To zależy od aktualnej sytuacji i prognozy na najbliższe - powiedzmy - 50 dni w grze.
Nie wiem jak tam w twojej grze, może jakimś cudem udało ci się być niezależnym i zdobyć w ten sposób zamek, ale napiszę jak to jest w większości przypadków. Jak się jest wasalem, ma zamek, to i tak zostają tylko zakony, których rycerzy będziemy mogli wyrekrutować, czyli ze szlachciców nacji w której jesteśmy wasalem. Czyli mocno zawężone pole wyboru. No chyba, że myślimy przyszłościowo i ustalamy, że nie oddamy tego zamku przyszłym wasalom i że go nie stracimy za wszelką cenę, to można założyć zakon, z którego rycerzy skorzystamy potem, albo będziemy ich mieć rzadziej dostępnych, ze względu na jednostki do awansu z innych kultur i będziemy w pełni korzystać tylko z sierżantów, bo oni akurat nie potrzebują szlacheckich jednostek, a raczej jakieś łatwo dostępne.
Trzeba też pamiętać o tym, że ulepszając zakon ulepsza się go globalnie, więc lepiej nie robić tego z zakonami, które są wykorzystywane przez nacje, bo w wojnie o przyszłą niepodległość, a potem ekspansję może być znacznie trudniej. Natomiast z zakonami innymi, nawet jeśli kiedyś oddamy jego siedzibę swojemu wasalowi, to i tak będziemy z tego ulepszenia pośrednio korzystać,
No i nie wiem czy dobrze mnie wczesniej zrozumiałeś - nie chodziło mi ulepszenie zakonów gotowych(istniejących i do założenia wg jakichś warunków), tylko o opcji stworzenia własnego zakonu od zera.
Hm, dobra, rozumiem, póki co jestem wasalem Imperium (Marius tak zarządza królestwem, że została nam sama Laria przejęta od Sarleonu, a dodatkowo w jego mniemaniu zmiana marszałka co trzy dni jest wskazana..)
Najgorsze jest to że mam z nim stosunki 85, a i tak wybiera na marszałka innych lordów. Może to dlatego, iż z nimi nie mam dobrych stosunków i mnie nie popierają? Chociaż w Native, z tego co pamiętam wystarczyło mieć 40+ z Królem i zaraz wybierał że to ty będziesz dowodził jego armią.
Jeśli chodzi o zakon to chyba poczekam ze stworzeniem go jak już utworze własne państwo. (z kulturą Pendoru) Właśnie w PoPie dla mnie najmniej "zrozumiałym" tematem są te zakony, naczytałem się na wiki sporo ale i tak nie wszystko jest jasne. Ale no, wyjdzie w praniu co można a co nie.
Odnośnie gry bez możliwości wyjścia nie zapisując (Realistic), a tą w której możemy wychodzić bez zapisu, to zmienia się poziom trudności samej rozgrywki? Bo widzę że w grze w trybie zapisu Realistic zwiększa się bezpośrednio poziom trudności (%), natomiast statystyki zostają na tym samym poziomie. (w grze w której można wyjść nie zapisując poziom przy tych samych ustawieniach jest niższy o kilka %..)
Teraz pytanie o kopalnie Al-Aziz, jaką broń warto kupić? Przeczytałem niemalże wszystkie strony tutaj w temacie o PoPie i wiele osób wspomina o obrażeniach ciętych, kłutych itd., czym one się różnią? (jeśli chodzi o jakość runicznych broni)
Kolejne pytanie odnośnie Fierdsvain Acherów, czy są celni, skuteczni? W porównaniu do ich kolegów z północy z tego co zauważyłem wypadają słabo, a już nawet nie wspomnie o sile Imperialnych Kuszników..
Kusi mnie gra u wikingów, lecz brak mocnej konnicy (tylko Valkyrie) i ci "nijacy" łucznicy mnie troszkę odrzucają.
Jeżeli chodzi o sprawy zdobywania honoru, jak można szybko podbić sobie punkty? Wykonałem misje od lorda aby wykonać prowokacje, no i bum -6 w honorze. (wiem, wypuszczanie lordów, ale to daje jedynie 1 punkt)