Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: NASZE PRACE- 3D  (Przeczytany 397379 razy)

Opis tematu:

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: NASZE PRACE- 3D
    « Odpowiedź #2640 dnia: Grudnia 07, 2014, 00:05:59 »
    Blender odpycha mnie swoim skomplikowanym interfejsem, ale spróbuję się nauczyć z niego korzystać.
    Każdy dobry program do 3d będzie mieć raczej nieprzystępny, skomplikowany interfejs, to się po prostu inaczej nie da przy tych wszystkich opcjach, trzeba to ogarnąć tutorialami, bibliami itp.
    Nie no, po prostu musisz używać Blendera, Wings jest dobry do liźnięcia 3d na początek, ale naprawdę nie daje takich możliwości... Zresztą, jak masz dostęp do maxa(czy też "dostęp" ekhem), to najlepiej jednak, choć blender z jego sceną jest bardzo dobry i 'starcza'. Niby w GIMPie z wieloma dodatkami(dopiero) da się robić to co w PSie, ale jednak przy użytkowaniu czuć różnicę...
    DO teksturowania wolę Adobe Photoshop CS6 Extended.
    Jeśli chodzi o teksturowanie, czy raczej robienie normal mapy, to słuchaj lepiej Lotnika ;P

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #2641 dnia: Grudnia 07, 2014, 09:54:19 »
    Kiedyś toczyła się tu kłótnia pomiędzy Dedalem i Rybą na temat, czy lepszy jest blender, czy wings. Dedal jasno wskazał, że do moddingu m&b w zupełności wystarcza wings. W nim też można zrobić dużo ładnych rzeczy, tak więc nie powinno się go skreślać, ponieważ "blender jest lepszy". Może i ma więcej możliwości, ale do m&b wystarcza wings.
    @Down:
    Dedalowi polać :P
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2014, 13:26:01 wysłana przez firentis »

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2642 dnia: Grudnia 07, 2014, 12:31:57 »
    Kiedyś toczyła się tu kłótnia pomiędzy Dedalem i Rybą na temat, czy lepszy jest blender, czy wings. Dedal jasno wskazał, że do moddingu m&b w zupełności wystarcza wings. W nim też można zrobić dużo ładnych rzeczy, tak więc nie powinno się go skreślać, ponieważ "blender jest lepszy". Może i ma więcej możliwości, ale do m&b wystarcza wings.

Polać mu! Dałbym ci piwo, ale nie mogę :c

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Lotnik

• Użytkownik
    • Piwa: 35
    • Wyjadam żelki
    « Odpowiedź #2643 dnia: Grudnia 07, 2014, 14:38:55 »
    Blender odpycha mnie swoim skomplikowanym interfejsem, ale spróbuję się nauczyć z niego korzystać. Do teksturowania wolę Adobe Photoshop CS6 Extended.
    Wg. mnie im więcej narzędzi tym łatwiej osiągnąć zamierzony efekt, przy tak prostych modelach może nie ma różnicy, ale modelowanie czegoś bardziej skomplikowanego zajęłoby mniej czasu w blenderze/max'ie
    Jak chcecie moddować 10 letnią grę to wings starczy, ale nie wiem czy np. do Bannerloda coś w tym zrobicie :D

@Garedyr:
    Tutorial o modelowaniu prostej tarczy http://opengameart.org/forumtopic/lets-blend-tutorial-series

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2644 dnia: Grudnia 07, 2014, 14:41:40 »
    Wg. mnie im więcej narzędzi tym łatwiej osiągnąć zamierzony efekt, przy tak prostych modelach może nie ma różnicy, ale modelowanie czegoś bardziej skomplikowanego zajęłoby mniej czasu w blenderze/max'ie
    Jak chcecie moddować 10 letnią grę to wings starczy, ale nie wiem czy np. do Bannerloda coś w tym zrobicie :D

@Garedyr:
    Tutorial o modelowaniu prostej tarczy http://opengameart.org/forumtopic/lets-blend-tutorial-series

Szukałem tego przez całe życie xD Ze statystyki wynika, że nauka Blendera trwa u przeciętnego człowieka co najmniej tydzień.

"Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Lotnik

• Użytkownik
    • Wyjadam żelki
    « Odpowiedź #2645 dnia: Grudnia 07, 2014, 14:46:56 »
    Jak by co to tarcza jest słaba, powinieneś zrobić dużo lepszą.
    Skąd ta statystyka? Ja się uczę od trzech lat :D

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2646 dnia: Grudnia 07, 2014, 14:58:47 »
    Jak by co to tarcza jest słaba, powinieneś zrobić dużo lepszą.
    Skąd ta statystyka? Ja się uczę od trzech lat :D

Ty 3 lata?! W takim razie ja mam prz*#$^ane. Blender to dla mnie czarna magia, więc zanim zrobię swój pierwszy model w nim, to minie jakieś 10 lat. Co do tarczy, to sam model wysoko poligonowy stanowi dla mnie problem. Potem jest easy, bo po prostu robię UV i ładnie rzeźbię w Sculptrisie (tobie też polecam). Tekstura to nie problem.

Tu masz Sculptrisa (free): http://pixologic.com/sculptris/
    Tu masz efekt: http://p3d.in/6X5Lo

EDIT

Poprawiłem model i teksturę tarczy (bez użycia Sculptrisa):

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2014, 16:31:27 wysłana przez Garedyr »

Offline Lotnik

• Użytkownik
    • Wyjadam żelki
    « Odpowiedź #2647 dnia: Grudnia 07, 2014, 18:05:19 »
    Lepiej ale bardzo cienka, i to okucie jakieś wąskie, tekstura skóry za duża.
    Co do rzeźbienia, Blender ma też sculpt mode, więcej narzędzi niż w sculptris

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2648 dnia: Grudnia 10, 2014, 20:05:02 »
    Powrót do Cuir Bouilli! Pierwsza jest z przed tygodnia, a drugą zrobiłem dzisiaj.

(click to show/hide)

(click to show/hide)

Offline Lotnik

• Użytkownik
    • Wyjadam żelki
    « Odpowiedź #2649 dnia: Grudnia 12, 2014, 17:28:16 »
    (click to show/hide)

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2650 dnia: Grudnia 12, 2014, 17:41:22 »
    (click to show/hide)

Czekam na prawdziwe teksturki ;p

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #2651 dnia: Grudnia 12, 2014, 18:40:24 »
    (click to show/hide)
    Niesamowite. Ile poly?

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2652 dnia: Grudnia 12, 2014, 19:25:07 »
    Fajne to. Każde takie zagięcie tkaniny trzeba osobno robić? Super fajne do zrobienia super fajnych bumpów :P
    A jak to potem wygląda uproszczone, np. do gry?

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #2653 dnia: Grudnia 13, 2014, 17:22:35 »
     Jak ja patrze na prace Lotnika, to się czasami boję. One są niesamowicie dokładne, szczegółowe na takich ,,głupich,, fałdkach. Tyle detali, że gra by tego nie pociągnęła chyba, na zmasowanej bitwie ;)

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2654 dnia: Grudnia 13, 2014, 17:30:24 »
    Jak ja patrze na prace Lotnika, to się czasami boję. One są niesamowicie dokładne, szczegółowe na takich ,,głupich,, fałdkach. Tyle detali, że gra by tego nie pociągnęła chyba, na zmasowanej bitwie ;)

W takim razie musisz się bać o to, czy Sclavinia Ci pójdzie xD