Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380374 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #675 dnia: Grudnia 24, 2011, 00:38:46 »
    A co byście powiedzieli na całkowite przerobienie systemu zarabiania kasy czy wybierania/kupowania ekwipunku? [...]

Możliwości techniczne są, więc czemu nie zaszaleć i nie zrobić czegoś, co całkowicie odcina się od zasad z Native? Jeśli ktoś ma jakieś wizje, pomysły, [...], to niech śmiało pisze.

System odrobinę podobny do cRPG, ale pewności nie mam, bo nigdy nie grałem. Ograniczy on występowanie puszek, ale może być lekko niezbalansowany. Jak bardzo, nie wiem - oceńcie.

Pieniądze zdobywalibyśmy za to samo co teraz, to znaczy zabicia, oraz przeżyte rundy. Tutaj nie mam zastrzeżeń do nativa. Zmianie uległo by jednak to, za co pieniądze tracimy. Nie ubywałoby nam już złota za śmierć na polu bitwy. Jedynym powodem utraty kasy byłby koszt utrzymania naszego ekwipunku, wszystkich jego elementów. Dzięki temu dobrzy gracze nie odczuli by różnicy, a utarłoby to nosa tym, którzy są tankami tylko dzięki temu, że ich drużyna ciągle wygrywa. Gracz z dużą ilością fragów i tak da radę utrzymać dobrą zbroję i broń, a taki złotonabijacz szybko pójdzie z torbami, jeżeli nie będzie walczył i ryzykował na równi z innymi. Co do kosztu utrzymania części eq - myślę że 10% ceny, po prostu. Oczywiście wymagałoby to testów, na wypadek gdyby miało się okazać, że wszyscy biegają w koszulach, bo nikogo nie stać na dobre ubranie.

Jeszcze jedna rzecz, o którą bym bardzo prosił - zmieńcie wyświetlanie złota. Obecna liczba nie ma nic wspólnego ani z naszym faktycznym bogactwem, ani tym, ile możemy jeszcze wydać - w zasadzie nie mam pewności, skąd się bierze. Najlepiej, żeby pokazywał się po prostu stan naszego portfela na chwilę obecną, żadnych udziwnień.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #676 dnia: Grudnia 24, 2011, 00:38:59 »
    Wg mnie całkowite odcięcie się od systemu kupowania ekwipunku nativo'wskiego będzie się odbijał na nowych graczach. Może zastosować coś w stylu powiedzmy jakieś 5-10% wartości eq zabitej przez gracza osoby??.

W sumie nawiązanie do crpg nie byłoby głupie. np podrasowywanie broni? Koszty naprawy? co wy na to?

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #677 dnia: Grudnia 24, 2011, 00:45:35 »
    A co byście powiedzieli na całkowite przerobienie systemu zarabiania kasy czy wybierania/kupowania ekwipunku? Wielu ludzi uważa, że ten native'owski jest idiotyczny. Szkoda tylko, że nikt przy okazji narzekania nań nie przedstawił choćby cienia pomysłu, jaki inny system wprowadzić.

Możliwości techniczne są, więc czemu nie zaszaleć i nie zrobić czegoś, co całkowicie odcina się od zasad z Native? Jeśli ktoś ma jakieś wizje, pomysły, jak powinien wyglądać alternatywny system doboru ekwipunku, to niech śmiało pisze.

Wracając jeszcze do kwestii "muszkiety jako kusze"... To ma swoje plusy i minusy. Był czas, że przerobiliśmy wszystkie muszkiety właśnie na kusze. Co to dało? Chociażby fakt, że muszkiety były trzymane oburącz podczas zwykłego stania oraz że odgłosy rykoszetów działały lepiej i dokładniej (bo zajmował się tym silnik, nie skrypty). Minusy? Pistolety albo też trzeba by było zrobić jako kusze (animacja trzymania oburącz, ikonka muszkietu po zabiciu kogoś), albo miałyby zupełnie oddzielną amunicję, która nie mogłaby być używana zamiennie.

Z pomysłu zrezygnowaliśmy i muszkiety na powrót zostały muszkietami.

Wydaje mi się, że nie zauważyłeś jeszcze jednej opcji. Muszkiety podmieniają kusze a pistolety zostają bronią palną. Wiem, że to trochę kombinowany system ale otwiera przed nami naprawdę wiele perspektyw z punktu widzenia balansu jednostek. Taka polska husaria czy szlachta, mimo, że dobrze strzelałaby z pistoletów po zdobyciu na przeciwniku muszkiety nic właściwie by nie zyskała (za oba typy broni odpowiadają inne WPFy). Z drugiej strony dalej pozostaje problem zbyt celnych pistoletów...

Zawiła sprawa...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #678 dnia: Grudnia 24, 2011, 00:48:51 »
    Cóż pistolety "zbyt często" trafiają w cel, tu się zgodzę. Coś powinno się z tym zrobić. Czasami jak gram 2 pistoletami to robię więcej niż 3 osoby z muszkietami co jest trochę dziwne ale póki są dobre to nimi gram :)

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #679 dnia: Grudnia 24, 2011, 01:21:18 »
    Luca, ależ ja o tym wariancie pisałem. Pistolety jako pistolety, a muszkiety jako kusze = dwa rodzaje amunicji: jeden dla pistoletów (naboje), drugi dla muszkietów (bełty).

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #680 dnia: Grudnia 24, 2011, 08:37:55 »
    W zasadzie.. Co w tym złego? Z tego co pamiętam, na "amunicję" muszkietu(oraz pistoletu?) składa się kula, ładunek prochu i wata czy jakoś tak. Przecież ilość(oraz wielkość) wszystkich trzech części powinna się różnić w przypadku muszkietu i pistoletu, więc różna amunicja dla tych dwóch broni to dobry pomysł.
    W prawdzie znacząco utrudniłoby to branie kombinacji muszkiet + pistolet, ale dało by plusy w mechanice oraz poniekąd w realiźmie.

Jest taki mały problem, mianowicie historyczność, której chciałbym się trzymać. Ale po woli.
    Z tego co pamiętam to istnieje taka możliwość, ale(tu właśnie ale) nie wyobrażam sobie hajduka, który pomyka w czerwonym lub żółtym kolorze... Natomiast jeśli chodzi o szlachtę to chciałbym im dać bardziej ozdobne materiały co może skomplikować zmianę koloru przez gracza).

Oczywiście kolorystyki nikt tak do końca się nie trzymał i można by dać jeden/dwa pancerze w których da się zmienić kolor(magnaci mieli swoje kolory).

Są plusy i minusy jeśli damy zmianę koloru to klany się ucieszą bo będą ubierać się jak sobie zażyczą i na pewno klanom się to spodoba. Natomiast wprowadzi to pewien zamęt bo po kolorze można domyślić się z kim za chwilę się zetkniemy. Nie wspominam tu już o pracy jaką by trzeba było włożyć w to...

Pozdrawiam.
    Przecież już teraz hajduk ma do wyboru trzy kolory delii, a nie jak byłoby realistycznie, jeden...

A nie można zrobić tak, by dla danego typu ubrania (np delia hajduka) tylko konkretne kolory są dostępne? Dzięki temu szlachta mogłaby ubierać się w karmazyn, purpurę oraz sino koperkowy róż, zaś biedni hajducy i dragoni tylko w błękit i szarość(?).

Powiem szczerze, że Ja nie widzę w tym minusów.(Bo się nie znam?) Obecnie hajduk ma po 3 ubrania tego samego typu w różnym kolorze. (x2 dla wersji "pancernych" i zwykłych). To daje 6 itemów dla samych delii. Gdyby użyć zasugerowanego przeze mnie systemu, ta liczba zmniejszyła by się do 2 itemów do wyboru.

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #681 dnia: Grudnia 24, 2011, 08:55:46 »
    Przypominam ze Hajducy mieli wybierany kolor ubrania przez swojego pana.

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #682 dnia: Grudnia 24, 2011, 11:38:58 »
     Z tą zamianą amunicji totalnie zgnębi strzelców. Zwłaszcza jeśli wciąż hanat będzie zbyt niezbalansowany. Zreszta przeciw każdej jednostce łuczniczej, zwłaszcza jeśli jest konna. Bo on ma łuk, zaspamuje i ucieknie. Ja osobiście gram piechurem i większość strzelam z muszkietu, a pistolet to na czarną godzinę żeby totalnie nie dac się zaspamowac łukami. Ale to i tak można obłędu dostać, gość zero manuala i niczym innym, tylko łucznik. Argh.
     Btw od razu mi się Czarnobrody przypomniał który nosił aż 3 pary pistoletów hehe. Ale to już zupełnie inny rejon, klimaty....

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #683 dnia: Grudnia 24, 2011, 12:04:13 »
    Luca, ależ ja o tym wariancie pisałem. Pistolety jako pistolety, a muszkiety jako kusze = dwa rodzaje amunicji: jeden dla pistoletów (naboje), drugi dla muszkietów (bełty).

Chyba zmęczony już jestem przygotowaniami świątecznymi...

Daedalu czegoś nie rozumiem, z tego co wiem teraz obie bronie są jako broń palna. Animacje są różne i ikonki też inne... A różna amunicja to chyba akurat najmniejszy problem. Przejrzę po świętach pliki i WFaSa i MM Moda i może wymyślę coś genialnego;-)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #684 dnia: Grudnia 24, 2011, 12:31:20 »
    Przecież już teraz hajduk ma do wyboru trzy kolory delii, a nie jak byłoby realistycznie, jeden...

A nie można zrobić tak, by dla danego typu ubrania (np delia hajduka) tylko konkretne kolory są dostępne? Dzięki temu szlachta mogłaby ubierać się w karmazyn, purpurę oraz sino koperkowy róż, zaś biedni hajducy i dragoni tylko w błękit i szarość(?).

Powiem szczerze, że Ja nie widzę w tym minusów.(Bo się nie znam?) Obecnie hajduk ma po 3 ubrania tego samego typu w różnym kolorze. (x2 dla wersji "pancernych" i zwykłych). To daje 6 itemów dla samych delii. Gdyby użyć zasugerowanego przeze mnie systemu, ta liczba zmniejszyła by się do 2 itemów do wyboru.
    To może inaczej, jakie kolory byście chcieli widzieć?

Piechota to głównie niebieskie i zielone dla dowódców(standardowo).

Pikinierom dam jakieś szare i zielone dowódcy.

Szlachta, ozdobne w różnych kolorach.

Dragoni to szare i czerwone, oraz oficer na zielono

Słucham propozycji? Chciałbym zamknąć już tą sprawę.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #685 dnia: Grudnia 24, 2011, 12:34:41 »
    Daedalu czegoś nie rozumiem, z tego co wiem teraz obie bronie są jako broń palna. Animacje są różne i ikonki też inne...

Nie do końca tak jest. Broń palna rozbita jest bowiem na dwa różne typy przedmiotów - muszkiety i pistolety. Dzięki temu mamy oddzielne animacje ładowania/strzału oraz inne ikonki przy korzystaniu z jednego typu amunicji i jednej biegłości.

A różna amunicja to chyba akurat najmniejszy problem.

Początkowo też tak myśleliśmy i faktycznie, dla osób korzystających tylko z muszkietu czy tylko z pistoletów nie będzie to żaden problem. Komplikacje pojawiają się wtedy, gdy ktoś chce wziąć sobie muszkiet i do tego pistolet jako broń zapasową. Mając taki zestaw nie możesz wziąć nic więcej, bo pozostałe dwa sloty zajmuje amunicja.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #686 dnia: Grudnia 24, 2011, 12:44:54 »
    (...)
    Początkowo też tak myśleliśmy i faktycznie, dla osób korzystających tylko z muszkietu czy tylko z pistoletów nie będzie to żaden problem. Komplikacje pojawiają się wtedy, gdy ktoś chce wziąć sobie muszkiet i do tego pistolet jako broń zapasową. Mając taki zestaw nie możesz wziąć nic więcej, bo pozostałe dwa sloty zajmuje amunicja.
    No i w sumie dobrze. Zawsze można wziąć pistolet z jednym nabojem, tak w razie czego.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #687 dnia: Grudnia 24, 2011, 12:54:19 »
    To może inaczej, jakie kolory byście chcieli widzieć?

Piechota to głównie niebieskie i zielone dla dowódców(standardowo).

Pikinierom dam jakieś szare i zielone dowódcy.

Szlachta, ozdobne w różnych kolorach.

Dragoni to szare i czerwone, oraz oficer na zielono

Słucham propozycji? Chciałbym zamknąć już tą sprawę.
    Tak, jak jest teraz u hajduka, czyli niebieski, zielony, żółty i może do tego jakiś szary. No i żeby każdy kolor płaszcza miał swoją wersję kolorystyczną czapki, bo np. żółty płaszcz z czapka innego koloru brzydko wygląda. ^^

A swoją drogą Bartusiu, co zdecydowałeś w sprawie kosztu ubioru? Będzie tak, jak teraz, czy jednak będzie znacząco obniżony? Bo moim zdaniem polska czapka za 300d, czyli tyle samo, co kozacji jatagan to trochę przegięcie.

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #688 dnia: Grudnia 24, 2011, 12:55:46 »
    Można dodać szlachcie tą blue delia? Można jeszcze dodać kilka kontuszy identycznych do tamtego, ale w innym kolorze. Tak samo z tą delią ,,blue delia''.
    Vivat Pomerania!

Offline Kasztelan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • znacie mnie jako blood_Kasztelan lub Sierzant_PL
    « Odpowiedź #689 dnia: Grudnia 24, 2011, 13:04:06 »
    Fajnie też by było gdyby ochrona ubrania nie zależała od koloru jak dawniej w 0.4 . To tak na przypomnienie ;)