Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381571 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1035 dnia: Lutego 13, 2012, 09:03:41 »
    1. ponieważ to nie kung-fu panda;)
    2.Cierpliwości, zapewne zdajesz sobie sprawę ile jest broni i przedmiotów i wiesz też ile czasu zajmie poukładanie tego w całość. Mam gotowy plik exel, w który będę wrzucał dane. Do tej pory nie widziałem skarg na broń która została już policzona od nowa.
    3.Ile według Ciebie powinna mieć ochrony? To ważne bo jeszcze tej zbroi nie przeliczałem.
    4.Dziwne pytania, ale dobra. Kończy Ci się amunicja to walczysz rapierem. Masz możliwość wycofać się kawałek i nabić pistolet to to robisz. Jaki problem? Dodać Ci skrót klawiszowy, który nabije Ci pistolety od razu?
    1. Nie tylko na filmach ludzie skakali podczas szarży, w prawdziwych bitwach i inscenizacjach też takie coś się zdarzało. I nie chodzi tu tylko o realizm, ale też frajdę. Zabicie kogoś z wyskoku fajnie wygląda i daje pewną satysfakcję.
    2. Czapki powinny kosztować grosze niezależnie od ceny innych przedmiotów. To jest element typowo ozdobniczy, nie widzę powodu, by były tak drogie. A buty tym bardziej. 320 za buty? to jest 1/3 początkowego złota. Bezsens.
    3. Nie mniej niż 34, zważając na fakt, że zbroja husarska ma aż 44. O ile mam świadomość, że husarz miał zbroje lepszej jakości, o tyle niemalże dwukrotnie większa ochrona to lekka przesada.
    4. Jedyne, o co mi chodzi to to, bym mógł przeładować pistolet bez zmartwienia, że mnie piechur dogoni. Nadal powinienem być łatwym kąskiem dla innej cav lub strzelców.

Offline Ans

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1036 dnia: Lutego 13, 2012, 10:17:49 »
    O koniu dla Sejmena pisałem w wątku z bugami.

Mam pytanie dotyczące wstawania z pozycji kucającej. Dało by się to delikatnie przyspieszyć? Na tą chwilę to wygląda jakby na polu bitwy wszyscy mieli reumatyzm. Fakt, musi być wolniejsze od kucania, ale chyba nie aż tak wyraźnie.

Przeładowywanie pistoletów na koniu. Obecnie aby to zrobić trzeba jechać bardzo wolnym stępem ( właściwie to prawie stojąc w miejscu ), a wydaje mi się, że jadąc jeszcze kłusem jest to wykonalne. Można byłoby tą prędkość nieznacznie zwiększyć? Żeby nie było nieporozumień, nie mam na myśli dawania tej możliwości w pełnym galopie czy cwale.

Zastanawiam się nad zaproponowaniem zwiększenia szybkości ładowania broni palnej...o kilka punktów. Gra była by dynamiczniejsza, a poprzez obecnie mniejsza celność nic byśmy nie stracili. Nadal trzeba było by rozważnie czekać z oddaniem strzału.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1037 dnia: Lutego 13, 2012, 10:58:40 »
    Hmmm może od razu bron automatyczną dajmy;]
    Przyspieszycie ładowanie to walka wręcz w tym modzie która jest najciekawsza zniknie bo nie będzie można dojść do przeciwników kampiacych gdzieś na jakiejś górce,ambonie.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1038 dnia: Lutego 13, 2012, 11:28:09 »
    Ładowanie broni jest ok . Przyzwyczaicie się. Mówię to człowiek lubiący strzelać, który nie potrafi walczyć wręcz;)

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1039 dnia: Lutego 13, 2012, 14:48:09 »
    Bartus a co z kopiami Husarii?Nie sa czasami za mocne?Dzisiaj miałem przyjemność widzieć Husarza który jedna kopia zabił 4 przeciwników w rundzie.

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1040 dnia: Lutego 13, 2012, 14:54:15 »
    No bez przesady! Nie dość, że nie można pchać nimi, a przygotowanie ich do kolejnej szarży trwa długo, to jeszcze miałyby się szybciej łamać?! Wtedy nie byłoby żadnego sensu, by je używać.

Offline Krystian80

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    « Odpowiedź #1041 dnia: Lutego 13, 2012, 14:56:56 »
    Husarię jest łatwo pokonać wczoraj graliśmy kozacy vs polska .
    Grałem kozakami i pokonywałem kilku husarzy jak na mnie szarżowali (trzeba mieć jakąś pike i rzutki :D) .
    http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    zapraszam do rejestracji i zarabiania pieniędzy z tego ref linku  ;)
    http://s2.postimage.org/tlyuonetl/angiel.png

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #1042 dnia: Lutego 13, 2012, 16:22:51 »
    Ciekawy artykuł, może się przyda.
    Jaka była skuteczność nowożytnej broni palnej?
    http://ciekawostkihistoryczne.pl/2011/02/24/jaka-byla-skutecznosc-nowozytnej-broni-palnej/

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1043 dnia: Lutego 13, 2012, 17:09:28 »
    Jak tak patrzę na statystyki jednostek, to dochodzę do wniosku, że jednostki mają zbyt niskie/niezbalansowane statystyki. dla przykładu: Plastun ma um. strzelania na poziomie jedynie 108, w czasie, gdy taki husarz ma 60. Hajduk te sama statystykę ma na poziomie 84. (dodatkowo jego(hajduk) um. używania broni 2h(berdysze) to tylko 51, praktycznie tyle samo, co wszyscy inni)
    Pancerny strzela z luku tak samo dobrze, jak bogaty tatar, (111 archery) zaś lekka kawaleria jest w tym nawet lepsza. (123)
    Rajtar macha mieczem trochę lepiej, niż husarz szablą. (rajtar 127, husarz 119, lekka kawaleria 124)

Offline Drakkanien

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1044 dnia: Lutego 13, 2012, 17:56:40 »
    A EMOsek jak zwykle narzeka zamiast cieszyć się życiem...

Nie, prawda po części masz rację, osobiście zajrzałem do niektórych statów jednostek i jestem trochę zdziwiony. Ale nie dajmy się zwariować! Co to by było gdyby, dajmy na to - Hajduk miał ze 100 pkt. broni dwuręcznej? Prawie nikt by do niego nie podszedł bliżej niż na zasięg strzału z pistoletu, unikanoby kolesia z berdyszem jak ognia. Jednak umiejętności łucznicze mongołów, bądź tatarów są zdecydowanie za niskie. Nie widać po nich wieloletniego treningu i praktyki skośnookich (polak nigdy nie doścignąłby ich w szyciu z łuku).

Artykuł który przesłał wyrzej Ensis doskonale odzwierciedla uwczesńą skuteczność broni palnej, jak i morale żołierzy. Bądźmy jednak realistami, w The Deluge każdy wciela się w zawodowca, zaprawionego w ogniu bitwy, zabijającego z zimną krwią, najczęściej "za sprawę"
    « Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2012, 18:02:15 wysłana przez Drakkanien »

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1045 dnia: Lutego 13, 2012, 18:17:31 »
    Berdysz nie jest mieczem świetlnym, da się go zablokować szablą, więc nie widzę powodu, by się go bać...

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1046 dnia: Lutego 13, 2012, 19:14:41 »
    Jak tak patrzę na statystyki jednostek, to dochodzę do wniosku, że jednostki mają zbyt niskie/niezbalansowane statystyki. dla przykładu: Plastun ma um. strzelania na poziomie jedynie 108, w czasie, gdy taki husarz ma 60. Hajduk te sama statystykę ma na poziomie 84. (dodatkowo jego(hajduk) um. używania broni 2h(berdysze) to tylko 51, praktycznie tyle samo, co wszyscy inni)
    Pancerny strzela z luku tak samo dobrze, jak bogaty tatar, (111 archery) zaś lekka kawaleria jest w tym nawet lepsza. (123)
    Rajtar macha mieczem trochę lepiej, niż husarz szablą. (rajtar 127, husarz 119, lekka kawaleria 124)
    Zapewne kolega EMOsek posiada MS i dokładnie wie co odczytuje? Zapewne sprawdził wszystko 3 razy aby nie podać statystyk botów z invasion(tych wysoko lvl z późniejszych fal)?
    Żeby nie było, podajesz błędne dane;)

Hajduk używał berdysza do podpierania arkebuza i tylko czasami do walki wręcz. Moim zdaniem wartość 40 odwzorowuje ten fakt.

Prawdopodobnie na dniach będę ustawiał konie, jakie zmiany proponujecie? Ja proponuję dać im mniejsze ptk wytrzymałości. Teraz kawaleria polska rozbija wszystko co stanie im na drodze, a to nie jest specjalnie fajne.

Prawdopodobnie zmniejszę celność łuków i ich szybkość(albo tylko jedno z tych rzeczy). Na wcześniejszych ustawieniach muszkietów łuki były ok, ale nie przewidziałem że teraz więcej polaków będzie ich używać...

Wstępnie przygotowałem statystyki ubrań, czapki powinny mieć teraz symboliczne statystyki. Rękawice pewnie też. Buty powinny mieć nieco więcej(te wysokie oczywiście).

Pancerze szwedzkie powinny mieć więcej ptk, ale i wagi. Mam nadzieję że kozacy dadzą im radę mimo tego.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2012, 19:27:18 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1047 dnia: Lutego 13, 2012, 19:23:19 »
    Wiesz, jak jednostka pojawia się na liście kilka razy, to każdy może zgłupieć.
    trp_polish_infantry_m
    Ta nazwa nie sugeruje, by był to bot na inwazję...
    trp_polish_infantry_multi_ai
    ta poniekąd tak. Aczkolwiek widząc te
    trp_inv_polish_infantry_1
    jednostkę wraz z podobnymi uznałem, że to sa właśnie boty na inwazję...

Ciekawy fakt.. Żaden hajduk z listy, którą mam przed sobą nie ma um. broni 2h na poziomie 40.... Co jest grane?
    I nie MS, a zwykły edytorek autorstwa Morgha... Może to jest powód rozbieżności danych?
    Albo ktoś sprawdza nie ten moduł, co trzeba. ;)
    Hajduk w modzie nie używa berdysza do podpierania muszkietu... Dodajcie berdysz jako forkiet, to się nie przyczepie. Póki co to jest równorzędna broń i wojak powinien umieć z niej korzystać. :)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2012, 19:28:00 wysłana przez EMOsek »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1048 dnia: Lutego 13, 2012, 19:31:46 »
    Albo ktoś sprawdza nie ten moduł, co trzeba. ;)
    No właśnie, ciekawe kto;)

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1049 dnia: Lutego 13, 2012, 19:33:53 »
    Napewno nie ja, ja przeglądam
    C:\Program Files\Steam\steamapps\common\mountblade warband\Modules\The Deluge 0.5\
    Więc to chyba ktoś inny. :D

Edit: Bartus, u no respond?!
    « Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2012, 22:06:56 wysłana przez EMOsek »