Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130773 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #255 dnia: Grudnia 13, 2011, 16:28:45 »
    Wierz mi, że widzę różnice między tymi barwnymi przykładami które podałeś poniżej.

Jeśli chodzi o skalę przesady - nie ma różnicy.

I nie zaliczaj mnie proszę do lewactwa, bo mimo ateizmu serce mam z prawej strony.

Nie zaliczyłem cie do lewactwa, tylko przyrównałem do niego.

Wybrałam go jako jaskrawy przykład ostrej i nieprzemyślanej reakcji.

Skąd wiesz, że nieprzemyślanej? Bo nie była taka jaką byś chciała, czyli żadna?

Ale i wśród duchownych wielu uważa że zdjęcie krzyża ze ściany to zamach na niepodległość.

Fajnie, ale mi chodzi o nazwiska. Ja tu nie piszę tylko żeby kogoś przekonać do moich poglądów. Sam chciałbym się czegoś dowiedzieć. Zwyczajnie tekst, że wielu (wcześniej było, że właściwie tylko Bonieckiego nie) księży opanował dziki szał bronienia krzyża wcale mnie nie przekonuje. Chcę dowodów.

Polecam obejrzeć świetny wykład byłego szpiega KGB, dotyczący niszczenia państw - dokonywania w nich przewrotów ideologicznych i przejmowania nad nimi kontroli - http://www.youtube.com/watch?v=92PIuOx_2sc
    Myślę, że jest tu bardzo na miejscu. Warto obejrzeć go do końca, zwłaszcza, że wykład w przystępnej formie i aż miło się słucha.

Bardzo interesujący wykład i pewnie rzetelny, skoro autor był członkiem KGB. Na pewno gość podpadnie większości ateistów końcówką. Zostało tam powiedziane wiele twierdzeń, z którymi się zgadzam, np. religia jest potrzebna z czysto pragmatycznych powodów. I najlepiej, gdyby to była jedna religia. Jakby ktoś się burzył, że to średniowieczna nietolerancja, to chciałbym przypomnieć, że w niektórych krajach Europy zachodniej (a przecież oni są nieomylni) są religie państwowe.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2011, 21:12:02 wysłana przez Drakkainen »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #256 dnia: Grudnia 14, 2011, 09:33:28 »
    A co myślicie o pomyśle matki wszystkich poglądów ,PO która ma b.duże poparcie szczególnie na tym forum (ankieta) ,a chodzi dokładanie o gnijące euro.Da to cos i czy jest szansa odzyskać te pieniądze?

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #257 dnia: Grudnia 14, 2011, 14:07:10 »
    Euro miałoby się dobrze, gdyby już dawno zacieśniono wspólną politykę fiskalną wewnątrz UE. Natomiast bez Euro nie będzie Unii Europejskiej - to według mnie jest pewne. Czy waluta przetrwa? Wszystko zależy od woli polityków i jeśli pojawi się więcej głosów takich jak Cameron, to ani euro, ani Unii nie daję więcej niż 10 lat istnienia. Europa - poszczególne kraje - znów się odizoluje, pewnie popadnie w jeszcze większą nędzę, a na koniec znów zaleje świat jakąś gówno wartą wojną. No ale cóż poradzić jak przy każdej próbie reform UE pojawia się lawina głosów o zabieraniu suwerenności...

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #258 dnia: Grudnia 14, 2011, 15:48:50 »
    Ta wojna to jakieś brednie. Czy była w historii jakakolwiek wojna spowodowana różną walutą w skonfliktowanych krajach? Może mi to ktoś wytłumaczyć, jak idiocie, jakie wydarzenia by do tego doprowadził, krok po kroku? Bo skoro Rostowski straszy wojną (a za nim wiele osób, jak np. mój przedmówca) to ta wizja musi być chyba konkretna.

Euro miałoby się dobrze, gdyby już dawno zacieśniono wspólną politykę fiskalną wewnątrz UE.

Euro może mieć się dobrze, jeśli gospodarka krajów w strefie euro będzie na takim samym poziomie. Euro pozbawia kraje polityki finansowej. Jest dostosowane do gospodarek Niemiec i Francji i nie ma chyba kraju, który po wprowadzeniu euro zaliczyłby przyśpieszenie wzrostu gospodarczego.

bez Euro nie będzie Unii Europejskiej - to według mnie jest pewne

Czemu? Jeśli chodzi ci o Unie jako federacje, to rzeczywiście może to być utrudnieniem, ale nie musi. Natomiast jakiś ekonomista stwierdził, że najlepiej, jeśli w jednym kraju funkcjonuje kilka walut. Nie wiem czy to prawda, jeszcze nie było chyba państwa w którym byłby taki system. Pora sprawdzić.

Czy waluta przetrwa? Wszystko zależy od woli polityków

Bardzo dobre zdanie. Wszystko zależy od woli polityków, czyli od polityki. Bo euro zostało wprowadzone z przyczyn politycznych, nie ekonomicznych.

jeśli pojawi się więcej głosów takich jak Cameron, to ani euro, ani Unii nie daję więcej niż 10 lat istnienia. Europa - poszczególne kraje - znów się odizoluje

Europa się odizoluje? Chodzi ci o poszczególne kraje Europy? Dobrze skomentował to Farage, cytat niedosłowny: jeśli w kraju A sprzedaje się coś taniej niż w kraju B, to przedsiębiorca z kraju C ma w dupie, czy kraj A jest w jakiejś tam unii z krajem C, czy nie, i kupi produkt w kraju A, bo jest zwyczajnie tańszy.

I niekoniecznie tańszy musi być koszt produkcji, bo dzięki własnej walucie kraj może być atrakcyjniejszy przez różnice w kursach walut. Np. Chiny przez długi czas sztucznie utrzymywały niski kurs swojej walut, żeby zwiększyć zyski z eksportu.

pewnie popadnie w jeszcze większą nędzę

Na pewno.

EDIT
    Wypowiedz Nigela Farage'a, którą sparafrazowałem
    http://www.youtube.com/watch?v=KwW7rNcLcuw
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2011, 17:27:37 wysłana przez Drakkainen »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #259 dnia: Grudnia 14, 2011, 15:51:13 »
    No inaczej tego nazwać nie można jak zabieranie suwerenności gdy polityka ekonomiczna jakiegoś kraju ma rządzić inny kraj.Dla mnie UE niech się sypie ,euro tez i Europejskie kraje niech wrócą do tego co było do lat 80 czyli wspólnego handlu i swobodnego przepływu usług.To dało zachodowi rozwój i dobrobyt zanim wpadli na pomysł z tworzeniem UE.

Edit co do wzrostu gospodarczego krajów Euro.Zauważcie jedna ciekawa rzecz.Niemiecka gospodarka jedna z najlepszych na świecie i najlepsza w europie ma wzrost gospodarczy 1%!!!Francja to samo.A reszta szkoda gadać.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #260 dnia: Grudnia 14, 2011, 17:11:19 »
    Posty w stylu Drakkainena uświadamiają mnie w tym dlaczego nie lubię dyskutować na Tawernie. Zamiast odpisać na mojego posta normalnie przedstawiając swoje zdanie, rozbija on posta na jednoliniikowce i do nich się odnosi... Tak trudno napisać ripostę w normalny, zwięzły sposób, a nie odpowiadać na każde zdanie osobno? Dlatego właśnie moja dyskusja tutaj wygląda tak: wyrażenie swojej opinii, przeczytanie opinii innych odnoszącej się do moich poszczególnych zdań, olanie odpisu na tę "odpowiedź".

Coś w tym jest. Uważam podobnie.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2011, 17:23:20 wysłana przez Alkhadias »

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #261 dnia: Grudnia 14, 2011, 17:51:06 »
    Robię tak, bo często muszę powtarzać po trzy razy to samo. Wydawało mi się, że dzieląc tekst odpowiedź będzie bardziej dobitna i będę musiał powtarzać tylko dwa razy. Jeśli uniemożliwia ci to odpowiedź, to proszę bardzo - będę pisał jak wam się podoba, bo to przecież do was i dla was.

Żeby nie było, że nie na temat, wklejam dowcip o Unii:

Pytanie do referendum unijnego:
    - Czy nie negujesz faktu swojego sprzeciwu wobec potwierdzenia braku poparcia dla wycofania inicjatywy zaprzeczenia przez Prezydenta RP zrezygnowania z odmowy ratyfikacji układu akcesyjnego z UE?

Dobra, nie mogę się powstrzymać. Całkiem zabawny felieton. Z racji bolesnej prawdziwości słów autora nazwałbym to czarnym humorem.
    http://www.youtube.com/watch?v=HuxtX090tVc&feature=g-all
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2011, 19:42:44 wysłana przez Drakkainen »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #262 dnia: Grudnia 14, 2011, 21:54:51 »
    Jak dalej tak będzie nie ładnie mówił straci prace Pan Tomasz Olbratowski :)
    Jak dwójka z Teraz My czy Jan Pospieszalski:P

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #263 dnia: Grudnia 14, 2011, 22:08:26 »
    Akurat Pospieszalski ma swój program, ale o godzinie (22:30), która co prawda mi odpowiada, natomiast dla większości jest to mało wygodna pora. Bardziej interesuje mnie Wildstein: kiedyś prowadził swój program, teraz kompletnie go nie widzę, chyba, że w programie Pospieszalskiego. Co się z nim teraz dzieje? Chodzi o TV, bo to, że jest felietonistą "Rzeczpospolitej" i "Uważam Rze" to wiem.

Offline T_o_M

• Użytkownik
    « Odpowiedź #264 dnia: Grudnia 14, 2011, 23:48:05 »
    http://www.youtube.com/watch?v=HZYKaAMjdOQ&feature=related
    Chwała niech będzie Politykom Anglii, Urra

EDTI1: http://www.tvn24.pl/-1,1728116,0,1,wojna-na-flagi-w-sejmie-szlag-nas-trafil,wiadomosc.html Ruch Palikota się popisał mówiąc, że Polak w Polsce czuje się Europejczykiem a dopiero potem Polakiem
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2011, 16:42:02 wysłana przez T_o_M »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #265 dnia: Grudnia 15, 2011, 00:51:57 »
    Tak Jan Pospieszalski ma swój program jutro kolejny odcinek ,ale stracił robotę i swój program o ludzkiej godzinie za dobre odcinki polityczno-społeczne.A odzyskał ramówkę tylko dlatego ze był duży ruch jego fanów na TVP z zapytaniem dlaczego tak dobry program został zdjęty.Co mieli odpowiedzieć?Koles nie posiada poprawnych poglądów politycznych jak prezes?To żeby nie było czasami zbytniego powodu do zastanowienia dla przeciętnego Kowalskiego to przywrócili go ale by był wilk syty i owca cala to zmienili dzień i porę oczywiście na późniejszą.Zresztą jak wszystkie dokumenty polityczno-historyczne w TVP jest późną godziną.Cos z filmów jeszcze http://www.youtube.com/watch?v=WCtGJYHX884&feature=g-all-u&context=G1a11eFAAAAAAAAJAA

A tu link do ostatniego partu filmiku który wrzuciłem na YT.Z całego serca polecam obejrzeć całey dokument ,ale leniwi niech obejrzą chociaz ten part i wyciągną wnioski ile ten rok 1989 dal temu krajowi wolności od komunizmu/socjalizmu http://www.youtube.com/watch?v=NeAYyTMhw58
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2011, 18:29:29 wysłana przez Skrzetusky »

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #266 dnia: Grudnia 15, 2011, 18:25:39 »
    Takich tekstów po Ruchu Palikota można się było spodziewać. Charakterystyczna, lewacka retoryka: "znów ten nacjonalizm bierze górę nad zdrowym rozsądkiem". Jak to ma się do kultury politycznej, kiedy odmawia się innym prawa do prawdy? Kiedy jednoznacznie przedstawia się przeciwnika, jako szaleńca? Tak z definicji. "My jesteśmy dobrzy, nawet nie musimy tego argumentować, to wy się starajcie, żebyśmy zechcieli powiedzieć, że jesteście coś warci." Czy on i jego wyborcy naprawdę myślą, że nacjonalizm to noszenie flagi na piersi i patrzenie z wyższością na murzynów? Nacjonalizm to stawianie interesu własnego narodu na pierwszym miejscu. Co w tym nierozsądnego? Mamy dbać o czyiś interes? Zostać dobrowolnie niewolnikami? To jest rozsądek według Palikota? Ale że Sikorski, ktoś, kto według legend był konserwatystą, zaczął nadawać na tych samych falach? "Odmawiam PiSowi prawa do definiowania, kto jest patriotą" Oni nie definiują patriotyzmu. Oni tylko wskazują, kto się w ogólnie przyjętej definicji nie mieści. A nie mieszczą się ci, którzy nie dbają o interes własnego narodu! Wynika to z definicji patriotyzmu!

Ta wypowiedz przypomina mi Australię, w której są bodajże trzy "płcie". Jakim cudem? Ktoś stwierdził, że płeć zależy od psychiki, nie od cech fizycznych. Ale ja się pytam: po co? Po co niszczyć słowo, które powstało po to, żeby określać pewną cechę fizyczną? Skoro takie słowo powstało, to znaczy, że ludziom było potrzebne. Odpowiedzi domyślam się: lewicy na pewno nie udałoby się uformować (po orwellowsku) ludzi tak, aby ignorowali płeć jakiejś osoby i zamiast tego, np. opisując kogoś, używali do tego wymyślonego neologizmu opisującego stan psychiczny. Wyobrażacie sobie - policjant pyta kogoś o czyiś opis, a ten: "nie wiem jakiej był płci, nie pytałem"?

Po moich poszukiwaniach odpowiadam sam sobie na pytanie: Wildsteina w telewizji nie ma. Oficjalnie. Nie widziałem, żeby któryś program Pospieszalskiego odbył się bez niego lub Ziemkiewicza.

Polecam książki Waldemara Łysiaka, absolutnie genialne. Gość pisze tak kwieciście i lekko, że w księgarni otwierałem książkę gdzieś w środku i nie wiedząc o czym właściwie czytam mogłem przejechać wiele stron. Na razie czytałem jego jedną książkę w całości, "Mitologia świata bez klamek". Jest to książka publicystyczna. Za to ostatnio wydany "Satynowy Magik" to powieść. Czytałem tylko fragmenty, ale już wiem: muszę to mieć.

Jednak się myliłem. Wczoraj w programie Pospieszalskiego nie było ani Wildsteina, ani Ziemkiewicza. Był natomiast Michał Karnowski, który wraz ze swoim bratem bliźniakiem, nie pamiętam imienia, jest specjalistą od wywiadów w "Uważam Rze". Widać, że jest nie mniej ogarnięty od tych dwóch dziennikarzy. Szczególnie podobało mi się jedno jego zdanie: Tusk obiecał przed wyborami 300 mln z Unii. A mamy 50. Do spłacenia.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2011, 16:45:00 wysłana przez Drakkainen »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #267 dnia: Grudnia 16, 2011, 17:00:43 »
    A mi to ze w referendum z 2003 roku Polacy zgodzili się na to co z Polska Unia robi teraz:) I co będzie robić.
    Prawda jest taka.Program PO do wyborów polegał na tym.Obiecać 300mld z Unii co było od początku nie możliwe (max wedlug specjalistów od ekonomi był w granicach 100mld) i straszeniu PiSem;d Widocznie 1/3 społeczeństwa która poszła na wybory to wystarczy.A to ze dostaniemy 300mld czy wpłacimy 50 mld do kasy UE w dobie największego kryzysu gospodarczego w dziejach nie ma znaczenia:)
    A co do samego programu.Ten odcinek jak poprzednie bardzo ciekawy.Tylko szkoda ze są krótkie...

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #268 dnia: Grudnia 16, 2011, 17:33:05 »
    Na tyle krótkie, że napisy końcowe lecą, a dyskusja jeszcze trwa. A Lis, burżuj, może sobie na outro pozwolić.
    Pomimo nierównego układu sił wśród gości program jest o wiele bardziej kulturalny od programu Lisa, nie ma też zmasowanych, jednoczesnych ataków na tą jedną osobę nie pasującą do innych. Natomiast u Lisa, np. w ostatnim odcinku układ sił tradycyjnie: 3 + Lis na jedną osobę z PiSu. Lis przewrotnie posadził Pisowca (przepraszam, nie pamiętam nazwiska) obok Niesiołowskiego, że niby są po tej samej stronie konfliktu. A to właśnie ci dwaj kłócili się (bo dyskusją bym tego nie nazwał) najbardziej. Do tego kiedy Pisowiec kierował słowa do palikociarza natychmiast SLDowiec rzucał się na pomoc swojemu sojusznikowi i odwrotnie. Tak naprawdę w studiu powinni ustawić jedno siedzenie na podeście z narysowaną tarczą strzelecką jak w "Młodzież kontra", gdzie siedziałby Pisowiec, a w jednym rzędzie, twarzą do niego, reszta. Lis mógłby siedzieć trochę z boku, ale też koniecznie powinien być zwrócony do niewiernego. Przynajmniej nikt omyłkowo nie pomyślałby, że jest to poważny program publicystyczny.

http://www.youtube.com/watch?v=4U_rG5Y0DOM
    Kawałek z Polskiej historii. Końcówka miażdży.

Myślałem, że treść tego postu i filmik nie mają nic wspólnego ze sobą, ale właśnie znalazłem taki oto artykuł,  ładnie łączący temat Pospieszalskiego i temat Geremka, którego twarzoczaszka przewija się często w filmiku. http://fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz-mysli_nowoczesnego-endeka/news/bluznierstwo-geremkowe,1735569
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2011, 17:55:39 wysłana przez Drakkainen »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #269 dnia: Grudnia 16, 2011, 18:14:01 »
    http://www.youtube.com/watch?v=qmkEmNWP0ug ja programów takich ludzi nie muszę oglądać by wiedzieć ze dyskusja w programie takiego człowieka nie ma nic wspólnego z obiektywna polemika nad jakimś tematem.
    Ale cóż ludzie w większości łykają wszystko jak młode pelikany bez zastanowienia.No ale to oczywiście ktoś powie "dziejowa teoria spisku która jest mitem jak każda inna z historii a jak były niektóre kiedyś prawdą to dziś już ich nie ma bo jak ?W kraju Demokratycznym który jest w UE:D?"