Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380342 razy)

Opis tematu:

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #660 dnia: Grudnia 20, 2011, 22:39:46 »
    Konie były różnej wielkości to zależy od rasy. W tej chwili największe są konie husarskie z tego co pamiętam. Inne chyba też mogły by być nieco większe poza tatarskimi oczywiście.

Ogólnie o koniu husarski/polskim nie wiadomo wiele z tamtego okresu, bo już takich koni nie ma. Można opierać się tylko o jakieś rycinki i obrazy.

Przyjrzę się koniom i zobaczymy.

Offline Rajtar Bronn

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #661 dnia: Grudnia 21, 2011, 08:44:06 »
    Największym bydlęciem w regionie to byłby Fryz. Wielkie, kudłate, silne. Gut Fryz.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #662 dnia: Grudnia 21, 2011, 13:47:59 »
    Potrzebuję pewnych informacji, usprawniłem swój dokument exelowski którego zadaniem jest wyliczyć statystyki broni palnych.

Potrzebuję zakresu cech minimalnych i maksymalnych.

Celność broni palnej(teraz jest od 27 do 65)
    Szybkość ładowania broni(jest od 25 do 40)
    Obrażenia(od 60 do 90)

Przykłady:
    Pistolet lontowy: C=27,SŁ=39,O=60
    Muszkiet turecki: C=67,SŁ=27,O=89

Ceny są już ustalone ale pewnie i tutaj zajrzę jeszcze raz.
    Chcę też spowolnić łuki o kilka punktów.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #663 dnia: Grudnia 21, 2011, 13:59:47 »
    Przy okazji poruszenia przez ciebie sprawy celności broni palnej przyszły mi do głowy pewne przemyślenia...

Zmiana statystyk broni to jedno ale nie rozwiąże to do końca problemu zbyt celnych muszkietów według mnie. Tu chyba trzeba głębszej operacji nad trajektorią lotu pocisku. Posłużę się tu przykładem znienawidzonego już pewnie przez was MM Moda;-) Musicie mi to wybaczyć ale innego przykładu nie ma. Tam z tego co pamiętam same statystyki muszkietów są dość wysokie ale jakieś czasy mary wykonano nad wspomnianym już torem lotu pocisku. Teoretycznie leci on zawsze do przodu i powoli opada, niby wszystko ok ale nie do końca. W pewnej (Dość wczesnej) fazie lotu zaczyna się on odchylać od osi lotu w losowym kierunku. Przez to nigdy do końca nie jesteśmy pewni strzału (co chyba zgodne jest z realnym zachowaniem broni gładkolufowej). Może ten kierunek działania pomoże wam rozwiązać problem z snajperami na serwerze.

Zmniejszając tylko celność powoduje się (z tego co wiem, ekspertem nie jestem) rozszerzanie celownika i odchylenie pocisku w lewo lub prawo w końcowej fazie lotu. Ale nie wpływa to znacząco na cały tor lotu. W każdym razie, po paru próbach przeciętny strzelec jest w stanie uzyskać powtarzalność trafień co we wspomnianym MM Modzie jest praktycznie niemożliwe.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #664 dnia: Grudnia 21, 2011, 15:45:31 »
    To ta zmiana trajektorii lotu w nieokreślonym kierunku powinna tez dotyczyć łuków...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #665 dnia: Grudnia 21, 2011, 16:23:03 »
    Ta zmiana trajektorii lotu to raczej jakieś złudzenie. Z poziomu skryptów jest to niemożliwe i wymaga ingerencji w silnik gry. Wątpię, aby ludziom od MM Moda chciało się z tym bawić, nawet gdyby byli w stanie to zrobić.

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #666 dnia: Grudnia 21, 2011, 16:26:23 »
     Właśnie łuki. Jak ja nienawidzę łuków. Z łukami to do nativa niech spadają spamerzy jedni :)
    Ja wiem że stojąc z łuku powinno się celnie strzelać itp. ale jak patrze to co ludzie wyprawiają i jeszcze ten khanat to normalnie krew zalewa, dlatego jestem za drastycznym obniżeniem celności, oraz o połowę zadawanych obrażeń. Szybkość może być zwiększona. Będzie spam łuków ale dużo mniej celny więc taki piechur ma szanse przeżyć, przeładować broń czy co kol wiek zrobić.
     Właśnie między innymi dlatego lubię tego moda, bo lubie sobie postrzelać z muszkietu, czy pistolca, a i jeszcze weselej jak się zgra drużyna i wesołe formacje wychodzą. Ale nie, człowiek nie postrzela, bo nawet nie załaduje, ani nie podejdzie do wroga bo spam jeb.... łuków.

PS. 666 post, mhehehe ale ze mnie szatan :)

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #667 dnia: Grudnia 21, 2011, 17:14:21 »
    Ta zmiana trajektorii lotu to raczej jakieś złudzenie. Z poziomu skryptów jest to niemożliwe i wymaga ingerencji w silnik gry. Wątpię, aby ludziom od MM Moda chciało się z tym bawić, nawet gdyby byli w stanie to zrobić.

Ty tu jesteś ekspertem. W każdym bądź razie tam chłopakom udało się sprawić, że muszkiet pomimo 75 (albo coś koło tego) celności i 150 wpfów jednostki strzeleckiej żwby trafić kogoś z większej odległości wymaga sporej wprawy i odrobiny szczęścia. Może podpowiedzią w rozwiązaniu tej zagadki będzie to, ze muszkiety są zamiast kusz a nie jako dodany typ broni.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2011, 18:15:14 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Kasztelan

• Użytkownik
    • znacie mnie jako blood_Kasztelan lub Sierzant_PL
    « Odpowiedź #668 dnia: Grudnia 21, 2011, 17:59:21 »
    Sir Luca chyba dobrze myśli bo kusze to co innego a broń palna (która też istnieje od początku) to jeszcze cos innego . Jeśli się nie mylę (co często występuje w mojej osobie) ;)

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #669 dnia: Grudnia 23, 2011, 21:46:36 »
    Chciałbym nawiązać do posta Sir Luci.
    Wspominano tutaj o trajektorii lotu pocisku. Otóż, gdyż grałem dziś w nowo pobrany mod Renaissance to zauważyłem, że pocisk wystrzelony z broni palnej specyficznie się zachowuje, ciężko jest powtórzyć strzał, może to kogoś natchnie.
    pozdrawiam
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #670 dnia: Grudnia 23, 2011, 23:29:00 »
    Zaczątek poprawek starych ciuchów:
    Po prawej stara wersja, po lewej odświeżona.
    (click to show/hide)

Wracając do tematu broni palnej, moim skromnym zdaniem jest jakaś różnica pomiędzy crossbow a musket. Coś jest na rzeczy bo zachowują się zupełnie inaczej. Możliwe że jest to zahardkodowane, skoro nie widać tego w skryptach.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #671 dnia: Grudnia 23, 2011, 23:31:44 »
    Bardzo ładny model. Chociaż przyznam się szczerze, że na moje oko nie różni się tak wiele od wersji starszej, a w każdym razie nie jest to różnica tak porażająca jak w przypadku rajtara. Te frędzle na piersi wyglądają dość dziwnie, ale generalnie nie mam żadnych zastrzeżeń co do jakości.

Rozumiem, że stare wersje zostaną całkowicie usunięte z moda?
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #672 dnia: Grudnia 23, 2011, 23:34:01 »
    Bartuś, a moglibyście zrobić tak, jak to jest(było?) w MP becie 0.5 moda "1866"? W nim Indianie mieli jeden pancerz odpowiadający za malunki, i odpowiedni kod wpisywany w oknie ekwipunku definiował wygląda tego pancerza. dzięki temu można by zrobić tak, że byłoby kilka wersji kolorystycznych tego samego wdzianka, ale w oknie widać byłoby tylko jeden egzemplarz zamiast kilku. Co sądzisz?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #673 dnia: Grudnia 23, 2011, 23:49:47 »
    A co byście powiedzieli na całkowite przerobienie systemu zarabiania kasy czy wybierania/kupowania ekwipunku? Wielu ludzi uważa, że ten native'owski jest idiotyczny. Szkoda tylko, że nikt przy okazji narzekania nań nie przedstawił choćby cienia pomysłu, jaki inny system wprowadzić.

Możliwości techniczne są, więc czemu nie zaszaleć i nie zrobić czegoś, co całkowicie odcina się od zasad z Native? Jeśli ktoś ma jakieś wizje, pomysły, jak powinien wyglądać alternatywny system doboru ekwipunku, to niech śmiało pisze.

Wracając jeszcze do kwestii "muszkiety jako kusze"... To ma swoje plusy i minusy. Był czas, że przerobiliśmy wszystkie muszkiety właśnie na kusze. Co to dało? Chociażby fakt, że muszkiety były trzymane oburącz podczas zwykłego stania oraz że odgłosy rykoszetów działały lepiej i dokładniej (bo zajmował się tym silnik, nie skrypty). Minusy? Pistolety albo też trzeba by było zrobić jako kusze (animacja trzymania oburącz, ikonka muszkietu po zabiciu kogoś), albo miałyby zupełnie oddzielną amunicję, która nie mogłaby być używana zamiennie.

Z pomysłu zrezygnowaliśmy i muszkiety na powrót zostały muszkietami.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #674 dnia: Grudnia 24, 2011, 00:14:43 »
    Bartuś, a moglibyście zrobić tak, jak to jest(było?) w MP becie 0.5 moda "1866"? W nim Indianie mieli jeden pancerz odpowiadający za malunki, i odpowiedni kod wpisywany w oknie ekwipunku definiował wygląda tego pancerza. dzięki temu można by zrobić tak, że byłoby kilka wersji kolorystycznych tego samego wdzianka, ale w oknie widać byłoby tylko jeden egzemplarz zamiast kilku. Co sądzisz?
    Jest taki mały problem, mianowicie historyczność, której chciałbym się trzymać. Ale po woli.
    Z tego co pamiętam to istnieje taka możliwość, ale(tu właśnie ale) nie wyobrażam sobie hajduka, który pomyka w czerwonym lub żółtym kolorze... Natomiast jeśli chodzi o szlachtę to chciałbym im dać bardziej ozdobne materiały co może skomplikować zmianę koloru przez gracza).

Oczywiście kolorystyki nikt tak do końca się nie trzymał i można by dać jeden/dwa pancerze w których da się zmienić kolor(magnaci mieli swoje kolory).

Są plusy i minusy jeśli damy zmianę koloru to klany się ucieszą bo będą ubierać się jak sobie zażyczą i na pewno klanom się to spodoba. Natomiast wprowadzi to pewien zamęt bo po kolorze można domyślić się z kim za chwilę się zetkniemy. Nie wspominam tu już o pracy jaką by trzeba było włożyć w to...

Ogólnie to ja mogę się na to wszystko zgodzić jeśli tylko Daedalus stworzy odpowiedni skrytp.

Bardzo ładny model. Chociaż przyznam się szczerze, że na moje oko nie różni się tak wiele od wersji starszej, a w każdym razie nie jest to różnica tak porażająca jak w przypadku rajtara. Te frędzle na piersi wyglądają dość dziwnie, ale generalnie nie mam żadnych zastrzeżeń co do jakości.

Rozumiem, że stare wersje zostaną całkowicie usunięte z moda?
    Model nie powinien się znacznie różnić bo nie o to mi chodziło. Do rajtarów też będę musiał wrócić...
    Frędzle widziałem podobne na http://www.rotapiesza.pl
    Stare idą do kosza bo są brzydkie i odstają od reszty.

Pozdrawiam.