Modzik ciekawy, acz jednak wolałem samego diplomacy&osp, z powodu realniejszej "zabawy".
Czas na małe narzekania.
Za mało towarów dostępnych w miastach oraz ich nieuporządkowanie w systemie : dane miasto produkuje tylko dany towar. Przykładowo Tulga- worki przypraw, Jekalla- niewyrobiony jedwab, aksamit, Sargoth-len itd. Teraz jest to bardziej chaotyczne co mocno przeszkadza w czasie handlu.
Następna sprawa dość mocno irytująca, mianowicie pole walki, na którym od samego początku konnica wrogich wojsk, uderza natychmiast do ataku. Tylko 2x zdarzyło mi, się spotkać z typowym ustawieniem formacji przed bitwą, reszta atak. Szkoda bo lubię jak wróg ustawia się najpierw, a potem powoli ruszają do przodu szykiem. W ustawieniach mam tak samo jak grałem w D&OSP, czyli prędkość walki - normalna. Może jak zmniejszę to coś da.
Nie mogę znaleźć kryjówek bandytów, szajek pustynnych po dodaniu zadania od lorda. Tylko dwie "lokacje" są poprawne: okręt korsarzy i górskich bandytów na terenie Veagirów, u Rhodoków jeszcze nie sprawdzałem.
Przy średnich ustawieniach grafiki bez AA (105% wydajności), podczas jazdy na mapie klatkuje dość znacznie, na podstawce i z modem D&OSP tego nie było.
Sprzęt nie mam za mocny - AMD 2800/2100 , 2GB RAM, ASUS AH3650 512mb- lecz jak wspomniałem problemów nie miałem.
Spore koszta utrzymania wojsk : przy 170 luda, wyszkolonych pośrednio, tygodniowy koszt to ponad 5000 denarów, gdzie w faktoriach zarabia, się teraz mniej. To może uda mi, się samemu zmodyfikować.
Dużym plusem i przeważającym dla mnie, jest spora różnorodność ciekawych i "miłych" dla oka zbroi. Także tyczy się to koni jak i dodatkowych broni.
Pozdrawiam i gratuluję zaparcia w stworzeniu czegoś "innego", niż znudzone i oklepane mody.