Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130473 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #45 dnia: Października 12, 2011, 14:13:01 »
    Taa... A później prócz zachlanych kierowców na drogach będą siać strach ćpuny po "piątkowej marysi".

Jest to kwestia moralności każdego z osobna. Nie chcesz palić- nie palisz.

Jakoś średni podoba mi się pomysł żeby kwestie mojego bezpieczeństwa były zależne od moralności innych. Szczególnie, że w sprawie jeździe po alkoholu te hamulce moralne zupełnie się nie sprawdzają.

Warto także nadmienić, że teraz marihuanę nielegalnie może kupić sobie każdy bez względu na to, czy ma 5, 10 czy 15 lat. Kiedy marihuana będzie rozprowadzana legalnie, to dostęp do niej przez osoby nieletnie będzie utrudniony.

Możesz wyjaśnić? Skoro marycha będzie legalna, to 10-latek pójdzie do żula, da mu 3 zł na piwo, ten pójdzie do apteki i kupi młodemu zioło. Zupełnie tak jak to się odbywa z alkoholem. Dzieciak nawet z premią dla żula zapłaci mniej, bo przez konkurencje ceny na pewno będą niższe.

Nie słyszałem żeby ktoś po marihuanie trafił na detoksykacje.

W którym miejscu napisałem cokolwiek, co pozwoliło by ci twierdzić że według nie po marihuanie trafia się na detoks? Napisałem, że stwierdzenie "moje ciało, moja sprawa", przy obecnym prawie, ma niewiele wspólnego z rzeczywistością. Jako przykład podałem dopalacze i ich koneserów. Jeśli wolisz podam ci inny przykład: ludzie, którzy nie uprawiają sportu, jedzą 2x więcej niż spalają, a potem mają problemy z układem krwionośnym itp, są leczeni z pieniędzy nie tylko swoich. Przez swoje lenistwo i głupotę obciążają innych. Oczywiście mówię tu o ludziach którym na drodze stoi tylko lenistwo. Niby oczywiste, ale skoro co post muszę wyjaśniać o co chodziło mi w poprzednim, to wolę się upewnić, że nie będzie niedomówień.
    « Ostatnia zmiana: Października 12, 2011, 21:32:54 wysłana przez Drakkainen »

Offline Conrad Shieldcrusher

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #46 dnia: Października 12, 2011, 23:17:53 »
    Po prostu nie masz kontr argumentu ;>

Dobra. Zacznijmy od tego, że NIFN nie palił nigdy marihuany, a nawet nie czytał o działaniu, skutkach itp. itd. Przynajmniej tak wnioskuję z jego posta i jego niczym nie poparte "badanie" są oparte tylko i wyłącznie na jego przypuszczeniach, do tego błędnych. W takim razie nie mogę mieć kontrargumentu na brak argumentu.

Teraz podbiję do Drakkainen'a. Coś się zepsuło i nie wyświetla cytatu w cytacie, więc pozwolisz, że ustosunkuję się do Twoich wypowiedzi po kolei, względem moich cytatów zamieszczonych w Twoim poście.

1. Wyrwałeś zdanie z kontekstu. Doczytaj sobie resztę i pozwól, że jeszcze coś dopowiem. Mało który "piątkowy ćpun" tylko pali. Zdecydowana większość, jeśli nie wszyscy także pije alkohol. Wątpię, aby dla ofiary wypadku robiło różnice czy potrącił ją tylko pijany, czy i pijany i upalony. Oczywiście nie popieram wsiadania za kółko po jakiejkolwiek używce i osoby łamiące ten zakaz powinny być surowo karane. Dodatkowo:
    (click to show/hide)

Poza tym, jeden joint zmieszany z tytoniem (wbrew obiegowej opinii rzadko pali się tzw. "czyściochy" z prostej przyczyny- marihuana, to nie jest tania rzecz) działa na człowieka przez hmm... około 1h z tendencją spadkową- jak wy to nazywacie "fazy" (bardziej pasowałoby tu słowo chill) i po upływie tej "fazy" wydaje mi się, że z prowadzeniem samochodu nie byłoby problemów, to nie jest alkohol, po marihuanie wiesz kiedy jesteś całkowicie trzeźwy, a kiedy jeszcze upalony. W każdym razie ja osobiście z każdej imprezy wracam piechotką, autobusem lub taksówką, więc mnie ten problem nie dotyczy.

2. Faktycznie może trochę przesadziłem z tym 5'cio i 10'cio latkiem. W każdym razie sprostuję i powiem, że chodzi mi o nieletniego nastolatka. Wracając do tematu. Teraz odbywa się to bez żula, nastolatek po prostu idzie do dilera i kupuje co chce. A propos konkurencji, to cena marihuany wcale nie będzie przez nią niższa, ponieważ będzie to opodatkowana, czysta marihuana, wymagająca badań laboratoryjnych, a nie ache, trochę suchej trawy, odrobina piasku i troszeczkę marihuany, oraz oczywiście nie 1g tylko, 0.8g, 0.6g, tak jak jest teraz (oczywiście jeśli nie ma się zaufanego źródła).

3.
    Zakazywać wszystkiego? Ja mówię o marihuanie. Twoje ciało, ale debilom biorącym dopalacze detoksykacje robili za pieniądze z podatków. Może sobie nie życzę więcej takich przypadków. Jestem jak najbardziej, żeby zalegalizować wszystko, ale tylko jeśli jest co najmniej 99% pewności że na mnie to nie będzie miało wpływu.

Tutaj napisałeś coś, co pozwoliło mi twierdzić, że według Ciebie po marihuanie można trafić na detoks.

A przykład podałeś słaby :) Idąc dalej w skrajność leczenie złamań, nadwyrężeń mięśni i stawów, sanatoria i rehabilitacje dla osób uprawiających sport także są refundowane z pieniędzy podatników.
    « Ostatnia zmiana: Października 12, 2011, 23:42:01 wysłana przez Conrad Shieldcrusher »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #47 dnia: Października 13, 2011, 13:02:36 »
    Yhym, nie paliłem nigdy i nie mam zamiaru, lecz o skutkach i działaniu tego crapu czytałem, jak i słyszałem od dziesiątek osób, które dziesiątki razy mi to proponowali.
    Lecz mój post, jak z góry zaznaczyłem, miał być jedynie PORÓWNANIEM zażywania owych substancji w podobnych ilościach. Skoro ktoś, kto spali sobie skręta raz na kilka dni, PRZYRÓWNUJE jego działanie do nałogowego palenia tytoniu - do kilkunastu papierosów dziennie, czy też zalewania się w trupa, no to wybacz, ale takie porównanie - to ch**, a nie porównanie.

Dlatego przytoczyłem przykład łyku piwa, zaciągnięcia się papierosem i skrętem... Jeśli to dla Ciebie za mała dawka (jak wiadomo - KAŻDY organizm inaczej przyswaja pewne substancje - dlatego są ludzie, którzy upiją się piwem, jak i tacy którzy po litrze wódki potrafią jeszcze z sensem gadać...), to porównaj sobie 1 skręta do 1 piwa (0,33l) i 1 papierosa. Teraz rozumiesz, czy dalej uparcie będziesz bronił swojej "niewinnej" używki i stawiał takie głupie porównania, tak samo jak zapewne te całe Amerykańskie Ministerstwo Transportu?

Pozdrawiam!

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #48 dnia: Października 13, 2011, 14:28:17 »
    Rozumiem że osoba uzależniona od trawy pali conajmniej 20 skrętów dziennie tak jak palacz 20 fajek?
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Października 13, 2011, 15:45:55 »
    A przykład podałeś słaby :) Idąc dalej w skrajność leczenie złamań, nadwyrężeń mięśni i stawów, sanatoria i rehabilitacje dla osób uprawiających sport także są refundowane z pieniędzy podatników.

Według ciebie uprawianie sportu szkodzi zdrowiu? Oczywiście, urazy się zdarzają, ale w porównani z korzystnymi skutkami aktywności fizycznej są one niczym. Osoby aktywne są lepszymi pracownikami, nie tylko fizycznymi. Nie mówiąc o endorfinie, która pozwala całkiem zdrowo "przyćpać".
    Myślałem, że podkreśliłem to wystarczająco, ale spróbuje jeszcze raz: nie mam zamiaru przeznaczać swoich podatków na leczenie osób chorych właściwie na lenistwo. Przykład jest według mnie dobry, bo nadwaga nigdy nie ma pozytywnych skutków, więc o ile w przypadku dopalaczy można mówić, że właśnie, tak jak sport, ma skutki uboczne, ale coś jednak "daje", to o nadwadze tego się powiedzieć nie da. Czemu mamy faworyzować chorych? (faworyzować, bo ten zdrowy, który nie musi się leczyć, musi płacić tyle co chory) Dotyczy tylko tych chorych z własnej winy.

PS. Pewnie zaraz mi napiszesz, że mówię, że cukrzyce wywołuje marihuana - zauważ, że nie jest to temat o niej, więc nie każdy post musi w całości jej dotyczyć (nawet nie powinien, ale to inna sprawa).

1. Wyrwałeś zdanie z kontekstu. Doczytaj sobie resztę i pozwól, że jeszcze coś dopowiem.

Doczytałem do końca i nic. Chodzi ci o to że "nie ma społecznej legitymizacji społecznej" więc będzie, według ciebie, tyle samo palących co jest? Czy jeśli jedziesz na drodze i zobaczysz znak zakazu wjazdu to jest taka sama szansa, że tam ktoś wiedzie jak gdyby znaku nie było? W przyszłości dzieciaki dorastające w rzeczywistości, w której ich ojciec po pracy zapali sobie zioło, będą bardziej skłonni do zostania palaczem. Ojciec to, do pewnego wieku, dla nich autorytet. Tak samo jak państwo. Przynajmniej ja, jak byłem dzieckiem, potrafiłem się dostosować do zakazów moich autorytetów. W czasach bezstresowego wychowania może być z tym różnie.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #50 dnia: Października 13, 2011, 16:32:58 »
    Rozumiem że osoba uzależniona od trawy pali conajmniej 20 skrętów dziennie tak jak palacz 20 fajek?

Psychicznie uzależniony na pewno. Ale pewnie nie zauważyłeś że oprócz fizycznego coś takiego istnieje.
    Sława!

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #51 dnia: Października 13, 2011, 16:40:37 »
    Oczywiście że wiem że takie coś istnieje. Psychicznie można się uzależnić od wszystkiego jednak nie znam nikogo kto paliłby 20 skrętów dziennie(a jeżeli takie osoby istnieją to się cieszę że ich nie znam).
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Października 13, 2011, 17:20:08 »
    Chodząc do gimnazjum ciężko żebyś takie osoby znał ;)
    Sława!

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #53 dnia: Października 13, 2011, 18:39:12 »
    Rekord kolesia z mojej "budy" to 15 petów w dzień ...

PROBLEM?

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #54 dnia: Października 13, 2011, 18:58:35 »
    Psychicznie można się uzależnić od wszystkiego jednak nie znam nikogo kto paliłby 20 skrętów dziennie(a jeżeli takie osoby istnieją to się cieszę że ich nie znam).
    A to dlaczego, przecież trawka:
    - nie zabiła jeszcze nikogo
    - nie powoduje agresji
    - nie uzależnia
    - nie jest szkodliwa
    - nie jest narkotykiem
    - nie otwiera na inne narkotyki
    - rozwija duchowo
    - ma właściwości lecznicze
    i wiele innych, jakże "pozytywnych" skutków...

W czym więc problem, by palić tyle samo marihuany, co typowy palacz papierosów dziennie?

Typowe... kur*a, typowe... - gdy dochodzi do porównywania ILOŚCIOWEGO, wszelcy zwolennicy po postu wymiękają...

Pozdrawiam!

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #55 dnia: Października 13, 2011, 20:09:14 »
    Nie palą po 20 skrętów bo by z torbami rodzine puścili po 2 tygodniach..
    (click to show/hide)

Offline Yoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Października 13, 2011, 20:18:48 »
    A to dlaczego, przecież trawka:
    - nie zabiła jeszcze nikogo
    - nie powoduje agresji
    - nie uzależnia
    - nie jest szkodliwa
    - nie jest narkotykiem
    - nie otwiera na inne narkotyki
    - rozwija duchowo
    - ma właściwości lecznicze
    i wiele innych, jakże "pozytywnych" skutków...!

Nie zabiła i nie powoduje agresji - prawda.

Nie uzależnia - błąd, sporo rzeczy może uzależnić, szczególnie używek. Nawet herbata i kawa - znam kolesia, co pija po 4-5 kubków kawy dziennie, bo musi. Inaczej zasypia na stojąco. Jest to uzależnienie psychiczne, bo wiadomo, że kawa aż tak nie działa.

Została sklasyfikowana jako narkotyk lekki, ale działanie ma znacznie mniej destrukcyjne niż przytoczone przez Ciebie papierosy.

Nie otwiera na inne narkotyki. Ja na przykład nie czuję potrzeby wbijania sobie niczego w żyły ani wdychania nosem niezidentyfikowanych proszków.

Rozwija duchowo - rzecz względna. U rastafarian a i owszem, ale nie wiem po co ten atak na pozytywne skutki ;)

Ma właściwości lecznicze - nie wiem, słyszałem, że ma, ale na pewno jest mniej destrukcyjna (ponownie to piszę) niż papierosy.

Tak jak już CS napisał - tzw faza utrzymuje się godzinkę, czasem mniej. Po wypiciu piwa dłużej czujesz alkohol w sobie. Z papierosem jest o tyle gorzej, że prócz szkodliwego działania śmierdzi i działa bardzo negatywnie na siedzących obok.

Mówiłeś mi też o tym, że nie chciałbyś być narkotyzowany przez palących marihuanę dookoła Ciebie - działałoby to na Ciebie krótko i powodowało znacznie lżejsze skutki (o ile jakieś) niż fajki. Rozumiem, że palenie papierosów już tolerujesz? Przyznam, że dla mnie dość szokujące. I mówi to astmatyk, który musiał (chcąc nie chcąc) sporo się naczytać i nasłuchać o skutkach tzw używek wdechowych.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Października 13, 2011, 20:40:19 »
    Ma lecznicze jak ktoś jest chory. ;)
    Pierdolenie o rozwoju duchowym. Tak samo możecie pić mocz renifera, też powoduje halucynacje. Do tego stopnia że dziś Mikołaj zawsze przylatuje zaprzęgiem latających reniferów. Zapewniam że to nie przypadek:D
    Chodzi o to, że powszechność tego najbardziej trafi w dzieci. Dziś totalne gimbusy mają pod górkę ze znalezieniem tego, no i jedzie ich po kieszeni. Jak to jeszcze trafi na półki, to będzie grupowe jaranko przed lekcjami. Chociaż z drugiej strony niech idioci giną, naturalna selekcja nie? :P
    Sława!

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #58 dnia: Października 13, 2011, 22:01:55 »
    Idioci jak spadają z reguły łapią mądrych za noge..
    (click to show/hide)

Offline Conrad Shieldcrusher

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Października 14, 2011, 00:42:03 »
    Dziś totalne gimbusy mają pod górkę ze znalezieniem tego

Zazwyczaj totalne gimbusy zajmują się rozprowadzaniem tego

no i jedzie ich po kieszeni.

Naprawdę myślisz, że po zalegalizowaniu zioła spadnie jego cena?

Chociaż z drugiej strony niech idioci giną, naturalna selekcja nie? :P

Nikt od tego nie zginął.

Dobra. Mam już dość odpowiadania na te pseudointeligentne posty. Z początku myślałem, że w tym temacie będą się wypowiadać sensowni ludzie, z sensownymi argumentami przeciw. Jak widać nadal lecicie z mitami o paleniu marihuany jakie wpoiła wam wasza mama, dlatego uważam, że straciłem tylko czas gadając z wami na ten temat.