Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 650098 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Prophesy of Pendor v3.611, patch... i hotfix...
    « Odpowiedź #2160 dnia: Lipca 16, 2013, 18:51:41 »
    Jesteś ślepy, o spolszczeniu jest napisane na początku wątku.

Offline boniu0808

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2161 dnia: Lipca 16, 2013, 19:16:29 »
    Faktycznie :P dzieki za pomoc:>

Offline krutek

• Użytkownik
    Odp: Prophesy of Pendor
    « Odpowiedź #2162 dnia: Lipca 17, 2013, 13:08:15 »
    Witam, przekopuje się przez forum ale niestety trochę to trwa ...

Mam takie pytanie. Chciałbym założyć własny zakon, nie z listy dostępnych które jest w FAQ. Udało mi się zdobyć miasto, mam gemy w ekwipunku i mam możliwość odpalić dostępne zakony, ale nigdzie nie widzę opcji założenia własnego.

Jestem w trakcie rozbudowy placu treningowego by móc rekrutować nobli. Czy może być to przyczyną, że bez placu treningowego nie pojawiła się jeszcze opcja założenia własnego zakonu, czy może w 3.611 nie ma już tej opcji?

Do końca budowy pozostało trochę dni i nie wiem czy czekać czy wybrać jeden z dostępnych zakonów.

Ps. Zlurowanie noldorskiej armii na świeżo zdobyty Ishkoman który oblegli mi Salarowie okazał się strzałem w 10. Poprawiona reputacja na 0 z Noldorami i pozbycie się głównych sił natrętów spod murów. Teraz wałęsa się armia 500+ w moich okolicach :)

Offline Neluril

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #2163 dnia: Lipca 18, 2013, 07:56:03 »
    Jak gadasz z gościem od zarządzania miastem czy tam zamkiem jest ostatnia chyba opcja żeby stworzyć własny zakon. ostrzegam, potrzebujesz kupę złota i cierpliwości (jak nie grasz na oszustwach jak co poniektórzy). ja prawie zbankrutowałem ;) ale ogólnie daję to satysfakcje :D

Offline krutek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2164 dnia: Lipca 18, 2013, 10:41:56 »
    Neluril, dzięki za podpowiedź - niestety nie mam jeszcze tej opcji i już wiem dlaczego:

You create your Order the same as any other, but you need a Qualis Gem, 70 Honor and the usual 20000 gold.

Brakuje mi jeszcze kilkanaście punktów honoru.

Dla zainteresowanych materiał źródłowy jest tutaj http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,267392.0.html

Co do zakonu, czytałem, że jest to bardzo kosztowne i czasochłonne. Zakon poza samą frajdą i wyzwaniem ma być maszynką do zarabiania pieniędzy - inwestycja która ma się zwrócić - zakonnicy uzbrojeni w obuchy + kusze oblężnicze, na koniach. Efekt zwiększone ilości jeńców, tańsze jednostki na targ, lepsze jednostki do zwerbowania do własnej armii.

W native to się sprawdzało: herszci, hycle, łowcy niewolników zaopatrywali mnie w żywą gotówkę i uzupełnienia dla moich lordów, ciekaw jestem jak tu się to sprawdzi.

Odnośnie czitowania, kończy się wyzwanie to kończy się frajda i zabawa - dlatego jestem bardzo daleki od takich rzeczy :)

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    « Odpowiedź #2165 dnia: Lipca 18, 2013, 12:01:42 »
    Krutek , by brać jeńców nie potrzeba wcale swój zakon zakładać..wystarczą hebanowe rękawice(dla mnie ten zakon prócz nieśmiertelnych jest best)+ sierżanci uzbrojeni w młoty.
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline krutek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2166 dnia: Lipca 18, 2013, 12:18:03 »
    Założenie zakonu to wyzwanie, które spodobało mi się od samego początku gdy przeczytałem o tym modzie. Grając w różne mody + native, mając już własne królestwo które trzeba rozwijać, doglądać, to po pewnym czasie gra zaczyna być nużąca. W "Diplomacy" zostało mi do zdobycia 1 miasto i 4-5 zamków i się zebrać nie mogę by to dokończyć - jednak trzeba będzie to zrobić by dostać acziwa na steam za podbicie całej Caladrii.

No to nasuwa się inne pytanie. Wybrałem królestwo oparte na Imperium, a hebanowi o ile dobrze pamiętam oparci są na Pendorze.

Czy można zmienić ustrój królestwa?

Jeśli nie ma takiej opcji, to czy przyłączenie się do innej frakcji, np. do Imperium i potem bunt np. po zdobytym mieście/zamku którego nie otrzymam, sprawi, że po odłączeniu się, będę mógł ponownie wybrać kulturę na której ma być oparte moje królestwo?

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2167 dnia: Lipca 18, 2013, 12:42:36 »
    kulture Pendoru wybierasz zakładając swoje królestwo, innego sposobu nie ma. Zakon hebanowych możesz oczywiście dużo wcześniej założyć..wtedy pojawi sie spawn zakonnych i sierżantów..i zostaja jeszcze guesty zakonne przez które można przyłączyć rycerzy.
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2168 dnia: Lipca 18, 2013, 12:50:33 »
    Czy można zmienić ustrój królestwa?
    Według changelogu z najnowszej wersji - można.

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2169 dnia: Lipca 18, 2013, 13:01:04 »
    Ale jak już założysz własne królestwo ..Huth, zreszta..tyle co gram i jeszcze takiej opcji nie widziałem..a mam aktualna wersje.

Offline krutek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2170 dnia: Lipca 18, 2013, 13:08:47 »
    Dzięki za odpowiedzi :)

Teraz to mam zagwostkę, czy założyć własny zakon czy brać Hebanową rękawicę - być może rozwiązaniem będzie skorzystanie z usług "rękawic" i zdobycie drugiego zamku/miasta, w którym założę swój własny zakon?

Pytanie do osób które miały do czynienia z własnym zakonem:
    Czy można do szkolenia swoich rycerzy zakonnych, wysłać kilku swoich bohaterów z drużyny, czy tylko jednego?

Offline Zwiadowca

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2171 dnia: Lipca 18, 2013, 14:05:02 »
    Tylko jednego. Możesz wybrać też na jak długo - od 1tyg do 4tyg.

Offline Neluril

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #2172 dnia: Lipca 19, 2013, 07:58:15 »
    Krutek moja rada, olej gotowe zakony, zrób własny co Ci zależy, frajdę będziesz miał. To nic że drodzy, ale jaka duma że to Twoje własne jednostki. A jak nie masz kasy to zawsze ty bierzesz obucha w dłoń i nasuwasz bandy. Ja jak mi gotówki brak biorę tylko bohaterów npc i leje te małe bandy, zawsze się trafia jakieś w których są rycerze.

Można wysłać tylko jednego, od tygodnia do 4 chyba trwa szkolenie. Ostatnio nie grałem ale moi już mają nowe zbroje i po nowej broni. Strzelców robić nie będę raczej bo pełno ich się ma z innych nacji. Myślę że jedną z broni będzie obuch a reszta... to się zobaczy. Jak wcześniej gdzieś na forum pisano jak masz dobre stosunki z Noldorem to możesz u nich kupić przepisy na sprzęt dla zakonu.

Opcja zmienienia kultury jest chyba u ministra.

Offline mogart

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #2173 dnia: Lipca 19, 2013, 08:53:16 »
    Krutek
    Kulturę zmieniasz u ministra (linia dialogowa rozpoczynająca się od słów "Our kingdoms culture..." ). Zmiana kultury powoduje chyba spadek relacji z lennami. Własny zakon to inwestycja długoterminowa. Biorąc pod uwagę niezbędne szkolenia i przezbrojenie przydatny jest po jakichś 200 - 300 dniach od założenia.

Offline Czarnoksiężnik z Angmaru

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    « Odpowiedź #2174 dnia: Lipca 19, 2013, 18:13:18 »
    Zmiana kultury powinna być już od wersji 3.51, bo ta opcja u ministra jest przetłumaczona. Problem w tym, że zmiana kultury skutkuje spadkiem honoru i relacji z lennami. Dlatego lepiej się zastanowić.

Co do zakonów, można ich założyć ile się tylko chce, a jednostki zakonne będą się pojawiać w garnizonie w tempie 2-3 tygodniowo (niezależnie od relacji z zakonem) - to niewiele, ale do tego dochodzą jeszcze ludzie zdobyci za wykonywanie zadań. Chociaż moim zdaniem nie warto mieć więcej niż trzech zakonów, bo dobrze jest je ulepszyć, a to też trochę kosztuje. Własny zakon oczywiście warto założyć, ma się wtedy jednostki lepsze nawet od Noldorów. Tylko niestety trochę trzeba czekać, a to jest bardziej denerwujące niż koszt ulepszania. I do tego najlepiej stosować pewien sposób na szybsze szkolenie zakonników - bierzemy ze sobą po jednym przedstawicielu sierżantów i rycerzy, wysyłamy towarzysza na szkolenie i gdy pora dnia się zmieni, sprawdzamy, czy umiejętności naszych zakonników się zmieniły (przez dialog - "opowiedz mi o sobie"). Zapamiętujemy o jakiej porze się zmieniają, a potem możemy przez całą grę wczytywać o tej samej porze, aż nie zwiększą się umiejętności, o jakie nam chodzi. Trzeba też pamiętać, że każda umijętność i atrybut może się zwiększyć tylko o 1 dziennie, albo nie zmieni się wcale, podobnie biegłości - +10 albo 0.

krutek, możesz zrobić jeszcze tak - zdobywasz kilka zamków wokół jakiegoś miasta i zakładasz tam zakon hebanowych. Wtedy będziesz ich co jakiś czas zabierać do miasta i dzięki temu nie będziesz musiał się obawiać, że po jakimś czasie przestaną się pojawiać (jest jakiś limit, powyżej którego nie ma już spawnów). W ten sposób będziesz miał takie "fabryki hebanowych". Poza tym warto dołączyć do istniejącego zakonu, bo tylko w takim można zostać arcymistrzem, a z tego też są pewne korzyści.

Aha i jeszcze jedno sprostowanie:

Czy można do szkolenia swoich rycerzy zakonnych, wysłać kilku swoich bohaterów z drużyny, czy tylko jednego?

Jednego naraz, ale tak w ogóle to ilu się chce. Polecam Sigismunda (o dziwo - najlepszy do szkolenia siły naciągu z racji siły), Sir Jocelyna, Fryderyka i Letha "na wykończenie" z racji wysokich biegłości.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2013, 18:28:27 wysłana przez Czarnoksiężnik z Angmaru »