Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380429 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Dodałem kozacką pałkę;)

Mam takie pytanie, jak myślicie koncerzem do jakiej długości da się fechtować(blokowac ciosy)?
    Długości koncerzy to 120/150cm, widziałem wiele 120+ tureckich, ciężko w sumie powiedziec czy mieli takie osiągające 140/150cm. Możliwe że te najdłuższe wystepowały jedynie u husarii.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Sądząc po animacjach w WB, żadnym. Tu się nie fechtuje, nie zbija ataków, tylko się broni siłowo. Wątpię, by koncerz jakiejkolwiek długości był wstanie wytrzymać tego typu uderzenia. Bądź co bądź była to dość delikatna broń.
    Edit: Dodam też, że blokowanie koncerzem byłoby trochę OP. Prawie tak, jak blokowanie nożem.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Sądząc po animacjach w WB, żadnym. Tu się nie fechtuje, nie zbija ataków, tylko się broni siłowo. Wątpię, by koncerz jakiejkolwiek długości był wstanie wytrzymać tego typu uderzenia. Bądź co bądź była to dość delikatna broń.
    Edit: Dodam też, że blokowanie koncerzem byłoby trochę OP. Prawie tak, jak blokowanie nożem.
    Pomijając już że fechtunek to fechtunek, a sposób obrony to jego "część" ;)
    Koncerz nie był delikatny, poprostu jego użycie nie dawało możliwości ponownego użycia, bo uderzając z impetem koncerz wbijał się w ciało głeboko(jego wyciąganie było by głupim pomysłem) lub pękał, co nie oznacza że był słaby.
    Nie bardzo rozumiem czemu miałby być OP, to wolna broń i w walce pieszej raczej mało praktyczny, także Ja bym obstawał za tym by te najkrótsze wersje miały możliwość bloków, przy najdłuższych raczej jest to niemożliwe. Krótkie w zamian zadawały by mniej obrażeń.
    Wydaje mi się że broń o długośći 120cm i niezbyt dużym ciężarze nie jest zbyt trudna w prowadzeniu bloków. Chociaż z drugiej strony nie trzymałem w rękach, więc skąd mogę wiedzieć;)

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
     Lol, mój ciężki półtorak ma 120 cm i waży 2,5 kg, więc to jest sztaba do rąbania, a mogę ją w jednej łapie trzymać, ciąć i robić bloki, a jakie ładne młyneczki wychodzą, a wszak zaznaczyć należy iż nie jestem z tych napakowanych gości ;)
     A koncerz to przy mojej półtorce to szpikulec, więc teoretycznie powinien być lżejszy, teoretycznie bo nie wiem ja ta czworograniasta konstrukcja przekłada się na wagę.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Koncerz jest wystarczająco dobry w aktualnej wersji. Danie mu możliwości blokowania było by OP. Piszę o samym gameplayu, pomijam resztę.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    Moim zdaniem skoro koncerz husarski w XVII wieku miał zwykle rękojeść zamknięta typu szablowego to z założenia miał mieć możliwość fechtunku, inaczej ochrona dłoni była by zbędna.
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    To możecie w sumie i blokowanie pikami zrobić.
    (click to show/hide)

Offline Mati44

• Użytkownik
    • Piwa: -78
    • Zbieram piwo dla Peterova
    To możecie w sumie i blokowanie pikami zrobić.
    W sumie to niezły pomysł tylko np. jak ktoś siekierą walnie to niech pika pęknie na dwa.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    NJE, dobrze jest jak jest.
    (click to show/hide)

Offline Argoren

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Na Dzikich Polach jest mozliwosc blokowania pika i to powoduje, ze nikt nie bierze innej broni niz pika, bo jest bardzo dluga. To psuje rozgrywke.

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
     Ehmmm blokowanie tymi dłuuugaśnymi pikami typowo nativowskimi animacjami jest co najmniej komiczne. Zwłaszcza jeśli jeszcze weźmiemy pod uwagę ciaśniejsze pomieszczenia czy szereg takich pikinierów koło siebie. Haha już widzę taki Alatriste i tych ludzi ścieśnionych jak machają nativowskie bloki :D
     Jeśli już by miało coś być zrobione z blokiem, to wydaje mi się że animacja porządniej by wyglądała na ,,zbijaniu,, ciosów ciągle mając ją jak by w ataku na dźgnięcie ale w pozycji pod skos ok 45 stopni w lewo, prawo, góra, dół.

Offline Koziol

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Szerzej znany jako Braciszek Tuck
    A, może do szabel dodać nowe animacje ataku, takie jak są w Nowej Ojczyźnie?

Offline Argoren

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Z tego co napisales Filcefix, to moim zdaniem chambery doskonale spelniaja role "zbijania", wiec nie ma czego dodawac.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    A, może do szabel dodać nowe animacje ataku, takie jak są w Nowej Ojczyźnie?

Animacje z NO są schizowe i nie nadają się na multiplayer. Animacji nie dostosujesz w Warbandzie. Inaczej walczyło się szablą, inaczej rapierem i inaczej toporem. Warband Ci tego nie wyróżnia. Jednoręczna to jednoręczna.
    (click to show/hide)