Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 646189 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline neptyk

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Prophesy of Pendor v3.611, patch... i hotfix...
    « Odpowiedź #2385 dnia: Lutego 24, 2014, 18:58:57 »
    1. Z tego co się orientuję to nie, oprócz wykorzystania pewnego rodzaju 'easter egga', że dawało się trenerowi sól albo przyprawy(nie pamiętam), a on dawał ci oddział m.in. z noldorami, ale nie wiem czy to jeszcze działa.
    2. Tak, kiedy wybierasz opcję, że chcesz podbity zamek/miasto, a władca ci odmawia oferując marną rekompensatę, wtedy wybierasz opcję rebelli, zachowujesz lenna i automatycznie masz wojnę z byłym suwerenem. Wtedy też dobrze jest założyć państwo, jeśli jest się pewnym, że się obroni swoje włości. Bo jak się jakimś trafem nie obroni(nie zadbało się o pokaźny regiment jakiegokolwiek pancernego rycerstwa), to już własnego państwa nie anulujesz i jesteś królem na wygnaniu, dość irytujące :P
    3. Chyba coś pokręciłeś...
    Po pierwsze - są gotowe zakony do wyboru(patrz lista zakoonów w FAQ) i one mają ustaloną ścieżkę awansu, więc jeśli założysz taki(oprócz 'narodowych' każdy inny możesz założyć niezależnie od nacji w jakiej jesteś, ważne jest tylko spełnienie warunków), który wymaga pendorskich szlachciców, to rzeczywiście będziesz mógł wyszkolić pierwszych rycerzy dopiero po stworzeniu własnego państwa z pendorską kulturą. Nie jest to całkiem bezsensu, bo po założeniu państwa od razu masz przygotowany wielki potencjał militarny, poza tym zawsze możesz też mieć w innym zamku/mieście zakon narodowy i spokojnie z niego korzystać.
    Po drugie - w najnowszej wersji jest opcja założenia własnego zakonu, który można modyfikować, szkolić, dbać o ekwipunek itd. i ścieżka awansu do sierżanta i rycerza tego zakonu jest zależna od twojej kultury, do jakiej aktualnie należysz(dopasowuje jednostki automatycznie). Czyli nie trzeba się przejmować jaką ma się kulturę.

2. A co w momencie gdy założę własne państwo i następnie zaproponuję zostanie czyimś wasalem ?
    3. Chodzi mi o tą drugą opcję czyli założenia własnego zakonu. Gdy wybrałem kulturę inną niż pendoru nie było w ogóle dostępnej opcji stworzenia nowego zakonu. Da się jakimś sposobem utworzyć nowy zakon będąc czyimś wasalem ?

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2386 dnia: Lutego 24, 2014, 23:29:15 »
    2. Z tego co się orientuję, to po założeniu własnego państwa(przez opcję dialogową u zarządcy) już nie możesz zostać niczyim wasalem. Taka możliwość chyba jeszcze jest kiedy ogłosisz bunt i ziemie należą do ciebie, ale jeszcze nie ogłosisz się u zarządcy władcą, wtedy chyba jeszcze można zostać wasalem, ale nie jestem tego pewny. Wtedy oczywiście wszystkie ziemie które masz wchodzą do państwa, którego stajesz się wasalem, ale czy potem nadal są wszystkie twoim lennem - nie wiem. W sumie te rzeczy już mi wyparowują z głowy i może być całkiem inaczej :P
    3. Może nie było takiej opcji, bo nie miałeś tego, co potrzeba do założenia, czyli Qualis Gem, chyba 70 honoru i 20k denarów.

Offline Morgred

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2387 dnia: Lutego 24, 2014, 23:58:31 »
    Siema HUtH od lat tu nie zaglądałem

wpadłem z pytankiem:

kiedyś coś zapowiadali o kolejnej odsłonie pendoru - dziejącej sie 20 lat później na południu

wiadomo coś na ten temat ?

Offline huth

« Odpowiedź #2388 dnia: Lutego 25, 2014, 01:42:13 »
    no cześć :)
    To o czym mówisz, czyli inwazja na inny kontynent jako następca króla zjednoczonego Pendoru, miało być w PoPie 4 i prace całkiem daleko zaszły(wydaje mi się, że nawet alfę  spokojnie mogli wydać, ale wiadomo, że team PoPu tak nie robi), ale jakoś nie mieli dobrych modderów, Saxondragon zajął się czymś innym z jego studentami, Mordred zajął się własną grą, a liderzy teamu zmieniali się kilkukrotnie i w końcu okazało się, że prace są właściwie zamrożone, i nie wiadomo czy cokolwiek z tego będzie(to jakoś było około patcha 3.6, gdzie trafiły też m.in. pewne wartościowe 'odpryski' z tworzonej 4). Do dzisiaj to się zdążyło potwierdzić i o czwórce można zapomnieć. Natomiast co do kolejnego patcha, czyli 3.7, no to sprawa jest otwarta, o trójkę dba w ogóle inny team od 4 i MadVader pewnie nadal coś tam dłubie.

Offline Morgred

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2389 dnia: Lutego 26, 2014, 20:31:11 »
    Dlaczego nie moge dołączać do turnieju ?

niby w mieście jest turniej ale nie ma opcji żeby do niego dołączyć... może to być problem z tłumaczeniem ?

Offline huth

« Odpowiedź #2390 dnia: Lutego 26, 2014, 23:27:22 »
    150 sławy trzeba mieć chyba

Offline neptyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2391 dnia: Marca 01, 2014, 12:02:13 »
    2. Z tego co się orientuję, to po założeniu własnego państwa(przez opcję dialogową u zarządcy) już nie możesz zostać niczyim wasalem. Taka możliwość chyba jeszcze jest kiedy ogłosisz bunt i ziemie należą do ciebie, ale jeszcze nie ogłosisz się u zarządcy władcą, wtedy chyba jeszcze można zostać wasalem, ale nie jestem tego pewny. Wtedy oczywiście wszystkie ziemie które masz wchodzą do państwa, którego stajesz się wasalem, ale czy potem nadal są wszystkie twoim lennem - nie wiem. W sumie te rzeczy już mi wyparowują z głowy i może być całkiem inaczej :P

Można, zdobyłem dwa prawie puste (bo świeżo podbite) zamki sarleonu, później zaproponowałem im zostanie wasalem w efekcie czego zostałem wasalem z dwoma zamkami na starcie :D
    Mam kolejne pytanie: W tej wersji zakładanie zakonu nie wymaga posiadania danego miasta, czyli np. będąc wasalem sarleonu mogę w Ethos założyć Zakon Lwa. I tutaj moje pytanie czy jeśli go założę a następnie ulepszę rycerzy to ulepszeni będą tylko moi czy również ci innego miasta ?

Offline huth

« Odpowiedź #2392 dnia: Marca 01, 2014, 13:50:28 »
    Narodowe zakony można wszędzie założyć, warunek to bycie lordem danej nacji(czy też dokładniej - postać ma należeć do tej kultury). Jak ulepszasz, to wszyscy się ulepszają w całej grze, więc trochę lipa, jeśli trafi się na lorda ze sporą liczbą tych zakonników :P

Offline neptyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2393 dnia: Marca 01, 2014, 18:44:18 »
    Zapytam jeszcze o rekrutację lordów. Złapałem pewnego lorda. Po pokonaniu go i pojmaniu jego stosunki ze mą są na poziomie 25 jednak kiedy wchodzę z nim w dialog mam do wyboru tylko opcję okupu. Według FAQ powinien się dołączyć. 

EDIT: Dobra, już ogarnąłem
    « Ostatnia zmiana: Marca 01, 2014, 21:03:57 wysłana przez neptyk »

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #2394 dnia: Marca 03, 2014, 05:28:55 »
    Takie pytanie, nie tyle o założenia moda, tylko o wasz gust. Która "wersja" twierdzy zakonnej wam się podoba? Ta początkowa, po wybiciu obrońców z kultu czy ta po 2 miesiącach rozbudowy?

Offline Rome

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #2395 dnia: Marca 06, 2014, 21:44:46 »
    Grałem sobie ostatnio i miałem tutaj się o coś spytać.
    Da ustawić bitwy na większe niż 100v100 czy jak to tam jest? Był kiedyś jakiś Battlesizer czy coś, działa to w PoPie?
    DANCE OR GET BANNED

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • Piwa: 94
    • True North!
    « Odpowiedź #2396 dnia: Marca 06, 2014, 21:59:58 »
    Oczywście, że Battlesizer działa w PoP

Offline Wojakpl

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2397 dnia: Marca 07, 2014, 16:44:38 »
    Może ktoś podać działający link do pobrania? Czekam już prawie miesiąc a ten wciąż nie działa ...

Offline Rome

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #2398 dnia: Marca 07, 2014, 18:08:09 »
    DANCE OR GET BANNED

Offline Wojakpl

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2399 dnia: Marca 07, 2014, 18:29:24 »
    Ten link też mi nie dział, żadne linki z nexusa mi nie działają.