Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: X3 Konflikt Terrański  (Przeczytany 37686 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    X3 Konflikt Terrański
    « dnia: Lutego 28, 2011, 13:39:53 »

Przez ostatnie dwa lata dość sporo grałam w grę zatytułowaną X3 Konflikt Terrański. Jest to Czwarta odsłona gry, w której gracz wciela sięw pilota lub pilotkę. Każda z części jest powiązana ze sobą wspaniałą fabułą. X3Terran Conflict(X3 Konflikt Terrański) oferuje graczowi wielki wachlarz możliwości. Ekonomia, Handel, Walka. Akcja gry toczy się we wszechświecie, który jest zamieszkały przez różne nacje, które żyją w sojuszu lub walczą z innymi wrogimi nacjami. We wszechświecie X, bo tak nazywa się świat, w którym przyjdzie toczyć nam boje istnieją też racy, które nie mają zamiaru "kumać" się z kimkolwiek, a ich celem jest eksterminacja wszelkiego żywego gatunku jaki zamieszkuje świat X.
    Gracz może przemierzać wszechświat jako handlarz zakupując coraz to lepsze frachtowce, posiadające większą ładowność i prędkość. Jeżeli kogoś życie handlarza nie interesuje może zagrać jako pirat, lub członek sprzymierzonych sił jednej z nacji zamieszkującej świat X. A frakcji jest około 7 o ile dobrze pamiętam. Ilość jednostek, uzbrojenia jak i wyposażenia jest ogromnaaaa, jak i sama liczba myśliwców, fregat, niszczycieli, pancerników i lotniskowców jest  przytłaczająca, a każda z nich ma swoje własne specyficzne parametry. Gracz może latać lekkim myśliwcem jak i olbrzymim gwiezdnym pancernikiem lub lotniskowcem.

Co ważniejsze rozgrywka w X3TC jest za każdym razem inna. To TY określasz cele swojej rozgrywki. Możesz być dowódcą eskadry, Admirałem floty, Gwiezdnym Handlarzem i wiele, wiele innych. Gra ma tak wielkie możliwości że nie jest grąna kilka dni tylko na kilka tygodni jak nie miesięcy. Ja zagrałam tylko raz...i odeszłam od tej gry dopiero po upływie ponad dwóch lat. Nie widziałam świata po za X3TC.
    Największą zaletą tej gry jest to że twórcy w swojej złożoności umożliwili graczom w naprawdę prosty sposób tworzyć skrypty. Dzięki którym ludzka fantazja nie zna granic.

W grze wzonimy różne konstrukcje fabryki,zbrojownie,kopalnie....Naprawdę nie jestem w stanie opisać tej gry w kilka minut, bo trzeba by było to zrobić w kilka godzin. Gra jest tak genialna, że naprawdę polecam wam z całego serca. Niżej zamieszczę linki do wideo jak i stron, dzięki którym otrzymacie więcej wiadomości o tej jak że wspaniałej grze, do której mam zamiar dzisiaj powrócić.

Mimo olbrzymiej różnorodności maszyn od lekkich myśliwców i ciężkich bombowcach a skończywszy na Gwiezdnych super pancernikach to bitwa każdą z jednostek umożliwia wielkich niezapomnianych wrażeń. Pamiętam gdy pewnego razu cała moja eskadra zgineła w walce, a mnie goniła chmara Xenońskich ciężkich myśliwców (zaawansowane maszyny, które zostały stworzone przez ziemian do terraformowania wszechświata. Te po kilkuset  latach zwróciły się przeciw swemu stwórcy, czyli ziemianom). Nie posiadałam już rakiet, a osłony zostały zniszczone, jak i większość mojego  kadłuba. Rozpaczliwie wleciałam w pole asteroid i tam zaczęłam strzelać w asteroidy, które znajdowały się przede mną. Pomniejsze asteroidy zaczęły pękać i rozpryskiwać się. Cieżkie myśliwce Xenów posiadały cieżko uzbrojenie jak i osłony, aczkolwiek były mało zwrotne i powolne. Powolne lecz niszczące wszystko na swojej drodze asteroidy niszczyły sukcesywnie myśliwce Xenów. Walki w kosmosie są naprawdę epickie możemy walczyć w pojedynkę, ale posiadacze wielkich maszyn mogą tworzyć prawdziwe spektakularne bitwy rodem Gwiezdnych wojen jakie miały miejsce w filmach.

Główna strona producenta gry EGOSOFT na której znajduje się też polskie forum.

Polskie strony poświęcona grze X, na której znajdziecie wiele ciekawych informacji jak i spolszczeń do tej gry. XUDB i Mamut HQ

• Zwiastun gry

http://www.youtube.com/watch?v=7d6KzJhKVLo&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=c2BYxSivFZE

• Filmy stworzone przez graczy

Poniższe linki przedstawiają grę, a nie wstawki filmowe.

http://www.youtube.com/watch?v=157toXjDH_c

http://www.youtube.com/watch?v=k0ltP6YolP8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=X7ARRP7J890&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Bmiru3Xnzb8 - lektor  jest wstawką dźwiękowa jednego z graczy, ale mimo to wygląda całkiem smakowicie :D

http://www.youtube.com/watch?v=n8nOd6wGW1o&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=NF_ZITx5buI&feature=related Jeden z moich faworyzowanych super pancerników - M0 Valhalla

« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2011, 14:57:07 wysłana przez Jagoda »

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: X3 Konflikt Terrański
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 28, 2011, 14:47:47 »
    Gram w X3TC prawie od premiery i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że ta gra miażdży;]. Nie ma drugiej takiej gry. Podobnie jak do M&B jest do niej cała masa mniejszych i większych modyfikacji. Począwszy od małych skryptów aż po nowe sektory, stacje czy statki. Z poziomu gry mamy dostęp do edytora skryptów, który choć wygląda niepozornie to przy bliższym poznaniu okazuje się mieć olbrzymie możliwości.
    Polecam forum o tej grze (nie wiem czy nie łamię tym regulaminu ale co tam;]):
    http://forum.xudb.pl/
    Znajdziecie tam mody, porady a nawet tutoriale na temat edytora skryptów.

Dla początkujących polecam współpracę z Argonami bo mają najbardziej zrównoważone statki. Z czasem gdy zapoznacie się z grą wybierzecie którąkolwiek z ras (albo żadną) gdyż każda z nich oferuje inne statki i fabryki.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 28, 2011, 15:00:03 »
    @michal3588 no ja ten link też podałam :D A jaką rase ty preferujesz ? Mi najbardziej podobają sie statki rasy Paranid Niszczyciele i Fregaty A Teladi Pancerniki i lotniskowce. Statki ziemian jakoś mnie nie przekonywują. Oczywiście po za "edytowaną" Valhallą

Co do gry  to jest jedna wada brak multiplayer :( Jak ktoś z starszych wyjadaczy pamięta grę Elite lub Frontier, to powinien wiedzieć co to za gra. Gra posiada ponad 200 systemów, a każdy z nich przedstawia niezapomniane wrażenia, krajobrazy, które warto podziwiać z naszego kokpitu jak i z zewnątrz.

Edit:
    Znalazłam jeszcze kilka innych filmików godnych uwagi. Zresztą w necie takich filmików X3TC jest setki.

http://www.youtube.com/watch?v=amcyqMpOq4g&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=bGLlbeHvfaQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=KcD-PzoOgPA&feature=related

Edit: poprawiony link

Film, który został wybrany jako najlepsze wideo-gra Egosof 2009-2010

http://www.youtube.com/watch?v=rNkeC8aWk8s
    « Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2011, 16:30:35 wysłana przez Jagoda »

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 28, 2011, 17:01:48 »
    Ja również preferuję Paranid;]. Szczególnie Nemesis i jego ciężką wersję oraz mój absolutny faworyt to Hyperion Zwiadowca (nie jestem pewien czy jest dostępny w "czystej" grze). Ciekawi są też Spilici i ich śmiercionośne maszynki (np Smok) choć siła ognia równoważona jest siłą osłon a słabsze osłony często bolą. Na początku jak najszybciej staram się zdobyć piracką Novę i później jest z górki;d. Rzadko kiedy latam czymś cięższym niż M7. Jednak wolę być pilotem myśliwca lub fregaty zamiast mini centrum dowodzenia. W czystej grze gra lotniskowcem to istny koszmar ale po instalacji moda(nie podam nazwy bo w tej chwili zwyczajnie jej nie pamiętam) automatyzującego i usprawniającego kontrolę nad naszymi skrzydłami i zadokowanymi statkami lotniskowiec jest nie do pokonania.
    Dodatkowo zainstalowane mam (nie licząc kilkunastu małych modów) np
    Pirate Patrols + Kha'ak&Xenon Invasions- jak sama nazwa mówi więcej Krzaków i piratów
    Race Invasion - Rasy atakują się na wzajem ( i to dosyć często)
    X'Treme mod (czy jakoś tak)- krótko mówiąc rzeźnia :D duuużo więcej wrogów i zawsze latają (nawet na początku) większą i mocniejszą ekipą
    Do tego masa statków i pomniejszych skryptów których wymieniać już mi się nie chce;].

Jak wywnioskować można z wymienionych modyfikacji w grze stawiam głównie na walkę. Nudzi mnie kariera handlarza i traktuję to raczej jako dodatkowy zarobek umożliwiający mi zakup coraz to bardziej niszczycielskich zabawek a nie właściwy cel rozgrywki.
    Może to dziwne ale im więcej mam pieniędzy tym ta gra staje się dla mnie mniej ekscytująca. Większą frajdą jest walka na śmierć i życie z każdym myśliwcem wroga niż wlecenie dwoma pancernikami i lotniskowcem do sektora i zmiecenie wszystkiego co odważy się do mnie strzelić ;].

Znów się rozpisałem ;d. Ale jest to jedna z tych gier, o których mogę pisać godzinami a i tak nie wyrazić wszystkiego co się mi w niej podoba :D.

Offline Guts

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 28, 2011, 17:12:58 »
    Cóż mi zostaje napisać innego niż to że gra jest jedną z lepszych w jakie grałem. Mimo dosyć długiego czasu spędzonego przy tej grze i tak nie odkryłem wszystkich smaczków jakie ona oferuje. Aby w ogóle zacząć tą grę trzeba trochę czasu spędzić nad poczytaniem jak w to grać. Gra jest skomplikowana na początku ale za to daje niesamowitą frajdę gdy już zaczniemy lepiej się orientować w rozgrywce. Modów jest sporo, skryptów cała masa. Jedyne rzeczy które mi się nie podobały to brak możliwości manualnego ostrzału z działek przednich w lotniskowcach i niszczycielach (czyli tak jak w okrętach niższej klasy) jak i (może to tylko mój wymysł) braku podziału osłon na różne części statku (np. osłona przednia, tylna, lewa, prawa) bo przy zróżnicowanych osłonach bitwy byłyby ciekawsze (przynajmniej dla mnie). W podstawowej wersji gry jest 356 statków więc jest w czym wybierać.

Link do obejrzenia statków z podstawki (jest oczywiście cała masa dodatków ze statkami nie zawartymi w tej liście):
    http://eng.x3tc.ru/x3_tc_ships/list.php?class=0&race=0&o=0&d=0&s=&r=1&p=0

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 28, 2011, 18:07:27 »
    Świetna gra, niesamowicie przyjazna graczom (czego nie można powiedzieć o pierwszej i drugiej części sagi), ogromna swoboda i ta piękna, żywa galaktyka. Fenomenalne intro! Głos lektora, starannie dobrane ujęcia i jeszcze to odwołanie do pomysłu von Neumanna - Fantastyczna robota.
    X3 to pierwsza gra z sagi, w której poświeciłem się karierze łowcy nagród, w dwóch poprzedniczkach grałem głównie jako kupiec: W X3 walka w końcu stała się przyjemna i łatwa! To już nie były cyrki jak w X2 gdzie byle pirat w byle jakim statku zdejmował mnie z odległości kilometra, albo taranował. W Konflikcie Terrańskim poczułem się naprawdę jak as! Strzelało mi się prawie tak fajnie jak w Freespace i o niebo lepiej niż w Freelancerze. Nawet nie kupowałem żadnych transportowców bo nareszcie byłem w stanie zbić majątek za pomocą moich dział.

Ale w każdej beczce miodu musi być dziegciu... Otóż w X3 grałem sporo, ale jednak bardzo mało w porównaniu do X2. Niestety zlepek paru mało wciągających historyjek, które składały się z 5, 6 misji wypada bardzo słabo w porównaniu z świetną i wciągającą historią syna bohatera pierwszej części. Wiem że główną zaletą sagi X to nieskrępowana niczym wolność i swoboda, lecz niestety mając w pamięci świetną fabułę z poprzedniczki oczekiwałem czegoś więcej po X3. I niestety odstawiłem grę na półkę... Do X2 nie wrócę bo nie mam zamiaru znów grać z pianą na ustach, ale do trójeczki nie wrócę tym bardziej. Panowie z Egosoftu tym razem chyba zaoszczędzili na scenarzystach.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 28, 2011, 18:36:44 »
    Panowie z Egosoftu tym razem chyba zaoszczędzili na scenarzystach.

Chyba żartujesz, na dzień dzisiejszy jest 9 fabuł, która każda przyciąga na wiele godzin, jak nie na kilka tygodni w przypadku HUB-a.

Spis Fabuł z forum XUDB

Ale w sumie mogłeś o tym nie wiedzieć. Martwiącą wiadomością jest to, że Patch 3.0 jest ostatnim jaki miała ujrzeć światło dzienne. Takie przynajmniej jest założenie twórców gry. Niedawno wyszedł patch 3.1 jako poprawka do 3.0. Ja żyję tą nadziej, że wyjdzie x4. Tylko tym tłumaczę sobie to, że zaprzestano prac nad X3TC.

Gra jest doskonała pod każdym względem doskonała i jedyna w swoim rodzaju.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 28, 2011, 19:06:47 »
    No niby jest dużo... Zabójczyni, Pani pilot z Ziemi, Argoński wojak i jeszcze parę. Mimo to wolę jedną, dobrą i wciągająca historię: Tak jak w jedynce gdzie lądujemy w nieznanej galaktyce, bez szans na powrót - Historia godna zekranizowania! Ten przygnębiający i dołujący klimat... Wszelkie próby powrotu na marne i trzeba zacząć jakoś układać sobie życie w tym jakże nowym i niegościnnym świecie. Albo w dwójce: Gdzie złodziejaszek dowiaduje się iż jest synem najsłynniejszego Ziemianina, nie tylko musi zmierzyć się z potężnym, zagrażającym całej galaktyce wrogiem, ale także sprostać legendzie własnego ojca, a może nawet go odnaleźć... Mając taką historię zarabiałem kasę aby stać mnie było na lepszy sprzęt i pchnąć fabułę do przodu. Miałem cel, może i sztywny, narzucony, który nie pozwalał na korzystanie z pełnej wolności jaką oferowała galaktyka. Ale ta ograniczająca mnie historia pozwalała mi się zidentyfikować z moim protagonistą i wczuć w jego skórę niczym w rasowym RPG-u.

Miałem po prostu zbyt duże oczekiwania w stosunku do X3. Gdybym zagrał w nią od razu po przesiadce z jakiegoś np Freelancera, albo innego przeciętnego space sima, byłbym pewnie zachwycony. Z drugiej strony gdyby nie krótka przygoda z X: Beyond the Frontier i dużo dłuższa z X2 to kto wie czy w ogóle bym się zainteresował trójeczką...

Ale zawsze ta gra będzie miała zaszczytne miejsce w mojej pamięci: Bo walka była naprawdę przyjemna, nie powiem że była niesamowicie emocjonująca (bo to określenie zastrzeżone tylko dla Freespace), ale po prostu aż chciało się napotykać piratów i inne szumowiny. Remake jedynki albo dwójki na silniki trójki... To by było coś. Ale to tylko pobożne życzenia.
    Strzelanie jest fajne, ale brak tak dobrej historii jak w poprzednikach to za mało aby przebić swoich protoplastów.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 28, 2011, 19:12:46 »
    Jagoda dlaczego cię to martwi? Nie zauważyłem jakiś większych błędów uniemożliwiających normalną grę. Jak tak się nad tym zastanawiam to nie pamiętam kiedy spotkałem się choćby z małym bugiem.

Ja moją przygodę z X zacząłem od Reunion więc nie bardzo wiem jak wyglądało X2. Może czas nadrobić zaległości ;]

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 28, 2011, 19:36:05 »
    Wiem, że najmniejsze pierdoły w tej grze potrafią cieszyć oko. Przykładowo zainstalowałam skrypt dodający kokpitu. Po odpaleniu gry, gdy zasiadłam za sterami nawet głupiego TS, czyli frachtowca, to chciałam latać nim w nieskończoność i cieszyć oko.

Z chwili obecnej przedstawiam mojego frachtowca , który znajduje siew systemie Herron's Nebula, który w swoich ładowniach przewozi nielegalny, ale jakże profitowy ładunek - Gwiezdną Wódkę :D

Kokpit
    (click to show/hide)

Widok zewnętrzny
    (click to show/hide)

Ja moją przygodę z X zacząłem od Reunion więc nie bardzo wiem jak wyglądało X2. Może czas nadrobić zaległości ;]

Ja grałam od pierwszej części i każda mi sie podobała, ale to kwestia gustu, a jak powszechnie wiadomo, o gustach się nie dyskutuje. Nie można i nie wolno przekonywać kogoś do tego. Dlatego jak najbardziej szanuję wypowiedź Grievousa.

Jagoda dlaczego cię to martwi?

Tym, że Patch nie oznacza tylko poprawki , ale też i nowe misje/fabuły. A to oznacza, że nie zaznam nic nowego :( Ale jak wspomniałam, możliwe że wyjdzie czwarta odsłona gry, czego bardzo sobie jak i innym fanom tej gry życzę.

@Grievous jak ci mało wrażeń, to możesz zagrać w jeden z moich profili startowych, który nosi nazwę Blueberry Gamestart. Jest do pobrania z Mamut HQ. Dział - Pobieralnia/X3 Konflikt Terrański - skrypty - O dziwo plik został pobrany aż 70 razy wow. :D Dokonałam też sporo spolszczeń do tej gry, bo aż 46. Szkoda tylko.... że  moderator i admin nie doceniali mojej pracy. Czasem spałam tylko po 2-3 godziny, by spolszczyć jakieś skrypty :(((((( Dlatego odeszłam z tamtego forum.

Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2011, 20:04:40 wysłana przez Jagoda »

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 28, 2011, 20:02:50 »
    Grałem kiedyś nawet sporo w X3 - Reunion, ale coś sprawiło, że nie pograłem dłużej. Nawet nie pamiętam, co to było, chyba za słaby komp :P
    Poza tym, no cóż, przyznanie się do błędu nie jest błędem, nie miałem oryginału. Czas naprawić ten błąd, przypomnieć sobie stare czasy. Zamówiłem właśnie X3TC, jakaś promocja była i nie było drogo, więc nawet się nie zastanawiałem. Szkoda tylko, że multi nie ma... No ale do multi jest Eve Online :)

Offline Ozwan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 28, 2011, 20:08:04 »
    No ale do multi jest Eve Online :)

Ech, gdyby EVE jeszcze miało jakikolwiek sensowny system walki z obsługą joya. Nie zmienia to faktu, że jest to imho najlepszy MMO i jedyny, który dał radę mnie przykuć do siebie na parę lat. Drugiego takiego systemu politycznych układów, wojen i ekonomii ze świecą szukać.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 28, 2011, 20:11:32 »
    Wyszła ostatnio barzooooo elegancka edycja X-Superbox. Zawarte są w niej wszystkie ukazane dotychczas części gry.

http://www.youtube.com/watch?v=lBqIHvmz8uY

@Grievous dwa posty wyżej dokonałam edycji, na którą możesz rzucić okiem.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2011, 20:18:06 wysłana przez Jagoda »

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 28, 2011, 20:34:03 »
    Jakiś czas temu na Steam'ie widziałem przeceniony z 24,99€ pakiet X3:Terran Conflict z czymś nazwanym X3:Reunion. Stwierdziłem jednak, że całe 4,99€ (to była obniżka chyba o 80%) za jakąś - pewnie marną - space operę to za dużo. ^^ Nie wiem czy zrobiłem źle, czy dobrze, ale pewnie jak kiedyś wpadnie ponownie do promocji to się zastanowię nad kupnem...

Takie pytanie. Akcja gry toczy się w naszej rodzimej galaktyce, czy w którejś z sąsiednich - może fikcyjnych? Jeśli jednak jest to Droga Mleczna, to możliwe jest... odwiedzenie Błękitnej Planety (jak i całego Układu Słonecznego)? Tzn. poprzez odwiedzenie mam na myśli czy jest możliwość obejrzenia naszego rodzimego układu.

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 28, 2011, 20:36:04 »
    Hej Jagoda, troszke cie nawet kojarze z forum universum X, tutaj wystepuje pod podobnych nickiem, moze pamietasz, choc watpie, bo zbyt aktywny nie bylem.

A ja wam cos powiem... narobiliscie mi skama :/