Czekam jeszcze na odpowiedź od Kadrinaziego, ma dostęp do źródeł, więc może wię coś więcej.
Problem jest ogólnie znany z klasyfikacją broni z tego rejonu i w tym okresie. Mało kto bierze się za próbę klasyfikowania tego. W polsce jest w miare wiarygodnie to zrobione, ponieważ egzemplarzy takiej broni mamy podobno więcej niż obecnie np w Turcji(patrz. odsiecz Wiedeńska).
Dlatego np według Polaków broń tą klasyfikuje się jako całość (choć często z naciskiem na rękojeść) i tak np w obrazku, który podałeś pod tytułem Ewolucja Kilidża mamy:
a. wczesny miecz turecki
b. Przypomina perską szablę, ten "naparstek" , który jest charakterystyczny dla ich szabli.
c. Wczesna szabla turecka przed kilidżem , której nikt nie nazywa i która według Żygulskiego była używana przed tym właściwym Kilidżem.
d. Karabela Turecka, od której wzieła się nasza karabela, mamy ich wiele w naszych muzeach.
e. Ciężko mi teraz powiedzieć, ale przypomina arabską szable.
f. No i kilidż "klasyczna" która jest obiektem naszych rozmów.
Co do ostrza to też się nie zgodzę, pomijając fakt że takie ostrze prawie napewno miało swoją nazwę, to według mnie nie jest to powodem do tak ogólnej klasyfikacji i nazwaniu wszystkich szabel z rejonu np szaszmir, bo mają podobne ostrze. Podobieńswto szabel z rejonu jest raczej oczywista, państwa sąsiadowały ze sobą, więc nie dało się uniknąć wpływu na kulturę i na broń. Wszystkie te państwa opierały się o szable koczownicze i stąd moim zdaniem takie podobieństwa.
Dlatego też szable tureckie, perskie, indyjskie i arabskie klasyfikuje się po rękojeści i niekiedy po ostrzu(np Pala, co było krótką wersją kilidża dla piechoty) z dość prostego powodu, głownie były podobne, a jedyna różnica jaką da się zauwazyć to właśnie rekojeść(przynajmniej u wiekszości zachowanych egzeplarzy). Dlatego też według mnie(o czym jestem przekonany czytając kilka książek i for, które się "specjalizują" w bronioznawstwie) że nie każda kilidż miała takie ostrze. Oczywiście tutaj mamy naszą różnicę zdań, Ty w tym wypadku patrzysz na ostrze, a Ja w tym wypadku bardziej na rekojeść ;). Bardzo ciekawi mnie kto ma rację, bo chciałbym już zakończyć prace przy Ottomanach...