Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380392 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1335 dnia: Marca 04, 2012, 13:21:17 »
    Jeśli macie zamiar dodać opcje łamania szabel, to dodajcie sztylet nie zajmujący slota, który da się wyjąc właśnie kiedy nasz mieczyk się złamie. Bo zostać z pustymi łapami byłoby głupio, a sztylet daje chociaż nikły cień szansy na przetrwanie.

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1336 dnia: Marca 04, 2012, 13:23:42 »
    Kwestia nadziaków:
    Nadziak uderzony częścią kłutą był raczej bronią jednorazową - tz. przy wbiciu go w pancerz ciężko było go wyciągnąć.

Co do sztyletu jestem za, może jeszcze wyciąganie tych pistoletów co przy siodle zazwyczaj jazda trzymała :)
    pozdrawiam
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1337 dnia: Marca 04, 2012, 13:36:06 »
    Kwestia nadziaków:
    Nadziak uderzony częścią kłutą był raczej bronią jednorazową - tz. przy wbiciu go w pancerz ciężko było go wyciągnąć.
    Dokładnie tak, a że nie ma raczej opcji by nadziak został w ciele, to dałbym mu łamliwość. Może dzięki temu będzie częściej używany.
    Co do sztyletu jestem za, może jeszcze wyciąganie tych pistoletów co przy siodle zazwyczaj jazda trzymała :)
    pozdrawiam
    Tych pistoletów raczej nie wyciągniesz;)
    Co do sztyletów, gdy łamie się jakiś item to przeważnie zastępuje go model złamanego itemu. Kiedyś animacja wyglądała tak jakby sięgał po drugi item. Zamiast złamanej szabli mógłby sięgnąć automatycznie po sztylet. Trochę takie to kombinowane, ale moje umiejętności skrypterskie kończą się na wpisywaniu prostych rzeczy;). Może Daedal coś tu zaradzi?

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1338 dnia: Marca 04, 2012, 13:52:24 »
    Czy ja wiem czy dodawanie mizerykordi czy innych puginałów jest dobre...
    Wg mnie to po złamaniu (jednak to dziwnie brzmi) szabli, delikwent mógłby otrzymywać ułomek szabli (coś jak pozostałość po kopii itp) którym mógłby zadawać stosunkowo słabsze ciosy i nie mógłby blokować...
    Ale i tak uważam że łamanie się szabli to dziwny pomysł :D

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1339 dnia: Marca 04, 2012, 13:52:49 »
    Zarówno w przypadku nadziaka, jak i szabli, rozwiązałbym to tak, że po złamaniu zostaje nam się ogryzek, którym można tylko dźgać, lecz szybki, i z opcją bloku. Mało to realistyczne, ale bez bloku równie dobrze ta broń mogłaby nie zadawać obrażeń, bo nic nie zdążymy zrobić, zanim nas zasieką:

Nasz cios - cios wroga - nasza broń pęka przy ciosie - wróg się zamachuje - a my mamy ogryzek bez możliwości bloku, i nie ma kompletnie żadnej szansy, że zadamy cios pierwsi, bo dodatkowo straciliśmy czas na ,,wzdrygnięcie się'' gdy pęka nam broń. Dlatego blok powinien być. :)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1340 dnia: Marca 04, 2012, 13:54:25 »
    Troch pohamuję waszą wyobraźnię... Jak często łamały się szable? Raz na milion przypadków? Może rzadziej...
    Więc po co kombinować i niepotrzebnie obciążać serwer dodatkowymi obliczeniami? Dodatkowo, teraz działa to na zasadzie przekroczenia jakiejś ilości obrażeń a co jak ten limit osiągniemy na nieubranym kozaku? Przecież będzie to wyglądało co najmniej żałośnie.

Poza tym, nie możemy zabrać graczom wszystkich rodzajów broni, co do jakiegoś typu musi mieć pewność, że zawsze zadziała. Broń palna zawodzi, łuki zawodzą, rzutki chorobnie szybko się kończą, broń drzewcowa się łamie...  Co nam zostaje? Tylko przyboczna broń do walki wręcz daje nam szansę przetrwania. A jakiś pewny punkt musi gracz mieć bo się wkurzy i wyłączy moda.

Z nadziakami też bym nie kombinował, fakt, była to broń praktycznie jednorazowa ale to tylko gra i moim zdaniem lepiej obniżyć jej drastycznie prędkość ale od kopa podnieść obrażenia niż powodować jej złamanie. A najlepiej (nie wiem czy to możliwe) dać im jakiś duży bonus przeciwko pancerzom ale musi być to napisane w okienku wybierania broni.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #1341 dnia: Marca 04, 2012, 13:55:56 »
     Kiedy nie ma opcji blokowania... pozostają czambery ;) Aczkolwiek nie podoba mi się łamanie jakiejkolwiek broni białej.

Offline Ans

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1342 dnia: Marca 04, 2012, 13:57:36 »
    Czołem. Wybaczcie, ze się wcinam w temat.

Z koncerzami po patchu stało się coś dziwnego ;) Ataman ma lepsze niż Husaria. Poza tym, osobiście wolałem jak stanowiły odrębną kategorię, z rozpędu można wziąć przypadkiem tylko koncerz ( zwłaszcza jak się dopiero siada do moda ) i później mieć problem. Zresztą sam koncerz jest na tyle odmienny, że należy mu się chyba osobna kategoria.

Co do Rajtarów z kolei trafiłem również na husarzy „bez kopii” chorążego nadwornego Jana Rudominy, którzy walczyli po „rajtarsku”, a których często zwano po prostu Rajtarami.

Teraz do postu Zerwikaptura, z opóźnieniem gdyż nie mam zbytnio czasu ostatnio. Niestety wciąż o Rajtarach, wzmianka jest również o Rajtarach rosyjskich. Aby nie rozwlekać, w spoilerze. Tyle ode mnie ;)  Pozdrawiam.
    (click to show/hide)

« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2012, 11:30:59 wysłana przez Ans »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1343 dnia: Marca 04, 2012, 14:22:10 »
    Powiem tyle, kto walczył prawdziwą bronią białą wie że łamanie jest bardzo, bardzo, bardzo rzadkie, w dodatku dzisiaj większość łamliwych nie są prawdziwie kute. Kuta szabla się nie złamie i tyle do gadania. Chyba że ktoś nie potrafi walczyć, ale w grze o żołnierzach to raczej niemożliwe :)
    Sława!

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #1344 dnia: Marca 04, 2012, 14:31:57 »
    Wydaje mi się że nie ma sensu dodawać łamania się szabli dopóki nie dodacie czołgu którym będzie można po niej przejechać. Wątpię czy szabla mogłaby się złamać przy zwyczajnym używaniu i uważam że powinniśmy posłuchać Blitzwinga. Dodatkowo nie można pozbawiać gracza na dobrą sprawę wszystkich broni, na którejś musi móc polegać.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1345 dnia: Marca 04, 2012, 16:16:30 »
    Na broni białej się nie znam, ale też nie twierdziłbym ze 100% pewnością, że jakiś rodzaj oręża się nie łamał. Sam widziałem jak profesjonalny nóż wojskowy - podejrzewam, że trudniejszy do złamania niż dowolna broń biała - ułamał się po trafieniu w kręgosłup. Oczywiście był to jeden jedyny wyjątek, lecz skoro coś takiego może się zdarzyć, to tym bardziej broń kuta 4 wieki temu mogła mieć podobne przypadki.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1346 dnia: Marca 04, 2012, 16:26:58 »
    Nóż to broń do zadawania sztychów, szabla cięć. żeby więc ją złamać trzeba by sztychować z wielkiego rozpędu, albo blokować ostrzem.
    Sława!

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1347 dnia: Marca 04, 2012, 18:06:59 »
    Może i masz rację, ale to był tylko przykład, że zawsze mogą zdarzyć się rzeczy, których w 100% nie możemy być pewni.

Wysłane z mojego Sony Ericsson Neo V za pomocą Tapatalk

Offline Tandor92

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1348 dnia: Marca 04, 2012, 20:50:41 »
    Witam
    Na wstępie powiem, że jest to najlepszy Mod w jaki grałem, a frajdę z gry można porównać do pierwszych chwil z Warbandem lata temu. Co nie zmienia faktu, że kilka rzeczy mi się nie podoba, a kilku jeszcze nie ma.

Zacznijmy od rzeczy najważniejszych i najprostszych do zmiany:
    1.Noże do rzucania - Nie mam pojęcia jak nóż może mieć 2x większe obrażenia od miecza czy szabli. Ja rozumiem, że przy obrażeniach rzędu 10-20 nie dorównywały by reszcie, ale... takie właśnie mają być. To ma być dodatek, który i tak bardziej przyda się janczarom czy piechocie wybranieckiej niż dodatkowa paczka amunicji. Powinien być to dodatek przydający się gdzieniegdzie, a nie wielka siła. Tymczasem wielu ludzi walczy wręcz nożami z większą skutecznością niż niejeden miecz. Sam się zdziwiłem na początku gry, kiedy z pełnym życiem zginałem od jednego ciosu sztyletu janczara. Co najdziwniejsze, w wersji 0,51 obrażania zostały podniesione.

Rada: Osobiście zmniejszyłbym znacząco obrażenia, za to potanił lub zwiększył liczbę noży/sztyletów w slocie do 3.

2.Inżynier. Wydaje mi się, że pierwotnie to miała być profesja naprawiająca, obsługująca działa itp. Tymczasem jest to człowiek demolka. Każdy gracz(w tym ja sam) kupuje garłacz i granat. Zbyt dobrze radzi sobie w walce i jest ich za dużo 20% to naprawdę kupa graczy. Psuje to klimat gry, gdzie takich komandosów z shotgunem i granatami jest więcej niż husarii.
    Dziwną rzeczą są granaty. Bardzo podoba mi się, że trzeba je odpalić, jednak wolałbym aby eksplodowały po określonym czasie. Tymczasem, eksplodują tylko jeżeli ich nie wyrzucimy w czas, a przy poprawnym rzuceniu wybuchają w chwili uderzenia o podłoże.

Rada: Zmieniłbym limit do 10%(zaokrąglając w dół, tzn. aby był 1 inżynier, musiało by być co najmniej 10 graczy), podrożyłbym garłacz do 1000 aby nie był tak oczywistym wyborem, oraz osłabiłbym granaty tym, że nie wybuchają od razu po zetknięciu z celem, tylko po określonym czasie od odpalenia. Rzucony za wcześnie da wrogom czas na ucieczkę, a za późno zabije rzucającego(druga opcja już jest). Za to, wszystkim poza tatarom, dałbym słaba strzelbę do kupienia.
    Chodzi o to aby inżynier był profesja wsparcia a nie zabijaką jak obecnie.

3. Kopie - Ponieważ łatwo się łamią, nie można ich chować ani normalnie dźgać po co dalej im obcięcie mocy w postaci limitu czasowego nastawienia ich? Ani to realne ani sensowne.

Rada: Możliwość nastawienia Kopii w każdej chwili przez dowolną długość czasu. Oczywiście postać dalej musi mieć odpowiednią prędkość.

4. Łamanie broni drzewcowych - Husarskie Kopie były puste w środku, i celowo pękały przy uderzeniu, za to reszta broni wcale nie służyła do jednorazowego ataku.

Rada: Wszystko poza Kopiami powinno mieć większą wytrzymałość, szansę na złamanie powinna dalej być, jednak znacznie mniejsza.

5. Psucie łuku - O ile niewypały z broni czarno-prochowej są dla mnie ok (choć nie wiem czy nie za częste) o tyle spadanie cięciwy czy łamanie się łuku jest przegięciem. Rozumiem, że raz na ruski rok coś się może zdarzyć ale szansa jest naprawdę spora. Dzisiaj za pierwszym strzałem złamałem łuk. Nigdy w życiu nie słyszałem aby problemem luków było ich pękanie czy spadanie cięciwy. Równie dobrze można dać szansę, że drzazga z kruszenia kopii wbiję się w oko i zabije.

Rada: Zmniejszyć szansę do 0,1% lub mniej. Osobiście w ogóle takimi drobiazgami nie zawracałbym sobie głowy, ale jak już jest skrypt można zostawić maluteńką szansę, aby dziadek mógł opowiadać wnuką jak to kiedyś na wojnie napadła go banda szwedów a jemu spadła cięciwa przy próbie wyeliminowania ich i był w niemałych tarapatach.

6. Pancerni - Moja ulubiona profesja RON. Kilka drobiazgów. Pierwsza sprawa, podstawową zbroją powinno być zwykłe ubranie. Jazdę Kozacką przemianowano na Pancernych w 76 a do tego czasu wielu nie nosiło zbroi. Poza tym, głupio wygląda darmowa kolczuga o obronie koszuli(to się tyczy wszystkich profesji ze zbrojami). Kolejna sprawa, czemu mają tylko pistolety i łuki? Powinni mieć również bandolety. Ostatnią sprawą jest nazwa. Nie rozumiem skąd u polaków wstręt do ojczystego języka i chęć tłumaczenia wszystkiego na angielski. Pancerni są nazwą własną i tak powinno się ich nazywać w języku obcym. Nikt przecież nie nazywa dragonów smokami, rajtarów jeźdźcami czy Kirasjerów Pancernymi. Oczywiście ostatnia sprawa nie ma wpływu na rozrywkę ale miło jest używać poprawnych nazw.

7. Limity jednostek. Dało by się zrobić aby limitem Husarii była liczba Pancernych? Wolałbym to od limitu %. Adekwatnie z pikinierami, nie może być ich więcej od muszkieterów itp. Dodatkowo, wolałbym aby do elitarnych jednostek dostęp mieli najlepsi a nie najszybsi. Np. aby być husarzem, trzeba mieć 1000 więcej niż wartość początkowa. Ew. stałą wartość w wysokości +/- 3000.

8. Zbroje początkowe. Oczywiście rozumiem cel tak słabej ochrony dla darmowych zbroi, nie mniej wolałbym aby było to rozwiązane przez brak darmowych zbroi, za to najtańsze miały sensowny pancerz. System limitów jednostek wymieniony prze zemnie na górze, powinien wyeliminować ew. problem z gołymi husarzami.

9. Teren a Konie. Jak ktoś wspomniał, rozpędzony koń uderzający w ścianę powinien być ranny, czy nawet zginąć. Ponad to,  barykady z palami powinny zadawać znacznie większe obrażenia niż normalny teren. Póki co, to tylko przeszkoda... Dało by się coś z tym zrobić?
    « Ostatnia zmiana: Marca 04, 2012, 21:18:11 wysłana przez Tandor92 »

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1349 dnia: Marca 04, 2012, 21:09:11 »
    Kiedyś sugerowałem, by tylko Ci sprawniejsi gracze mogli brać elitarne jednostki, lecz zostało to odrzucone.
    W zasadzie, to zgadzam się z twoimi sugestiami, to dobre pomysły.

Dodam też, że rapiery są zbyt szybkie. Najlepszy ma 112 szybkości. Zdecydowanie za dużo.