Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130535 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #120 dnia: Listopada 20, 2011, 22:06:32 »
    Najśmieszniejsze jest to że większość polityków dalej pieprzy o integracji i o tym jak to nam jest Unia potrzebna. Ba, dalej chcą wprowadzić euro. Tymczasem ja, kiedy odbywało się referendum w sprawie przystąpienia do Unii byłem sceptyczny. Co ja mogłem wtedy (chodziłem do podstawówki) wiedzieć o gospodarce, o świecie w ogóle? No cóż, znałem historię, wiedziałem jak nas nasi sojusznicy nawet nie sprzedali, co oddali i doszedłem do wniosku że nikt nic nikomu za darmo nie da, a te altruistyczne idee, wyrównywanie różnic między krajami bogatymi  a biednymi mają drugie dno (to tak odnośnie którejś wypowiedzi że ludzi łatwiej manipulować jeśli nie znają historii - podpisuję się pod tym). I rzeczywiści, drugim dnem jest np. wspomniana sprawa z cukrem, kiedy z eksportera staliśmy się importerem. Ciekawe że importujemy cukier z Niemiec, ale polskiej produkcji (przynajmniej częściowo).

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #121 dnia: Listopada 20, 2011, 22:06:55 »
    W Polsce.Kurde nie wiedziałem ze zablokowali go w Polsce ....
    Zaraz usunę i wrzucę jeszcze raz i podam link

Ja mieszkam w malej miejscowości i pamiętam przed referendum wejścia do wspólnoty europejskiej a nie UE bo mamy od 2009r UE.Parę miesięcy przed tym referendum spamowali u nas ulotkami ze po wejściu do Unii Europejskiej będziemy żyć jak na zachodzie za te dotacje Unijne dla rolników.Moj ojciec ostatnio powiedział ciekawa rzecz za która jestem dumnyxD
    Powiedział coś takie ze w latach dziewięćdziesiątych za 1,600zl człowiek wyżywił cala rodzinę,zapłacił rachunki i jeszcze mógł coś odłożyć na samochód.A dziś ledwo na rachunki i jedzenie starczy i to się zaczęło po wejściu do UE.

Edit nowy link do filmiku o UE i ZSRR http://www.youtube.com/watch?v=Z5F6c2-24Z0
    « Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2011, 22:30:22 wysłana przez Skrzetusky »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #122 dnia: Listopada 20, 2011, 22:43:51 »
    Im więcej o unii wiem tym bardziej ich nienawidze i tym bardziej bym kopnął w to wielkie europejskie dupsko.
    (click to show/hide)

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #123 dnia: Listopada 21, 2011, 16:47:33 »
    Skrzetusky - fajny filmik, ktoś miał dobry pomysł. Tak sobie przypomniałem że kiedyś jeden szpital w Polsce został zamknięty z powodu nieodpowiedniej odległości między ścianami a grzejnikami. Było o tym w wiadomościach w TV więc źródło pewne.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #124 dnia: Listopada 22, 2011, 09:07:14 »

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #125 dnia: Listopada 22, 2011, 15:53:49 »
    Zostawmy UE i zmieńmy trochę temat. Co sądzicie o expose premiera? Wg mnie było nijakie, obiecanki, cacanki, będzie nadal tak jak jest. Chociaż jedna rzecz przykuła moją uwagę- podniesienie wieku emerytalnego do 67 lat. To jest śmieszne! Połowa mężczyzn tego wieku nie dożyje. Ok, rozumiem trzeba zaciskać pas by zmniejszyć dług publiczny. Ale gdzie są nasze pieniądze na emerytury, kiedy umieramy przed nią? Czarna dziura, znikają? Rozumiem, osoby niepracujące fizycznie są w stanie pracować do tego wieku, ale osoby posiadające "ciężką" pracę jak mają sobie radzić? Nie wyobrażam sobie, że mój pięćdziesięcioletni ojciec ma pracować jeszcze 17 lat, chociaż kondycji pozazdrościć może mu niejeden młodzik...

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #126 dnia: Listopada 22, 2011, 16:44:21 »
    To ja się zapytam inaczej.Gdzie są pieniądze z naszych podatków które każdy płaci i podobno jeszcze dotacje z UE idą miliardowe(mieliśmy pominąć naszego zbawiciela ale nie da się ).To jest ciekawe.Podatki poszły w gore ,akcyza idzie w gore i dzisiaj poseł z PO jakiś powiedział ze będzie jeszcze większa bo musimy dostosować się do dyrektywy Unijnej tylko ze będzie podnoszona stopniowo tak by ludzie nie doznali szoku(tak to ujął)czyli możemy się spodziewać w ciągu hmm3 lat 8 zl za litr benzynki przy zarobkach okolo1,800zl...
    Skąd trzeba wyżywić ponad półmilionowa armie urzędników.Nie wiem czy to prawda ,ale słyszałem ze Doni kupił sobie wille za 7mln PLN na Cyprze.Jelsi to prawda to jakim cudem stać go przy zarobkach nawet tak wysokich jak na premiera na coś takiego????

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #127 dnia: Listopada 22, 2011, 18:08:51 »
    Z tego samego źródła co na kampanie :/
    (click to show/hide)

Offline T_o_M

• Użytkownik
    « Odpowiedź #128 dnia: Listopada 22, 2011, 20:36:04 »
    Ja pieprze ! Z wojen, rozbiorów, intryg, masowych morderstw, Z PRL-u, władzy bolszewickiej armii czerwonej dostaliśmy się "Z deszczu pod rynnę" Mam 14 lat a więc nie przeżyłem czasów PRL, rodzice, dziadkowie mówią, że żyło się lepiej, łatwiej. Mają dość tej władzy. Z tego co zauważyłem, wszyscy narzekali na Lecha Kaczyńskiego świętej pamięci; Utrzymywał jednak standardy, okazywał samego siebie, humor, eleganckość, narzekaliśmy na niego "...ale lepszego nie mamy", "chcieliśmy mniejsze zło a wyszło na odwrót" teraz się o tym dowiadujecie Polacy ! Teraz po fakcie, Brak mi takiego prezydenta: http://www.youtube.com/watch?v=BLHqPDBxXOk&feature=related Piękna defilada jaką raczyłem ujrzeć dzięki koledze(Major) piękne, uroczyste, brakuje mi tego, a Wam ? Jesteśmy Polakami, nie możemy nic zmienić, PO nie jest dobrą partią, PiS teraz już się rozwala, reszty nawet nie wymieniam bo 10% nie zyskają, dlaczego tak Polacy ? Nie ma partii godnej zaprowadzić porządek, po Smoleńsku straciliśmy całą pozostałą siłę, teraz podatki będą rosły w górę (stopniowo),ceny paliwa, wszystkie ceny, emerytura: z każdym dniem się modlę o mojego Ojca aby do 65 dożył(ciężka praca), brakuje nam jeszcze waluty EURO. Nie o taką Polskę nasi Ojcowie walczyli !
    Polska ?
    ??

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #129 dnia: Listopada 22, 2011, 20:47:29 »
    Euro zniszczy całkowicie gospodarke Polski, jescze pedały nam narzucą swój tok myślenia i pozamiatane, robie powstanie i wprowadze monarchie.
    (click to show/hide)

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #130 dnia: Listopada 22, 2011, 23:37:46 »
    Program z ośmieszanej tv i jak TVN propagandowej ale coraz bardziej przychylam się ku niej ,bo naprawdę ma ciekawe i mądre audycje czasami których brakuje mi w tych największych TV przynajmniej z punktu widzenia narodowca: http://www.youtube.com/watch?v=HFrDTfPy0cQ

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #131 dnia: Listopada 23, 2011, 11:40:41 »
    Co do reszty dyskusji... Nie chce mi się strzępić klawiatury, więc musicie dyskutować we dwójkę. :p
    Człowieku, jeśli twoja klawiatura wytrzymała już ponad 2000 twoich postów to ten jeden więcej jej nie zaszkodzi.

Po prostu nie chce zabierać mi się głosu w sprawie, która zupełnie mnie nie interesuje i która jest niejako "obok mnie". Olewam to kto kogo pobił, bo obie strony są siebie warte... Nacjonaliści-faszyści ganiają się po ulicach z lewakami-anarchistami. Tyle mnie to obchodzi co nic.

Teraz jednak piszę posta w tym temacie w sprawie pokrewnej temu o czym namiętnie przerzucacie się postami. Otóż, dziś byłem w 3 ośrodku zdrowia w tym jakże pięknym, cudownym i patriotycznym kraju, gdzie dowiedziałem się, że nowi pacjenci nie są przyjmowani. Właśnie to skłoniło mnie do napisania tego krótkiego posta, gdyż sytuacja wk****ła mnie totalnie... Tydzień temu miałem mieć operację oczyszczenia zatok, którą muszę zrobić w takim terminie by mieć ok. pół roku do końca studiów na wyleczenie pozostałości poszpitalnych. Jest to sprawa bardzo ważna, gdyż planują wyjazd na 5 letni kontrakt za granicę. Jednak zostałem odesłany ze szpitala ze skierowaniem do kardiologa na badania. Na nic zdawały się tłumaczenia tym przygłupim lekarzom, że ciśnienia nie mierzy się osobie, która stoi i która ma rękę nie podpartą o nic. Jednak nic to nie dało, na ciśnieniomierzu wyskoczył trochę zbyt wysoki pomiar i zostałem odesłany bez przyjęcia... Mogłem tłumaczyć tym baranom co tylko chciałem i nawet fakt, że wydolność mojego organizmu jest solidnym 8+/10, że któryś rok temu bez problemu biegałem 20 km, albo z obciążeniem 30+ byłem w stanie w dobę pokonać po forsownym marszu dystans prawie 50 km. Oni wiedzą lepiej - mimo tego, że spartaczyli same warunki w jakich dochodziło do pomiaru. Teraz natomiast nie mogę do końca roku liczyć na to, by służba zdrowia, na którą idą moje podatki podjęła się tego do czego została powołana... Po 3 NZOZ'ie mam ich w dupie i umówiłem się na wizytę prywatną z pełnym zakresem badań.

Teraz, to po co piszę tego posta. Otóż, możecie sobie "robić dobrze" przerzucając się na zmianę tym jak ten kraj miałby cudnie wyglądać bez UE, z hasłem "Bóg, Honor, Ojczyzna" na każdym autobusie, czy pociągu. Jednak nic nie zmieni tego, że od XVII wieku Polacy - jako społeczeństwo - to banda największych pacanów w Europie. Niczego ten naród się nie uczy i zamiast rozwijać kraj wolą ślęczeć w kościołach, bądź paradować na gówno wartych marszach. Oczywiście nie wstydzę się tego, że jestem polakiem i nigdy się nie wstydziłem - nawet będąc ponad 2 lata za granicą, jednak nic nie irytuje mnie bardziej niż to umysłowe zaciemnienie. W chwili obecnej żałuję jednej rzeczy. Kilka lat temu, w wyniku cholernego niefartu, brakło mi niecałego roku (ledwie kilku miesięcy) do otrzymania francuskiego obywatelstwa i bardzo żałuję, że tak się stało, bo zamiast siedzieć w tym uwstecznionym kraju, mógłbym normalnie żyć mieszkając we Francji. Oczywiście zaraz będą wasze kontr-posty, z którymi liczyłem się od początku pisania tego postu, jednak możecie sobie wylać swoje żale - mi to jest po prostu obojętne, bo swoje zdanie na temat tego całego XIX wiecznego patriotyzmu, kościoła, religii i wszystkiego innego co doprowadza ten kraj do zacofania, mam od dawna. A co do tego, że zaraz takie posty się posypią mogę być pewien, gdyż czytam ten temat mimo tego, iż się nie udzielałem, a najbardziej rozbawił mnie filmik "CCCP = UE". Dawno tak dobrej komedii nie oglądałem, choć nie jestem żadnym euroentuzjastą.

Przy okazji, co do UE. Nie lubię zupełnie sprowadzać dyskusji do poziomu merytoryczności "a ty masz 14 lat, więc nic nie wiesz". Fajnie, że macie własne zdanie, jednak jeszcze w życiu czeka was trochę nauki - zwłaszcza w tych czasach, w których przyszło nam żyć. Nie będę pisał tutaj całej rozprawki nt. tego, że lepiej być w UE niż poza nią, jednak kilka faktów chciałbym przytoczyć.
    1) Ktoś pisał o drastycznym wzroście cen. Ok, tutaj masz rację, jednak weź pod uwagę, że w roku 1935 za kogoś cholernie bogatego uważano osobę, która miała 10000$. Dziś w USA rocznie więcej zarabia pielęgniarka. Ekonomia kapitalizmu jest nieubłagana i ceny będą rosnąć nadal... Już ponad rok temu pisałem - powołując się na ekonomistów - że obecny system rynkowy nie przetrwa do 2050 roku i powoli zaczyna stawać się to faktem. Nie wiem czy prócz kilku wyjątków (Chiny, może Japonia?) są kraje, które nie posiadają długu publicznego lub które chociaż radzą sobie z obsługą takiego długu. Widać natomiast, że gospodarka całej Europy, czy Stanów Zjednoczonych dyszy ostatnimi siłami i niedługo coś pęknie. Obawiam się jedynie, że z faktem tym dojdzie do powrotu pejoratywnie rozumianego nacjonalizmu-faszyzmu (co już daje się zaobserwować). Oczywiście uprzedzam, że nie jestem wielki orędownikiem multilateralnego podejścia do kwestii imigracji.
    2) W filmiku poruszono wiele spraw związanych z przyrównaniem UE do miarki ZSSR. Istnieje jednak dość istotny błąd u samych podstaw takiego porównania... ZSRR spajana była kultem jednostki, systemem totalitarnym, terrorem oraz propagowaniem jedynego ustroju - komunizmu. UE natomiast opiera się niemal w każdej z tych spraw na czymś zupełnie odmiennym. Nikt nikogo nie prześladuje (choć nie wiem czemu WIĘKSZOŚĆ katolicka narzeka, że jest prześladowana przez MNIEJSZOŚĆ "bezwyznaniowców"), nie przypominam sobie, by ktoś był deportowany "do kołchozów" w jakiejś Szwecji bądź Finlandii. Mam wolność wyboru własnych przekonań, jestem w stanie krytykować państwo i polityków, etc.
    3) Całego filmiku nie będę analizował bo szkoda mi 10 minut na oglądanie tego "polskiego Zeitgeist'u" po raz drugi. Ktoś skręcił filmik pełen błędów ortograficznych, stylistycznych, bez poszanowania żadnych reguł przygotowania ciekawego obrazu, etc. i myślał, że zrobi sławę podobną do twórców 9/11, bądź Zeitgeist. Taki przykład, który pamiętam z pierwszego obejrzenia:
    - Europol. Jeśli ktoś w powołaniu europejskich jednostek policji widzi początki NKWD, bądź jakieś Stasi, to chciałbym poznać adres jego dilera. Interpol funkcjonuje już kilkanaście lat i jakoś nikt nie ma z nim problemów, a powołanie podobnej komórki o zasięgu wspólnotowym upatruje jako próbę wprowadzenia tajnej policji. Gratuluję poczucia humoru.
    - Wprowadzanie restrykcji i ograniczeń. W takim razie RP też można porównać do ZSSR. Co robi system legislacyjny? Ogranicza obywateli i wprowadza obostrzenia dotyczące każdej dziedziny życia...

Dobra kończę tę wypowiedź, bo już nie chce mi się stukać w tę biedną klawiaturę, choć mógłbym zapisać ze 3x tyle w odpowiedzi na wasze powyższe posty.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #132 dnia: Listopada 23, 2011, 15:24:35 »
    Co do zarobków: na wsi jak rodzina miała kury rano żona brała ze sobą bodajże 1-2 wytłaczanki jaj i za to kupywała wszystko co było potrzebne rodzinie do jedzenia na dany dzień i to bez problemów.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #133 dnia: Listopada 23, 2011, 15:27:31 »
    Tacy z was patrioci a własny, ojczysty język kaleczycie tak, że aż oczy bolą od próby przeczytania tych wypocin. Panowie albo dyskutujecie przy użyciu poprawnej polszczyzny albo temat ląduje w koszu...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Listopada 23, 2011, 16:07:32 »
    Nie po to cię namawiałem do dyskusji, żeby teraz nie odpowiedzieć, choć denerwują mnie ludzie, którzy piszą, że i tak nie zmienią zdania. A jeśli po drugiej stronie siedzi osoba z takim samym nastawieniem? To rzeczywiście szkoda klawiatury.

Otóż, możecie sobie "robić dobrze" przerzucając się na zmianę tym jak ten kraj miałby cudnie wyglądać bez UE, z hasłem "Bóg, Honor, Ojczyzna" na każdym autobusie, czy pociągu.

Chcesz nas ośmieszyć, przejaskrawiając to co piszemy i robiąc z nas fanatyków? Przynajmniej ja nie zgadzam się z tymi niby naszymi tezami. Po prostu uważam, że poza Unią byłoby nam lepiej. Co do patriotyzmu, chciałbym, żeby w Polsce patriota nie był utożsamiany z faszystą, a Gazeta Wyb**cza nie pisała idiotyzmów w stylu "Patriotyzm nie jest moralnie usprawiedliwiony" - czyli że jak ktoś zabił Niemca na wojnie to powinien iść do więzienia za morderstwo?

Niczego ten naród się nie uczy i zamiast rozwijać kraj wolą ślęczeć w kościołach, bądź paradować na gówno wartych marszach.
    Sugerujesz że chodzenie do kościoła przeszkadza w rozwoju kraju? Przecież nikt nie chodzi w godzinach swojej pracy. Równie dobrze mógłbym powiedzieć że ludzie oglądają TV zamiast rozwijać kraj. Każdy przecież potrzebuje odpoczynku, a jak ja będę odpoczywał nie powinno cie obchodzić.
    Gówno warte marsze? Przecież to ŚWIĘTO - czyli dzień zabawy, odpoczynku (znowu odmawiasz ludziom prawa do wybierania jak chcą odpoczywać?). No po prostu ludzie tak czasem mają, że lubią się zabawić, a że wybrali tak szczęśliwy dla Polaków dzień, a inni ich z tego powodu nazwali faszystami i postanowili im zepsuć zabawę, a potem całe wydarzenie straciło świąteczny charakter, to już insza inszość.

swoje zdanie na temat tego całego XIX wiecznego patriotyzmu, kościoła, religii i wszystkiego innego co doprowadza ten kraj do zacofania, mam od dawna.

Wyjaśnij mi, jak patriotyzm albo religia doprowadza kraj do zacofania.

Nie wiem czy prócz kilku wyjątków (Chiny, może Japonia?) są kraje, które nie posiadają długu publicznego lub które chociaż radzą sobie z obsługą takiego długu. Widać natomiast, że gospodarka całej Europy, czy Stanów Zjednoczonych dyszy ostatnimi siłami i niedługo coś pęknie.

Który kraj europejski jest wolnorynkowy? Oczywiście mówię o prawdziwym liberalizmie, nie o krajach socjaldemokratycznych. USA za rządów Obamy też mocno poszła w lewą stronę. Namacalnym dowodem jest ratowanie niegospodarnych firm. W kapitalizmie pozwolono by tym przedsiębiorstwom upaść. Niektórzy ekonomiści twierdzili, że byłoby to nawet korzystniejsze dla gospodarki. Nawet jeśli nie, to dzięki temu ludziom wyleciałyby z głowy głupie pomysły typu "zaryzykuje bo i tak państwo nie pozwoli upaść mojej firmie".

Obawiam się jedynie, że z faktem tym dojdzie do powrotu pejoratywnie rozumianego nacjonalizmu-faszyzmu (co już daje się zaobserwować)
    Gdzie ty ten faszyzm obserwujesz? Chyba w TVNe. Odpowiedzią na kryzys był wzrost aktywności lewicy, czyli tzw. Ruch Oburzonych. Ludzi, którzy, tak jak ty, myślą, że mają w kraju liberalizm gospodarczy.

Istnieje jednak dość istotny błąd u samych podstaw takiego porównania... ZSRR spajana była kultem jednostki, systemem totalitarnym, terrorem oraz propagowaniem jedynego ustroju - komunizmu. UE natomiast opiera się niemal w każdej z tych spraw na czymś zupełnie odmiennym. Nikt nikogo nie prześladuje (choć nie wiem czemu WIĘKSZOŚĆ katolicka narzeka, że jest prześladowana przez MNIEJSZOŚĆ "bezwyznaniowców"), nie przypominam sobie, by ktoś był deportowany "do kołchozów" w jakiejś Szwecji bądź Finlandii. Mam wolność wyboru własnych przekonań, jestem w stanie krytykować państwo i polityków, etc.
    To nie jest błąd, tylko świadome pominięcie faktu niepotrzebnego.  

Co tu ma do rzeczy kult jednostki? To tylko forma propagandy - pokazywanie, że rządzi osoba wybitna, do której nikt nie dorasta. Tyle.

Totalitaryzm - skoro mamy taką wolność słowa, to czemu dopiero od niedawna eurosceptycy mają w ogóle prawo głosu? Oczywiście w internecie można dużo znaleźć ich wypowiedzi, ale wiodące media, czyli przede wszystkim TV traktują eurosceptyków jak ludzi szkodliwych nie tylko dla siebie. Nawet L.Kaczyński (choć niechętnie podpisywał traktat lizboński) nigdy nie deklarował się jako eurosceptyk - to by oznaczało polityczny niebyt. Oczywiście nie daje znaku równości między totalitaryzmem w ZSRR i Unii, ale ci wszyscy eurooptymiści, jak na tak Oświeconych Europejczyków i tak za bardzo nas próbują "uformować".

Terror - no rzeczywiście, nie ma go w Unii. Zaprawdę - cud.

Co do Europolu - nie mam nic przeciwko, pod warunkiem że nie zostanie on upolityczniony i zmieniony w instytucje ścigające ludzi po całej Europie za to że dali klapsa swojemu dziecku w Szwecji gdy byli na wakacjach.

EDIT
    nie wiem czemu WIĘKSZOŚĆ katolicka narzeka, że jest prześladowana przez MNIEJSZOŚĆ "bezwyznaniowców"
    Można jakiś przykład?

EDIT x2
    Cieszy mnie twój post, a to "robienie sobie dobrze", przynajmniej jeśli chodzi o moje posty, miało na celu sprowokowanie takich jak ty, żeby wnieśli trochę świeżości w dyskusję.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2011, 16:17:13 wysłana przez Drakkainen »