Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381627 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1080 dnia: Lutego 15, 2012, 10:16:03 »
    Tak tylko ze jeszcze musi działać pochylona pika bo nie działa aktualnie poprawnie;]
    Tylko takie zgranie jak pokazujesz mało kiedy się zdarza na randomach,przynajmniej ja raz/dwa to doświadczyłem od kiedy 0,5 wyszło;]
    Wszystkie pozostałe Kircholmy wyglądały tak ze ludzie uciekali do namiotów i było mordobicie ze strony łuczników albo na górce nie budowali okopów ,brali tylko strzelców,jazdę a Husaria piechotę rozjeżdżała a pozostałości dobijali łucznicy;]

sir Luca to chyba tylko schemat formacji a nie cała linia obrony:P
    « Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2012, 10:25:15 wysłana przez Skrzetusky »

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1081 dnia: Lutego 15, 2012, 10:19:08 »
    Fajny obrazek ale... Chyba nie uważasz graczy polskich za totalnych idiotów. Zresztą nawet półinteligent zauważy, że wystarczy objechać was od skrzydła lub od tyłu...
    Oj Luca... Dlaczego uważasz Szwedów za idiotów... Dlatego kopaliśmy KOŁA z okopów a Hofik przedstawił tylko nanzbyt uproszczony wycinek tego koła... Ale danie szwedzkim pikinierom łopat to był świetny pomysł... ;P

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1082 dnia: Lutego 15, 2012, 10:21:06 »
    Fajny obrazek ale... Chyba nie uważasz graczy polskich za totalnych idiotów. Zresztą nawet półinteligent zauważy, że wystarczy objechać was od skrzydła lub od tyłu...

Na Kircholmie? Stumetrowa zapora z  pali, a po bokach bardzo wąskie przejścia ograniczone bagnami i rzeką, które można zablokować właśnie taką formacją? :) Półinteligentami to można nazwać husarzy, którzy spróbują sobie manewrować wesoło pod ogniem muszkietów, szukając miejsca na okrążenie. Plus to co mówi Wolfer.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1083 dnia: Lutego 15, 2012, 10:58:34 »
    Rozmowa o balansie całego moda na podstawie tylko jednej mapy i to jeszcze eventowej więc nie koniecznie zbalansowanej...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    « Odpowiedź #1084 dnia: Lutego 15, 2012, 11:00:50 »
    Powrócę jeszcze na moment do kwestii walki wręcz. Według mnie walka została mocno "znerfiona", zarówno pod względem zadawanych obrażeń, jak i tempa zadawania ciosów. Teraz jest trochę za łatwo, sparowanie ciosu jest dużo prostsze niż dawniej. Owszem, dla niektórych to plus - zwłaszcza dla nowych graczy ;) Ale przez to walka  wręcz traci na skuteczności. Nie dość, że zadawane obrażenia są mniejsze, to jeszcze przeciwnik znacznie dłużej potrafi się bronić. Na tyle długo, że ktoś z drużyny zdąży mu pomóc. Poza tym duele zbliżyły się do tych znanych z Native'a - długich i dosyć monotonnych.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1085 dnia: Lutego 15, 2012, 11:02:31 »
    Rozmowa o balansie całego moda na podstawie tylko jednej mapy...

A znasz inną na której husaria nie ponosi sromotnej klęski?

Może Valley. Myślisz że tam jest inaczej? Od frontu drewniane tarcze, wagon, i trzy działa. Po bokach las, w którym husaria co najwyżej się poblokuje wzajemnie i tylko da czas na wzmacnianie umocnień wrogowi.

Nie jestem teoretykiem wojskowości, żeby rozważać tutaj walkę w szczerym polu. Takie mapy nie powstają na normalne bitwy, bo nie mają za grosz balansu, więc tak - będę omawiał atak husarii na jedynej mapie, na której się ją powszechnie stosuje.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    « Odpowiedź #1086 dnia: Lutego 15, 2012, 11:10:20 »
    Na Valleyu? Husaria na nim wymiata ;) Zresztą jak i większość konnych jednostek. Nie wierzysz, to ci mogę to udowodnić :P

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1087 dnia: Lutego 15, 2012, 11:13:55 »
    Na Valleyu? Husaria na nim wymiata ;) Zresztą jak i większość konnych jednostek. Nie wierzysz, to ci mogę to udowodnić :P

Bez wsparcia łuczników (albo po ich znerfieniu, na co niecierpliwie czekam), i przy minimalnym ogarnięciu przeciwników, husaria może sobie tam co najwyżej w bierki pograć. Efekt ten spotęguje większa liczba graczy, i to że obrońcy będą mogli zapełnić całą szerokość umocnień. Dlatego ja nadal optuję za wydłużeniem czasu opuszczenia kopii, który jak dla mnie jest śmiesznie krótki. Podobno są z tym problemy techniczne, ale cóż... powiewające sztandary też były niewykonalne. :p

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #1088 dnia: Lutego 15, 2012, 11:20:43 »
    Czasem mam wrażenie, że w kwestii balansu wasz tok rozumowania jest bardzo ograniczony... Nie można zapominać, że osłabienie jednej jednostki bo na jednej mapie jest za silna skutkuje tym, że na pozostałych będzie wręcz bezużyteczna, bo teraz jest słaba lub w ostateczności w sam raz. Nie wiemy jakie nowe mapy będą tworzyć gracze i wstawiać na różne serwery. Więc każda frakcja musi sprawdzać się na każdej mapie. Nie może być tak, że teren daje przewagę jednej frakcji, przy dobrze zbalansowanych jednostkach każda frakcja powinna móc wygrać z każdą inną. Dlatego przestańmy może myśleć o klasach jednostek jako o czymś autonomicznym a zacznijmy jak o częściach większej całości.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1089 dnia: Lutego 15, 2012, 11:29:08 »
    Zgadza się, każda frakcja powinna móc wygrać z każdą inną na każdej mapie. Ale nie tymi samymi jednostkami. Na Kircholmie Polacy niech używają husarii, a w Krakowie spieszonej szlachty i dragonów. Tak właśnie powinno być, prawda? Osłabienie jednej jednostki nie osłabia frakcji jako całości, zmienia tylko jej sposób działania na danych mapach. I na niektórych mapach konkretne jednostki (zwłaszcza najbardziej specyficzne) powinny być bezużyteczne, inaczej gracze zaczęli by się przyzwyczajać do jednej jednostki, nie używając innych, gra straciłaby dla nich urok.

DOWN: Widzicie? Askorti tak mówi, zapalony husarz. Valley jest nie dla skrzydlatych. :P
    « Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2012, 11:34:47 wysłana przez Hofiko »

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1090 dnia: Lutego 15, 2012, 11:33:54 »
    Valley? Na valley husaria nie jest zagrożeniem. To konni łucznicy dziesiątkują wrogów i nie da się z nimi skutecznie walczyć. Husaria jest dobra, gdy może zaszarżować na nieprzygotowanego wroga. Na tego typu mapach takie coś się nie zdarza. Piechota, oczekując husarii się okopuje, kryje itd. A lekka kawaleria właśnie na takie cos czeka. Piechota wroga trzyma się w kupie, by odeprzeć atak husarii, a tu dupa. Zostają wystrzelani z łuków niczym przez tatarów.
    Uważam, że obecnie husaria wcale nie jest silna, a na płaskich mapach prawdziwymi mordercami RONu są pancerni i lekka kawaleria z łukami.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #1091 dnia: Lutego 15, 2012, 11:53:12 »
    Ja uważam że nie można osłabiać ani łuczników ani husarii. Co najwyżej dać większe ograniczenia dla ilości takich używających. Husaria dominuje na takich mapach jakich powinna. W końcu była jedną z najlepszych kawalerii świata nie? A wy chcecie ją sprowadzić do czegoś co pokonać będą mogli kozacy albo rajtarzy. Tym bardziej że już niejednokrotnie na deluge husaria przegrywała gdy przeciwny team miał trochę oleju w głowie. Tak samo łucznicy konni. Można co najwyżej zmniejszyć jakoś ich ilość. Trafianie z łuku nie jest aż takie łatwe, jedynie w połączeniu z koniem daje przewagę (szybki podjazd i strzał). To co, tatarów też osłabicie w imie balansu? :p
    Sława!

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1092 dnia: Lutego 15, 2012, 12:02:19 »
    A polscy łucznicy byli tak dobrzy jak tatarscy czy jak są teraz w Deluge;]??
    Luki są skuteczniejsze od Broni palnej w XVII wieku.To jest przesada...

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1093 dnia: Lutego 15, 2012, 12:10:55 »
    A polscy łucznicy byli tak dobrzy jak tatarscy czy jak są teraz w Deluge;]??
    Luki są skuteczniejsze od Broni palnej w XVII wieku.To jest przesada...

I to gruba. Tatarzy powinni być mocni w łukach jak są teraz, bo nic lepszego nie mają. Ale oprócz tego, łuki to najmocniejsza po muszkiecie średniodystansowa broń w modzie, co w połączeniu z tym, że 95% łuczników może dosiadać koni, daje zabójczą mieszankę i największy zgrzyt balansu w 0.5.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1094 dnia: Lutego 15, 2012, 12:31:05 »
    I to gruba. Tatarzy powinni być mocni w łukach jak są teraz, bo nic lepszego nie mają. Ale oprócz tego, łuki to najmocniejsza po muszkiecie średniodystansowa broń w modzie, co w połączeniu z tym, że 95% łuczników może dosiadać koni, daje zabójczą mieszankę i największy zgrzyt balansu w 0.5.

No właśnie mi o to chodzi.Luki powinny odstępować od broni palnej.Poza tatarami różnica powinna być znacząca.A tatarów trzeba tak rozpisać by ich luki np były szybkie i mocne ale zadawały takie obrażenia by nie zabijały szybko.Albo inaczej kombinować.Trzeba manewrować statystykami szybkości,celności i obrażeń.2 statystyki mocne ,jedna słaba.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2012, 12:47:03 wysłana przez Skrzetusky »