Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380356 razy)

Opis tematu:

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2145 dnia: Listopada 16, 2013, 15:14:35 »
    Panie i Panowie, pro gracz się odezwał, teraz wiemy jak zabijać konnych piechurem w The Deluge!
    Ja tam rzucam w niego muszkietem, swoją drogą zwiększenie obrażeń od tratowania koniem może być bardzo ciekawe tak samo jak garść tępych strzał, a co do tego, że konny jest nieubijalny jak gra się pikinierem to się nie zgodze, po prostu można ustawić pike i czekać, aż nasz kochany patatajacz się w to wbije, potem druga broń i dobijamy. Proste i przyjemne...

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2146 dnia: Listopada 16, 2013, 15:51:31 »
    Bartus, możesz rzucić jakimś źródłem odnośnie tych strzał bez grotów? Bo wydaje mi się to trochę mało prawdopodobne. Takie zaostrzone patyki to bardziej do dziecięcych zabawek pasują, nie do broni, od której zależało być albo nie być strzelającego. Tym bardziej, że Tatarzy robili strzały z raczej lekkich gatunków drewna.
    Widziałem obrazek z któregoś muzeum opisany jako łuk, kołczan tatarski, strzały bambusowe bez grotów, żeby nie palnąć jakiejś gapy sprawdzę jeszcze temat.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2147 dnia: Listopada 16, 2013, 16:07:22 »
    Kurcze szkoda panowie, ze nijak wasze doświadczenia z potyczek 1 na 1 albo na randomowych bitwach nie mają się do rzeczywistości na bitwach. Tam wyraźnie widać potęgę konnicy, która odbija się w ich statystykach pomeczowych. No cóż zamiast pustych spekulacji to w wolnej chwili postaram się trochę pogrzebać sam na tej wersji i dać kilka pomysłów ale to dopiero najwcześniej jutro.

Offline Piastun

• Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #2148 dnia: Listopada 25, 2013, 15:50:55 »
    Wiem, że ten temat był już poruszany, ale co z berdyszami? Może warto byłoby zwiększyć ich obrażenia i dodać możliwość przełamania bloku?

Offline SantaClaus

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Hej! Hej! Tuhaj-Bej!
    [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2149 dnia: Listopada 25, 2013, 15:52:55 »
    Wiem, że ten temat był już poruszany, ale co z berdyszami? Może warto byłoby zwiększyć ich obrażenia i dodać możliwość przełamania bloku?

Do tego dodałbym jeszcze kosy. Tak naprawdę to powinny kroić każdego konia na części, prócz tych uzbrojonych Osmańskich.
    Polacy nas do mieszka wsadzili, zapomnieli go jeno zawiązać.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #2150 dnia: Listopada 25, 2013, 18:39:38 »
    Do tego dodałbym jeszcze kosy. Tak naprawdę to powinny kroić każdego konia na części, prócz tych uzbrojonych Osmańskich.

Jakby realizmu sie trzymać, to stojącego konia wszystko (no, maczugi może nie) powinno kroić na części, bo to delikatne zwierzyny są :c
    (click to show/hide)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2151 dnia: Listopada 25, 2013, 19:37:44 »
    Poczekajmy na jakiegoś patha. Ciężko się teraz odnieść, bo coś tam przy berdyszach zmieniałem już.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #2152 dnia: Stycznia 14, 2014, 14:25:27 »
    Wrzucę swoje zdanie. Nie jestem może jakimś super ekspertem, ale zdaję sobie sprawę, że aby gra była super grywalna to:
    -Albo każda frakcja powinna być w miarę taka sama. Coś typu CS, czy Napoleonic Wars.
    -Albo działać jakoś na zasadzie"Kamień, papier, nożyce", gdzie pewne frakcje na pewnych mapach były świetne na innych były kiepskie, a spośród 3 najpopularniejszych to z moich obserwacji Nordowie bili Rhodoków na nt, Rhodocy nordów na wiosce ale też i raczej polu przy rzece, a na polu vaegirowie zdecydowanie bili nordów i rhodoków ale na nordtown raczej ulegali nordom przy flagach. Może nie była to zależność 100%(wszystko zależy od kilku innych elementów też) ale nie było też frakcji zdecydowanie OP.

Tymczasem na delugu moim zdaniem idzie się bardziej w historyczność co ma swoje + ale też przy obecnym kształcie ligi, wiąże to ze sobą turków co mecz prawie ^.^

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #2153 dnia: Stycznia 15, 2014, 13:20:27 »
    Jak gracze są dobrzy to i Szwecją z Ottomanami da sie wygrać ^^. Frakcje oprócz Szwecji są dość przyzwoicie zbalansowane.
    (click to show/hide)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2154 dnia: Czerwca 20, 2014, 17:25:51 »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2155 dnia: Czerwca 29, 2014, 09:21:28 »
    Jakieś sugestie dotyczące tematu?

Zaliczyliśmy małą wpadkę z łukami, ponieważ nie dodałem zmian nad którymi kilka miesięcy temu siedzieliśmy z kimś z RW. Dlatego też łuki nadal powinny zdejmować husarzy i jednostki opancerzone. Natomiast zmiana animacji(moim zdaniem) już tak łuki osłabiła że w pełni tych testowanych zmian nie będę wprowadzał. Zamienię tylko typ obrażeń z przebijających na cięte by opancerzone cele było trudniej ubić.

Wczoraj chwilę grałem i widać dalej że RON i ich kawaleria góruje nad innymi nacjami. Tutaj przydało by się potwierdzenie graczy klanowych bo to Oni najwięcej grają.
    Moje osobiste doznania zmieniały się co chwilę, najwyraźniej jest ok, dopóki na konie nie wsiądzie ChW(wtedy jest lament i płacz randomów i innych klanów, szczególnie zagranicznych, które preferują pike&musket).
    Jeśli okaże się że dalej jest problem to trzeba by było inaczej ustawić limity dla jednostek husarii i kozaków(nie chciał bym ich osłabiać).
    Natomiast wczoraj zdarzyło się że kozacy w pustym polu ogarniali husarię(używając pikinierów i wozów jako osłon).

Słyszałem też o problemach z bronią palną, podobno(szczególnie pistoletami) ciężej jest kogoś ustrzelić(w sensie że zabić jednym strzałem).
    Została zmieniona prędkość pocisku i być może ma to jakiś wpływ na obrażenie. Przydało by się jakieś potwierdzenie.
    Warto też tutaj dodać sprawę missfire, w niektórych warunkach pogodowych jest chyba to trochę przesadzone.

Piszcie jak coś jeszcze wpadnie Wam do głowy.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2156 dnia: Czerwca 29, 2014, 09:32:59 »
    Ile wynosi szansa na niewypał z ciężkiego muszkietu podpartego forkietem? Jakoś jak grałem już trochę nie zauważyłem żadnego niewypału z tej broni.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    « Odpowiedź #2157 dnia: Czerwca 29, 2014, 10:36:13 »
    Tak jest Panie bartuś i tu warto się zastanowić.

Skupie się wyłącznie na balansie kawalerii. 
    Jeśli chodzi o kawalerię to z tego co zaobserwowałem wyłącznie Imperium Osmańskie posiada normalną broń drzewcową. Warto wspomnieć że u innych frakcji
    RON nie posiada
    Kozacy nie posiadają
    Moskwa glewie(czy coś takiego)
    Tatarzy to co mają to kpina.
    Szwecja wiadomo

Co z tego wynika ?
    bardzo prosta rzecz, najsilniejszą kawalerią jest Turecka.

Jak to wyglądało w 0.5 ?
    Każda cav posiadała broń drzewcową co pozwalało im to na w miarę zdrową konkurencję. Każdy posiadał szanse a liczył się w większości skill gracza. Teraz wygląda to tak że (wykluczając koncerze) spotyka się kozak z Pancernym(Kozakiem) to:

- W starej wersji ja i on ma rohatynę więc takie same szanse, ze strony historycznej polak jest twardszy za to kozak szybszy. Walkę rozstrzyga skill
    - Teraz jest tak mięciutki kozak spotyka się z pancernym walczą na miecze tylko problem jest taki że kozak ma szabelkę a pancerny pałasz i nadal dobry pancerz.
    Wniosek z tego jest taki że państwa posiadające ciężką kawalerię stają się o wiele silniejsze niż były za 0.5.

Zmiana taka wpłynie na rozgrywkę w następujący sposób:
    Gra na deluge stanie się bardziej kampiąca.
    Znerfienie koni o którym nie wspomniałem będzie bardziej skłaniała to ostrzeliwania się. Dlaczego ?
    a to dlatego że kawaleria (mowa o meczach klanowych) była bardzo dobrym inicjatorem potyczek na manuala. Z tego deluge jest właśnie znany. Czy chcemy mieć z tego Dzikie Pola ?

Podsumowanie jak wygląda Przydatność Cav w 3 różnych aspektach rozgrywki w Deluge.
    Eventy to trzeba sprawdzić podobnie jak random
    Random na serverze - średnio zależy jeszcze kto na tej cav gra
    Klanówki - masakryczne osłabienie

Łuki są teraz dobrze zbalansowane.

Co do pistoletów to prawda, lecz przy takim stanie rozgrywki jaki opisałem powyżej.
    Słabe pistolety przyczynią się to walki na manuela.
    Mocne do kampienia.

Co do miss fire jest to strasznie irytujące, optowałbym za zmianą tego.

Tak dla wyjaśnienia, najmocniejszą kawalerią zawsze była Turecka nie RON.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2014, 11:00:28 wysłana przez Rivet »

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #2158 dnia: Czerwca 29, 2014, 11:20:23 »
    ^ +1

Osobiście chciałbym się odnieść do kwestii bitw morskich (jako że już całkiem sporo w nie grałem)
    Bardzo podoba mi się aspekt podziału załogi na tych "przeznaczonych" do walki, oraz tych do zajmowania się działami. Oprócz tego świetny klimat daje fakt, iż większość załogi jest wyposażona w broń słabej jakości, co nadaje walce podczas abordażu "brudnego" charakteru
    Odnośnie tej broni właśnie, bardzo bym chciał, aby w ekwipunku marynarzy (czy po prostu infantrymenów) pojawiło się więcej broni a'la bosaki, czy harpuny (chociażby te wzięte od obecnych u ottomanów)

Odnośnie wytrzymałości statków, odnoszę wrażenie, że są one tak mocne, że trzeba naprawdę ogromnej ilości celnych strzałów, aby je zatopić (szczególnie w przypadku mały vs mały) i według mnie warto by było je nieco "osłabić", tak aby wygrywać częściej poprzez zatopienie wroga, a nie jak zwykle dzięki wystrzelaniu/abordażowi. Taka jest moja opinia, fajnie jakby też inne osoby wypowiedziały się na ten temat

Też bym chciał, aby dodać grze nieco realistyczności, poprzez umożliwienie kawalerii potrącania sojuszniczych żołnierzy. Co jak co, ale widok husarza na potężnym koniu, w pełnej szarży, która zostaje przerwana przez hajduka, który akurat się napatoczył, jest dosyć dziwny.

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    « Odpowiedź #2159 dnia: Czerwca 29, 2014, 11:27:26 »
    ^ +1
    Też bym chciał, aby dodać grze nieco realistyczności, poprzez umożliwienie kawalerii potrącania sojuszniczych żołnierzy. Co jak co, ale widok husarza na potężnym koniu, w pełnej szarży, która zostaje przerwana przez hajduka, który akurat się napatoczył, jest dosyć dziwny.

nie wiem czy to bug ale na siege właśnie miałem taką sytuację :)

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta