Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381171 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Shamble

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Suede
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1965 dnia: Marca 19, 2013, 22:20:26 »
    +przerobione piki
    w jaki sposób? co się z nimi było nie tak?

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1966 dnia: Marca 20, 2013, 01:16:04 »
    Nie podobała mi się tekstura.

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #1967 dnia: Marca 21, 2013, 12:49:10 »
    Co do łuków, może po prostu uzależnić rodzaj ich obrażeń od strzał, i np. wszystkie frakcje miałbyby strzały z obrażeniami cut, a jedyne dostępne pierce byłyby u tatarów (By mieli cokolwiek do zabijania :) )
    Oczywiście nie wiem czy to możliwe, czy nie. Widziałem coś takiego w c-rpg'u i tam jest to dość ciekawie zastosowane. Uważam, że taka forma znerfienia łuków  zbalansuje rozgrywkę, gdyż w tej chwili są OP.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1968 dnia: Marca 21, 2013, 13:15:15 »
    Z tego co wiem w dosyć prosty sposób można zrobić tak by występowały strzały dodające  bonusowe obrażenia przebijające. Z tym że nie występują strzały które mogły by przebić pancerza i nigdy nie występowały. Dlatego też pomysł nie dość że sprzeczny z realnym zastosowaniem łuku to jeszcze dodanie takich strzał spowodowało by że gracze i tak brali by strzały przebijające. Czyli podsumowując wszystkie starania o obniżenie skuteczności łuków poszły by na nic.

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #1969 dnia: Marca 21, 2013, 13:31:44 »
    W takim razie można po prostu zmienić obrażenia wszystkim łukom na cut. Będzie historycznie, a łuki zostaną osłabione.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1970 dnia: Marca 21, 2013, 13:36:31 »
    W takim razie można po prostu zmienić obrażenia wszystkim łukom na cut. Będzie historycznie, a łuki zostaną osłabione.
    Zalecam czytać dokładniej forum.
    Bardziej szczegółowo:
    -szable, obrażenia -3, ciężar dla wszystkich 1.5(podobno ma znaczenie)
    -nadziaki, toporki szybkość +3, podwyższony ciężar.
    -Łuki wolniejsze -11,  obrażenia cięte zamiast przebijających(co spowodowało że do najlepszego husarza strzela się od 4 do 6 razy w miejsca inne niż głowa, a lekko opancerzony żołnierz to jakieś 2 strzały.), obrażenia -5.
    -noże, szybkość +3, obrażenia +10
    -rapiery, obrażenia przebijające -3, ciężar 1.5.
    -pałasze, obrażenia -3, ciężar 2.
    -Konie, pancerz -45%(około), manewrowość -10, charge +5

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1971 dnia: Marca 23, 2013, 15:16:13 »
    To co jeszcze siedzi mi w głowie i co powinno według mnie zostać zmienione:
    Dużo myślałem o broni krótkiej białej, w tej chwili różnice pomiędzy jedną a drugą szablą są zbyt duże. Nie może być też tak że najdroższa równa się najwięcej damage, prędkości i najdłuższa, oto co proponuję:
    Wszystkie szable:                                      lenght(70-86), speed(95/100), Cut(26/30c), Thrust(20/25c)
    Pałasze:                                                   lenght(85-95), speed(93/96), Cut(22/28c), Thrust(27/31p)
    Walońskie długie dla kawaleri                     lenght(85-95), speed(93/96), Cut(22/28c), Thrust(27/31p)
    Walońskie krótkie dla piechoty                   lenght(70-86), speed(94/97), Cut(20/26c), Thrust(25/29c)
    Toporki                                                    lenght(60-70), speed(95/102), Cut(24/28c), Blunt(22/25b), albo Pierce dla jednego tureckiego.
    Nadziaki                                                   lenght(60-75), speed(94/97), Cut(20/25p), Blunt(22/27b)

Trzeba zrobić coś jeszcze z łukami, zastanawiam sie nad obniżeniem prędkości i obrażeń o kolejne 2-3 ptk. Do tego trzeba obniżyć power draw u najlepszych łuczników. Każdy ptk dodaje 14% damage, co przy 4 punktach daje już dość sporo.
    Power strike też musi byc obnizony, daje on 8% bonusu, również niektóre jednostki mają 4ptk. Dla łuczników i strzelców wystarczy 1 ptk, dla jednostek typowo walczących w zwarciu i kozaków 2-3ptk.
    Wśród koni występuje teraz momentami zbyt duża różnica w statystykach. Trzeba to zrównoważyć i zlikwidować konie najgorsze i te najlepsze. Różnice nie powinny być aż tak ogromne.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #1972 dnia: Marca 23, 2013, 20:10:46 »
    A dałoby się zrobić niewypał z granata?
    (click to show/hide)

Offline Argoren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1973 dnia: Marca 23, 2013, 20:15:51 »
    Wśród koni występuje teraz momentami zbyt duża różnica w statystykach. Trzeba to zrównoważyć i zlikwidować konie najgorsze i te najlepsze. Różnice nie powinny być aż tak ogromne.

Czy ja wiem. Jak polski kon dostal kulke to biegl jeszcze te 100 metrow do szeregu, inne padaly trupem. Fakt faktem, ze polskie byly wyjatkowo drogie.

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1974 dnia: Marca 24, 2013, 11:16:17 »
    Czy ja wiem. Jak polski kon dostal kulke to biegl jeszcze te 100 metrow do szeregu, inne padaly trupem. Fakt faktem, ze polskie byly wyjatkowo drogie.
    Tak, też lubię poczytać komudę ale myślę że to zdecydowanie wychodzi poza lokalny polski patriotyzm i przeradza się w jakieś wyidealizowane mity w stylu skrzydlato anielskiej husarii :D

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #1975 dnia: Marca 24, 2013, 11:18:51 »
    Tak, też lubię poczytać komudę ale myślę że to zdecydowanie wychodzi poza lokalny polski patriotyzm i przeradza się w jakieś wyidealizowane mity w stylu skrzydlato anielskiej husarii :D

Dokładnie. Bo prawda jest taka, że tak naprawdę to biegł jeszcze 99 metrów ;P

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1976 dnia: Marca 24, 2013, 11:45:48 »
    To raczej jest adrenalina i bym tego nie wykluczal.Czlowiek jak jest pod duzym stresem np podczas WW2 zdarzalo sie ze zolnierz przez kilka chwil pod wplywem stresu nie zauwazyl ze stracil palec albo cos innego.To samo tyczy sie zwierzat.Konie jak najbardziej mogly po kulce jeszcze te kilkadziesiat metrow przebeic pod warunkiem ze nie dostaly w glowe,serce.

Offline Argoren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1977 dnia: Marca 24, 2013, 12:02:11 »
    Po za tym slawny mit wsrod szwedzkiej armi, ze konie husarskie sa niesmiertelne. Nie byly, tylko zyly dluzej niz piechota szwedzka :D 

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #1978 dnia: Marca 24, 2013, 14:30:32 »
    Weźmy pod uwagę prostą sprawę. Relacje te dawali ludzie którzy przeżyli tą szarże. Było to dla nich zapewne przykre przeżycie, bo te szarże były miażdżące. Tratowały ludzi, okaleczały kawałkami kopii itd. W dodatku za dużo atakujących nie ginęło, przez co moralne momentalnie upadało. Dalej rozpowszechniane historie tworzyły strach i mity. Koń w pędzie może trochę jeszcze przebiec, wiadomo. Ale tak jak wiele innych koni które znalazły by się w takiej sytuacji. ;)
    Sława!

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #1979 dnia: Marca 24, 2013, 14:30:56 »
    Śmiertelnie ranny koń może przebiec spory kawałek i nie jest/była to jedynie cecha koni husarskich.
    Miedzy innymi dlatego piki tak długo królowały na polu walki. Żadna ręczna bron dystansowa w tym czasie nie zapewniała skutecznego zatrzymania szarżującego konia.
    100 metrów to oczywiście przesada, skuteczny zasięg muszkietu to maksymalnie 20-30 kroków, dla konia w galopie to kilka sekund.
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"