Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380337 razy)

Opis tematu:

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Buty to tak na razie do testów, by pokazać że Rajtarzy będą mieli buty za kolana. Trzeba je jeszcze odpowiednio podpiąć pod szkielet ale to już szczegół. Jak się uda to dpiero wtedy naryzuję teksturę do nich.
    Pozdrawiam.
    ps:

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Skoro b@rtu$ rzuca screenami, to i ja coś dodam od siebie. Ostatnio były gorące dyskusje na temat jednostek i ich nazw, które niewiele o uzbrojeniu i umiejętnościach danej jednostki mówią, przez co już Polacy mają problem z wyborem, więc co dopiero obcokrajowcy... Z nazwami kombinować nie będziemy i nie pójdziemy na niepotrzebne kompromisy. Myślę, że sprawę w dobry sposób rozwiązuje coś takiego:

Jeśli ktoś czuje się na siłach i chce pomóc w przygotowaniu jakichś sensownych opisów przedstawiających każdą z jednostek, to będziemy bardzo wdzięczni.

Zmianie uległ też ekran dołączania się do bitwy (wybierania frakcji), który będzie wyglądał mniej więcej tak:

Poza graficzną prezentacją frakcji dodałem drobne informacje, których brakowało mi w oryginalnym ekranie wyboru strony konfliktu - ilość graczy oraz punkty drużyny - aby gracz przyłączający się do bitwy wiedział, która drużyna dobrze sobie radzi i pomocy nie potrzebuje, a która dostaje baty i warto by było ją wesprzeć.

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Poza graficzną prezentacją frakcji dodałem drobne informacje, których brakowało mi w oryginalnym ekranie wyboru strony konfliktu - ilość graczy oraz punkty drużyny - aby gracz przyłączający się do bitwy wiedział, która drużyna dobrze sobie radzi i pomocy nie potrzebuje, a która dostaje baty i warto by było ją wesprzeć.
    Niestety, jestem pewien, że w praktyce będzie to wyglądało odwrotnie, tzn. ludzie będą dołączać do frakcji z lepszym wynikiem. Tak mi mówi moje doświadczenie wyniesione z grania w multi nie tylko w M&B. Liczba graczy jest ok.
    PS Fajny pomysł z ikoną obserwatora, ale dobrze by było, żeby ten trójkąt nie wchodził w ramkę na górze. Spróbuj podzielić ten prostokąt na dwie części, zrób przerwę między nimi, np. trochę je rozsuń i powinno być git.

Offline Zardes

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Do zobaczenia.
      • Profil Youtube - MrZardes
    Świetnie to wygląda Daedalus, może i drobne zmiany, ale już zachęcają oko do gry. Oby więcej takich innowacji. Również kłaniam się przed B@rtu$iem, którego "ciuszki" wyglądają świetnie!

http://www.youtube.com/watch?v=bdaQ5nPV_zM     -=| Trailer The Deluge|=-

http://www.youtube.com/watch?v=z1s2jrmx3KY      -=| Bitwa pod Kircholmem |=-

http://www.youtube.com/watch?v=8VSOdp_rt2I      -=| Bitwa pod Tczewem |=-

https://www.youtube.com/watch?v=hZxB9WPkjzw    -=| Prezentacja wersji v0.8 |=-

https://www.youtube.com/watch?v=FQu4yEVL1Jg    -=| Prezentacja wersji v0.9 |=-

Offline Ans

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Opisy w dwóch językach ?

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    Opis zależny od wersji językowe jaką masz ustawioną.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    Wygląda to całkiem nieźle. Tylko żeby nikt nie mówił potem, że jest zerżnięte z MM moda. No i na ten obrazek dałbym husarowi te duże skrzydła. Wyglądają bardziej reprezentatywnie...

W MM, jak i w inne mody nie gram wcale, więc nic z nich zerżnięte nie jest. Jeśli ktoś gdzieś wpadł na podobny pomysł co ten, to fajnie, cieszę się. Jeśli ktoś mi będzie zarzucał, że coś skądś zerżnąłem, to... mi to zwisa i tyle. :P
    « Ostatnia zmiana: Maja 17, 2011, 20:42:51 wysłana przez Daedalus »
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Wygląda to całkiem nieźle. Tylko żeby nikt nie mówił potem, że jest zerżnięte z MM moda.

Usiądźmy teraz i pomyślmy, co by jeszcze usunąć z WFaS, bo komuś może się wydać podobne do jakiegoś innego moda.

No i na ten obrazek dałbym husarowi te duże skrzydła. Wyglądają bardziej reprezentatywnie...

Słusznie.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Genialny pomysł oraz świetne wykonanie.
    ... ale nie byłoby tego postu bez odrobiny czepialstwa:

Dałoby radę ujednolicić?

Pozdrawiam!

Hehe, wiedziałem, że się tego uczepisz. :P Herby w rogu już dawno zostały zamienione na mniejsze odpowiedniki tych wielkich flag, tylko że nie chce mi się za każdym razem nowych screenów wrzucać. ;)
    « Ostatnia zmiana: Maja 17, 2011, 20:39:48 wysłana przez Daedalus »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Opisy dla jednostek:
    Husaria:
    Ciężka jazda polska, wyposażona w bardzo dobre konie, ciężkie pancerze, długie lance, bardzo dobre szable i dobre pistolety.

Pancerny:
    Średnia jazda polska, wyposażona w dobre konie, dobre szable, włócznie i tarcze. Podstawowe łuki i pistolety.

Szlachta:
    Uniwersalna jednostka polska, walcząca pieszo i konno, bardzo wszechstronna, średnie i lekkie pancerze, dobra broń palna, biała i łuki.

Dragon:
    Uniwersalny strzelec polski, walczący pieszo z możliwością dokupienia słabego konia. Wyposażony w dobrą broń palną, lekkie pancerze i podstawowe szable.

Rajtar:
    Średnia jazda najemna, walcząca głównie pistoletami. Wyposażona w dobre pistolety i rapiery, oraz średnie pancerze.

Hajduk:
    Polsko-węgierski strzelec, dobre umiejętności strzelania i walki wręcz, lekkie pancerze, dobra broń palna i biała.

Polski Pikeman:
    Lekki polski piechur, walczący głównie długą bronią drzewcową, oraz słabą bronią krótką. Wyposażony dodatkowo w noże do rzucania.

Piechota Wybraniecka:
    Polska jednostka inżynieryjna, wyposażona w narzędzia inżynieryjne, granaty, oraz podstawową broń biała.

Coś w tym stylu może być?

Edit: Poprawione
    « Ostatnia zmiana: Maja 18, 2011, 08:25:33 wysłana przez b@rtu$ »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    (...)
    Szlachta:
    Uniwersalna jednostka polska, walcząca pieszo i konno, dobra we wszystkim, średnie i lekkie pancerze, dobra broń palna, biała i łuki.
    (...)
    Zamiast "dobra we wszystkim" dałbym "bardzo wszechstronna" albo coś podobnego.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Kozacy:
    Semeni:
    Lekka jazda kozacka, wyposażona w lekkie pancerze, włócznie, szable i pistolety.

Piechota Zaporowska:
    Dobry strzelec wojsk Zaporowskich, dobrze maszeruje, wyposażony w lekkie pancerze, dobrą broń białą i bardzo dobrą broń białą.

Plastun:
    Strzelec wyborowy i zwiadowca wojsk kozackich, dobrze maszeruje, słaby w walce w zwarciu, wyposażony w wyśmienitą broń palną i podstawową broń białą.

Czerń:
    Piechota wojsk kozackich do walki w zwarciu, wyposażeni w lekkie pancerze i długą broń drzewcową. Dodatkowo posiadają podstawową krótką broń białą i noże.

Kozacki Inżynier:
    Jednostka inżynieryjna, wyposażona w podstawowe lekkie pancerze, sprzęt inżynieryjny i granaty. Walcząca podstawową bronią białą.

Chanat Krymski:
    Piechur Tatarski:
    Wojownik tatarski, którego nie stać na własnego konia, wyposażony w lekkie pancerze, broń drzewcową i białą, oraz oszczepy.

Ordyniec:
    Wojownik tatarski walczący konno, wyposażony w lekkie pancerze, kałkany, włócznie, szable, słabe granaty i oszczepy.

Bogaty wojownik Tatarski:
    Elita wojsk tatarskich, walczący konno łucznik, wyposażony w średnie pancerze, dobre łuki i szable.

Inżynier tatarski:
    Jednostka inżynieryjna, wyposażona w lekkie pancerze, narzędzia, oszczepy i podstawową broń białą.

Turcy wkrótce.
    Pozdrawiam.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Bez przesady, opisy nie muszą być AŻ TAK krótkie. :P Wręcz nie powinny być, bo głupio taki malutki tekst będzie wyglądał w tak dużym oknie. Taki bardzo zwięzły test można wrzucić do pierwszego akapitu właściwego opisu, by gracz po pierwszym zdaniu wiedział mniej więcej co wybiera i nie musiał czytać dalej. Kolejne akapity musiałyby być odpowiednio rozbudowane.

Trzeba pamiętać, że dzięki takim opisom można nie tylko poinformować gracza o cechach danej jednostki, ale też i zbudować ładną, klimatyczną otoczkę...

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Czyli trzeba by dorzucić tam też coś historycznego, bo sam nie wiem co można o nich jeszcze więcej napisać.
    Dodał bym tu jeszcze umiejętności posługiwania się daną bronią i do jakich zadań można jednostkę wykorzystać. Czy dało by to nam jeszcze ze dwa zdania. Resztę opisu mogła by stanowić jakaś informacja historyczna.
    Co wy na to?

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Myślę, że fajnie by wyglądały jakieś cytaty, najlepiej z epoki, w ostateczności coś z Sienkiewicza. Zdaję sobie sprawę z ilości pracy jaką trzeba w coś takiego włożyć (wybrać fragment odpowiedni i przetłumaczyć go) ale jeśli zależy wam na efektach to może warto...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"