Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 131157 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #285 dnia: Grudnia 17, 2011, 17:04:26 »
    Z Twojej sygnaturki wynika ze jestes rownie zajebisty co PiS.Tylko dlaczego Ty masz taka sygnaturke?
    Nie jestem ani za PO ani za PiSiakami ale jak czasem spojrze w TV i widze chorego Kaczora z jego podejsciem,to juz wole Tuska i jego ekipe-przynajmniej troche kultury maja+szkoly pokonczone.
    Teraz ja oczekuje abys wymienil te straszne czyny PO.Pare lat temu zrezygnowalem z TV i ogladam sporadycznie,wiec musialem cos przegapic,mam nadzieje ze mnie oswiecisz.
    Tylko nie zapomnij kto byl u wladzy zanim szoferke objelo PO.

Twój post przekonuje mnie, ze moja hipoteza dotyczącą tego, czym kieruję się przynajmniej część wyborców PO jest prawdziwa. Piszesz, że nie jesteś POwcem, ale bronisz tą partię, a więc widzisz w niej jakieś plusy.

Wielu ludzi kieruję się wizerunkiem, nieświadomie, mam nadzieję. U ciebie to samo - PO to stabilizacja, bo jak dać władzę tym oszołomom to wszystko rozpieprzą. Kreowaniu takiego wizerunku służyć ma pewnie nijakość światopoglądowa i duże "odchyły" poszczególnych POwców. Że niby oni nie kierują się jakimiś sentymentami, przywiązaniem do lewicy czy prawicy i ich sporowi, odwiecznemu i niemożliwemu do zakończenia, ale chcą pracować nad gospodarką i zwiększać zamożność Polaków niezależnie z której strony mają serce. Są kulturalni? Nie bardziej niż inni. Choć jak czytam "chory Kaczor" to już rozumiem skąd ci coś takiego przyszło do głowy. Nie wiem zresztą, co ma wspólnego kultura z polityczną kompetencją. Co do szkoły - tak wszyscy są wykształceni. W rządzie raptem 3 osoby wylosowały pasujące do wykształcenia miejsca, w tym jeden z PSL. Co do szeregowych posłów, mają nie więcej wykształconych ludzi od innych partii, może z wyjątkiem RP. I teraz część, na którą wiele osób się oburzy. PO prawie niczym nie różni się od Jednej Rosji. Obydwie partie zostały wybrane przez chęć stabilizacji, trochę przez chęć oddania władzy w autorytarne ręce. Obydwie partie są nijakie programowo (kto mi powie jakie poglądy ma Putin?), z powodów podanych na początku postu. Obydwie partie całkowicie podporządkowały sobie media i zyskały przychylność miejscowych elit. Obydwie partie fałszowały wybory. Jedyna różnica jest taka, że u nas dziennikarzy się nie zabija tylko wyrzuca z mediów, a opozycja może demonstrować na ulicach. Całą nadziej w tym, że w Rosji już zaczyna się opór (wypowiedz jakiegoś Rosjanina: głosowałem na komunistów. Nienawidzę ich, ale głosowałem przeciwko Jednej Rosji), więc logiczne, że u nas też powinno za niedługo się zacząć.

Spodziewam się, że powyższe słowa uznacie za pieprzenie. Ale wytłumaczcie mi coś. Nie rozumiem, czemu godzicie się na medialną propagandę sukcesu. Czy nie obraża was, że w mediach bezczelnie się was kłamie? Choćby przez to, nawet gdyby PO było obiektywnie dużo lepszą, skuteczniejszą od innych partią, ja bym głosował przeciw niej, żeby pokazać, że wygrywać pozwolę tylko uczciwym. Nawet jeśli oszuści są i bez oszustw lepsi (gdyby byli, to po co oszukują?). Trzeba pokazać wszystkim politykom, że akcja rodzi reakcje, kłamstwo - opór. Inaczej sens demokracji zostaje wypaczony - poczucie kontrolowania przez ludzi nie istnieje. Partia może nie spełniać dosłownie żadnych obietnic, nawet robić rzeczy sprzeczne z nimi, a ludzie, zamiast ukarać, choćby bojkotem wyborów, idą głosować, "żeby nie Pis rządził". Tusk powiedział: nie ma z kim przegrać. Tusk pomyślał: nie musimy się starać, bo nie ma konkurentów. Powinien być z swoją pychę ukarany.

Wczoraj oglądam TV, patrzę, a tu odblokowali mi TVN24. Ryzykuję, oglądam przez chwilę. Trafiłem na program "Szkło kontaktowa", podczas którego do studia dzwonią różne osoby w celu przekazaniu Polsce swoich przemyśleń. Jak się za chwilę miało okazać, bardzo głębokich. Dzwoni więc jakaś kobieta. Staram się cytować jak najdokładniej. "Oglądam waszą stację kilka lat. Czemu wasz program tak się zmienił? Czemu się boicie. Powinniście być obiektywni, nie bójcie się krytykować Pisu". Taki kwiatek na początek mojej już zakończonej znajomości z tym kanałem.

Kto mi przedstawi racjonalne argumenty za federacją krajów Unii?
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2011, 17:38:41 wysłana przez Drakkainen »

Offline T_o_M

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #286 dnia: Grudnia 17, 2011, 17:15:39 »
    Drakkainen piękne i obiektywne opisanie. Media są propagandowe to prawda i to media wygrały wybory w Polsce ;/

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #287 dnia: Grudnia 17, 2011, 17:55:53 »
    Jedna rzecz zaczęła mnie trapić.Pamiętacie przed wyborami był spot taki który polegał właśnie na tym ze Kaczora pokazywali urywkami kreując taki straszny klimacik i na deser był pokazany jakiś oszołom popierający PiS(wszędzie są oszołomy)Na końcu był napis "Oni pójdą na wybory ,a Ty?"To był spot sponsorowany za nasze pieniądze z kieszeni PO czy innego ugrupowania?

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #288 dnia: Grudnia 17, 2011, 18:23:39 »
    @ToM - nie ma czegoś takiego jak "obiektywizm" w dyskusji - tym bardziej w przedstawianiu swoich poglądów. Dlatego kolejny fail.

Świat się zmienił. Po drugiej wojnie światowej przekształcił się w bipolarny układ sił, który skończył się na przełomie lat 80 i 90. Dziś, każdy kraj i każdy kontynent zacieśnia współpracę w organizacjach regionalnych (bo subregionalne to już zdecydowanie za mało - via Grupa Wyszehradzka) i przed zmianami nikt nie ucieknie. Nie można na dzisiejszy świat patrzyć z perspektywy osoby żyjącej przed pierwszą albo drugą wojną światową. Ba! Nie można nawet patrzyć z perspektywy osoby żyjącej za PRL'u. Nikt nie cofnie tych zmian, a ten kto za nimi nie podąży zostanie w tyle tak jak Chiny, bądź Japonia pod koniec XIX wieku. Dzisiejsza rzeczywistość wymaga, by zacieśniana była współpraca na wszelakim polu przez różne kraje - najczęściej obejmując kontynent. Unia Europejska to nie tylko durny wymysł. Podobne dążenia przejawiają państwa Ameryki Łacińskiej. Wystarczy poczytać wypowiedzi polityków Brazylii lub Argentyny by zauważyć, że i u nich niedługo powstanie grupa podobna do UE. Również kraje afrykańskie nie na darmo stworzyły Unię Afrykańską. Z racji na problemy tamtego kontynentu raczej nic z tego nie wyjdzie, ale dążenie do formowania "bloków" istnieje na całym świecie. Również w krajach NAFTA pojawił się pomysł szerszej współpracy i możliwość wprowadzenia wspólnej waluty - z racji na podmioty, pewnie byłby to dolar amerykański.

Unia Europejska w dzisiejszym formacie nie przetrwa i według mnie jej agonia nie potrwa dłużej niż 10 lat. Dlatego istotne są zmiany. Jeśli upadnie EURO - które w pewien sposób spaja interesy tej grupy - to UE nie ma szans na istnienie. Tzn. szanse ma, ale bez państw "drugiej kategorii". Jeśli dojdzie do takiej sytuacji, to według mnie powstanie "nowa" Unia Europejska, która obejmie Francję, Benelux, Niemcy, Austrię oraz Danię - nikt więcej nie będzie im potrzebny. O ile te państwa przetrwają bez "wschodu", tak Polska nie ma racji bytu bez gospodarki Niemiec. Oni są nam 100 kroć bardziej potrzebni, niż my im. O ile ich gospodarka poradzi sobie bez dostępu do naszej na obecnych warunkach, tak nasza bez dostępu do ich rynku po prostu nie przetrwa. To nie jest tajemnicą i każdy ekonomista to potwierdzi. Nikt również nie ukrywa, że to Berlin-Paryż rządzą dziś w europie. Nie wiem jak bardzo każdy by się silił ich nie przeskoczy i ruszanie z szabelką na Bundestag bo chcą zacieśniać współpracę wewnątrz UE jest nie tyle co śmieszne ale głupie. Unia Europejska jest na rozdrożu i nikt tego nie ukryje. Teraz właśnie rozstrzygnie się czy ona przetrwa i dalej będzie działać w formie coraz bliższej federacji, czy rozpadnie się i powstanie "Nowa Unia Europejska" [tak jak pisałem wyżej], a reszta krajów wyleci poza obszar zainteresowania. To nie dość, że doprowadzi do jeszcze większych problemów gospodarczych - bo nie oszukujmy się, dziś żadne państwo nie jest w najmniejszym stopniu samowystarczalne - ale może skutkować konfliktem zbrojnym, a jak wiadomo jeśli w europie wybucha wojna to obejmuje cały świat. Po prostu państwa wypchnięte poza margines UE prawdopodobnie zostaną "przejęte" przez skrajnych nacjonalistów bądź socjalistów i powtórka z lat 30 XX wieku wisi w powietrzu. W końcu, jeśli kraje europy wschodniej [i środkowej] wypadną z UE, to wzmocni to pozycje Rosji i nie wierzę, że nie spróbują oni poszerzyć swoich wpływów na te tereny - o Ukrainie nawet nie wspominając.

Dodatkowo moje osobiste odczucia skłaniają mnie do stworzenia Federacji. Po prostu traktuję siebie na pierwszym miejscu jako Słowianina, po drugie europejczyka, a dopiero później polaka. Cóż trudno. Nikt nie wybiera gdzie ma się urodzić. Nie jestem patriotą w "oldschoolowym" znaczeniu. Nie macham flagami na marszach, nie jestem ksenofobem, nie potrzebuję lekcji patriotyzmu, nie interesuje mnie śpiewanie "pieśni patriotycznych". Po prostu to nigdy nie było dla mnie i dalej dla mnie nie jest. Nie znaczy to, że wstydzę się bycia polakiem*. Znam osoby, które po wyjeździe za granicę ukrywali to skąd są. Ja czegoś takiego nigdy nie praktykowałem. Jednak po prostu nie jestem osobą, którą interesuje takie podejście do patriotyzmu jakie część osób chce narzucić. Dotyczy się to również suwerenności, ponieważ tak jak wyżej pisałem. Realia polityczne świata się zmieniły i również tę kwestię trzeba przemyśleć. Może również pojęcie suwerenności powinno się w ten czy inny sposób zmienić? Presja zmian wymaga by inaczej zacząć postrzegać suwerenność niż ciągłe krzyczenie, że chcą nam flagę zabrać, narzucić walutę, etc. Dziś suwerenność powinno się postrzegać inaczej niż w okresie przed wersalskim. Po prostu świat staje się "coraz mniejszy" i nie można postrzegać tych zmian przez pryzmat XIX wiecznej wizji suwerenności. Fajnie, że mamy państwo [ze wszystkim co się z nim łączy] jednak to nie XIX wiek a druga dekada XXI - czego "środowiska" nacjonalistyczne chyba nie dostrzegają.

*Może czasami jak widzę jacy są polacy... ;)

Obydwie partie fałszowały wybory.

Zdajesz sobie w ogóle sprawę o czym Ty teraz piszesz? Jeśli nie, to odsyłam do KK, bo czasami swoimi tekstami pokazujecie ile warta jest dyskusja z wami...

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #289 dnia: Grudnia 17, 2011, 18:59:22 »
    Również kraje afrykańskie nie na darmo stworzyły Unię Afrykańską
    Tylko ciekawe ile osób wie że propagatorem(?) tej idei był ten zły Kadafi...
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #290 dnia: Grudnia 17, 2011, 19:24:37 »
    A kto wie ze Kadafi jakiś miesiąc przed wojna domowa w Libii był bohaterem i wielkim dobrym wodzem na Wikipedii:D?Później ofc zmieniono na dyktatora itd:>
    Zapominamy rowniez ze ten sam człowiek w ciągu 4 ostatnich lat byl fanfarami witany na zachodzie min Włochy,USA.
    A co do fałszowanych wyborów.Nie czytałem całego tekstu tylko urywek ...Glosy chyba ktoś kupował no nie:)?Wie ktoś jakie kary dostali POwcy za to?

Proud po tym co ja przeczytałem to ja się boje myśleć co będzie w XXII wieku.Unia Ziemi z Marsjanami:)?Widzisz ze takie projekty jak ZSRR,UE pokazują ze to nie może działać.Jak ma działać jedna waluta na różnych gospodarkach?Żeby coś takiego działało to muszą być mega równe gospodarki ,najlepiej największe z możliwych czyli w obecnej sytuacji Euro powinny mieć Niemcy i Francja oraz te państwa musiały by podpisać wzajemne ugody na które chyba wiesz ani jeden ani drugi się nie zgodzi.

Do roku 80 XX wieku po IIWS na zachodzie państwa nie były federacja jakiegoś sztucznego panieństwa i rozwijały się niesamowicie .Wtedy świat przeżywał największy boom technologiczny i bytowy.Dlaczego.Bo te państwa współpracowały handlowo.Wspólna waluta nigdy nie da rozwoju bo np dziś kraje euro maja minimalny wzrost gospodarczy.Nawet w naszej pięknej telewizji kiedyś gadali ze Niemcy woleli by wrócić do swojej waluty.Europa istniała bez Euro i UE i miała się lepiej niż ma się dziś(mowie o 45-80.Japonia nie jest w UE i jakoś ma się dobrze.Australia chyba tez.Korea PLD chyba tez.Nie słyszę o strajkach w Szwajcarii,Norwegii.Te kraje nie są w UE ale są w Europie.Wolny Handel i współpraca na tej płaszczyźnie daje dobrobyt a nie UE która wydaje miliony nakazów,zakazów,dyrektyw.Na cholerę w dobrej UE Polski rolnik ma limit na mleko?Na cholerę Polskie cukrownie pozamykała UE?Limit zysk dla pewnych nacji.Nie powiem Niemiec bo zaraz będę oszołomem z pisu:)Juz nie wspominam o stoczniach.3 dni bodajże opóźnienia w jakiś wnioskach pozbawiło "pomocy" UE w ratowaniu Polskich stoczni.No ale to pol prawda pol nie prawda i w połowie mit ze zamkniecie Polskich stoczni to usuniecie konkurencji dla stoczni w Kolonii.Na tym rozwój Europy chyba nie polega.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2011, 19:53:56 wysłana przez Skrzetusky »

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #291 dnia: Grudnia 17, 2011, 19:47:11 »
    Czy jakikolwiek eurosceptyk twierdził, że kraje nie powinny ze sobą współpracować? Na pewno znajdą się osoby, które tak stwierdzą, ale ogromna większość mówi o strefie wolnego handlu jak o czymś oczywistym. Ale czy do tego naprawdę potrzeba wspólnych władz? I jak by miało wyglądać ich wybieranie?

Każdy obywatel z krajów federacji głosuję na kandydatów ze wspólnej listy? Wtedy im więcej ludzi w kraju tym większe ma prawo głosu. Jasne, możesz stwierdzić, że nikt nie kierowałby się pochodzeniem, tylko kompetencjami. Dla mnie to naiwne, możesz mnie nazwać XX wiecznym patriotą, ale pomimo, że sytuacja polityczna się zmieniła, to ludzie ani trochę. Dalej będą kierować się własnymi interesami. Na dnie Bałtyku masz tego namacalny dowód: Nordstream pokazuje wszystkim, jak instrumentalnie traktują cały wschód Niemcy. Nie zgadzam się, że, "oni są nam 100 kroć bardziej potrzebni". To Niemcy są największym eksporterem w Europie, a cały wschód to ogromny rynek.

A może dać każdemu krajowi jakieś stanowisko do obsadzenia w swoim zakresie? Wtedy ta osoba odpowiadała by przed tylko tym narodem który ją wybrał, więc dbałby o jego interesy. Można kombinować, ale największą przeszkodą dla federacji są różnice etniczne i tego żadną ordynacją nie przeskoczysz. Ludzie wiedzą, że współpraca daje zawsze korzyści. A najlepiej współpracować z tymi, z którymi się ma się coś wspólnego. Stąd współpraca ludzi należących do jednego rodu, plemienia, miasta, narodu. Stąd nacjonalizm. Jedyną szansą na istnienie europejskiej federacji jest rozbełtanie narodów w nią wchodzących na jednolity naród europejski. Nie podoba mi się ta wizja. Wybacz, może jestem zacofany. Nazwiesz mnie ksenofobem. Powiem, wręcz przeciwnie. Podoba mi się to, że Europa jest tak różna etnicznie, a poznawanie kultur jest jak poznawanie opinii, światopoglądu innych, bo przecież każdy naród prezentuje odmienne zwyczaje i spojrzenie na świat. Ale łączenie ich jest chybionym pomysłem, jak byś próbował połączyć wszystkie filozofie w jeden moloch, który teoretycznie powinien dać coś lepszego od poszczególnych składowych. Na pewno by nie dał. Narody się mieszają, ale nie w ciągu paru lat. Właściwie cała twoja argumentacja opiera się na twierdzeniu, że bez Unii nie ma współpracy, więc trzeba ratować Unię za wszelką cenę. Otóż jest. Kraje poza Unią mają takie same umowy handlowe z krajami unii, jak te między sobą. Nie mają za to durnych przepisów ograniczających produkcję mleka, albo cukru (z jednego z największych eksporterów staliśmy się importerami. Skąd importujemy cukier? Z Niemiec) które chronią interesy innych.

Unia nie przetrwa, z tym się zgadzam. Nawet nie tyle śmieszne, co głupie jest sądzić, że pełen biurokracji i marnotrawstwa twór będzie bardziej wydajny przez oddanie władzy centrali. Masa urzędników nie jest potrzebna, żeby koordynować handel między krajami. Przedsiębiorcy dogadają się sami, sami też lepiej wiedzą, jakie mają być produkty, które chcą kupić. Nie trzeba im kolejnych dyrektyw o dopuszczalnej krzywiźnie bananów, czy energooszczędności żarówek.

"Może również pojęcie suwerenności powinno się w ten czy inny sposób zmienić?" Nie!!! Już o tym pisałem na przykładzie zmiany znaczenia płci. Suwerenność to suwerenność. Trzeba mówić prawdę: nie zależy mi na suwerenności. Możesz argumentować czemu ci nie zależy i tyle. Nie wiem czemu miałaby taka zmiana służyć jeśli nie celom propagandowym.

Zdajesz sobie w ogóle sprawę o czym Ty teraz piszesz? Jeśli nie, to odsyłam do KK, bo czasami swoimi tekstami pokazujecie ile warta jest dyskusja z wami...
    Wyjaśnij, bo nie wiem o co ci chodzi. Nie wolno już wspomnieć o oszustwach wyborczych?
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2011, 19:53:12 wysłana przez Drakkainen »

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #292 dnia: Grudnia 17, 2011, 20:05:00 »
    Wyjaśnij, bo nie wiem o co ci chodzi. Nie wolno już wspomnieć o oszustwach wyborczych?
    Rozumiem, że masz na to dowody ? ;)

Offline T_o_M

• Użytkownik
    « Odpowiedź #293 dnia: Grudnia 17, 2011, 20:07:27 »
    Rosjanie nie mają dowodów na propagandowe media i na JR, że jest uczciwą partią. Gdybyśmy takowe mieli to by tych mediów już nie było można jedynie podejrzewać, ale Rosjanie podejrzewali i widzicie jak im to wyszło, popieram.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #294 dnia: Grudnia 17, 2011, 20:11:07 »
    Cytat: Drakkainen

Śmierdzi mi to PiSem czy tą Solidarną Polską. Oni też krzyczeli, że wybory były sfałszowane, a powinien PiS wygrać na czele z wodzem Kaczyńskim.

Rosjanie nie mają dowodów na propagandowe media i na JR, że jest uczciwą partią. Gdybyśmy takowe mieli to by tych mediów już nie było można jedynie podejrzewać, ale Rosjanie podejrzewali i widzicie jak im to wyszło, popieram.

Co do Rosji, to Putin i tak czy siak będzie rządził krajem, bo po prostu nie ma kontrkandyta - a Rosja potrzebuje twardego prezydenta, który potrafi utrzymać tak ogromny kraj, jakim jest Rosja. Pytanie tylko, czy Miedwiedjew da sobie radę z rolą "premiera" i usunięcia w cień swojego "wielkiego brata".

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #295 dnia: Grudnia 17, 2011, 20:18:58 »

Nie było afery z kupowaniem głosów?To nie jest fałszowanie?

A co myślicie o PiS bez Kaczora?Lepsza była by to partia?

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #296 dnia: Grudnia 17, 2011, 20:23:28 »
    Co do Rosji, to Putin i tak czy siak będzie rządził krajem, bo po prostu nie ma kontrkandyta - a Rosja potrzebuje twardego prezydenta, który potrafi utrzymać tak ogromny kraj, jakim jest Rosja. Pytanie tylko, czy Miedwiedjew da sobie radę z rolą "premiera" i usunięcia w cień swojego "wielkiego brata".

Kolejny, któremu nie przeszkadza medialne pranie mózgu.

Tak, nawet w TV była omówiona sytuacja, gdzie PO kupowało głosy. Możesz sobie tłumaczyć, że dwa oficjalne źródła podały liczby uprawnionych do głosowania różniące się o 250 000 osób przypadkiem.

Nie, szanuję PiS głównie z uwagi na Kaczyńskiego. Jest bardzo inteligentny, jest głównym ideologiem polskiego konserwatywnego socjalizmu i dlatego ma autorytet. Niestety jest kreowany na wariata, tak zresztą jak Korwin Mikke. Często nie waży słów, mówiąc coś dwuznacznego. Media szybko przerabiają to na coś jednoznacznego. Tak było z "opcją niemiecką".
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2011, 20:33:48 wysłana przez Drakkainen »

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #297 dnia: Grudnia 17, 2011, 20:25:42 »

Kaczor to PiS i PiS to Kaczor - nie ma innej możliwości, zresztą sam kiedyś mówił, że PiS to jego podwórko i nie da nikomu innemu sterować partią...

Przynajmniej wiem, jak wygląda sytuacja w Rosji. Nie wyobrażam sobie nikogo innego w chwili obecnej na stołku prezydenta. Jeżeli mam wybierać pomiędzy Putinem a resztą pseudopolityków, którzy tylko potrafią piszczeć, to wolę Putina.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #298 dnia: Grudnia 17, 2011, 20:31:41 »
    Nie!!! Już o tym pisałem na przykładzie zmiany znaczenia płci. Suwerenność to suwerenność. Trzeba mówić prawdę: nie zależy mi na suwerenności.

Możesz sobie napisać nawet dziesięć wykrzykników. Wszystko się zmienia - łącznie z definiowaniem różnych zjawisk. Suwerenność średniowieczna (o ile taka istniała), była zupełnie inna od tej, która pojawiła się po rewolucjach - francuskiej i amerykańskiej - która znowuż była inna od tej obowiązującej choćby po drugiej wojnie światowej w dwubiegunowym podziale świata. Dlatego twierdzę, że dziś suwerenność znów potrzebuje "przewartościowania" tak jak miało to miejsce wielokrotnie w przeszłości. Świat się zmienia i nic z tym zrobić się nie da, a ciągły płacz, że "zabierają nam naszą suwerenność" doprowadzi do niczego innego jak marginalizacji tak myślących państw. Pas de pitie pour les exclus.

Wy jak zwykle ze swoim. Każdy kto przegląda ten temat wie, że nikt nie ma prawdziwszej prawdy od waszej prawdy i tylko głoszona przez was prawda może być uznawana za prawdziwą.

Żeby was zaskoczyć. Telewizji nie oglądam. Tak więc mój "wyprany" mózg został przez co? A może zastanówcie się co lub kto wyprało wasze mózgi? Bo obrzucać innych potraficie a ze spojrzeniem w lustro macie problem...

Czy spłukując "gówno" z sedesu masz ochotę pić z niego wodę?

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #299 dnia: Grudnia 17, 2011, 20:38:21 »

A czy ludzie maja ochotę po PRL i ZSRR ponownie wchodzić do państwa federalnego UE którym kieruje ekipa z ZSRR:)?
    Właśnie tak samo to działa:)

Co do suwerenności po II wojnie.Na wschodzie byala jakaś suwerenność?Na czym polega taka suwerenność?