Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381535 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1200 dnia: Lutego 17, 2012, 22:14:45 »
    Dokładnie, frakcje oddalone od nas to głupota. Chcąc przyciągnąć ludzi strzelimy sobie w nogę, bo nie będzie na serwerach Rzeczpospolitej, a Angoli ganiających Szwedów. Zresztą, skupić się teraz trzeba na budynkach i ich wnętrzach. Jak mod jest dobry to frakcje nie przeszkodzą. A to że ludzie chcą. W każdym modzie tak jest :p
    Sława!

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1201 dnia: Lutego 17, 2012, 22:15:25 »
    A Turcja floty niby nie miała?
    Według mnie powinniście się skupić na nowych nacjach tylko sąsiadujących z Polską bo najbardziej pasują do klimatu czyli ,Moskwa,Brandenburgia lub Austria.
    Warto myśleć o jakiś bitwach morskich które bez zniszczalnego otoczenia nie maja sensu?
    Co do grania swoja nacja.W MM moda nie ma różnych nacji a graja tam nie tylko ludzie z krajów które w tym modzie są i graja...

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #1202 dnia: Lutego 17, 2012, 22:32:47 »
     Bitwy morskie... a piraci będą? Hehehe jak by nie patrzeć to taka ,,frakcja,, by była nawet jedną z najbardziej różnorodnych jednostek w grze. Masa różnych podrzynaczy gardeł z różnych państw wyjętych spod prawa, i Czarnobrody z 6 pistoletami. Ups, slotów by nie starczyło na niego ;)
     A tak bardziej z przyziemskich spraw odnosząc do poprzednich postów, błagam nie rób skrzydeł do napleczników u husarzy. Taki patent zostaw filmowcom i paradującym na 11 listopada. Ani to historyczne (ale wojna dalej trwa że niby były) ani to grywalne (wspomnienie po zabugowanym Ogniem i Mieczem).

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #1203 dnia: Lutego 18, 2012, 08:45:46 »

Mam myśl odnośnie pogodzenia frakcji. Ja jestem obojętnie nastawiony odnośnie frakcji niemieckich bliskich Polsce, ani by mnie to zachwyciło ani przeszkadzało. Ale Anglia w Deluge to coś, co po prostu zniszczyłoby bezpowrotnie jego klimat... Już nie wspominając o tym, że nigdy na zagranicznych serwerach by się nie pojawiała inna frakcja niż ona, pewnie przeciwko Rosji i Szwecji - Tatarzy, Kozacy i prawdopodobnie Polacy też odeszli by w zapomnienie. Mam nadzieję że nie dojdzie do skutku wprowadzenie tej frakcji, podobnie ma się sprawa z Francją.

Popieram, skupmy się na nacjach które były jakoś związane z RON, a trochę i było.
    Święte Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego
    Hospodarstwo Wołoskie
    Siedmiogród
    Brandenburgia-Prusy
    Księstwo Kurlandii i Semigalii
    Hospodarstwo Mołdawskie

Ale z drugiej strony... wprowadzenie tych frakcji do bitew morskich nie byłoby złe. Ba, przy obecnych frakcjach byłoby to wręcz konieczne, bo nie ma wystarczająco dużo państw posiadających flotę. Oprócz Szwecji, Polski, i zdaje się że Rosji, do starć morskich można dołączyć Hiszpanię i Anglię, albo nawet oba te kraje. I wilk syty, i owca cała - frakcje zachodnie są, ale wschodnie pozostają bezpiecznie na bitwach lądowych.
    Kozacy, Kurlandia, Turcja, Święte Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego, Brandenburgia-Prusy i piraci moim zdaniem wystarczą. W przyszłości można dać tutaj inne nacje, ale to już po kampanii, która moim zdaniem jest ważniejszym elementem gry niż radość kilku germanów(ludzi z zachodu).

Niech ludzie przy okazji dowiedzą się trochę o XVII wieku w naszym regionie, bo obecnie okres ten jest zapomniany.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1204 dnia: Lutego 18, 2012, 08:57:33 »
    Ensis... Wiem jak wielką uwagę przykuwasz do historyczności itd, ale patrząc z punktu widzenia gracza, to hospodarstwa Mołdawskie i Wołoskie oraz Siedmiogród to niemalże to samo. Wiem, wiem. To były oddzielne kraje. Ale były małe i bardzo do siebie podobne. No i wszystkie trzy były wasalami Turków.

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1205 dnia: Lutego 18, 2012, 09:21:33 »
    Ensis... Wiem jak wielką uwagę przykuwasz do historyczności itd, ale patrząc z punktu widzenia gracza, to hospodarstwa Mołdawskie i Wołoskie oraz Siedmiogród to niemalże to samo. Wiem, wiem. To były oddzielne kraje. Ale były małe i bardzo do siebie podobne. No i wszystkie trzy były wasalami Turków.

Ja tylko wymieniłem państwa z nami związane, to Ty sugerujesz stworzenie wszystkich wyżej wymienionych, nie ja. Poza tym Siedmiogród i Hospodarstwo Mołdawskie, Wołoskie to nie to samo, po drugie nie były małe, po trzecie Siedmiogród próbował dokonać rozbioru RON.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2012, 09:33:59 wysłana przez Ensis »

Offline Zowi

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Palahniukista
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1206 dnia: Lutego 18, 2012, 10:18:39 »
    Zdecydowane nie dla ACTA nowych nacji! W chwili obecnej zespół państw jest taki, że wszystkie każde z każdym ze sobą walczyły lub pomagały sobie - nie licząc Szwedów - RON, Krym, Turcja, Kozacy i Moskwa - to wszystko ma ze sobą dużo wspólnego, każde z każdym miało jakieś powiązania - czy to była wojna, czy sojusz. Idąc tokiem rozumowania, że taka np. Brandenburgia kiedyś się biła/miała sojusz z RON, ew. Szwecją, z w.w. państw, czyli trzeba ją dodać, można dojść do czegoś takiego:

Polska biła się z Brandenburczykami, Brandenburczycy z Saksonami, Saksonowie zaś z Hanowerczykami, Hanowerczycy z Holendrami, Holendrzy z Hiszpanami, Hiszpania z Indianami, Indianie z Anglikami, Anglicy z Hindusami... I w takim toku myślenia dodanie Vijayanagar'u do moda to nic nadzwyczajnego... Indianie [tja, wiem, Rdzenni Amerykanie], Hiszpanie? Co za problem?  Moim zdaniem frakcje powinny być takie, jakie są, tylko dodać Moskali. Nie niszczmy moda, jeżeli dodamy nowe frakcje to nawet nazwa "The Deluge" nie będzie pasować... Rozumiem, przyciągnie graczy, będzie więcej wszystkiego... ale po co? Wybierzmy mniejsze zło.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2012, 10:34:05 wysłana przez Zowi »
    別企圖。
    Bié qǐtú.

Pozdrowienia dla wszystkich akapków :*

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1207 dnia: Lutego 19, 2012, 15:44:06 »
    Moim zdaniem dwulufowy pistolet u rajtara szwedzkiego jest za tani. W rzeczywistości ta bron był ogólnie dostępna? Jak nie to sugeruje używać do broni egzotycznych absurdalnie wysokich cen.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1208 dnia: Lutego 19, 2012, 22:26:05 »
    Przydala by sie mozliwosc strzelania z konia w lewa strone.Bo aktualnie trzeba zakrecac.Chociaz jeszcze pare stopni ;p

awersja 0,5 mankament Łucznicy.Oby w 0,51 nie byli problemem "Inżynier tatarski ma możliwość kupienia konia, oraz dwóch granatów glinianych w jednej paczce"
    « Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2012, 22:37:46 wysłana przez Skrzetusky »

Offline Ans

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1209 dnia: Lutego 20, 2012, 17:04:16 »
    Pograłem trochę w bitwę na 80 osób i mam jeden wniosek. Konie są za słabe. Kawaleria straciła swoją największą przewagę. Obecnie kawalerzysta nie stanowi żadnego zagrożenia na polu bitwy bo zabicie konia jest banalnie proste, a na pewno prostsze niż zabicie jeźdźca ( nie mam na myśli tego, ze jeździec stanowi trudniejszy cel ). Nawet w sumie nikt się już nie wysila w celowanie w jeźdźca bo nie ma to żadnego sensu. Nastąpiło całkowite spłaszczenie roli tego wspaniałego zwierzęcia na polu bitwy, która w tamtych czasach była ogromna. To zwierzęta o ogromnej wręcz sile i wytrzymałości. Nieraz ich heroizm był przytaczany przez żołnierzy. Tymczasem najlepszy koń jest na 3 strzały z łuku. Przeciętny na 2. Nawet po bitwie tak powszechny widok biegających koni bez jeźdźców ( nie tylko w grze ) teraz nie ma miejsca. Ten aspekt gry wg mnie jest przesadzony ( w drugą stronę )
    « Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2012, 17:11:29 wysłana przez Ans »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1210 dnia: Lutego 20, 2012, 17:32:30 »
    Nie wydaje wam się, że siła szarży konia jest porażająco mała? Wjeżdżając cwałem tureckim pancernym koniem w gołego piechura, zabierzemy mu tyle HP, co nietrafiony cios słabym mieczem. W rzeczywistości, ktoś taki zginąłby na miejscu, głównie nie dzięki prędkości, ale wielkiej masie konia, jego pancerza, dodać do tego jeźdźca który też ma ekwipunek, jeszcze wspomniana prędkość, i piechociarz po zderzeniu czuje się jakby go potrącił jadący 35 na godzinę samochód. Fakt, może nie zawsze spowoduje to śmierć, ale na pewno nikt nie byłby w stanie po tym wstać i walczyć. Nie zapominajmy, że na multi Warbanda ogłuszony równa się zabitemu, i przyjmujemy że ktoś ze złamanymi czterema żebrami, wybitym barkiem, złamaną nogą, i kopnięty kopytem w głowę jest martwy, chociaż niekoniecznie zginął. Zwiększenie (od 3 do 4-krotnie, na początek) siły szarży konia powinno uleczyć balans zachwiany ich nerfem (nie widziałem go na własne oczy, wierzę Ansowi). Koni zaczęto by się bać, bo samo ich uderzenie byłoby nierzadko śmiertelne.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1211 dnia: Lutego 20, 2012, 17:46:42 »
    Już widzę kawalerzystów jedynie jeżdżących po piechociarzach zamiast próbowania ich zabić ostrzem...

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1212 dnia: Lutego 20, 2012, 17:49:02 »
    pikinierzy zyskali by na znaczeniu;p

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #1213 dnia: Lutego 20, 2012, 17:55:07 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:25:04 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1214 dnia: Lutego 20, 2012, 18:02:48 »
    Już widzę kawalerzystów jedynie jeżdżących po piechociarzach zamiast próbowania ich zabić ostrzem...

Jeżeli któryś z nich potrafi po wpadnięciu w grupę piechoty nie tracić prędkości i swobodnie manewrować, to czemu nie... Bo oczywiście tacy ludzie nie istnieją. :] Centralnie atakując piechociarza, zdobędzie jednego fraga (a i to nie zawsze), po czym stanie i zostanie zaszlachtowany. Więc, jak to ,,ziomalsko'' mawiasz, Twój argument jest inwalidą. :P
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński