Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130935 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #465 dnia: Marca 02, 2012, 21:33:13 »
    Myślę ze mniej zniechęca Słowo "Nacjonalista" niż Twój awatar symbolizujący m.in narodowy-socjalizm ;]

Edit Down:połamane krzyże?,Zauważ słówko "m.in"

Zielony moderze ograniczony to może ty jesteś.A na pewno powinieneś ograniczać używanie swojego kolorku do pisania zbędnych rzeczy.
    Wracając do tematu.Moze źle ująłem to...
    Zamiast symbolizuje to przypomina.Chodzi mi o co takie ,że jak bys wyszedl na srodek miasta i przywital sie z kims po przez salut rzymski to by ludziom przypomniał się nazizm ,a nie pozdrowienie rzymskie.

Cytując Alkhadaisa "Nazwanie debila debilem wcale nie jest obrazą." A ktoś komu tamte symbole kojarzą się tylko z nazistami można z powodzeniem zarzucić ignorancję. Analogicznie mógłbym przyczepić się do twojego avatara jako propagującego nazizm, ponieważ krzyż w tle przypomina nazistowski krzyż żelazny. Ale nie zrobię tego bo jest to równie niepoważne.
    « Ostatnia zmiana: Marca 03, 2012, 09:55:23 wysłana przez Mat Berserker »

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #466 dnia: Marca 02, 2012, 21:41:48 »
    Leże.

Co ma wspólnego starożytny wręcz symbol z narodowym socjalizmem?

Edit@ Nadal nie rozumiem w jaki sposób Ręce Boga symbolizują narodowy socjalizm, jakieś przykłady, artykuły?

Daj sobie spokój, ograniczonym nie wytłumaczysz.... A ty Skrzetusky lepiej pilnuj swojego avatara...

Nie próbujesz, nie wygrywasz ;)
    « Ostatnia zmiana: Marca 02, 2012, 22:02:49 wysłana przez Rybopiotr »
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #467 dnia: Marca 03, 2012, 01:17:53 »
    O ku...a!!Wiedziałem, że jest źle, że coś się święci...
    Ale, że aż tak?
    Zero strategi!Nasza gospodarka zaczęła ostro hamować, ba!Jeszcze chwila i zderzy się ze ścianą bankructwa, co spowoduje wzrost zadłużenia, oraz nałożenie kar.

Tak przy okazji : http://www.nacjonalista.pl/2012/01/09/julian-rose-czy-polski-premier-wiedzie-swoj-kraj-ku-nowemu-niewolnictwu/

Oraz(może mniej hardcorowy co Twój, ale też ważny - szczególnie dla tych z Małopolski) http://www.rp.pl/artykul/69745,832471-Obwodnica-pelna-cudow.html

Szczerze?Ja nie widzę innej drogi niż rewolta.I to prędko, bo będziemy jeszcze długo odbudowywać naszą gospodarkę - o ile będzie jeszcze co odbudowywać.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #468 dnia: Marca 04, 2012, 14:13:02 »
    Skrzetusky, osoba mająca w avku znak NSZ, która jest dziś wyzywana nie słusznie od faszystów powinna wiedzieć że np. swastyki były używane dosyć często przed wojną. Tak samo jak rzymski salut. Mam kilka filmów-kronik gdzie harcerze wykonują ten gest, a Polscy żołnierze maszerują przy swastyce wiszącej obok orzełka. Tak, to było już gdy Hitler doszedł do władzy. Zresztą, sam noszę wisiorek na szyi który jest odmianą swastyki, tzw. kolovrat :p
    Pozdrawiam
    Sława!

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #469 dnia: Marca 04, 2012, 16:53:13 »
    ...
    Napisałem ,że użyłem złego słowa ...Powinno być "przypomina","kojarzy się"ludziom gorzej niż słowo nacjonalizm które nie wiem dlaczego tez się źle kojarzy.A słowo socjalizm niezbyt mimo to ,że to największa plaga jaka dotknęła ludzkość.Tez podałem przykład salutu rzymskiego który jeszcze podajże cztery lata temu w Polsce był karany.Z tego co wiem tez Zakopane miało w godle miasta swastykę przed wojna ale tego nie jestem pewien.Chodziło mi tylko i wyłącznie o to ,że awatar Rybopiotra gorzej może się kojarzyć przeciętnemu człowiekowi ze względu na zawarty w nim połamany krzyż niż słowo nacjonalizm.

Cytując Alkhadaisa "Nazwanie debila debilem wcale nie jest obrazą." A ktoś komu tamte symbole kojarzą się tylko z nazistami można z powodzeniem zarzucić ignorancję. Analogicznie mógłbym przyczepić się do twojego avatara jako propagującego nazizm, ponieważ krzyż w tle przypomina nazistowski krzyż żelazny. Ale nie zrobię tego bo jest to równie niepoważne.

a mnie się kojarzy z Virtuti Militari
    « Ostatnia zmiana: Marca 04, 2012, 17:00:50 wysłana przez Skrzetusky »

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #470 dnia: Marca 04, 2012, 17:31:09 »
    Macie problem...Pretensje do Hitlera, że zmienił wyobrażenie społeczności na temat starożytnych znaków.
    Równie dobrze, mogli by przypieprzyć się do Orła, który ma również Polska.Biały, bo biały, ale to zawsze orzeł.
    Mogę się założyć, że wielu z tu obecnych zastawana się, dlaczego ramiona swastyki raz są skierowane w lewo a raz w prawo...toż zagadka dla Rutkowskiego :P

Edit Down!
    Nie...no właśnie Hitler przez swoje działanie będące złem wcielonym, nadał tym symbolom nowe(mylne) znaczenie - tutaj nawet propaganda nie była potrzebna....
    « Ostatnia zmiana: Marca 04, 2012, 18:34:20 wysłana przez ałtsajder »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #471 dnia: Marca 04, 2012, 17:32:26 »
    A nie Hitler zmienił tylko propaganda socjalistyczna.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #472 dnia: Marca 04, 2012, 18:21:41 »
    Wasza rozmowa kojarzy mi się z "wystąpieniem" mojego nauczyciela historii z gimnazjum [po usłyszeniu tej piosenki z komórki jednej z moich znajomych], że ta: http://www.youtube.com/watch?v=XcQdJyo1B-8 piosenka jest przejawem nacjonalizmu, neonazizmu oraz nienawiści do żydów...  Nauczyciel ten również wyszedł z wnioskiem o usunięcie ów dziewczyny ze szkoły [podobno ostatnimi miesięcy, bo już nie chodzę tam to nie wiem, usunięto tego nauczyciela].

A co wy sądzicie? Może dacie jakieś inne przykłady muzyki w której wyjęte słowa z kontekstu można użyć jako nienawiść bądź nawoływania do "eliminacji" kogoś lub jakiejś grupy ludzi?

Edit: Tak btw, to teraz gdyby dodać jedną odpowiedź do sondy z tego tematu i zagłosować na nią parę razy, to byśmy mieli obraz szerokiej postawy polityków względem dobra Polski i Polaków... [I nie mówię tu tylko o PO]
    « Ostatnia zmiana: Marca 04, 2012, 18:25:51 wysłana przez Kradus »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #473 dnia: Marca 04, 2012, 19:15:27 »
    Moja nauczycielka od WOS(wiedza o społeczeństwie) uważa ,że Demokracja a Republika to to samo wiec ...

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #474 dnia: Marca 04, 2012, 20:32:27 »
    Polska to republika demokratyczna. Oksymoron, a jednak istniejący. Czym ten system jest w praktyce, każdy widzi. Czyli mamy konstytucje, prawo broniące przed zapędami rządu, ale jednocześnie istniej niekonstytucyjny w samym założeniu ZUS mający prawo do niszczenia przedsiębiorstw, oczywiście w zgodzie z jakimiś tam przepisami (no bo w końcu republika, nie?). Kiedyś Korwin Mikke mówił, że pozwał przepis o progu wyborczym jako łamiący zasadę proporcjonalności. Sąd (Trybunał Konstytucyjny?) orzekł, że rzeczywiście jest to niezgodne z konstytucja, ale jako prawo zwyczajowe, zresztą obowiązujące w innych krajach Europy, może pozostać. Pomijam nasz socjalistyczny dosyć ustrój, który z definicji kłóci się z republiką. W sumie nawet Amerykanie ponoć twierdzą, że mają demokrację, albo, co gorszę, że USA powstało jako kraj demokratyczny. Niezły burdel z tymi pojęciami, tak jak nazwanie PO partią liberalną (zależy jeszcze o jaki rodzaj liberałów chodzi, bo jeśli o tych brytyjskich czy amerykańskich, to jak najbardziej się zgadza). Co nie usprawiedliwia nauczyciela, no ale jak w podręcznikach do historii potrafią robić takie byki jak nazwanie prezydenta Hoovera zwolennikiem wolnego rynku i nieinterweniowania w gospodarkę (chodzi o Wielki Kryzys)... Tymczasem Roosevelt miał w kampanii prezydenckiej piętnować zbytnie wydatki rządowe mające ożywić gospodarkę. Inna sprawa, że później robił jeszcze gorsze rzeczy na jeszcze większą skalę. Rozpisałem się, ale to nie koniec. Kończę długim ale ciekawym wykładem o kryzysie z 1920 r.  http://www.youtube.com/watch?v=uy3RB6B6u7o

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #475 dnia: Marca 04, 2012, 23:24:22 »
    (...)Demokracja a Republika to to samo(...)

Bo w gruncie rzeczy to Wy za bardzo staracie się uwypuklić granicę pomiędzy tymi pojęciami. Problemem jest już to, że według niektórych etymologów, słowo 'demokracja' - prócz wywodzenia się od określeń 'demos' i 'kratos' - ma swoje źródło w słowie dimokratios, czyli po grecku (nomen omen) po prostu republika. Wcale nie jest łatwo rozgraniczyć oba słowa i porządki je określające, gdyż już od starożytności są z tym problemy - co pogłębiły jeszcze "reformy" myślowe od czasów oświecenia. Sam Locke jako przymiotnik ustroju demokratycznego pisał, że "(...)za jedną z podwalin owego ustroju uważać należy jawność stanowienia prawa i sprawowanie rządów w jego granicach". Według was natomiast demokracja jest ślepym tworem gdzie nie liczy się prawo, a większość obywateli - via ten bzdurny filmik, który miał tak dobitnie uzmysłowić, że każdy się myli a jego autor odkrył (dosłownie i w przenośni) 'amerykę', że Stany Zjednoczone są republiką, a nie demokracją. Obecnie część politologów i badaczy stosunków międzynarodowych (via prof. Koziej) twierdzi, że doszło do anihilacji obu pojęć w wyniku czego współczesne systemy polityczne państw tzw. zachodu łączą elementy jednego i drugiego pojęcia i nie jest możliwe rozgraniczenie państw na demokracje i republiki, gdyż na dobrą sprawę taki podział po prostu nie istnieje.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #476 dnia: Marca 05, 2012, 17:54:40 »
    Obecnie część politologów i badaczy stosunków międzynarodowych (via prof. Koziej) twierdzi, że doszło do anihilacji obu pojęć w wyniku czego współczesne systemy polityczne państw tzw. zachodu łączą elementy jednego i drugiego pojęcia

Dlatego dziś można nazwać każde państwo republika.Tak jak np zrobiono to z Chińska Republika Ludowa ,NRD etc.Jeszcze 300 lat jak tak dalej pójdzie i człowiek będzie mógł jednym słowem opowiedzieć o swoim dniu bo wszystko padnie ofiarą anihilacji bo w szkołach się nie uczy tego co trzeba tylko jakie rzeki płyną w Mezopotamii albo przez 9 lat obowiązkowej nauki wpaja się(jeszcze słabo) ciągle jedno i to samo co wystarczy na 3 lata.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #477 dnia: Marca 05, 2012, 18:48:29 »
    Mówisz o moim filmie? Oglądałem go dawno ale tam raczej nie było mowy o ustroju USA, tylko o ekonomii. Tak, uwypuklam różnice między tymi systemami. Dobrze mieć dwa różne pojęcia na dwie różne rzeczy. Wszechwładza większości to demokracja, rządy prawa to republika, koniec. Możesz tu pisać o pochodzeniu każdego z tych słów i jakie miały kiedyś znaczenie, ale ja chcę, z pragmatyzmu, mieć dwa pojęcia na dwa różne zjawiska, nawet jeśli nie występują w rzeczywistości (co nie znaczy, że są niemożliwe). To, że PO nazywa się partią liberalną nie znaczy, że liberalnymi partiami mam nazywać teraz te podobne do PO. To że dzisiejsze państwa łączą te dwa systemy nie znaczy, że jego pierwowzory stały się tożsame. Pan prof. Koziej nic błyskotliwego nie stwierdził w sprawie anihilacji, ale co do niemożności rozgraniczenia nie bardzo rozumiem. Skoro łączymy dwa systemy, to nie jest on ani jednym ani drugim z tych dwóch. Jak ktoś ma rodzica białego i czarnego to nie jest ani biały ani czarny, tylko jest mulatem. Możesz mnie uznać za upartego, że nie chcę zgiąć karku pod ciężarem autorytetu profesorów, to jednak takie zmiany znaczenia prowadzą do nieporozumień i niemożności określenia w jednym słowie jakiego systemu jest się zwolennikiem, a nie konserwatywne pojmowanie tych określeń. A jakie są zalety, oprócz propagandowych zmian znaczeń? No bo socjaliści używają teraz określenia wolności pozytywnej tj. wolności DO. Nie ma to nic wspólnego tradycyjnym i intuicyjnym pojmowaniem wolności, to właściwie inaczej nazwane prawo DO czegoś. Też mam uznać ten absurd jako obowiązujący?

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #478 dnia: Marca 22, 2012, 17:34:18 »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik