Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 646535 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Crane

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Prophesy of Pendor
    « Odpowiedź #2925 dnia: Grudnia 28, 2016, 15:25:04 »
    Witam, mam kolejne pytanie, gdzie można zdobyć Sarleon Noblemanów? Udało mi się kilku zdobyć po zabiciu Noldorów, (mieli ich jako więźniów) ale chodzi mi o większą ilość. Czy da się ich gdzieś rekrutować?
    Pozdrawiam

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2926 dnia: Grudnia 30, 2016, 09:11:40 »
    Skoro tego nie wiesz, to widocznie w ogóle nie zainteresowałeś się tym jak wygląda system rekrutacji jednostek 'szlacheckich'... Gdzieś to we FAQ w tym wątku jak i w wątkach na forum Talewords jest napisane.
    W każdym razie... Jednostki szlacheckie rekrutuje się u jakiegokolwiek zarzadcy lennego w swoich lennach. Ich ilość zależna jest od honoru i chyba też sławy. Oprócz tego czasami sami dołączają do twojej drużyny, jak się ma wysoki honor/sławę. Nie wiem czy dalej tak jest w obecnej wersji, ale bywało też, że się autorekrutowali do garnizonów.
    Te szlacheckie jednostki można następnie awansować na rycerzy według ich drzewka rozwoju LUB wykupuje się ich do ulepszenia na rycerzy zakonnych u swoich zarządców lenn. To jakiego rodzaju szlachciców będziesz miał dostępnych zależy od kultury nacji, w której jesteś wasalem, a w dalszej grze od kultury, którą sobie wybierzesz przy zakładaniu państwa(można potem ją zmienić, ale to sporo kosztuje). Ta kultura jest o tyle ważna, że dla sporej części zakonów potrzebna jest kultura Pendoru, kultury nacji istniejących na mapie to albo zakony 'narodowe' albo jakieś wyjątki.

Offline Crane

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2927 dnia: Grudnia 30, 2016, 21:09:01 »
    Skoro tego nie wiesz, to widocznie w ogóle nie zainteresowałeś się tym jak wygląda system rekrutacji jednostek 'szlacheckich'... Gdzieś to we FAQ w tym wątku jak i w wątkach na forum Talewords jest napisane.
    W każdym razie... Jednostki szlacheckie rekrutuje się u jakiegokolwiek zarzadcy lennego w swoich lennach. Ich ilość zależna jest od honoru i chyba też sławy. Oprócz tego czasami sami dołączają do twojej drużyny, jak się ma wysoki honor/sławę. Nie wiem czy dalej tak jest w obecnej wersji, ale bywało też, że się autorekrutowali do garnizonów.
    Te szlacheckie jednostki można następnie awansować na rycerzy według ich drzewka rozwoju LUB wykupuje się ich do ulepszenia na rycerzy zakonnych u swoich zarządców lenn. To jakiego rodzaju szlachciców będziesz miał dostępnych zależy od kultury nacji, w której jesteś wasalem, a w dalszej grze od kultury, którą sobie wybierzesz przy zakładaniu państwa(można potem ją zmienić, ale to sporo kosztuje). Ta kultura jest o tyle ważna, że dla sporej części zakonów potrzebna jest kultura Pendoru, kultury nacji istniejących na mapie to albo zakony 'narodowe' albo jakieś wyjątki.
    Racja, przepraszam, całkowicie zapomniałem o FAQ..
    Dziękuję za odpowiedź :)

Offline huth

« Odpowiedź #2928 dnia: Grudnia 30, 2016, 22:21:13 »
    Aha, takie rzeczy też są w 'game concepts' w panelu 'notes' czy informacjach czy czymś takim w samej grze. Ale po angielsku.

Offline Crane

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2929 dnia: Grudnia 31, 2016, 10:10:23 »
    Aha, takie rzeczy też są w 'game concepts' w panelu 'notes' czy informacjach czy czymś takim w samej grze. Ale po angielsku.
    Racja, nawet tam nie zaglądnąłem, a wiele fajnych rzeczy jest tam opisanych.
    Natomiast byłem świadkiem bardzo dziwnej sytuacji, otóż gdy przejeżdżałem obok Ethos, zobaczyłem, że jest oblegane. Ale przez kogo, jak z nikim Imperium nie toczy wojny..a tutaj jakaś zielona heretycka armia. (nie pamiętam dokładnie nazwy, lecz wiem że mieli jednego bohatera (miał % zdrowia, a nie liczby)) Nie udało im się zdobyć tego miasta, lecz bardzo ciekawi mnie co by się stało gdyby je zdobyli? Czy utworzą jakieś własne, heretyckie państwo? Miał ktoś taki przypadek? Około 220 dzień gry w moim przypadku.

Offline huth

« Odpowiedź #2930 dnia: Grudnia 31, 2016, 13:14:11 »
    Kurcze nie pamiętam jak to z tym było... Trzeba by na Talewordls poczytać. Nie wiem, czy miasto zostaje splądrowane i przez jakiś czas jest niedostępne czy zostaje w posiadaniu tej nacji i każda inna nacja może je odbić... W każdym razie na pewno nie powstaje nowe państwo, ani ta nacja nie ma nowych opcji rządzenia, to jest tylko taki dodatkowy feature, że Kult Węża(może też inne nacje, ale chyba żadna inna nie jest tak silna jak oni) może przypuścić inwazję.

Offline Bartholomaios

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #2931 dnia: Grudnia 31, 2016, 21:27:21 »
    Miasto zostaje tylko splądrowane i np. Kult węża pozostawia tylko kilkudziesięciu z całego garnizonu. Miałem przypadek że i jatu napadli poinsbruk czy jakoś tak te miasto się nazywa

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Offline Crane

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2932 dnia: Stycznia 02, 2017, 09:39:50 »
    Okey, dziekuje za informacje. Mam pytanie, jakie jednostki najlepiej rekrutowac do lapania niewolnikow? Fajnie mozna na nich zarabiac, ale nie moge wylapac jednostek ktore maja bronie mogace ogluszac.
    Pozdrawiam ;)

Offline nod18

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #2933 dnia: Stycznia 02, 2017, 13:46:27 »
    Dwa sposoby znam.

Na PoP wyposażyć wszystkich ziomów bohaterów i siebie w 2h ogłuszająca broń, albo robić autobitwy i wtedy sporo jeńców łapiesz.

Offline Crane

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2934 dnia: Stycznia 02, 2017, 17:50:05 »
    Dwa sposoby znam.

Na PoP wyposażyć wszystkich ziomów bohaterów i siebie w 2h ogłuszająca broń, albo robić autobitwy i wtedy sporo jeńców łapiesz.
    Bohaterów póki co mam dwóch, więc ich w takie bronie wyposażę. Natomiast jeśli chodzi o autobitwy to zauważyłem, że wtedy tracę więcej ludzi niż normalnie, więc nawet kosztem jeńców nie jest to  jakiś dobry sposób :(
    A jakieś jednostki? Przeszukałem niemalże cały Pendor i nic (prócz zakonników), może ktoś coś? :)

Offline Bartholomaios

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #2935 dnia: Stycznia 02, 2017, 23:06:57 »
    Pobiegaj po tawernach i przyłącz więcej bohaterów. W FAQ masz opis którzy bohaterowie nie kłócą się że sobą. Co do jednostek to nie pamiętam. Dawno już nie grałem w pop, może się i skuszę nawet

Offline huth

« Odpowiedź #2936 dnia: Stycznia 03, 2017, 21:12:07 »
    niewiele jednostek w popie ma broń obuchową. Tzn. z tych dostępnych dla gracza. Może ci się uda w jakiejś bitwie przejąć jeńców wroga, czyli jakichś odpowiedników manhunterów z podstawki. Piechota i rycerze Sarleonu mają młoty i kafary(w każdym razie kiedyś mieli, nie wiem jak w najnowszej wersji jest). Generalnie jak się ma dużo konnicy to też jest większa szansa, ze względu na stratowania konne. Dużo jest nowych jednostek i nieco więcej rodzajów młotków w najnowszej wersji, więc trudno powiedzieć.

Najpewniejszym, ale dość drogim początkowo i dość długo nieosiągalnym sposobem jest założenie własnego zakonu i - ze względu na cenę i czas - wyszkolenie sierżantów z jakimś tanim młotkiem/maczugą. Jeśli potem nadal nam zależy na jeńcach, to kilka wersji temu była to buława, której używają wojowniczki Three Seers(jeden z heretyckich dużych spawnów na terenach między Fierdsvainem a Sarleonem).
    Warto zawsze sprawdzać sklepy, żeby dać bohaterom najlepszą możliwą broń obuchową, warto nawet dużo wydać, bo i tak się zwróci. Jeśli sa konno, to jest problem, bo prawie wszystkie młotki są krótkie i AI nie daje rady tym walczyć z grzbietu konia.

Offline Crane

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2937 dnia: Stycznia 03, 2017, 22:49:02 »
    Hmm, jeśli chodzi o zakon to jaki najbardziej opłaca się założyć? Zdobyłem pierwszego Qualis Gema i chce wydać go rozsądnie.

Offline huth

« Odpowiedź #2938 dnia: Stycznia 04, 2017, 18:39:11 »
    To zależy od aktualnej sytuacji i prognozy na najbliższe - powiedzmy - 50 dni w grze.
    Nie wiem jak tam w twojej grze, może jakimś cudem udało ci się być niezależnym i zdobyć w ten sposób zamek, ale napiszę jak to jest w większości przypadków. Jak się jest wasalem, ma zamek, to i tak zostają tylko zakony, których rycerzy będziemy mogli wyrekrutować, czyli ze szlachciców nacji w której jesteśmy wasalem. Czyli mocno zawężone pole wyboru. No chyba, że myślimy przyszłościowo i ustalamy, że nie oddamy tego zamku przyszłym wasalom i że go nie stracimy za wszelką cenę, to można założyć zakon, z którego rycerzy skorzystamy potem, albo będziemy ich mieć rzadziej dostępnych, ze względu na jednostki do awansu z innych kultur i będziemy w pełni korzystać tylko z sierżantów, bo oni akurat nie potrzebują szlacheckich jednostek, a raczej jakieś łatwo dostępne.
    Trzeba też pamiętać o tym, że ulepszając zakon ulepsza się go globalnie, więc lepiej nie robić tego z zakonami, które są wykorzystywane przez nacje, bo w wojnie o przyszłą niepodległość, a potem ekspansję może być znacznie trudniej. Natomiast z zakonami innymi, nawet jeśli kiedyś oddamy jego siedzibę swojemu wasalowi, to i tak będziemy z tego ulepszenia pośrednio korzystać,
    No i nie wiem czy dobrze mnie wczesniej zrozumiałeś - nie chodziło mi ulepszenie zakonów gotowych(istniejących i do założenia wg jakichś warunków), tylko o opcji stworzenia własnego zakonu od zera.

Offline Crane

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2939 dnia: Stycznia 04, 2017, 20:52:37 »
    To zależy od aktualnej sytuacji i prognozy na najbliższe - powiedzmy - 50 dni w grze.
    Nie wiem jak tam w twojej grze, może jakimś cudem udało ci się być niezależnym i zdobyć w ten sposób zamek, ale napiszę jak to jest w większości przypadków. Jak się jest wasalem, ma zamek, to i tak zostają tylko zakony, których rycerzy będziemy mogli wyrekrutować, czyli ze szlachciców nacji w której jesteśmy wasalem. Czyli mocno zawężone pole wyboru. No chyba, że myślimy przyszłościowo i ustalamy, że nie oddamy tego zamku przyszłym wasalom i że go nie stracimy za wszelką cenę, to można założyć zakon, z którego rycerzy skorzystamy potem, albo będziemy ich mieć rzadziej dostępnych, ze względu na jednostki do awansu z innych kultur i będziemy w pełni korzystać tylko z sierżantów, bo oni akurat nie potrzebują szlacheckich jednostek, a raczej jakieś łatwo dostępne.
    Trzeba też pamiętać o tym, że ulepszając zakon ulepsza się go globalnie, więc lepiej nie robić tego z zakonami, które są wykorzystywane przez nacje, bo w wojnie o przyszłą niepodległość, a potem ekspansję może być znacznie trudniej. Natomiast z zakonami innymi, nawet jeśli kiedyś oddamy jego siedzibę swojemu wasalowi, to i tak będziemy z tego ulepszenia pośrednio korzystać,
    No i nie wiem czy dobrze mnie wczesniej zrozumiałeś - nie chodziło mi ulepszenie zakonów gotowych(istniejących i do założenia wg jakichś warunków), tylko o opcji stworzenia własnego zakonu od zera.
    Hm, dobra, rozumiem, póki co jestem wasalem Imperium (Marius tak zarządza królestwem, że została nam sama Laria przejęta od Sarleonu, a dodatkowo w jego mniemaniu zmiana marszałka co trzy dni jest wskazana..)
    Najgorsze jest to że mam z nim stosunki 85, a i tak wybiera na marszałka innych lordów. Może to dlatego, iż z nimi nie mam dobrych stosunków i mnie nie popierają? Chociaż w Native, z tego co pamiętam wystarczyło mieć 40+ z Królem i zaraz wybierał że to ty będziesz dowodził jego armią.
    Jeśli chodzi o zakon to chyba poczekam ze stworzeniem go jak już utworze własne państwo. (z kulturą Pendoru) Właśnie w PoPie dla mnie najmniej "zrozumiałym" tematem są te zakony, naczytałem się na wiki sporo ale i tak nie wszystko jest jasne. Ale no, wyjdzie w praniu co można a co nie.
    Odnośnie gry bez możliwości wyjścia nie zapisując (Realistic), a tą w której możemy wychodzić bez zapisu, to zmienia się poziom trudności samej rozgrywki? Bo widzę że w grze w trybie zapisu Realistic zwiększa się bezpośrednio poziom trudności (%), natomiast statystyki zostają na tym samym poziomie. (w grze w której można wyjść nie zapisując poziom przy tych samych ustawieniach jest niższy o kilka %..)
    Teraz pytanie o kopalnie Al-Aziz, jaką broń warto kupić? Przeczytałem niemalże wszystkie strony tutaj w temacie o PoPie i wiele osób wspomina o obrażeniach ciętych, kłutych itd., czym one się różnią? (jeśli chodzi o jakość runicznych broni)
    Kolejne pytanie odnośnie Fierdsvain Acherów, czy są celni, skuteczni? W porównaniu do ich kolegów z północy z tego co zauważyłem wypadają słabo, a już nawet nie wspomnie o sile  Imperialnych Kuszników..
    Kusi mnie gra u wikingów, lecz brak mocnej konnicy (tylko Valkyrie) i ci "nijacy" łucznicy mnie troszkę odrzucają.
    Jeżeli chodzi o sprawy zdobywania honoru, jak można szybko podbić sobie punkty? Wykonałem misje od lorda aby wykonać prowokacje, no i bum -6 w honorze. (wiem, wypuszczanie lordów, ale to daje jedynie 1 punkt)