Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 131480 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #300 dnia: Grudnia 17, 2011, 20:53:08 »
    Tak, nawet w TV była omówiona sytuacja, gdzie PO kupowało głosy. Możesz sobie tłumaczyć, że dwa oficjalne źródła podały liczby uprawnionych do głosowania różniące się o 250 000 osób przypadkiem.
    Słyszałem o "martwych duszach" przy zbieraniu podpisów, nie o kupowaniu. Skoro PKW zatwierdziła wybory to dla mnie jest to wiążąca decyzja.

A czy ludzie maja ochotę po PRL i ZSRR ponownie wchodzić do państwa federalnego UE którym kieruje ekipa z ZSRR:)?
    Właśnie tak samo to działa:)
    Haha to już się uśmiałem :D

edit down:
    kieruje ekipa z ZSRR:)?
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2011, 20:59:51 wysłana przez Kalpokor »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #301 dnia: Grudnia 17, 2011, 20:57:28 »
    A co cie w tym rozmieszylo ze niektórzy chcą by jego kraj nie był landem tylko w pełni decydującym o swoim losie krajem,powiązanym doskonałymi umowami handlowymi jak np obecnie kraje spoza unii (europejskie)z krajami Unii?A nie wracać do tego co było jeszcze 22 lata temu.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #302 dnia: Grudnia 17, 2011, 21:04:04 »
    Wy jak zwykle ze swoim. Każdy kto przegląda ten temat wie, że nikt nie ma prawdziwszej prawdy od waszej prawdy i tylko głoszona przez was prawda może być uznawana za prawdziwą.

Żeby was zaskoczyć. Telewizji nie oglądam. Tak więc mój "wyprany" mózg został przez co? A może zastanówcie się co lub kto wyprało wasze mózgi? Bo obrzucać innych potraficie a ze spojrzeniem w lustro macie problem...

Nie napisałem: Kolejny, któremu nie przeszkadza medialne pranie JEGO mózgu. Jeśli nie oglądam TV to nie mogę protestować przeciwko lecącym z niego fekaliom? Nie mówię, że mam rację we wszystkim, w czymkolwiek nawet. Wiem, że telewizja nie jest obiektywna, jest masa przykładów na potwierdzenie tego. Sam korzystam z wielu źródeł wiedzy i dopiero wtedy wyciągam wnioski. Niestety TV mi tego nie ułatwia, co w odróżnieniu od niektórych się nie podoba.

Przynajmniej wiem, jak wygląda sytuacja w Rosji. Nie wyobrażam sobie nikogo innego w chwili obecnej na stołku prezydenta. Jeżeli mam wybierać pomiędzy Putinem a resztą pseudopolityków, którzy tylko potrafią piszczeć, to wolę Putina.
    A jak ma się twoim zdaniem rozwijać opozycja, kiedy jest tępiona przez tego "silnego prezydenta"? Kiedy dziennikarze opozycji tajemniczo giną?

Możesz sobie napisać nawet dziesięć wykrzykników. Wszystko się zmienia - łącznie z definiowaniem różnych zjawisk. Suwerenność średniowieczna (o ile taka istniała), była zupełnie inna od tej, która pojawiła się po rewolucjach - francuskiej i amerykańskiej - która znowuż była inna od tej obowiązującej choćby po drugiej wojnie światowej w dwubiegunowym podziale świata. Dlatego twierdzę, że dziś suwerenność znów potrzebuje "przewartościowania" tak jak miało to miejsce wielokrotnie w przeszłości. Świat się zmienia i nic z tym zrobić się nie da, a ciągły płacz, że "zabierają nam naszą suwerenność" doprowadzi do niczego innego jak marginalizacji tak myślących państw. Pas de pitie pour les exclus.

Powiedz jak twoim zdaniem powinno się teraz definiować suwerenność.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #303 dnia: Grudnia 17, 2011, 21:18:46 »
    A po co opozycja w takim kraju? Tam ludzi trzeba za jaja złapać, bo inaczej kraj się rozsypie. Można by powiedzieć, że wszystko co zrobi Putin(bo powiedzmy sobie szczerze, Miedwiedjew był tylko na wypełnienie luki prawnej) zaraz Białoruś podłapie i małpuje. Niestety chcąc nie chcąc Rosja musi być silna, bo będzie to samo, co za Gorbaczowa. Do tej pory część ludzi (przede wszystkim starych - coś znajomego?) nie chce mu wybaczyć za to, co zrobił - a zrobił to co musiał, Zachód zazbroił Wschód i teraz mamy tego skutki. Wszyscy sobie mogą płakać, że kogoś tam zabito, wsadzono do więzienia,spacyfikowano - bo jeżeli widzę protesty, gdzie jest tylko jeden krzykacz i reszta masy idzie za nim, ponieważ on tego chce, to po prostu zaczynam walić głową w stół. Nie od dzisiaj wiadomo, że Rosja po prostu musi być silna - bo gdzie znajdziemy oparcie? U amerykańców? Dzieli nas pół Europy i Ocean Atlantycki, a Ameryka może wrócić do polityki izolacjonizmu. Francja? Kraj pół arabski, gdzie więcej mają do powiedzienia kolorowi z Bliskiego Wschodu, niż rodowity Francuz. Niemcy? Śmiech na sali, nieważne jak by to wyglądało, Niemcy pozostaną Federacją, gdzie dalej Zachodnia część kraju będzie o niebo bogatsza niż Wschodnia(czyli powrót do RFN i NRD). Wielka Brytania? Brytole już zaczynają chamować Unię Europejską i strefę Euro. A właśnie, odnośnie Euro - pic na wodę. Niewiem po jaką jasną cholerę pchamy się do tego, by jakiś centralny bank ustalał, co możemy albo czego nie możemy - przykład Grecji, gdzie zastosowano politykę "kija i marchewki", gdzie w rolę "marchewki" dano pieniądze a w "kija" - cięcia budżetowe. Wg. mnie trzeba było pozwolić Grecji upaść i ratować pozostałe kraje, a nie wsadzić dziesiątki milionów euro po to, by pogrubić dziurę budżetową u greków, gdzie 70% społeczeństwa miała gdzieś podatki - i na cholerę ratować takiego "sprzymierzeńca"? Na dzień dzisiejszy najlepszą gospodarką wcale nie są Niemcy, a Szwecja. Tak właśnie Szwecja, która po prostu siedzi cichutko na arenie międzynarodowej i największe burze przechodzą obok niej, ale i tak jej tego nie ominie. Pożyjemy zobaczymy, jak to mówił mój śp. dziadek, którego do tej pory mam za autorytet.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #304 dnia: Grudnia 17, 2011, 22:00:59 »
    Corleone
    Uważasz, że dla Polski korzystniejszy jest Putin? Pewnie dzięki niemu Rosja prowadzi politykę neoimperialną, a nam to raczej nie powinno się podobać.

Rosja jest wciąż silna, ale głównie dzięki surowcom naturalnym. Gdyby się nagle skończyły, musiałaby się szybko reformować. Realna opozycja mogłaby te zmiany wymusić wcześniej, bo i teraz gospodarczo jest kiepsko.

Co do reszt twojej wypowiedzi, to podoba mi się twój sceptycyzm co do "sojuszników". Szukanie ścisłych partnerów wśród światowych potęg zawsze kończy się tym, że jesteśmy zależni od widzimisię naszego partnera. Tak było z tarczą antyrakietową. Zmienił się prezydent USA i bez skrupułów pokazał nam środkowy palec, nie patrząc na wcześniejsze "zobowiązania" kraju. Nie mówię, że mamy podchodzić do każdego jak do potencjalnego zaborcy, ale nie powinna się powtórzyć Afganistan, czy Irak.

Wg. mnie trzeba było pozwolić Grecji upaść i ratować pozostałe kraje, a nie wsadzić dziesiątki milionów euro po to, by pogrubić dziurę budżetową u greków, gdzie 70% społeczeństwa miała gdzieś podatki - i na cholerę ratować takiego "sprzymierzeńca"?

Myślisz, że Grecy widzą te pieniądze, rzekomo idące na ich ratowanie? Pieniądze trafiają do banków, u których Grecja jest zadłużona. A są to oczywiście banki niemieckie i francuskie. Po odzyskaniu pieniędzy unijni specjaliści wydadzą werdykt, że jednak Grecji nie da się uratować, a dla nich lepiej jest powrócić do drachmy.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #305 dnia: Grudnia 17, 2011, 23:29:05 »
    Skoro weszliśmy na Rosję, oni sie powinni modlić, żeby nie wymyślono jakiegoś paliwa lepszego i tańszego od benzyny/gazu, bo jej ekonomia opiera sie TYLKO na tym, bez ropy Rosja by musiała żyć z rolnictwa.

Unia to jedna wielka kupa, która idze w ślady ZSRR, tylko pokojowo, coby afery nie wywołać.
    Wszyscy równi, tylko że Unia stawia czarnych i gejów na wyższej pozycji...
    (click to show/hide)

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #306 dnia: Grudnia 17, 2011, 23:49:32 »
    Czemu stawia gejów i czarnych na wyższej pozycji?

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #307 dnia: Grudnia 18, 2011, 08:52:59 »
    Czemu stawia gejów i czarnych na wyższej pozycji?
    Tacy Cie mogą obrażać. Nic mu nie robią. Odgryziesz sie i automatycznie jesteś rasistą. I wkurza mnie to że geje próbują narzucić społeczeństwu swój tok myślenia.
    Druga sprawa, to religia. Na przykład taka Francja, krzyże pościągali, ale o półksiężycach już nawet nie myślą.
    (click to show/hide)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #308 dnia: Grudnia 18, 2011, 09:49:47 »
    Druga sprawa, to religia. Na przykład taka Francja, krzyże pościągali, ale o półksiężycach już nawet nie myślą.

Tylko się ośmieszasz pisząc takie bzdury. Francja jest krajem laickim i każdy pod tym względem powinien ją naśladować. Nie tylko krzyże zostały pousuwane, ale również oznaki innych religii w miejscach publicznych są zakazane - via kobiece burki. Natomiast to, że Islam kładzie mniejszy nacisk na wizualne aspekty swojej religii niż Chrześcijaństwo jest oddzielną kwestią. W Islamie nie masz świętych obrazków, nie masz powywieszanych "półksiężyców" na każdej ścianie.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #309 dnia: Grudnia 18, 2011, 10:39:18 »
    Dokładnie, po wprowadzeniu przepisu związanego z tym aby kobiety nie nosiły burek w miejscach publicznych przy okazji zaczęto nie wpuszczać księży w sutannach do szkoły bo to w końcu też jest ubiór silnie powiązany z religią.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #310 dnia: Grudnia 18, 2011, 10:49:07 »
    Nie wiem ,nie znam się co się dzieje we Francji z krzyżami itd itp.Nie obchodzi mnie to.Ale wedlug badan amerykańców to będzie za 100-150 lat kraj arabski wiec niech sobie półksiężyce wieszają...
    Ale śmieszy mnie jedna rzecz.Jest coś w tym rasizmie.Jak białas powie do czarnego ty czarnuchu to jest rasista.Odwrotnie nie.Ba nie słyszałem by jakiemuś czarnemu zarzucono ze jest rasista.A w USA wyzywanie się na tle koloru skory jest norma i wśród białych i w środ czarnych(Oparte na doświadczeniu znajomego i rodziny).Albo co do antysemityzmu.To tez jest zabawne.Cytat z pewnej piosenki "Co ma mówić Palestyna,oni na Ciebie plują a ty nie możesz opluć Żyda?".Z tego narodu do dziś robi się jeszcze ofiarę hitleryzmu mimo to ze inne nacje tez to przeżyły i zginęło więcej Rosjan np.Nie nie jestem antysemitą.Tylko po prostu uważam ze żadnej nacji nie powinno uchodzi na dobre to co robią z ludźmi czy robili.A dziś Hitlerowcami wobec Palestyńczyków są właśnie Żydzi i co do tego dużego sprzeciwu nie ma.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #311 dnia: Grudnia 18, 2011, 11:45:15 »
    Tylko się ośmieszasz pisząc takie bzdury. Francja jest krajem laickim i każdy pod tym względem powinien ją naśladować. Nie tylko krzyże zostały pousuwane, ale również oznaki innych religii w miejscach publicznych są zakazane - via kobiece burki. Natomiast to, że Islam kładzie mniejszy nacisk na wizualne aspekty swojej religii niż Chrześcijaństwo jest oddzielną kwestią. W Islamie nie masz świętych obrazków, nie masz powywieszanych "półksiężyców" na każdej ścianie.

Uznanie, że ateizm jest lepszy od religii ma raczej niewiele wspólnego z równością obywateli, wiec moim zdaniem nie jest godny naśladowania. Nie rozumiem czemu ma służyć to, że urzędnik państwowy, na czas swojej pracy, ma stawać się przymusowo ateistą.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #312 dnia: Grudnia 18, 2011, 13:23:47 »
    Chyba dlatego ze jak Islamiec wejdzie do urzędu gdzie jest znaczek buddy albo chrześcijaństwa może się obrazić i wyjść.I nie weźmie swojego miesięcznego socjala.Chociaż sam jestem ateista i mnie to ryba.Czy będzie wisiał krzyż katolicki prawosławny czy księżyc czy goła baba.Chociaż z ta goła baba nie było by mi obojętne...
    Z drugiej strony czemu nie mogą powiesić wszystkich znaczków religijnych?Lewacy oburzeni ze mniejszość jakaś może się obrazić bop krzyż wieści katolicki na ścianie kraju w którym doża większość deklaruje się katolikami.(tego tez nie rozumiem).To tak jak by Np Palikot pojechał do Arabii Saudyjskiej i zażądał zdejmowania półksiężyców.Dobrze wiemy ze by do kraj nie wrócił:)Po prostu chore.

Kalpokor

PKW uznalo ze kupowanie glosow przez PO w tym okregu nie zmmieilo wynikow glosowania...No i wyobrazasz sobie uniewaznienie glosow w Dmokratycznym kraju bo falszuje sie wybory?:)To przeciez jest niemozliwe.

Co do kierowania UE przez ludzie z ZSRR.Przyklad minister dyplomacji w UE Catherine Ashton

BIOGRAFIA
    Córka Harolda i Clare Ashtonów. Naukę rozpoczęła w Upholland Grammar School. W 1977 r. uzyskała licencjat z socjologii w Bradford College w Londynie.

Po ukończeniu studiów pracowała w Kampanii na rzecz Rozbrojenia Nuklearnego (CND) dochodząc w 1982 r. do funkcji skarbnika i wiceszefa tej organizacji. Reprezentowała CND na zjazdach brytyjskiej Partii Komunistycznej, współpracowała z periodykiem "Marxism Today", aktywistami komunistycznymi w Holandii (grupa "Stop The Neutron Bomb") i z Francuską Partią Komunistyczną. Z ramienia CND występowała przeciw rządowi Margaret Thatcher podczas wojny z Argentyną o Falklandy. Była rzecznikiem wycofania Wielkiej Brytanii z paktu NATO i sprzeciwiała się integracji europejskiej.
    Dlaczego dzisiaj taka zmiana?Moze dlatego ze UE zmierza tam gdzie ona lubi przebywać.

I jakiś artykuł o innych http://wojcicki.salon24.pl/116800,byli-komunisci-i-ich-fani-maja-sie-w-ue-doskonale

I jeszcze takie uzasadnienie dlaczego ekipa z ZSRR.Wielu wielu historyków twierdzi i są na to twarde dowody ,gdy jeszcze istniał ZSRR większość komunistów czy to urodzony i mieszkający przez cale życie w Anglii,Niemczech ,Polsce,Ameryce uważał za swoja ojczyznę Związek Radziecki.
    po rozpadzie ZSRR zostali bez ojczyzny wiec sobie powoli budują.Ale teraz napisze jak niektórzy tu.Ale to wy macie monopol na prawdę i lepiej wiece.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2011, 13:41:23 wysłana przez Skrzetusky »

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #313 dnia: Grudnia 18, 2011, 16:19:00 »
    Chyba dlatego ze jak Islamiec wejdzie do urzędu gdzie jest znaczek buddy albo chrześcijaństwa może się obrazić i wyjść.

Nie chodzi o znaki religii na ścianach, bo to akurat jest zrozumiałe, że ich tam nie ma. Choć Amerykanom Bóg nie przeszkadza, skoro nawet w swoim motto o nim wspominają. Chodzi o to, że urzędnik państwowy nie może mieć żadnych symboli religijnych, łącznie z np. ubraniem księdza. Nie wiem czemu, ale Proud, który wydaje się mieć sporą wiedzę o Francji, na pewno to wyjaśni. Choć jak ktoś był zdolny do takich rzeczy jak rewolucja francuska, to nawet mnie to nie dziwi.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #314 dnia: Grudnia 18, 2011, 17:23:49 »
    No i nie było mi pisane usłyszeć nigdy czy przeczytać takich epitetów pod adresem Amerykanów jakie sa adresowane do Polaków.Typu religijny kraj to zacofany,szary itd
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2011, 17:27:09 wysłana przez Skrzetusky »