Jak tak czytam komentarze, to mógłbym napisać, że się dziwię reakcji. Nie dziwię się jednak, bo zdaję sobie sprawę z tego, że większość graczy ma głęboko w rzyci to, czy jakiś mod łamie prawa autorskie, w rzyci ma kto robił jakie modele czy tekstury i ile dni nad nimi spędził. Dla większości graczy ważne jest tylko to, by sobie pograć w fajnego moda. Reszta się nie liczy.
Ktoś jednak na tymi cholernymi modelami, teksturami i skryptami musiał siedzieć i poświęcić długie godziny swego wolnego czasu oraz mnóstwo wysiłku, by reszta mogła sobie z i jego pracy skorzystać i z przyjemnością pograć. Zapłaty za to nie dostali, na rękach ich też nikt nie nosi, ani nikt im ołtarzyka nie postawi i nie będzie na nim składał młodych dziewic. Robią to za darmo i z pasji, poświęcając cenny czas i energię. W zamian proszą tylko o jedno - by sobie ich pracy nie przywłaszczać i by gdzieś zanotować, że jest to ich dzieło. Takie to, kuźwa, trudne do pojęcia?!
Był sobie tutaj świetny mod. Nieważne, że zawierał nielegalne treści, że autor olewał rzadkim sikiem ludzi, z których pracy korzystał (w kilku przypadkach w ogóle bez ich pozwolenia). Ważne, że przyszedł zły Daedalus, który nie wiadomo po co zaczął się upominać o święte prawa innych modderów, no i całą zabawę zepsuł. A taki fajny mod był. Ech, ludzie...
Nikt nie broni Venrisowi robić moda z paczek przedmiotów. Tak długo, jak będzie miał pozwolenia od autorów i uszanuje ich pracę, wypisując ich ksywki, nikt nie będzie się czepiał. Jeśli tych pozwoleń nie będzie, albo nie będzie rozpisanych "creditsów", nie będzie też moda na tym forum. Czyli do czasu aż Venris nie uzupełni listy, linki znikają z forum.
Użył cudzych prac UDOSTĘPNIONYCH ZA DARMO W INTERNECIE
Tak jak np. moje czy z SoD i PoP? Poza tym NIE NAPISAŁ CZYJE TO PRACE, A TYM SAMYM NIE SPEŁNIŁ NAJWAŻNIEJSZEGO I ZAZWYCZAJ JEDYNEGO WARUNKU! Teraz dotarło?
Oczywiście mógłby zapytać Ciebie czy innych moderatorów o pozwolenie na użycie ich prac ale nie musiał tego robić
Ooooo, hoooola, hoooolaaa. Czyli że jak niby, może sobie brać moje prace i robić z nimi co tylko chce, nie pytając mnie o zdanie i podpisując się jako ich autor? Taaaa, jasne.
Grzeczność nakazuję, abyś Venrisie wypisał w "creditsach" prace i ludzi którzy ją robili.
Nie tyle grzeczność, co etyka i prawo (sic!).
O ile mi wiadomo Bethesda nie pozwala (ale de facto przymyka na to oko) na modowanie ich gry.
Taaaa, a edytor i wsparcie modów to po kiego grzyba dodawali? Morrowind i Oblivion to gry z jedną z największych społeczności modderskich. Chyba miałeś na myśli Blizzarda...
Szkoda trochę że Daedalus przyczepił się do czegoś co miało potencjał. Venris chyba jako jedyny polak stworzył dobry mod w tak szybkim czasie, czyżby zazdrościli ?
Tak, uwziąłem się na moda, bo taki on dobry, że aż mi z zazdrości tyłek ściska. Ludzie... :/
Czepiam się nie moda, a podejścia typu "biorę to co mi się podoba i szczam na wasze warunki."
przeciętny człowiek który ma chęci na zrobienie moda ma nagrywać utwory ?
Nie. Wystarczy, że się postara zdobyć pozwolenie od autora muzyki, co czasem jest banalnie proste i przy odrobinie chęci i szczęścia można zdobyć pozwolenie na niekomercyjne użycie znanych utworów od światowej klasy muzyków (jak Hans Zimmer, czy twórcy muzyki do Medieval Total War). Darmowej muzyki też nie brakuje. Trzeba tylko chcieć, a nie od razu iść na łatwiznę i wrzucać do moda utwory z komercyjnej gry, która została wydana kilka miesięcy temu i odniosła światowy sukces, bo są fajne.
Przez 50 stron postów wszystko było dobrze i nikt nie miał problemów z prawami autorskimi.
...i nagle przyszedł zły krzyżowiec Daedalus i skończył się Dzień Dziecka...
Gdybym sam robił moda to nie pierniczyłbym się z z jakimiś utworami bo kto chciałby się sądzić o jakiegoś moda na którym nic nie zarobię i pobierze go max 200 osób.
Może nikt nie będzie się sądził, ale możesz mieć pecha i trafić na takiego upierdliwca, jak ja...
Zoltan, pierwsze ostrzeżenie za głupie pyskówki.