotne. Więc mają absolutne prawo z nich skorzystać.
    A co do aborcji. Polska ma dość dobre prawo w tym przypadku. Gorzej z jego przestrzeganiem. Aborcja po gwałcie powinna być dozwolona. Nie dokładajmy traum kobietom. Zwłaszcza ze do 24 tygodnia (czyli do momentu w którym aborcja jest dozwolona) płód bądź zarodek (bo jeszcze nie dziecko) nie ma świadomości, nie odczuwa bólu. Kazałbyś urodzić tej 11-latce gwałconej przez kuzynów?

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    « Odpowiedź #680 dnia: Sierpnia 10, 2014, 00:50:57 »
    Tutaj dyskutują ludzie bardzo inteligetnii to im wiara nie jest potrzebna.

Beka. Pewnie Cię to zdziwi, ale jednak większość naukowców jest albo wierząca w Boga (pod różnymi postaciami), albo przyjmująca możliwość istnienia Czegoś, co stworzyło ten świat i rządzi wszystkimi jego prawami. I to nie byle jacy naukowcy, bo do grona nieateistów (w rozumieniu wykluczających istnienie sił wyższych) należało i należy wielu z najwybitniejszych naukowców. Niektórzy z nich:
    (click to show/hide)
    Jak widać religia i wiara to nie tylko domena "prostych" ludzi, więc takie komentarze prosiłbym schować dla siebie, bo jeszcze ktoś pomyśli, że jesteś hipokrytą :)

Powtarzasz to samo błędne rozumowanie, które niestety jest tak bardzo popularne w dzisiejszych czasach - że nauka i religia się nawzajem wykluczają. Bullshit :) Może jest to pozostałość po dawnych czasach, kiedy Kościół piętnował i uważał za heretyków naukowców, którzy głosili sprzeczne poglądy z wizją świata  według Kościoła (np. Kopernik). Tu wina leży po stronie "polityki" prowadzonej przez ówczesny Kościół, niestety. Lecz prawda jest taka, że cokolwiek mówią "racjonalni" ateiści czy przedstawiciele władz kościelnych lub innych wyznań, istnieniu Boga/Absolutu/Wyższej siły(inteligencji)/JakZwałTakZwał nie da się i prawdopodobnie nigdy nie będzie się dało kategorycznie zaprzeczyć. W drugą stronę jest podobnie, ciężko w stricte naukowy sposób podać dowód na istnienie Boga, chociaż chcecie, czy nie chcecie, więcej jest przypadków/pytań, które sugerują istnienie Czegoś ponad nami. Rozumiem, że ktoś może nie wierzyć, że to akurat Jezus Chrystus jest tym Bogiem, albo inne bóstwa, ale żaden człowiek szanujący naukowe podejście do życia nie potrafi jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie: czy istnieje Bóg? Polecam przeczytać i spróbować zrozumieć sens tego artykułu.

Swoją drogą nie da się w nic nie wierzyć ;) Ateizm to również swego rodzaju wiara, że za istnieniem świata wraz z wszystkimi jego prawami nie stoi żadna istota, ale są one "same z siebie" i bez konkretnego celu.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #681 dnia: Sierpnia 10, 2014, 01:13:10 »
    1. Mój sok z malin smakował wczoraj lepiej, dziwne.
    2. No Zappa był lewakiem, niestety. Choć przynajmniej miał bekę z hipisów. :P
    3. Staram się. :D
    2. Nie sądzę, zależy wszystko od tego, jak dana monarchia/dyktatura działa. :)
    3.Myślę, że powinno się atakować idee, albo ludzi. Natomiast atakowanie sfery sacrum (której racjonalni geje nie posiadają) jest niedopuszczalne.
    4. A ty jesteś ateistom? Nie chcę tutaj pisać o tym, jakie mam odniesienie do Boga, bo mam wrażenie, że będzie to trochę żenada. :)
    5. Ja powiedziałem o NIE ZEZWOLENIU NA ADOPCJĘ dla pewnych osób, nie ODBIERANIU dzieci, drogi Hutcie. To nie to samo. Chociaż, szczerze, mam wątpliwości w tej kwestii jednak... jeżeli jakiś prywatny ośrodek miał by komuś oddać dziecko, to proszę bardzo, każdy powinien mieć prawo do adopcji. :) Nie można jednak wymuszać na ośrodkach adopcji takiego dziecka komuś konkretnemu.
    6. Jestem za tym, by każda szkoła prywatna mogła wyznawać taką ideologię, jaką jej się to podoba. :) Jestem za tym, żeby każda szkoła była prywatna. Analfabetyzm w tych czasach, hm, bardzo ciekawe. :D
    7. To ja polecam wyjazd do Szwecji, wspaniałe państwo. :)))  No i jak w statystykach wypada!
    1 i 2. To było do IvEgo, wcześniej pisałem do ciebie właściwie tak samo, niezbyt konkretnie się odniosłeś, a teraz znów jakaś luźna gadka...
    3. To przychodzi z wiekiem, doświadczeniem życiowym, przeczytanymi książkami z różnych stron i czasów i szczerymi rozmowami z ludźmi oraz porządną autorefleksją :P
    2bis. Koniec końców to jednostkowy władca ma ostateczne prerogatywy, chyba że w grę wchodzi częściowa władza parlamentu, ale raczej nie o taką monarchię ci chodzi...
    3bis. 'Racjonalni geje'? Nie wiem co chciałeś przez to powiedzieć, szczerze mówiąc :P Poza tym homoseksualni też mogą wierzyć w Boga i w ogóle 'sacrum'. A samo sacrum... to jest to co ludzie uważają za takowe... przez wieki zdarzali się tacy, co nieładnie to wykorzystywali, typowa polityka tak naprawdę, ale to już Beanshee wyjaśniła wcześniej. Mi tylko chodzi o to, żebyś sam nie gadał słowami, którymi ludzie wpływowi albo za takich się uważający(politycy itd.) walczą o rząd dusz. No chyba że chcesz zostać politykiem, haha
    4. Tak potocznie można powiedzieć, że jestem(ale przez 'ą'...) I nie rozumiem dlaczego żenada, przecież to twoje przekonania, zresztą to, co tu napiszesz tak naprawdę nie jest aż tak ważne, światopogląd może się zmienić i w ogóle. Po prostu nie wiem, co cię obchodzi takie wspieranie nauki KK i w ogóle sam KK, skoro niby nie jesteś katolikiem. Ja oficjalnie nim jestem :D
    5. Czyli może być adopcja? Bo teraz już nie wiem, wchodzisz w jakieś szczegóły... W każdym razie ten "eksperyment" trwa już od wielu lat na świecie, badania są prowadzone i jakoś nic strasznego o tym nie słychać, choć oczywiście nadal się nad tym pracuje.
    6. Uff... za szybko odpowiadasz, za mało myślisz nad odpowiedzią. Sprawdź sobie jakie efekty dało wprowadzenie powszechnej edukacji i obowiązku szkolnego po powstaniu IIRP i wyobraź sobie, że to znika, że rolnik musi płacić za naukę dzieciaka. Po co w ogóle miałby dzieciaka do szkoły posyłać, skoro na roli się przyda...
    7. Dalej ignorujesz tamte słowa... A ja ci naprawdę dobrze życzę.

Nudni się już robicie z tymi stosami. Prawda jest taka, że ludzie, którzy zginęli na stosie to mały procent wszystkich wyroków. Ale co tam, lepiej posłużyć się już, powiedziałbym nawet, legendarnym określeniem.
    Owszem mały procent, ale jednak taki Hus spłonął, a co potem było, to szkoda słów... Aczkolwiek musiałbym porównać statystyki KK i protestantów wszelkiej maści, ci to dopiero mroczni byli... :P (zresztą doktryny ŚJ czy róznych pentekostalistów to znacznie gorzej niż KK)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2014, 01:26:52 wysłana przez HUtH »

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #682 dnia: Sierpnia 10, 2014, 01:51:39 »

Swoją drogą nie da się w nic nie wierzyć ;) Ateizm to również swego rodzaju wiara, że za istnieniem świata wraz z wszystkimi jego prawami nie stoi żadna istota, ale są one "same z siebie" i bez konkretnego celu.
    Jeżeli ateizm to wiara to niegranie w szachy to hobby.
    A co do Einsteina- z wiekiem ateizował się coraz bardziej. Od swego rodzaju panteizmu przechodził w zdeklarowany ateizm. Polecam poczytać jego pisma.
    Zupełnie obca była mu jakakolwiek zorganizowana religia z całą obrzędowością etc.
    No i skąd Ci się wzięła ta "większość naukowców"? Badałeś to czy wyszperałeś na jakiejś katolickiej stronie? Bo w nich można różne bzdury znaleźć, np. pokroju tej: http://www.tajemnicamilosci.pl/przydatne-ciekawostki/bog-a-nauka-historia-z-zycia-alberta-einsteina.html

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #683 dnia: Sierpnia 10, 2014, 02:11:43 »
    Opowieść jak każda inna :P Z argumentami tego studenta nt. ewolucji i tych pojęć fizycznych kłócić się nie będę, bo nigdy nie ogarniałem fizyki i biologii, więc, znając twoje ustosunkowanie do tej historii, zgaduję, że umknął mi jakiś absurd, zgadza się?

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #684 dnia: Sierpnia 10, 2014, 02:46:17 »
    Cała ta historia to jeden wielki absurd. Profesor wyskakuje z argumentami rodem z podstawówki- np. skąd wiadomo że mózg jest skoro go nie widać. Niektóre wersje tej opowiastki są opatrzone tekstem, że tym studentem był Einstein a w 1921 roku napisał książkę Bóg a Nauka. Zgadnij, jaki był efekt sprawdzenia jego pełnej bibliografii?
    Ale do sedna- wrzuciłam tę opowiastkę jako przykład tego, że w necie można znaleźć totalne bzdury a każdą historię należy zweryfikować. Te wrzucone przez SaddamaKrK cytaty również.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #685 dnia: Sierpnia 10, 2014, 13:15:18 »
    @ Beanshee, lllew, Saddam, kacperro - Wiem, że wcześniej nie pisaliśmy tylko o Polsce, ale jak chcecie rozmawiać konkretnie o wierze, to mogę zrobić nowy wątek z tych postów o tym... tzn. jak to będzie kontynuowane i tak zrobię, więc nie krępujcie się :P
    I sorry Jan, ale usunąłem, bo takie posty nijak mają się do dyskusji, a wątki muzyczne sam znajdziesz na takie linki :)

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #686 dnia: Sierpnia 10, 2014, 14:14:52 »
    Faktycznie odeszliśmy od tematu Polski. Jeśli chodzi o nowy topic to nie wiem, wszystko na ten temat został już chyba powiedziane. W takim topicu 2 strony będa się tylko o to żreć o to czy Bóg istnieje czy nie. Kiedyś taki topic został zamknięty. Więc nie wiem.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #687 dnia: Sierpnia 10, 2014, 19:05:27 »
    Lygrys, nie o to chodzi, że pary nie pokochają dziecka adoptowanego. Chodzi raczej o to, że własne dziecko to jednak własne dziecko. Krew z krwi. Tego żadna adopcja nie zastąpi. Większość par bezdzietnych decydujących się na in vitro to tacy sami obywatele jak inni. Też płacą składki zdrowotne. Więc mają absolutne prawo z nich skorzystać.
        Chodzi o refundacje tego. Patrząc na koszty, niepewność tego czy zabieg się uda i tak dalej można dojść do wniosku, że to więcej niż marnotrawienie pieniędzy to okradanie płatnika. Ale wiadomo ręka rękę myję. I bodajże dopiero teraz rządząca ekipa, wprowadziła refundacje tego. Układy, układy, układy. Wiadomo każda partia ma jakieś, ale w dobie kryzysu nie powinna się z tym afiszować bo niezależnie kto by rządził teraz Polska i tak byłby mało popularny ze względu na kryzys (stąd argumenty zwolenników JKMa, który niczym Hitler lansuje się na kryzysie światowym, że gdyby rządził prezes KNP byłoby cudownie można włożyć między twórczość Andersena a Braci Grimm)
         Krew z krwi od nie krwi z krwi, różni się przede wszystkim tym kto komu zalał cipę. Zalał cipę! Bądźmy tutaj dosadni, bo większość z nas jest dorosła. Różnica nie kryję się w zamówieniu u Pana Bociana, a to może bym zrozumiał, jeden prosiłby o blondynkę drugi o brunetkę. Jak z listami do św. Mikołaja. Szkodę, że ani Bociana ani Mikołaja nie ma. Idźmy dalej, czy krew z krwi to może lepiej wyszukane dziecko na polu kapusty? Też nie. To po prostu efekt tego, że jak to się mówi małym dzieciom "Tatuś bardzo lubił mamusię" 
     Cały ten pogląd to coś co łączy nas z małpami i karaluchami, pragnienie przedłużenia gatunku. Takie jest moje zdanie, że tu kryję się "problem".
    Chcemy przedłużać gatunek i adopcja w tym znaczeniu wydaję się nienaturalna.  Mamy to wbudowane.
        Gdy ktoś ma problemy z alkoholem ważnym jest aby najpierw to zrozumiał, tak samo z naszymi mechanizmami. Jeśli ktoś twierdzi, że nie pokocha cudzego dziecka to moim zdaniem  musi się zastanowić dlaczego. I zrozumieć, że mechanizm który kieruje karaluchami u których adopcja chyba nie występuję choć mogę się mylić, nie powinien wpływać znacząco na kwestie rodziny.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2014, 19:22:29 wysłana przez lygrys »

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #688 dnia: Sierpnia 10, 2014, 19:55:08 »
    Jak już napisałam wyżej. Skoro bezdzietne pary płacą kupę kasy na składki zdrowotne to mają prawo z nich skorzystać.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #689 dnia: Sierpnia 10, 2014, 22:35:49 »
       Mają, ale należy odróżnić opiekę zdrowotną od widzimisię. Nie wiem jak z tym jest ale obawiam się teraz sprawdzić czy przypadkiem operacje plastyczne jakiejś korekty nosa(oczywiście, nie mówię tu o ofiarach wypadku czy też osób które mają z tym naprawdę problemy)  nie są pokrywane z pieniędzy podatnika.
      Trzeba oddzielić "widzimisię" i "chcę!" od potrzeb. Problem tkwi jednak między innymi w tym, że do tego trzeba odpowiedniego podejścia, męskiego by tutaj podejmować decyzję.