Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 650026 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LetoHess

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Prophesy of Pendor
    « Odpowiedź #2880 dnia: Maja 13, 2016, 14:07:21 »
    dzięki za dobrą rade k0nr@d.Usunięcie tych plików "font" pomogło. Wszystko działa :) co prawda czcionka jest ze zwykłego Warbanda ale jest okej :) dziękuję!

Offline mk1

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #2881 dnia: Maja 15, 2016, 11:09:32 »
    Na wstępie chcę was przeprosić że piszę nie w tym dziale i oczywiście mam pytanie...Jak zmniejszyć siłę frakcji? żeby była trochę słabsza. Zmniejszyłem siłę wojskom ale oni nadal są silni. Co i jak to zrobić?

Offline Rzokable

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    « Odpowiedź #2882 dnia: Maja 15, 2016, 11:47:57 »
    Pop jest trudny, musisz być przygotowany na walkę z tysięcznymi armiami wroga, lecz można ograniczyć ten spam bota chyba obniżeniem inteligencji AI w opcjach. Chyba, że chodzi Ci o ingerencję w pliki gry, to nie wiem.

Offline mk1

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #2883 dnia: Maja 15, 2016, 12:01:16 »
    Pop jest trudny, musisz być przygotowany na walkę z tysięcznymi armiami wroga, lecz można ograniczyć ten spam bota chyba obniżeniem inteligencji AI w opcjach. Chyba, że chodzi Ci o ingerencję w pliki gry, to nie wiem.
    Tak właśnie chodzi mi o ingerencję w pliki

Offline LetoHess

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2884 dnia: Maja 30, 2016, 12:41:05 »
    Siema. Czy ktoś zna stronę z rospiskami zakonów w grze uwzględniając ich statystyki albo coś? :) I czy ktoś kto dużo grał w PoP może doradzić do jakiego zakonu dołączyć? Waham się między Legionem Cienia a Nieśmiertelnymi. I czy daje coś dołączenie do zakonu prócz ekwipunku? :) Z góry dziękuję za pomoc :)

Offline Rzokable

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2885 dnia: Maja 30, 2016, 13:42:43 »
    http://pop3.wikia.com/wiki/Knighthood_Orders Wybierz sobie docelowy zakon z listy i masz tam screeny ze statami i ich lore. Osobiście nie bawiłem się w Imperium, więc nie znam za dobrze tych zakonów, które podałeś, więc nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć, który jest lepszy. Z tego co wiem to dołączenie do zakonu daje honor i trochę renomy.

Offline LetoHess

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2886 dnia: Maja 30, 2016, 14:37:50 »
    ok, dzięki :)

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    Problem z rozgrywką (Prophesy of Pendor)
    « Odpowiedź #2887 dnia: Czerwca 07, 2016, 21:47:18 »
    Witajcie ;).
    Po latach postanowiłem na swojego Steam ponownie pobrać Warband. Wcześniej grałem bardzo ,,amatorsko" i dziecinnie - cheaty na porządku dziennym. Teraz kiedy się dorosło, za nic cheatów nie ruszam, jednak przez to wiedza zdobywa kilka lat temu za dzieciaka się nie przydaje i mam sporo problemów i braków wiedzy stąd moje pytania:
    1. Zacząłem sobie w królestwie Friendstwain (albo coś koło tego), uznałem że lubię tych gości i po dwóch dniach gry dołączyłem jako Lord , dostałem wioskę i tak dalej, bardzo ładnie. Problem w tym, że planowałem z nimi być w sojuszu tylko jakiś czas, a potem założyć własne państwo. I tutaj pojawiły się schodki.
    a) Prawo do rządzenia , ile muszę go mieć aby po tym jak najadę i przejmę jakiś zamek i ogłoszę swoje własne królestwo, reszta państw nie wypowiedziała mi z miejsca wojny? A także jak je zdobywać, wiem tylko, że wysyłanie towarzyszy pomaga, coś jeszcze?
    b) Kuchnia jak oni (lordowie), szkolą tak szybko, tak silne oddziały. Mam postać na 21 lvl oraz training na 5, a nie nadążam za nimi. Ledwo co zrobię sobie jakąś lekką/średnią piechotę a Ci wjeżdżają we mnie murem pancerzy i ciężko zbrojnych. (O zakonnikach nawet nie będę mówił).
    c) Czy jeżeli będę miał dostatecznie dobre relacje z danym lordem można go namówić na zdradę i założenie własnego państwa, lub dołączenie do mojego ?
    2. Towarzysze a lordowie, pamiętam jak kiedyś grałem i zatrudniałem towarzyszy jako lordów traciłem możliwość bez pośredniej kontroli nad ich skillami i ekwipunkiem. Czy będą sami to ulepszać z czasem?
    3. Walka na polu bitwy, macie jakieś rady? Zauważyłem, że PoP jest bardzo wymagający pod tym względem w innych modach jestem chodzącą maszynką śmierci, a tutaj zabiję 2-3 ciężko zbrojnych i kilku wieśniaków. Ekwipunek mam bardzo dobry (dorobiłem się na turniejach i rabowaniu wsi ^^).

Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Offline Rzokable

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2888 dnia: Czerwca 08, 2016, 20:32:08 »
    Dołączanie innych lordów zależy od sytuacji politycznej i typu ich osobowości. Jeżeli są honorowi to masz niską szansę, na to, że do Ciebie dołączą, niehonorowi dołączą, ale łatwo Cię zdradzą itd. Radziłbym Ci też nie dołączać na początku do frakcji, tylko bawić się w najemnika i budowanie manufaktur we wszystkich miastach.

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2889 dnia: Czerwca 08, 2016, 23:44:51 »
    @Rzokable
    Manufaktury w obecnym momencie mam w co drugim mieście, właśnie moja postać zdobyła sobie żonkę, i armia także w polu zaczęła dawać radę. Jedyny problem, to to, że nie wiem jak zabrać się za założenie własnego państwa, mam dosyć wasalowania głupim królom i jeżdżenia za marszałkiem który stoi z całą armią w mieście, kiedy dwa zamki królestwa są oblężone -.-". Bez lordów nie dam rady, co z tego że jednostki prawie na full jak mam limit 110 i jak mnie z taką siłą zobaczą pod murami to tylko brechną.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #2890 dnia: Czerwca 09, 2016, 10:57:02 »
    Zawsze możesz (już jako król) wynająć armię najemną za (jeśli dobrze zapamiętałem) 10tyś szt. złota, zorganizować własny Zakon, szkolić go na potęgę i dozbrajać, po czym na Zakonie i najemnikach oprzeć siły zbrojne. A lordów zachęca się najlepiej po zmaksowaniu relacji i pakowaniu w perswazję.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2891 dnia: Czerwca 09, 2016, 13:44:38 »
    @ Shinobi

A. Nie jest to aż tak ważne, jasne że się może przydać, ale jak się ma żonę, to już jest dobrze.
    B. Nie pamiętam czy w najnowszym PoPie jest jakiś inny system rekrutacji wojska u lordów, ale z tego co się orientuję, to AI po prostu przybywa stopniowo wojska do poziomu ich sławy i to od razu nawet tych dobrych jednostek. Jako gracz trzeba korzystać ze swoich zarządców, żeby ściągali rekrutów, z najemników w tawernach i rekrutując ze wsi. Inwestować w skill szkolenia u swoich towarzyszy(tych z najwyższym poziomem) i szybko się robi normalną armię.
    Imho w pewnym momencie gry trzeba już cyklicznie brać się raz za zbieranie rekrutów i szkolenie ich na garnizony/mięso armiatnie i raz brać tylko tych do szkolenia na elitę(rycerze, zakonni) przy okazji zaciągając poszukiwaczy przygód z tawern.
    Ogólnie jeśli nie ma się zamku, to nie ma się co w ogóle przejmować, że ci giną ludzie, bo i tak nie masz gdzie ich garnizonować.
    C. Jak się ma własne państwo i ogłosiło się królem, to najlepiej szybko zdobyć lordów. Oczywiście można też z towarzyszy, ale przechodzenie lordów na twoją stronę to jednocześnie osłabianie przeciwnika. Lordów można i dyplomatycznie przekonać, jak i przekonać ich po zniewoleniu. PoP ma jakąś inną od podstawki formułę, liczy się sława, prawo, honor i relacje.

2. Chyba powinni zachować ten ekwipunek co im zostawiłeś, ale nie jest pewny
    3. Jeśli nie masz zbroi z pancerzem 60+ i unikalnych broni, to nie można powiedzieć, że się ma ekwipunek 'bardzo dobry', co najwyżej przyzwoity :P
    Ogólnie zależy na jakim poziomie obrażeń dla gracza grasz. W sumie na nowszych wersjach tylko początkowo grałem na 100%, kiedy poważnie podszedłem do kampanii z nadzieją że przejdę, ale to za długo trwało, potem już następne były nastawione czy zmodowane na szybkość i nie chciało mi się trudzić(tym bardziej, że lubię grać bez tarczy), więc 1/4 obrażeń, a nawet wtedy zdarza się przez nieuwagę paść.
    Jeśli masz 100% to bez tarczy się nie da imho, bo strzelają jak z karabinu, chyba że jako szybki konny łucznik. Nie bardzo też da się po prostu wjeżdżać w kupę wroga, i trzeba wyłapywać pojedyncze jednostki. Granie na piechotę to już w ogóle nierealne, byle potrącenie przez konnego bierze hp. Dobrze działa, to co daje radę i w początkowej grze, czyli tarcza i lanca z przysiadu, poza tym trzymanie się na dystans i kontrolowanie bitwy.

Jeśli chodzi o wlasne królestwo.
    Jeśli nie masz żadneog zamku/miasta to możesz po prostu wypowiedzieć przysięgę wasalstwa i działać na własną rękę. Ale to trudne dość.
    Jeśli masz już zamek/miasto, to trzeba się zbuntować, najlepiej w oknie z informacją o odmowie przyznania lenna. Przed buntem lepiej mieć choć dwie twierdze i sporo garnizonu, a jeśli jedna z nich to miasto, to fantastycznie, ale to się bardzo rzadko zdarza. Ogólnie będąc wasalem ma się komfortową sytuację, bo ma się już miejsce na garnizon, zakon i czas na szkolenie, przy okazji zwykle sporo jest dużych bitew i w sumie z wysoką sławą można chyba nawet ze trzy zamki zagarnąc dla siebie zanim król odmówi. Miasta chyba zawsze odmawia. Jedyny problem kiedy, oblegają twój zamek i nikt nie chce pomóc. Wtedy jeśli się nie może przerzucić tam garnizonu dość szybko(oblegający się rozmyslają wtedy) albo przyjąć szturmu z elitą strzelecką, to w sumie lepiej odpuścić i zaraz po zdobyciu go odbić :P

Offline LetoHess

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2892 dnia: Czerwca 19, 2016, 12:53:51 »
    Siema. Znalazłem jakąś książkę, w sumie to mi wyleciała po walce z oddziałem Kultu Węża. Zwie się "Snake Cult Rituals". Niżej pisze - interesting to orders. Czy ta książka ma jakieś zastosowania w sprawie zakonów czy coś, czy po prostu jest bo jest? :) z góry dziękuje

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #2893 dnia: Czerwca 19, 2016, 14:22:06 »
    Daje bonus do relacji z Zakonem, któremu ją przekażemy.

Offline Rzepson

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2894 dnia: Czerwca 23, 2016, 13:31:25 »
    Witam :) Bardzo dawno temu, gdy dopiero zacząłem grać w Mount & Blade Warband, pobrałem sobie tego moda. To było naprawdę bardzo, ale to bardzo dawno temu. Nie pamiętam czy grałem na spolszczeniu, i czy w ogóle było w tamtych czasach spolszczenie. No i tu pytanie... Było/jest jakieś spolszczenie?

Pozdrawiam
    Wojna nie rozstrzyga, kto ma rację, lecz kto ma odejść.

Bertrand Russell