Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380378 razy)

Opis tematu:

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1350 dnia: Marca 04, 2012, 21:15:52 »
    Podoba mi się propozycja nie tłumaczenia nazwy "Pancerny".Grając dziś w mod do Empire TW z nowymi jednostkami była podobna sytuacja,jednostka pancerny nie została przetłumaczona,jest to nazwa własna.
    A co do inżynierów,według mnie najlepiej by było ograniczyć ich liczbę do 3-4(choć to moja ulubiona jednostka w każdej frakcji).

EDIT:Jeszcze coś,grając dzisiaj bitwę między Polską a Szwecją,zauważyłem napis RON przy Szwecji.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Tandor92

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1351 dnia: Marca 04, 2012, 21:33:37 »
    EMOsek, tak, czytałem Twoją wypowiedź na ten temat.

Jeszcze kilka pomysłów, o których zapomniałem napisać wcześniej.

Konie a dodatkowe sloty. Jak można zauważyć na grafice konia, do niego przymocowane są pistolety. Oczywiście do konia można dać wiele różnych rzeczy, stąd chciałbym aby koń miał własny, dodatkowy slot, z którego korzystalibyśmy będąc wierzchem.
    Trochę głupio, że Husarz czy Pancerny nie może mieć historycznej ilości Ekwipunku. Kopia, Szabla, Koncerz, pistolet i amunicja. 5 Slotów, czyli o 1 za mało. Jakby koniowi można było dać 1 slot, nie było by problemu. W zamian za to mogłyby być troszkę droższe.
    Oczywiście tracąc konia, tracimy zawartość dodatkowego slotu.

Nie mam zielonego pojęcia o programowaniu ani modowaniu, nie wiem więc czy moje propozycje są prawdziwe. Wiem, że zmiana cyferki w obrażeniach czy szansy na pęknięcie to nie problem, ale nie wiem co z terenem czy slotami.

Prusak, sam limit nie wystarczy, gdyż wielu graczy będzie się biło o tą profesje, poza tym 3/4 dla 10-15 graczy to bardzo dużo.
    « Ostatnia zmiana: Marca 04, 2012, 22:10:13 wysłana przez Tandor92 »

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1352 dnia: Marca 04, 2012, 22:30:36 »
    Jak dobrze pamiętam,to gdzieś ktoś pisał,że nie można 5 slotu posiadać przy koniu.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #1353 dnia: Marca 04, 2012, 22:49:29 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:28:53 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1354 dnia: Marca 04, 2012, 22:57:38 »
    (click to show/hide)
    1. Noży nie może być więcej, nie traktujmy tego jak osprzęt dla nożownika. Traktujmy to jako jeden nóż schowany w cholewie lub za paskiem, którym można zadać obrażenia lub nim uderzyć.
    2.Inżynier miał być do innych celów, a wyszło jak wyszło. Prawdopodobnie inżynier zostanie zmieniony, ale o tym może innym razem...
    3.To nie zależy od nas.
    4.Przyjrzę się sprawie sam zauważyłem że piki pękają za szybko...
    5.No więc łuk to bardzo delikatna broń, można ją zepsuć złym użyciem, nie mówiąc już o wpływie warunków atmosferycznych. Mimo to broń ta nie powinna łamać się na początku gry tu masz rację. Może zmniejszenie szansy zepsucia go tu pomoże(chyba Daedal już coś przy nim grzebał).
    6.Według mnie nazywano ich pancernymi od powstania Chmielnickiego, czyli sporo wcześniej. Tutaj chyba popełniliśmy błąd, bo jeśli dobrze pamiętam to wszystkie nacje mają raczej nazwy własne, a ten pancerny został przetłumaczony. Także raczej do poprawy.
    7.No więc tak, to może być trudne do zrealizowania. Na pewno muszę poprawić limity, bo takiej husarii jest za dużo na polu walki, Sipahów także....
    8.j/w pomysł z ptk 7 rozwiązał by kilka problemów, ale to może być trudne. Pomysł ten jednak wart jest uwagi. Ja rozumiem to tak. Gracz w pierwszej rundzie nie powinien mieć kasy na zajęcie slotu takiego husarza, po pierwszej rundzie dopiero może starczyć mu na to kasy.
    Plusy:
    -ogarnięci gracze jako np husarze
    -brak pancerzy ze sztucznie obniżoną obroną.
    -jakiś cel dla graczy
    -pierwsza runda bez elitarnych jednostek wyglądała by jak starcie harcowników przed właściwą bitwą;)
    Minusy:
    -bez jakiegokolwiek limitu(mimo wszystko), dobra drużyna będzie miała po kilku meczach zbyt dużą przewagę nad przegrywającymi.
    9. to możliwe że będzie wprowadzone.
    Powiem tyle, kto walczył prawdziwą bronią białą wie że łamanie jest bardzo, bardzo, bardzo rzadkie, w dodatku dzisiaj większość łamliwych nie są prawdziwie kute. Kuta szabla się nie złamie i tyle do gadania. Chyba że ktoś nie potrafi walczyć, ale w grze o żołnierzach to raczej niemożliwe :)
    Po przeczesaniu internetu w poszukiwaniu informacji stwierdzam iż dobrej jakości szabli raczej nie da się złamać przy normalnym użytkowaniu. Co Wy na to by dodać to tylko zużytym szablom? Ta raczej pękała prawda? Powstał by kolejny cel dla gracza, słaba broń się niszczy więc, muszę mieć coś lepszego, chociażby i z pobojowiska.
    Dodam też, że rapiery są zbyt szybkie. Najlepszy ma 112 szybkości. Zdecydowanie za dużo.
    Jest to mocno przegięte, wiem i muszę to szybko poprawić;). Rapier będzie szybszy i tak ale nie będzie takiej przepaści;)

Ogólnie:
    Póki nie uda się wykupić elitarnego slotu jednostki będę musiał ustawić niższe limity na ciężką kawalerię;)
    Wracając do nadziaków, według mnie powinny być dość mocne i łamiące się przy jednym porządnym uderzeniu. Powinno to być coś na kształt koncerza, czyli dobra broń, ale na jedno, czy dwa użycia.

Po 1. błagam zmienijszcie pieniądze potrzebne do zakupu konia husarskiego!
    Nie;)

Offline Tandor92

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1355 dnia: Marca 04, 2012, 23:19:17 »
    1. To zmniejszyć obrażenia i cenę. Jeżeli nikt nie będzie chciał kupować tego to trudno(choć dla jednostek dystansowych które maja wolny slot, nawet nóż z 10 obrażeń może się przydać, w każdym razie, bardziej niż cokolwiek innego), nie słyszałem aby bitwy wygrywano przy użyciu noży.
    5. Wydaje mi się, że jednostki, które maja dostęp do łuków to profesjonalni łucznicy i raczej nie powinni psuć broni złym użyciem. Nie strzelałem z łuku podczas deszczu, ale w dobrej pogodzie psuje się szybko, boję się pomyśleć co by było gdyby padało.
    8. W mojej wersji minusu by nie było, dalej byłby limit husarzy(na przykład w postaci liczby pancernych) a DODATKOWO wymóg pieniężny.

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1356 dnia: Marca 05, 2012, 09:05:33 »
    Poczytałem nieco o garłaczach i w każdym źródle trafiam na stwierdzenie, że "w rzeczywistości rozszerzenie lufy nie wpływa na rozrzut". Może ten rozrzut jest po prostu za duży? Proponuje przeczytać ten artykuł.
    Właściwie na jakiej zasadzie otrzymują je inżynierowie tzn. są jakieś źródła na ten temat? Dowiedziałem się, że używała ich lekka jazda i marynarze, bo przy rozszerzonym wylocie lufy łatwiej jest ładować. Jeśli uważamy inżynierów za kanonierów i saperów to w żadnym przypadku nie jest to jednostka szturmowa walcząca w zwarciu, czyli garłacze trochę do nich nie pasują, a lekkiej jeździe jak najbardziej - łatwiej trafić w ruchu i mogą się szybko wycofać. Z kolei inżynierowie mogliby otrzymać linstok lub wycior (za free). Mozna by też zamiast łopaty dać im taki pickaxe (któryś z środkowych) osadzony na długim trzonku - nadawałby się do kopania i w choć trochę do walki (od biedy mógłby jednocześnie zastąpić tą siekierę do niszczenia drzwi).

Czy łopaty mogą się złamać? Może powinna być na to szansa? Irytują mnie trochę ludzie zamieniający mapę w invasion w kretowisko. Gdyby w modzie istniała "stamina" powinni po tym padać z wycieńczenia. Może dodać jakiś cooldown po wykopaniu okopu?

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1357 dnia: Marca 05, 2012, 09:15:53 »
    Poczytałem nieco o garłaczach i w każdym źródle trafiam na stwierdzenie, że "w rzeczywistości rozszerzenie lufy nie wpływa na rozrzut". Może ten rozrzut jest po prostu za duży? Proponuje przeczytać ten artykuł.
    Właściwie na jakiej zasadzie otrzymują je inżynierowie tzn. są jakieś źródła na ten temat? Dowiedziałem się, że używała ich lekka jazda i marynarze, bo przy rozszerzonym wylocie lufy łatwiej jest ładować. Jeśli uważamy inżynierów za kanonierów i saperów to w żadnym przypadku nie jest to jednostka szturmowa walcząca w zwarciu, czyli garłacze trochę do nich nie pasują, a lekkiej jeździe jak najbardziej - łatwiej trafić w ruchu i mogą się szybko wycofać. Z kolei inżynierowie mogliby otrzymać linstok lub wycior (za free). Mozna by też zamiast łopaty dać im taki pickaxe (któryś z środkowych) osadzony na długim trzonku - nadawałby się do kopania i w choć trochę do walki (od biedy mógłby jednocześnie zastąpić tą siekierę do niszczenia drzwi).

Czy łopaty mogą się złamać? Może powinna być na to szansa? Irytują mnie trochę ludzie zamieniający mapę w invasion w kretowisko. Gdyby w modzie istniała "stamina" powinni po tym padać z wycieńczenia. Może dodać jakiś cooldown po wykopaniu okopu?
    Załadowane jedną kulą nie miały rozrzutu, ale załadowane śrutem już raczej miały. Kawalerzystom tego na pewno nie damy bo to było by przegięcie(nawet po jakimś zmniejszeniu promienia rozrzutu , który moim zdaniem jest niepotrzebny).

Pisałem już że z inżynierem coś zrobimy, prawda?

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1358 dnia: Marca 05, 2012, 09:51:05 »
    Załadowane jedną kulą nie miały rozrzutu, ale załadowane śrutem już raczej miały.

Zgodnie z danymi z testów przeprowadzonych przez tego pana na dystansie ok. 10 metrów średnia podstawy stożka jaki tworzy śrut ma ok 0,5 - 1 metr. Znaczy to że przy 20 metrach średnica wyniesie 1 - 2 metry. W artykule podane jest również, że zasięg  typowego garłacza to od 25 do 50 stóp czyli  8 - 16 metrów. Na moje oko garłacze w grze mają 3-4 razy większe pole rażenia. To powinna być broń o zasięgu krótko-lufowego pistoletu, z której, choć jest słabsza, łatwiej trafić i szybciej można ją załadować.

Kawalerzystom tego na pewno nie damy bo to było by przegięcie.

Wiesz skąd wzięła się nazwa dragon? 
    « Ostatnia zmiana: Marca 05, 2012, 10:01:44 wysłana przez Hawkwood »

Offline Tandor92

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1359 dnia: Marca 05, 2012, 10:04:31 »
    Dragoni nie są kawalerią tylko piechotą poruszającą się konno(mówimy o XVII w.).

Nie jestem historykiem, więc muszę opierać się na nie zawsze trafnej wikipedii:
    Nazwa prawdopodobnie wzięła się od dużego nasycenia bronią palną, stąd porównanie do smoka (draco – niektóre źródła podają, że pierwotnie była to nazwa krótszego muszkietu, na którym widniał stylizowany smok, co następnie przeniesiono na samych żołnierzy).

Ani słowa o garłaczach.

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1360 dnia: Marca 05, 2012, 10:12:25 »
    Dragon to nazwa "pistoletowego" garłacza.(*)

(*)Sibbald Mike Lier (1868). The British Army: Its Origin, Progress, and Equipment. Cassell, Petter, Galpin. p. 33, 302–304.
    George Elliot Voyle, G. de Saint-Clair-Stevenson (1876). A Military Dictionary. W. Clowes & Sons. p. 43, 114.

oraz

"The name is possibly derived from a type of firearm (called a dragon) carried by dragoons of the French Army. There is no distinction between the words dragon and dragoon in French (both are called dragon)."

Aczkolwiek tu nieznam źródła.

Duże nasycenie bronią palną? To znaczy jedna sztuka przypadająca na jeźdźca to duże nasycenie?

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1361 dnia: Marca 05, 2012, 10:53:32 »
    Dragoon to nazwa skróconego muszkietu według mnie;), nie wyobrażam sobie by dragonia odnosiła sukcesy podchodząc do wroga na 10 metrów z garłaczami;)

No i najważniejsze, dragoni dopiero po jakimś czasie walczyli konno, we franci możliwe że walczyli wcześniej konno(nigdy mnie to jakoś nie interesowało).

No i wydaje mi się że piszesz o późniejszych garłaczach(pistoletowych). Pierwsze garłacze wyglądały jak taki krótszy bandolet z kolbą i lejkowatym końcem lufy i taki pasował mi do gry;).

Offline Tandor92

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1362 dnia: Marca 05, 2012, 11:20:54 »
    Zadaniem Dragoni jest wsparcie ogniowe dla konnicy, a nie zabawa w podjeżdżanie do wroga i strzelanie z krótkiego dystansu. Od tego jest rajtaria.

I tutaj nie chodzi aby dochodzić nazw, które mogą nie mieć nic wspólnego z realiami(np. dragonia pograniczna była dragonią tylko z nazwy gdyż zwykle nie miała koni- informacja z gry, nie weryfikowana), a zastosowaniem. Nawet jeżeli nazwa pochodzi od garłacza, i mogło się zdążyć, że ktoś tam je posiadał, nie oznacza, że trzeba w grze wszystkich uzbrajać w garłacze.
    Mógł się trafić spieszony husarz walczący piką, ale nikt nie będzie im dawać pik jako podstawowy ekwipunek.

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1363 dnia: Marca 05, 2012, 18:57:59 »
    Po 2. Prusak, w jakiej dokładnie modyfikacji masz pancernych? ;)
    Jak już wcześniej wspomniałem mod jest do Empire TW.
    http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=250655
    Aby zobaczyć kliknij "INFANTRY and CAVALRY UNITS" Tam ujrzysz jednostkę nazwaną Polish Pancerny Cavalry.

Offline matiflo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • O RLY?
    « Odpowiedź #1364 dnia: Marca 08, 2012, 12:09:23 »
    Ja również uważam, że powinna zostać nazwa "Pancerny". To dodaje modowi klimatu.

A ty mi jaraj te baranki na Eli na grzanki.