Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: NASZE PRACE- 3D  (Przeczytany 397423 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    Odp: NASZE PRACE- 3D
    « Odpowiedź #2685 dnia: Stycznia 21, 2015, 21:23:51 »
    Skoro tekstura jest steamlessowa to może jakaś delikatna(ale delikatna!) wariacja z vertex colorem? Bo bawić się w decale pod takim kątem nie ma raczej sensu. Zaczynając od tego że samo rysowanie miękkiej alfy jest mało przyjemne dla kart graficznych to jeszcze coś może się kaszanić przy takich ostrych kątach.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2686 dnia: Stycznia 22, 2015, 01:19:34 »
    Nie wiem czy eksporter do gry ogarnia Vertex Colory. Zapytam.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Lotnik

• Użytkownik
    • Piwa: 35
    • Wyjadam żelki
    « Odpowiedź #2687 dnia: Stycznia 24, 2015, 18:12:24 »
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

a to do wb:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2688 dnia: Stycznia 30, 2015, 18:26:26 »
    WIP

(click to show/hide)

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #2689 dnia: Stycznia 30, 2015, 22:30:02 »
    Całkiem ładne te kłir buji, coraz lepiej Ci wychodzą.

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #2690 dnia: Stycznia 31, 2015, 13:36:11 »
    Witam. Na forum co prawda praktycznie się nie udzielam, ale chciałbym poznać waszą opinię na temat mojego modelu. Dużego doświadczenia z modelowaniem raczej nie mam, a model wydaje mi się przyzwoity. Całość ma ok. 1k wierzchołków, z czego połowa zajmują zaczepy(to jest akurat do poprawy).
    (click to show/hide)
    Od razu wspomnę, że tekstura jest trochę prowizoryczna, a Render taki na ile mój toster pozwala :).

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2691 dnia: Stycznia 31, 2015, 13:41:56 »
    Witam. Na forum co prawda praktycznie się nie udzielam, ale chciałbym poznać waszą opinię na temat mojego modelu. Dużego doświadczenia z modelowaniem raczej nie mam, a model wydaje mi się przyzwoity. Całość ma ok. 1k wierzchołków, z czego połowa zajmują zaczepy(to jest akurat do poprawy).
    (click to show/hide)
    Od razu wspomnę, że tekstura jest trochę prowizoryczna, a Render taki na ile mój toster pozwala :).

To jest bardzo dobry model! Zaczepy pierwszej jakości. Do poprawy nadają się tylko dziurki na oczy i do oddychania.

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2692 dnia: Stycznia 31, 2015, 16:06:05 »
    No w grze to tych zaczepów nie mogłoby być... ale nie kumam jak to jest, że masz teksturę z tymi dziurami, a w modelu już nie?

Offline Hubtus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2693 dnia: Stycznia 31, 2015, 21:34:31 »
    Do poprawy nadają się tylko dziurki na oczy i do oddychania.
    Dziurki na oczy są rzeczywiście źle ułożone i dopiero po twoim poście zdałem sobie z tego sprawę, z kolei te do oddychania są moim zdaniem ok, tylko jeden wierzchołek jest trochę źle ustawiony i przez to ta jedna jest lekko zdeformowana.
    No w grze to tych zaczepów nie mogłoby być... ale nie kumam jak to jest, że masz teksturę z tymi dziurami, a w modelu już nie?
    Na modelu po prawej nie ma nałożonej tekstury, a dziurki te właśnie znajdują się na teksturze. Dodatkowo na modelu jest jeszcze normal mapa stąd też efekt wklęsłości na dziurkach. Wcześnie próbowałem to zrobić za pomocą wierzchołków, ale uznałem, że to droga donikąd.

Model już wrzuciłem do warbanda bez tych zaczepów, ale coś skopałem z normal mapą i specularem(możliwe, że w blenderze coś pomieszałem z ustawieniem tekstur), więc model wygląda jak kawał plastiku. Jak poprawię trochę teksturę i ogarnę to wszystko w BRFie to pewnie wrzucę kolejny screen.

Dzięki za opinię :).

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #2694 dnia: Stycznia 31, 2015, 22:36:38 »
    ale coś skopałem z normal mapą i specularem(możliwe, że w blenderze coś pomieszałem z ustawieniem tekstur)
    Najprawdopodobniej winne jest ustawienie materiału w openblf. Najprawdopodobniej zostawiłeś domyślny shader. Zobacz materiały podobnych przedmiotów z nativa/dobrych modów, zastosuj analogiczny shader i zbliżone parametry.
    No i render robi wrażenie, widać że bardzo ładnie dobrane ustawienia. Tylko faktycznie te zaczepy zbyt ciężkie. W takiej skali można by było je zrobić praktycznie prostopadłościanami.

Offline Lotnik

• Użytkownik
    • Piwa: 35
    • Wyjadam żelki
    « Odpowiedź #2695 dnia: Lutego 03, 2015, 12:29:40 »
    work in progress :D
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #2696 dnia: Lutego 03, 2015, 19:28:50 »
    Co to ma być - jakiś nawiedzony wieszcz wiejski, przywódca malutkiej sekty religijnej o silnych zapędach samobójczych?
    Nie wiem o co biega, ale robi silne wrażenie - spuki, kripi. ;) Takie ciary na plecach, no wyszło ci to demonicznie, może za dużo nie poprawiaj już teraz bo jest fajny! :)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2015, 22:30:21 wysłana przez Octavian »

Offline Hubtus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2697 dnia: Lutego 03, 2015, 22:19:13 »
    A tak się prezentuje model w warbandzie ze zmienioną teksturą.Miałeś rację Mat, że to przez shader. Nie zmieniłem początkowych parametrów w spec RGB.
    (click to show/hide)
    Hełm wyszedł trochę za duży pomimo walki ze skalowaniem :/. Macie może jakiś sprawdzony sposób na dobre dopasowywanie modelu do głowy? Oczywiście poza wielokrotnym odpalaniem Warbanda w celu sprawdzenia naniesionych poprawek :P

@Lotnik
    a to do wb:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    Ten efekt na teksturze uzyskałeś poprzez stworzenie normal mapy z modelu height poly, czy zrobiłeś to w jakiś inny sposób?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #2698 dnia: Lutego 03, 2015, 22:21:25 »
    A porównywałeś go z hełmami z gry, które w rzeczywistości miały podobne rozmiary?

Offline Hubtus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2699 dnia: Lutego 03, 2015, 22:37:40 »
    A porównywałeś go z hełmami z gry, które w rzeczywistości miały podobne rozmiary?
    W samej grze tak, ale wedytorze 3d skaluje to na oko, bo nie mam żadnego punktu odniesienia. Jeśli dałoby się wyeksportować model glowy lub hełmu do edytora, to w takim wypadku nie było by z tym problemu.