^ +1
Osobiście chciałbym się odnieść do kwestii bitw morskich (jako że już całkiem sporo w nie grałem)
Bardzo podoba mi się aspekt podziału załogi na tych "przeznaczonych" do walki, oraz tych do zajmowania się działami. Oprócz tego świetny klimat daje fakt, iż większość załogi jest wyposażona w broń słabej jakości, co nadaje walce podczas abordażu "brudnego" charakteru
Odnośnie tej broni właśnie, bardzo bym chciał, aby w ekwipunku marynarzy (czy po prostu infantrymenów) pojawiło się więcej broni a'la bosaki, czy harpuny (chociażby te wzięte od obecnych u ottomanów)
Odnośnie wytrzymałości statków, odnoszę wrażenie, że są one tak mocne, że trzeba naprawdę ogromnej ilości celnych strzałów, aby je zatopić (szczególnie w przypadku mały vs mały) i według mnie warto by było je nieco "osłabić", tak aby wygrywać częściej poprzez zatopienie wroga, a nie jak zwykle dzięki wystrzelaniu/abordażowi. Taka jest moja opinia, fajnie jakby też inne osoby wypowiedziały się na ten temat
Też bym chciał, aby dodać grze nieco realistyczności, poprzez umożliwienie kawalerii potrącania sojuszniczych żołnierzy. Co jak co, ale widok husarza na potężnym koniu, w pełnej szarży, która zostaje przerwana przez hajduka, który akurat się napatoczył, jest dosyć dziwny.