Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131293 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #525 dnia: Czerwca 25, 2011, 21:02:48 »
    To jest chyba oczywiste, że jak dokonujesz zmian w plikach, czyli dodajesz i usuwasz coś to gra potem nie będzie akceptowała save i będzie się "wywalała". Nie pomyślałeś, że lepiej było by odinsrtalować grę i zainstalować ją na nowo. A z świeżą instalką zagraj sobie w Florisa. Mogłoby to znacznie ułatwić tobie życie. Bo spójrz na mnie. Ja gram w Florisa kilka miesięcy, dokładnie to od lutego i nie mam żadnych problemów. Więc z Florisem wszystko jest w porządku.

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #526 dnia: Czerwca 25, 2011, 21:29:29 »
    Ty mnie chyba Jagodo uważasz za bardzo niedoświadczonego :)
    Specjalnie zrobiłem czyściutką kopię Florisa bez żadnych zmian (poza tym, jak mówiłem, zmieniałem tylko to, co potrzebne było do uruchomienia moda). Na czystej kopii wywala tak samo.
    Kiedyś, dawno temu, męczyłem się ze starym Miedievalem. Wywalało mnie strasznie często, ale dla Medievala się nie poddawałem. Okazało się że gra po prostu 'nie lubi' mojej karty graficznej i wywala od tak.

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • aka Korkoran
    « Odpowiedź #527 dnia: Czerwca 26, 2011, 02:18:17 »
    Zainstalowałem tego moda, ale efekt planszy pozostał. To wina jakiegoś mojego błędu czy nic już więcej nie da się zrobić?

(click to show/hide)

Offline pat25

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #528 dnia: Czerwca 26, 2011, 09:33:43 »
    Zainstalowałem tego moda, ale efekt planszy pozostał. To wina jakiegoś mojego błędu czy nic już więcej nie da się zrobić?

(click to show/hide)

Oczywiście, że jest taka możliwość. Ten mod nazywa się Expanded Horizons v1.1. Ale uwierz mi, że bez tego moda krajobraz wygląda jeszcze gorzej. Otoczenie wygląda tak, jakbyś grał na jakiejś makiecie. No ale cóż, kwestia gustu.
    Pozdrawiam.

Czytaj ze zrozumieniem. Trzeba usunąc tego moda a nie go zainstalowac :D
    Alea iacta est

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #529 dnia: Czerwca 26, 2011, 17:38:29 »
    Ja bym to rozegrał tak:

zostałbym wasalem jakiegoś królestwa (tam, gdzie lordowie mnie lubią najbardziej). Postarałbym się o poprawę tych relacji (szczególnie tych lordów co nie mają miast). Zrobiłbym rebelię, do której zaprosiłbym lordów niemających miast. Podbiłbym wszystkie miasta i ile by się dało wziąłbym dla siebie. Po skończonej rebelii
    masz: ok. 4 miast na własność - o ile wszystko pójdzie zgodnie z planem.

Inna opcja: założyłbym własne królestwo.

Na początku swojej egzystencji w krainie zwanej Carladią Martin Fargas rozpoczął swoją podróż w Królestwie Swadii. Martin skupił swoją uwagę na przemierzaniu bezkresnych stepów i równin w poszukiwaniu towarzyszy, a było mu dane spotkać ich 17. Tworząc mały, bo liczący zaledwie 18 osobowy oddział szybko nabierał doświadczenia i dość prędko mógł stawiać czoła nawet ponad dwukrotnie liczniejszym oddziałom bandytów i dezerterów.
    Przemierzając stepy Khanatu Khergit, Martin postanowił zaciągnąć się jako najemnik i służyć Khanowi Sanjar. W trakcie wykonywania licznych misji dla wasali Khana, Martin pozyskał sobie wielu przyjaciół. W królestwie Khana prażące stepy były zewsząd otoczone łańcuchem gór na wierzchołkach, których panowała beztroska zima. Lecz nie tylko wierzchołki gór były skute lodem i otulone śniegiem. Na jednym z łańcuchów górskich znajdował się zamek Sunghetche, w którym rządził wasal Khana zwany Noyan-confero Bula.
    Noyan Bula był sprawiedliwym i zacnym panem jak i kochającym mężem i ojcem. To właśnie w tym zamku Martin znalazł schronienie przed srogą burzą śnieżną. Lecz nie ogrzały go płomienie ogniska domowego, lecz żar urody córki Noyan Bula zwanej Gongzhu Dulua, w której Martin zakochał się bez opamiętania.
    Problem polegał w tym, że Martin nie był Khagirem. Nie posiadał również żadnych ziem, nawet nie był czystej krwi szlachcicem, którym mógłby jawnie starać się o jej rękę. Mimo iż był właścicielem kilku manufaktur, to wciąż było to mało, wciąż nie wystarczało by mógł zaimponować swoją osobą.
    Jedynym wyjściem by Dulua zwróciła na niego swoją uwagę, było wzięcie udziału w turnieju rycerskim, z którego Martin Fargas wyszedł zwycięsko. Swoją chwałę dedykował pani Gongzhu Dulua, której postanowił oddać swoje serce. Ich miłość z wolna kiełkowała w tajemnicy.
    Zabiegając o względy swojej pani i zdobywając rzesze przyjaciół wśród wasali Khanatu Khergitów Martin podróżując po Carladii, mając spory dochód z manufaktur rozpoczął zaciągać rycerzy. Z każdym dniem, z każdą bitwą jego szeregi stawały się coraz liczniejsze i mocniejsze. Lecz nim to nastąpiło minęło wiele pełni księżyca.
    Gdy młodzieniec szybko zyskiwał sławę i rozgłos,  o jego służbę zaczęli starać się wszyscy władcy Calradi. Bowiem Calradia, niegdyś wielkie, zjednoczone i jakże potężne królestwo rozpadło się na kilka pomniejszych, tuż po tym, jak ostatni władca zmarł nie pozostawiając po sobie potomka.
    Martina serce nie należało do nikogo po za jedyną wybranką, panią jego serca i to przy niej chciał być jak najbliżej. Tak więc Martin Fargas postanowił złożyć śluby Khanowi Sanjar, władcy Khanatu Khergitów.
    Pod swoim sztandarem młodzieniec wielokrotnie prowadził swoich rycerzy do boju. Jego mężne wyczyny zostały w końcu uwieńczone sukcesem.  Martin stał się panem zamku Weyyah waz z wioską Hawaha. Na jego barki spadła teraz jeszcze większa odpowiedzialność. Musiał sie teraz opiekować nie tylko swoimi dzielnymi wojakami, ale też podwładnymi zamieszkującymi jego zamek i wioskę. W tym celu Martin powołał na swoim dworze skarbnika, który sukcesywnie zajmował sie sprawami finansowymi jak i ekonomicznymi. U jego boku znalazł sie również inny doradca, Marszałek. Jego zadaniem było werbowanie wojsk i ich szkolenie.
    W nieustających bojach w polu i na murach zamków jak i miast miłość Martina względem Duluy rosła z każdym chwilą. Wkrótce po tym, jak Martin został panem zamku Weyyah otrzymał aprobatę ojca Duly na ich jawne spotykania, a tym samym ubieganiem się o jej rękę. Z czego jej ojciec był w sumie zadowolony. Martin był nie tylko obiecującym dowódcą, ale też zdolnym strategiem i zacnym panem o walecznym sercu.
    Niebawem, młodzieniec swoje włości powiększył o kolejny zamek Caraf i przynależną do niego wioskę Mit Nun.
    W końcu Martin poślubił wybrankę swego serca i zamieszkali razem w zamku Weyyah. Miodowe chwile nie trwały jednak długo, ponieważ w Khanacie Khergitów ponownie wybuchła wojna z Sułatanatem Sarranidzkim po którego stronie stanęło Królestwo Swadii i Vargirów. Oczywiście władca Khanatu nie był osamotniony w tej wojnie. Khanat wchodził w sojusz z Republiką Rhodock i Królestwem Nordów.
    Caldarie ogarnęła pożoga. Zamki i miasta przechodziły z rąk do rąk różnych władców, a ich szaleństwa nie była widać końca.
    Martin szybko wykorzystał okazję i przejął władzę nad miastem zwanym Shariz. Lecz Khan Sanjar wynagrodził jego czyny tylko częściowo. Z pięciu przynależnych do miasta Shariz wiosek Martin otrzymał tylko trzy. Dwie inne Khan postanowił rozdać innym swoim wasalom. To strasznie rozwścieczyło Martina, bo to jego żołnierze przelali krew na murach miasta Shariz.
    Martin Fargas postanowił porzucić suwerenność Khana i ogłosił niepodległość Królestwa Syonu. Powołuje na swój dwór kanclerza, którego należy dyplomacja. W jego radzie zasiada również jego żona piastująca funkcję namiestnika.

Królestwo Syonu
    (click to show/hide)

Martin Fargas. Obecny stat.
    (click to show/hide)

Mój bohater zabił tylko 1 żołnierza, ale ranił(ogłuszył) 1844 :D

Siły królestwa Syonu:

WłościPatrolLegioCenturio TestudoPretorianŁącznie
    Armia Martina000018NPC18/343
    Miasto Shariz0025031105386
    Zamek Caraf 0010000100
    Zamek Weyyah0010000100
    Wioska Ayn Assuadi000000
    Wioska Dhibbain000000
    Wioska Qalyut000000
    Wioska Hawaha000000
    Wioska Mit Nun000000
    Wioska Tilimsal000000
    Wioska Rushdigh000000
    Ogólne Siły0045031105604

Kolejną ciekawą innowacją w Florisie jest to, że możemy teraz trzymać wojska w naszych wioskach. Ale tylko w tedy gdy wybudujemy odpowiedni budynek. Działa tak samo jak Garnizon w zamku lub mieście. Co do patroli to jeszcze nie inwestuje w nie. Mam za małą armię i jestem w trakcie wojny z Khanatem Khergitów.
    Pozdrawiam.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #530 dnia: Czerwca 26, 2011, 19:28:28 »
    Tak z innej beczki to, czy ktoś w ogóle wie jaką pełni funkcja pierwszego okienka z listwy przy wyborze kultury naszego królestwa ? W poniższych sa to kultury, które znam Swadiańska, Rhodocka, Sarranidzka i inne. Wiem, że odpowiadają one za to jakie jednostki będą werbowane w naszym królestwie. Ale ni w ząb nie mam pojęcia jaką funkcję posiada właśnie to pierwsze okienko.

(click to show/hide)

Offline Trynithy

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #531 dnia: Czerwca 26, 2011, 19:44:58 »
    dziwne mod scraschowal mi przy pierwszej bitwie

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #532 dnia: Czerwca 26, 2011, 23:34:17 »
    Kolejną ciekawą innowacją w Florisie jest to, że możemy teraz trzymać wojska w naszych wioskach. Ale tylko w tedy gdy wybudujemy odpowiedni budynek. Działa tak samo jak Garnizon w zamku lub mieście. Co do patroli to jeszcze nie inwestuje w nie. Mam za małą armię i jestem w trakcie wojny z Khanatem Khergitów.
    Pozdrawiam.

Poważnie? Jakoś umknęło to mojej uwadze;d. Jaki to budynek? Wojsko działa tak samo jak w miastach i zamkach? Gdzieś w jakimś modzie było coś takiego ale kompletnie nie działało. Niby jak walczyło się z kimś koło wioski to zamiast farmerów pomagał mi garnizon ale jeśli mnie nie było w okolicy to nawet lord z 20os oddziałem jak by nigdy nic plądrował wioskę z nawet 200 osobowym garnizonem a wojacy w wiosce nie robili mu żadnej różnicy;/.

Offline shady

• Użytkownik
    « Odpowiedź #533 dnia: Czerwca 27, 2011, 08:34:34 »
    Jak założyć włacne krolestwo?

了解敵人和自己的,可以打一百年仗是不是指的失敗

http://www.viva.org.pl

Mam nieregulaminowa i za wysoka sygnaturka, wiec ja ucieli

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #534 dnia: Czerwca 27, 2011, 10:18:38 »
    Ty mnie chyba Jagodo uważasz za bardzo niedoświadczonego :)

Ależ skądże. Kochany mój. Nigdy w życiu :D
    A tak serio chcę Ci tylko jakoś pomóc. Ale nie wiem jak. Mod działa u mnie jak powinien i wiesz co? Cieszę sie, że go znalazłam. Zupełnie zmienił podejście do Warbanda. Kiedyś pisałam o tym, że Floris jest tym, czym powinien być Warband od samego początku.

dziwne mod scraschowal mi przy pierwszej bitwie

Ustawienia graficzne jakie masz? Battlesize na ile masz ustawione ? Jaki posiadasz sprzęt?
    Ja mam taki program za pomocą którego mogę zmienić ilość wojsk biorących udział w bitwie. Program ten jest nam wszystkim dobrze znany jako Battlesize. Na dzień  dzisiejszy mam rozmiar bitwy ustawiony na 751. W trakcie, gdy nacisnęłam przycisk to wyskoczyło mi okienko, że przy obecnym moim sprzęcie mogę ustawić na 500. A sprzęt mam następujący:
    Procesor :
    IntelCore i7 960 3.20 GHz
    Karta Graficzna :
    NVidia G-force GTX 480 Zotac
    Pamięć :
    Corsair Dominator 1600DDR 6GB (3x2GB)
    Dziwne bo wszystkie inne gry mogę "orać" na najwyższych ustawieniach i nawet mi sienie zająknie. Zresztą jak sam autor programu Battlesize zapewnia, że mimo iż mamy najpotężniejszy sprzęt i ustawimy rozmiar bitew na 1000 to gra na bank sie skraszuje.

Nie chce być kozą. Serio. Ale nie rozumiem czemu wszyscy doszukują się przyczyn w modyfikacji Florisa. Przecież gdyby ten mod byłby faktycznie taki niestabilny to w ogóle bym go nie opisywała. Nawet tematu bym nie zakładała. Tymczasem modyfikacja na moim sprzęcie z moimi ustawieniami, działa jak najbardziej bez zarzutu.
    Pobrałam najnowsze sterowniki do karty graficznej i dość często robię update windowsa, nic więcej. Mimo też, że grzebię "ręcznie" w plikach to wszystko działa jak powinno. Jedyne też co zrobiłam to ściągnęłam: C++ 2005, 2008 a potem 2010. Ściągnęłam też Net frameworks 4 i PHP Manager 1.1 - program do pisania skryptów do gier.
    Nie chcę też nikomu wmawiać, że ten ktoś się nie zna, a ale gdybym miała jakikolwiek problem z florisem na pewno bym to tutaj zgłosiła. Tymczasem śmigam na nim już od wersji 2.3 od lutego i... naprawdę nie wyobrażam sobie mojej rozgrywki w WB bez Florisa. Do Native to na pewno już nigdy nie wrócę, po tym, czego doznałam w Florisie.

Poważnie? Jakoś umknęło to mojej uwadze;d. Jaki to budynek? Wojsko działa tak samo jak w miastach i zamkach? Gdzieś w jakimś modzie było coś takiego ale kompletnie nie działało. Niby jak walczyło się z kimś koło wioski to zamiast farmerów pomagał mi garnizon ale jeśli mnie nie było w okolicy to nawet lord z 20os oddziałem jak by nigdy nic plądrował wioskę z nawet 200 osobowym garnizonem a wojacy w wiosce nie robili mu żadnej różnicy;/.

No właśnie nie pamiętam, a obecnie we wszystkich wioskach coś buduję. Tak wiec jak będzie okazja to dam znać jak nazywa sie ta budowla w wioskach. Wiem, że miasta i zamki otrzymały nową budowle zwaną Baraki.

Jak założyć włacne krolestwo?

Kochany, na ten temat nie będę sie wypowiadała, bo takie tematy już są na forum. Więc osobiście uważam, że najlepiej będzie, jak sama skieruje się do istniejącego tematu >>>LINK<<<  Miłej lektury, bo jest tego z 14 stron :D

Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2011, 10:23:29 wysłana przez Jagoda »

Offline krzysiek333

• Użytkownik
    « Odpowiedź #535 dnia: Czerwca 27, 2011, 12:41:40 »
    Witam , grałem troche w Florisa teraz czekam na spolszczenie :) ale ostatnimi czasy mam buga w banku (wiem ,że czytałem o tym problemie w tym dziale lecz nie mogę tego odnaleść) a więc gram gram wszystko fajnie i nagle pokazuje mi się okno z banu i nic więcej nie moge zrobić "esc" nie pomaga w nic kliknąć nie mogę. Znalazłem tego hoftixa 2.41a - i tutaj moje pytanie czy on pomoże ???

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #536 dnia: Czerwca 27, 2011, 13:09:14 »
    Może ten wioskowy garnizon jest w tym ostatnim dodatku? Bo ja już wszystkie budynki w wioskach mam a garnizonu jak nie było tak i nie ma.
    Mogła byś napisać jak to się sprawdza?

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #537 dnia: Czerwca 27, 2011, 13:14:18 »
    Witam , grałem troche w Florisa teraz czekam na spolszczenie :) ale ostatnimi czasy mam buga w banku (wiem ,że czytałem o tym problemie w tym dziale lecz nie mogę tego odnaleść) a więc gram gram wszystko fajnie i nagle pokazuje mi się okno z banu i nic więcej nie moge zrobić "esc" nie pomaga w nic kliknąć nie mogę. Znalazłem tego hoftixa 2.41a - i tutaj moje pytanie czy on pomoże ???

Tak. Po zainstalowaniu tego hotfixa bank zacznie działać bezproblemowo.

@michal3588 Ja jeszcze tej budowli nie mam wybudowanej. Może cos źle wyczytałam. Ale z tekstu zrozumiałam, że możemy pozostawić tam wojsko. No cóż, trzeba będzie to sprawdzić dogłębniej :/

Offline Ranger

• Użytkownik
    « Odpowiedź #538 dnia: Czerwca 27, 2011, 13:16:00 »
    Witam.

Mam pewne pytanie. Otóż we Florisie została wprowadzona cała masa najróżniejszych zbroi, hełmów itp. Czy byłaby możliwość przeniesienia ich do Native? Mod świetny, tylko by się spolszczenie przydało bo około 70% rozumiem :)

PS.

Zbroja Szpitalników (Joannitów) w tym modzie to chyba lekka pomyłka.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #539 dnia: Czerwca 27, 2011, 21:48:49 »
    Witam.

Mam pewne pytanie. Otóż we Florisie została wprowadzona cała masa najróżniejszych zbroi, hełmów itp. Czy byłaby możliwość przeniesienia ich do Native?

Oczywiście, że tak. Floris jest niczym innym, jak zwykłą kompilacją, czyli zbiorem modów. Nie bez powodu wypisałam w pierwszym poście tego watka jakie modyfikacje i skrypty wchodzą w skład tejże właśnie modyfikacji.

Mod świetny, tylko by się spolszczenie przydało bo około 70% rozumiem :)

No to wcale nie jest tak źle. Ludzie, którzy rozumieją dwukrotnie mniej dają sobie radę. Więc nie widzę przeszkód byś kontynuował swoją rozgrywkę z Florisem.

Pozdrawiam.