Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: X3 Konflikt Terrański  (Przeczytany 37667 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: X3 Konflikt Terrański
    « Odpowiedź #15 dnia: Lutego 28, 2011, 20:45:24 »

Takie pytanie. Akcja gry toczy się w naszej rodzimej galaktyce, czy w którejś z sąsiednich - może fikcyjnych? Jeśli jednak jest to Droga Mleczna, to możliwe jest... odwiedzenie Błękitnej Planety (jak i całego Układu Słonecznego)? Tzn. poprzez odwiedzenie mam na myśli czy jest możliwość obejrzenia naszego rodzimego układu.

Tak. Masz nawet kilka fabuł związanych z ziemianami. masz statki ziemian ich uzbrojenie i towary którymi możesz handlować. Ale ja "Ziemniaków" nie lubię.  Ich statki i uzbrojenie są "przegięte". Ja preferuję wyzwania. Wolę mieć pod górkę, niż z górki.

Co do samego systemu słonecznego to tutaj jest fragment mapki z X3TC "speszal for ju" :D

(click to show/hide)

Hej Jagoda, troszke cie nawet kojarze z forum universum X, tutaj wystepuje pod podobnych nickiem, moze pamietasz, choc watpie, bo zbyt aktywny nie bylem.

Drogi Mortisie, jeżeli masz inny nick, to raczej nie skojarzę ciebie :D Ale serdecznie pozdrawiam.

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #16 dnia: Lutego 28, 2011, 21:10:05 »
    mortis7 bodajze, wypowiadalem sie sporo w watpu "Pytania i odpowiedzi" czy jakos tak, poza tym chyba tylko w offtopicu o grach i mozliwe, ze dalem jakies swoje opowiadanie, ale glowy nie dam.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #17 dnia: Lutego 28, 2011, 21:36:24 »
    Szczerzę mówiąc pierwszy raz słyszę o grze ale wygląda obiecująco. Tyle, że nie wiem od której części zacząć. Gdy w jakiejś serii gier fabuła jest istotna, to mam w zwyczaju zaczynać od części I, ale jeśli części nie są ściśle ze sobą połączone fabularnie to mogę sobie odpuścić wcześniejsze. To jak to jest w tym przypadku, co po prostu polecacie?

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #18 dnia: Lutego 28, 2011, 22:16:35 »
    Szczerzę mówiąc pierwszy raz słyszę o grze ale wygląda obiecująco. Tyle, że nie wiem od której części zacząć. Gdy w jakiejś serii gier fabuła jest istotna, to mam w zwyczaju zaczynać od części I, ale jeśli części nie są ściśle ze sobą połączone fabularnie to mogę sobie odpuścić wcześniejsze. To jak to jest w tym przypadku, co po prostu polecacie?
    W zasadzie tylko jedynka i dwójka są w jakiś sposób połączone. Co prawda w trójce także pojawiają się "Von Neuman Probes" (genialna nazwa), lecz nie kontynuujemy epickich losów zagubionego kosmonauty i jego syna. Idealnym rozwiązaniem byłoby granie chronologiczne, jednak obawiam się iż to mało realne: Dwójkę jeszcze może znajdziesz, ale jedynkę... Raczej nie.

@Grievous jak ci mało wrażeń, to możesz zagrać w jeden z moich profili startowych, który nosi nazwę Blueberry Gamestart. Jest do pobrania z Mamut HQ. Dział - Pobieralnia/X3 Konflikt Terrański - skrypty - O dziwo plik został pobrany aż 70 razy wow. :D Dokonałam też sporo spolszczeń do tej gry, bo aż 46. Szkoda tylko.... że  moderator i admin nie doceniali mojej pracy. Czasem spałam tylko po 2-3 godziny, by spolszczyć jakieś skrypty :(((((( Dlatego odeszłam z tamtego forum.

Akurat na brak wrażeń w X3 to w ogóle nie narzekam - Te wspaniałe, przyjemne dla oka i co najważniejsze dla palców walki dostarczały mi gros wrażeń. Mi po prostu zabrakło tej świetnej fabuły z jaką spotkałem się w X2. Historie zaprezentowane w Konflikcie Terrańskim nie przykuły mojej uwagi, postacie nie były zbytnio interesujące. Jeżeli Twój mod ma ciekawą fabułę, godną epickiej przygody to może jednak odkurzę pudełeczko z wielkim X i małą trójeczką na okładce.   
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #19 dnia: Lutego 28, 2011, 22:19:57 »
    Mam jeszcze takie pytanie. Jest możliwość używania pada w tej grze? Tzn. do kierowania statkiem w walce.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Lutego 28, 2011, 22:35:16 »

Moim zdaniem każda z części jest ze sobą powiązana.

Mam jeszcze takie pytanie. Jest możliwość używania pada w tej grze? Tzn. do kierowania statkiem w walce.

Tak, sama kiedyś miałam pada, ale generalnie ja preferuję mysz+klawiatura.

Offline Diseant

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • GG - 496616
    « Odpowiedź #21 dnia: Marca 01, 2011, 09:16:22 »
    Kurde... Widzę, że nie tylko ja mam zainteresowania związane ze space simami :P I bardzo dobrze :D

Grałem niestety tylko w X3 - Reunion. Ogółem podobał mi się, lecz miałem problem z paroma rzeczami, które powodowały, iż rozgrywka była dosyć kiepska. Chodziło dokładniej o brak wersji polskiej, ale to już nieistotne - X3 - Reunion został sprzedany :D

Co do X3 - Konfliktu Terrańskiego - kupiłem go ostatnio na "polskim serwisie aukcyjnym" za śmieszną cenę - 25 ,- . Właśnie czekam na przesyłkę z niecierpliwością (jak i Linuxowy instalator :D ). Zobaczymy, jakie to cudeńko potrafi być :D

Co do space simów. Grałem w wiele tytułów, choć z X-ami spotkałem się tylko z X3 - Reunion. Grałem w takowe tytuły: Vendetta Online, Pioneer, Oolite (klon Elite), VegaStrike (jakoś uwagi nie przykuł). Najbardziej zainteresował mnie właśnie Pioneer i X3 - Reunion, choć Pioneer bardziej... Ogółem temat jest bardzo burzliwy do omówienia, choć niewiele w tym temacie się dzieje (zobaczmy ile tytułów - NOWYCH tytułów jest wydanych).

Pozdr.
    CZOKOKABRA!! Oh yea - I'm back :D

"Windows jest jak winda, Linux jest jak schody. Może i windą jest szybciej i wygodniej, ale schody nigdy się nie zepsują."

Zapraszam do DropBoxa (inna maszyna). Otrzymasz 250 MB EXTRA!!

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Marca 02, 2011, 20:54:25 »
    Mnie w Reunionie szlag trafiał, kiedy mialem zalozyc jakas wlasna dzialanosc. Budowa bazy (oaoaauiafguiebfguiebagbugbeawgbieuawrgu ewabguiwebgewiugbaigb umieszczanie budynkow w kosmosie strasznie ssie). Naściągałem wiele wiele wiele wiele... dużo skryptów, które miały zapewnić dobrą logistykę i transport materiałów (na przyklad z kopalni do fabryki)...ale gdzie tam. Najlepsza opcja jaka mi sie udala to transport w jedna strone, w druga nawet osobny transporter nie chcial ladowac towaru i latac, musialem sam co jakis czas wysylac recznie transporty (co mnie tak wkurzalo, ze w koncu gre porzucilem).

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #23 dnia: Marca 06, 2011, 22:06:02 »
    Ja zacząłem ostatnio pogrywać w Terran Conflict. Po paru godzinkach mam ponad 3 mln na koncie (dzięki mapie Scorpa i Free Shipom latam teraz.. hmm w polskiej wersji zwie się to Zaawansowany Zaćmienie, całkiem mocny jak na początek gry chyba) i jednego TS - Mercury XL S (większych nie było w stoczni, jak byłem na zakupach :P). Nie wiem tylko, jak go dokładnie wysyłać w miejsca handlu. Niby dobrym wyborem jest Empire Edge, ale Paranidzi mnie nie lubią i sam nie mogę zadokować, chyba, że dla transportowca sterowanego autopilotem nie robi to większej różnicy. Poza tym o co chodzi z tym handlem? Mój TS ma latać tylko w jednym sektorze, czy może latać po kilka układów? Tzn. wiem, że może latać nawet i po całej galaktyce, ale mój jest jeszcze ciepły po zakupie, dlatego pytam jaka opcja będzie najlepsza. Wiem, że mogę zadać to samo pytanie na forum o X-ach, ale po co? :)

Przy okazji, maly screen podczas reperacji jednego ze statkow piratow, zaraz po tym jak jego wlasciciel zostal rozmazany na przedniej szybie mojego Zacmienia ^^
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2011, 04:06:33 wysłana przez woyo-sensei »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #24 dnia: Marca 07, 2011, 11:49:14 »
    Jak miałem naprawiać statek to kładłem na controlu miarkę, albo inny ciężki bibelot i zabierałem się za lekturę gazety. A już po przewertowaniu paru stron moim oczom ukazywała się piękna liczba stu procent ;)

EDIT: Nigdy jakoś nie mogłem się przekonać do ciężkich jak cholera myszy bezprzewodowych... Z drugiej strony jednak nie wiedziałem że można ich tak kreatywnie użyć ;) 
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2011, 13:17:44 wysłana przez Grievous »
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Marca 07, 2011, 12:49:24 »
    @woyo-sensei
    Generalnie do rozprowadzania towaru musimy zakupić Polecenie Handlowe Mk I i MK II, które zostanie wsparte dodatkiem Lokalizator Cen Kupna, za pomocą którego nasz TS znajdzie odpowiednie sektory w których może kupić najtaniej towar lub Lokalizator Cen Sprzedaży gdzie za pomocą tej opcji będzie mógł sprzedać towar za najwyższą cenę. Mile widziane dodatki dla naszego TS-a: Napęd skokowy, skaner tripleksowy, Automat dokujący, Bojowe polecenia MK I i MK II. Gdy posiadamy Polecenia Handlowe MK i i MK II możemy wybierać skąd ma kupic dany towar lub jaki towar powinien skupić lub sprzedać. Natomiast gdy wyposażysz swojego TS-a w Polecenia Handlowe MK III będziesz mógł uaktywnić kolejne dwie opcje dla twojego TS-a. Pierwsza z nich to  jest handlarz sektorowy - dzięki tej opcji twój TS będzie sprzedawał i kupowałtowary w danym sektorze. Natomiast Handlarz Systemowy (o ile dobrze pamiętam) będzie handlował w całym świecie X. Należy zaopatrzyć się w skrypt  za pomocą którego twój TS będzie unikał wrogich sektorów ;)

Lista Skryptów i Modów z EGOSOFT

@Grievous

Jeżeli posiadasz chomika( czyt. myszka bez kabla - zasilana baterią) możesz nacisnąć lewy przycisk myszy i trzymając go wyjmij baterię lub wyłącz myszkę. Wiązka laserowa nadal będzie emitowana przez nasz laser naprawczy, a my, no cóż, ja maluje paznokcie lub czytam coś ciekawego :D

Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Marca 07, 2011, 12:57:24 wysłana przez Jagoda »

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Marca 07, 2011, 23:53:04 »
    No wiec moj TS lata sobie teraz po Emperor`s Edge jako handlarz sektorowy. Radzi sobie z tym calkiem niezle, chociaz niedawno zaczal. Wyposazylem go rowniez w przenosny system wiertniczy oraz pochlaniacz rudy, czy jak to sie tam zwie. Nie uzywa tego, ale jak zarobi dla mnie cos pieniazka, to w planach mam zakup kolejnych dwoch TS - jeden na handel, drugi na wydobywanie rudy albo innego surowca. Zakupilem mu dodatki Lokalizator cen kupna/sprzedazy, polecenia handlowe I, II oraz III, skaner dupleksowy (lepszego nie bylo) oraz cos tam jeszcze zwiazanego z handlem. Nie ma mnie w domu, wiec nawet nie mam jak sprawdzic, a za krotko gram, by znac wszystkie nazwy na pamiec :P
    Co do skryptow, to chcialbym ograniczyc sie do totalnego minimum, a to, ze bedzie przelatywal przez wrogie sektory... coz, ryzyko zawodowe, jak to mawiaja :P Jak narazie ze wszystkimi, poza piratami, jestem na duzy +, wiec oprocz malych walk zaczepnych nic moim TS nie grozi.
    Zastanawia mnie tylko jedna sprawa. Jak wybieram handel pomiedzy, przykladowo, elektrownia a fabryka lekkich oslon i wybieram na TAK opcje handlowania w nieskonczonosc, to moj TS najczesciej kupuje tylko ogniwa, dolatuje do fabryki i recznie musze je sprzedawac. Tak sie dzieje bardzo czesto. Czy on tam na cos czeka, czy po prostu akcja handlowania pomiedzy jedna stacja, a druga nie dziala za dobrze w TC?

PS. Po co jest "Automat dokujacy"? :P
    To samo z napedem skokowym. Z tego, co wyczytalem, to handlarz systemowy i sektorowy i tak wlecze sie przez cala trase nie uzywajac napedu skokowego, chyba, ze sami zasiadziemy za sterami.

PS2. Mialem kiedys jedna myszke bezprzewodowa. Po przesiadce na "mysz dla graczy" - A4Tech X-750 - powiedzialem sobie: nigdy wiecej bezkablowych. Jak mysz do grania i normalnego funkcjonowania, to tylko na kablu i przynajmniej z 2500 dpi. Aktualnie mam Razer Lachesis 4000 dpi przez caly czas i raczej jak zmienie, to tylko na szybsza i tylko na kablu :)

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Marca 08, 2011, 09:54:16 »
    No wiec moj TS lata sobie teraz po Emperor`s Edge jako handlarz sektorowy. Radzi sobie z tym calkiem niezle, chociaz niedawno zaczal. Wyposazylem go rowniez w przenosny system wiertniczy oraz pochlaniacz rudy, czy jak to sie tam zwie. Nie uzywa tego,

I nie będzie używał, ponieważ jest on handlarzem systemowym lub sektorowym, a nie jakimś górnikiem. Jeżeli faktycznie grasz w X3TC, to z przyjemnością doradzam  użycie skryptu Prospektor. Za pomocą tego skryptu możemy posiadać małą filię górników. Każdy nasz górni będzie awansował w trakcie wydobywanych przez niego surowców. Skrypt Personal Transporter jak i Military Transporter również dodają nowe profesje do gry. W podstawowej wersji gry mieliśmy tylko Martines i Najemników teraz mamy ponad 15 nowych zawodów, Jak Naukowcy, Kanonierzy, Technicy, Nawigatorzy i wiele wiele innych. 

Wiem, że wolisz ograniczać się co do skryptów, ale ja osobiście daje tyle ile tylko się  da. Po co ? Dlatego że maksymalnie zwiększa to miodność gry.

PS. Po co jest "Automat dokujacy"? :P
    To samo z napedem skokowym. Z tego, co wyczytalem, to handlarz systemowy i sektorowy i tak wlecze sie przez cala trase nie uzywajac napedu skokowego, chyba, ze sami zasiadziemy za sterami.

Żeby twój TS sterowany przez NPC mógł używać Napędu skokowego musi mieć w ładowni ogniwa energetyczne. Jeżeli naciśniesz klawisz R następnie zaznaczysz na tabeli statek z handlowcem systemowym lub sektorowym naciśnij C. W tedy ukaże ci się konsola rozkazów. W środku tego okna znajduje się opcja przechowywanych ogniw potrzebnych do skoków nadprzestrzennych.
    Co do Automatu dokującego, to jeżeli znajdujesz się przykładowo 7km od stacji,bazy,kopalni,fabryki po naciśnięciu (chyba dwa razy, nie pamiętam)Shit + D twój statek automatycznie zadokuje do bazy. Tak samo jest we przypadku NPC nie musi tracić czasu na dokowanie. Bardzooo przydatne rozszerzenie dla twoich statków.

Pozdrawiam.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Marca 08, 2011, 11:06:31 »
    Co do Automatu dokującego, to jeżeli znajdujesz się przykładowo 7km od stacji,bazy,kopalni,fabryki po naciśnięciu (chyba dwa razy, nie pamiętam)Shit + D twój statek automatycznie zadokuje do bazy. Tak samo jest we przypadku NPC nie musi tracić czasu na dokowanie. Bardzooo przydatne rozszerzenie dla twoich statków.

Pozdrawiam.

Nie wiem jaką Ty masz wersję X3-TC, ale automatyczne dokowanie, było nawet w Reunion. Te pytania odnośnie transportera zadałem, ponieważ sam nim nie latam, bo szkoda mi na to czasu. Chodziło mi o to, jak się zachowuje AI w takich sytuacjach.
    Co do systemu wiertniczego, to się chyba nie zrozumieliśmy. Nie używa go, nie dlatego, że nie mogę mu wydać takiego rozkazu (a jest rozkaz wydobywania surowców i ich sprzedaży itd.), ale dlatego, że ja nie chcę, aby używał. Kupiłem, bo akurat był dostępny, a przyda się dla następnych transporterów :)

Co do ogniw i skoku - wiem jak to działa, bo mam to na swoim statku zamontowane (Zaawansowane Zaćmienie). Chodziło mi bardziej o AI. Na forum xudb.pl wyczytałem, że handlarze sterowani przez AI mają problem z używaniem tego napędu, ale może to było we wcześniejszej wersji gry. Później znalazłem fragment, że można TS kazać, aby handlował w odległości X skoków, czyli chyba jednak to działa jak powinno.

No nic, narazie TS handluje jako systemowy (5 lvl już), moje Zaćmienie lata po jakimś innym układzie i patroluje a ja latam jakimś super szybkim M5 (w polskiej wersji zwie się Pustułka - max speed 605 m/s) i zbieram Free Shipy :)

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #29 dnia: Marca 08, 2011, 16:37:35 »
    Czy ktoś z tu obecnych mógłby podać swoje sposoby na dobrą i ciekawą grę dla początkującego? Nie gram na skryptach i modach, a natłok możliwości sprawia, że czuję się zagubiony.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)