Dawno nie grałem w PoPa, po powrocie mam następujący problem. Mianowicie po rozpoczęciu bitwy nie mogę wydawać żadnych rozkazów(nikt nie słucha). Dopiero po jakimś czasie mogę rozkazywać poszczególnym formacjom. Czy jest to spowodowane jakąś zmianą czy wkradł się jakiś bug?
Chyba chodzi o wprowadzony system formacji. Instrukcja jest w FAQu. Tzn. wydawanie komendy szarży powinno działać(i wtedy formacja się anuluje też) i jeśli nawet to ci nie działa, to dziwna sprawa...
Grałem we florisa w prophesy jeszcze nie
To są zupełnie inne mody, zarówno w atmosferze-świecie jak i mechanice rozgrywki. Floris to taki zlep wielu równych mniejszych modów, dodatków itp., który ma ulepszać podstawową oryginalną kampanię(teraz imho znacznie lepiej robi to Silverstag), nie tylko w grafice i ilości wszystkiego, ale też w opcjach zarządzania/strategicznej. PoP to całkiem nowy, stworzony w głowach kreatywnych fanów fantasy i gier świat fantasy z całą historią i w który gracz jest wrzucony i ma
odgrywać rolę pacyfikatora i unifikatora, wybrańca, który ma się stać przyszłym władcą zjednoczonej krainy... niby chodzi o to same zdobywanie wszystkiego, ale jest to w otoczce epic fantasy, a nie realistycznego pseudośredniowiecza i nacisk jest postawiony bardziej na odgrywanie bohatera przez toczenie bitew i bycie charyzmatycznym przywódcą(i 'epickość' rośnie aż do późnego stadium kampanii), niż na ekonomiczno-strategicznym zarządzaniu królestwem.