W sumie to bardziej pasuje do wątku o balansie, ale nie chcę przerywać dyskusji.
A więc - odebrać umiejętność strzelania z armaty wszystkim nieinżynierom. Przypomniało mi się to w związku z tym:
http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=9840.msg194114#msg194114Tacy ludzie to po prostu wrzód na tyłku, wielokrotnie prowadzą do klęski całej drużyny przez zajmowanie armaty zwykłą jednostką. Idzie 70 botów w naszą stronę, muszkieter siedzi na dziale, ja mu tłumaczę, że celuje na czuja i spudłuje, a koleś stojący obok ma celownik, i strzeli celnie - ale nie, on z działa nie zejdzie, potem strzeli dwadzieścia metrów nad głowami botów i napisze ,,sorry''. Myślałem że ludzie się przyzwyczają do tego, że strzela inżynier, ale jak widać prędzej się zestarzejemy, niż do tego dojdzie. Tak więc - zablokować możliwość strzelania z armat dla nieinżynierów, albo, ewentualnie, dać priorytet inżynierom, tzn że gdy inżynier zaczyna celować, nieinżynier zostaje wykopany - i nie działa to w drugą stronę. Wybierzcie odpowiedniejsze, ale proszę o rozpatrzenie, to jeden z największych zgrzytów na inwazji.